• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herneen ja pavun taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78653.jpg

Tunnista herneen ja pavun taudit ja tuholaiset.

Herneillä ja pavuilla on useita kasvitauteja, joten viljelykierron tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Myös useat tuholaiset kiusaavat pitkin satokautta.

Herneripsiäinen

Herneripsiäinen on parin millin pituinen musta ja hoikka tuholainen, täysikasvuisina pikimusta. Toukka on kirkkaankeltainen mustalla takaruumiin kärjellä. Se vioittaa kukkien ja versojen latvaosia, muuttaa palot ruskeiksi, epämuotoisiksi ja pinnaltaan korkintapaisiksi. Herneelle annetaan torjunta-ainetta juuri kukinnan alkaessa ja uudestaan kaksi viikkoa myöhemmin.

Hernekääriäinen

Vihertävä, tummapisteinen toukka on vajaan sentin mittainen. Toukka syö nuoria herneitä ja muodostaa palon sisälle seittiä sekä ryynimäistä ulostetta. Maan syvämuokkaus on hyvä ennaltaehkäisevä keino, sillä se vähentää talvehtivien toukkien määrää. Saattaa pilata kuitenkin suuren osan sadosta ilman torjuntaa. Torjunta yleistorjunta-aineella viikon kuluttua kukinnan alkamisesta. Vuoroviljely auttaa.

Hernekärsäkäs

Hernekärsäkäs on pieni maanvärinen, juovikas kovakuoriainen. Se nakertaa ituja ja leikkaa puoliympyrän muotoisia lovia lehtien reunoihin. Pyretriinipitoista torjunta-ainetta on käytettävä heti, kun herne on tullut taimelle.

Taimipolte

Taimen juuri, tyvi ja sirkkalehdet mustuvat ja lopulta taimi kuolee. Voidaan ennaltaehkäistä valitsemalla taudinkestäviä lajikkeita sekä puhdas kasvualusta.

Tyvitaudit

Kasvi alkaa lakastua alhaaltapäin. Tyvi ja juuret muuttuvat hieman punertaviksi tai ruskehtaviksi. Vuoroviljely. Saastuneet kasvinosat hävitetään.

Herneenlaikku

Paloissa näkyvät pyöreät sisäänvajonneet laikut ovat herneen ja pavun laikkutaudin aiheuttamia. Taudissa nuoret taimet vioittuvat usein tyvestä ja kuihtuvat. Torjutaan polttamalla saastuneet varret ja vaihtamalla viljelyspaikkaa sekä uusimalla tukikepit joka vuosi. Jos laikkutautia ilmenee, ei siinä paikassa kannata viljellä 4–5 vuoteen hernettä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20102_20207.jpg
Kerivät kaalit Vuoden vihannes 2010
Kerivät kaalit – kerä-, puna-, suippo- ja kurttukaali - on valittu Vuoden Vihannekseksi vuonna 2010. Keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa jo ainakin 2500 vuotta. Keräkaali oli pitkään monissa maissa tärkein viljelty vihannes ja ravitsemuksellisesti tärkeä C-vitamiinin lähteenä. Aikaisemmin kasvimaita kutsuttiinkin kaalitarhoiksi, mikä kuvaa kasvin historiallista tärkeyttä.
20202_62785.jpg
Vihreät trendit vuonna 2020 - isolehtiset kasvit ja kukkakedot
Monenlaisia trendejä ennustetaan vaateteollisuuteen, sisustamiseen, autoiluun ja vaikka mihin. Myös puutarhaan ja vihersisustamiseen löytyvät omat trendinsä. Puutarha.net otti selvää mikä tänä vuonna on trendikästä multasormille, niin sisällä kuin pihalla, ja listasimme viisi tärkeintä trendiä vuodelle 2020.
20207_65887.jpg
Etanadynamiitti murtaa vahvemmankin!
Onko pihallasi kivi tai kallio "väärässä paikassa"? Tai vanhat betoniportaat, joista pitäisi päästä eroon? Etanadynamiitillä se onnistuu!
20202_62603.jpg
Kasvit sisustuksessa - mikä on trendikästä juuri nyt?
Inspiroidu ajankohtaisista ideoista, joilla luot kotiin helposti uutta ihanaa ilmettä.
20235_81650.jpg
Ison kuusen lannoitus? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on muutama iso kuusi. Jostain syystä niistä tippui kasvuosat latvoista nyt keväällä pois. Voiko sellaisen ison kuusen juurelle tehdä lehtikompostin, saisiko se siitä ravinteita juuristoon? Haluamme säilyttää puut, ovat komeat ja hyvinvoivat. Mietin kuitenkin, että pitäisikö niitä lannoittaa ja käykö tälläinen komposti juurelle?
202310_73221.jpg
Kransseja luonnonmateriaaleista
Kuulutko heihin, jotka haluavat kieputtaa erilaiset luonnonmateriaalit kranssiksi omaan ulko-oveen tai lahjoittaa luomuksensa sukulaisille ja ystäville joulun alla? Talvikauden klassikko on vihreä havukranssi, mutta mikään ei estä täydentämästä sitä myös muilla materiaaleilla. Laita mukaan vaikka varpuja, erilaisia oksia, käpyjä tai sammalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton