• Etusivu
  • Rakentaminen

Siistit ja ekologiset kuivakäymälät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_82346.jpg

(Kuva: Biolan)

Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.

Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.

Hanki harkiten

Jo käymälää suunniteltaessa kannattaa miettiä, mitkä käymälän käyttöominaisuudet ovat itselle tärkeimmät. Käymälää valitessa kannattaa pohtia seuraavia seikkoja:

  • käymälän käytön helppous
  • mahdollinen sähkön tai veden tarve ja saatavuus
  • käymälän käyttäjämäärä
  • onko käymälä vain kesäkäytössä vai myös talvikäytössä
  • halutaanko käymälä asentaa ulkokäymäläksi vai sisätilojen yhteyteen
  • mitkä ovat käymälän huolto- ja tyhjennysratkaisut

Myös käymälän asennusseikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota jo käymälää hankittaessa, sillä eri käymälämallien asennusratkaisut, tilavaatimukset ja tyhjennysjärjestelyt vaihtelevat. Käymälän asennuksessa kannattaa noudattaa annettuja asennusohjeita.

Erotteleva Kuivikekäymälä

Nimensä mukaisesti Erotteleva Kuivikekäymälä erottelee virtsan kiinteästä jätteestä jo istuinosassa. Näin talteen kerätty virtsa on suhteellisen puhdasta ja se soveltuu laimennettuna lannoitekäyttöön. Kuivikesäiliössä on helppokäyttöinen kuivikkeen annostelija, joka toimii annostelijan nupista painaen, joten käymälän päivittäinen käyttö on siistiä ja mukavaa. Käymälä ei vaadi toimiakseen vesi- tai sähköliitäntää.

Käymäläsäiliöstä katolle asennettava tuuletusputki takaa huonetilan hajuttomuuden. Laitteen sileät muovipinnat on helppo pitää puhtaana. Istuinrenkaana on viileässäkin huonetilassa mukava lämpöistuin.

Erottelevan Kuivikekäymälän jätesäiliössä on kaksi erillistä sisäastiaa. Toisen astian täyttyessä toinen lepää käymäläsäiliön takaosassa. Sisäastioissa on tukevat kantosangat ja kannet, joten käymälän tyhjentäminen on helppoa ja kevyttä.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Runsaasti ravinteita ja erityisesti typpeä sisältävä neste voidaan hyödyntää typpilannoitteena sellaisenaan tai vedellä laimennettuna esim. nurmikolle, koristepensaille ja perennoille. Keväällä peruslannoituksen yhteydessä sitä voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille. Suositeltu varastoimisaika virtsalle on noin yksi vuosi ennen sen käyttöä puutarhassa.

Kasvillisuudelle virtsaa ei levitetä enää syksyllä, ettei monivuotisten kasvien valmistautumista talveen häiritä. Turvallinen laimennussuhde on 1:5, eli yksi litra laimennetaan viiteen litraan vettä. Laimentamatonta virtsaa voi myös käyttää, mutta levitysalue tulee kastella huolellisesti lannoituksen jälkeen lehtipoltteen estämiseksi.

Biolan Kompostikäymälä

Hajuton, siisti ja ympäristöystävällinen Biolan Kompostikäymälä on todellinen mukavuuslaitos, jonka voi asentaa myös vanhaan ulkohuussiin. Kompostikäymälä ei tarvitse toimiakseen vettä eikä sähköä. Kauttaaltaan lämpöeristetty 200 litran kompostisäiliö takaa jätteen nopean kompostoitumisen, ja siinä voidaan kompostoida myös keittiöjätettä. Tehokas ilmastointi pitää huonetilan hajuttomana, ja haihdutuksen ansiosta säiliön pohjalta kertyvän suotonesteen määrä on vähäinen.

Kompostin tyhjentäminen on siistiä ja kevyttä. Suoraan alaluukusta tyhjennetään vain valmista kompostia, eikä itse laitetta tarvitse siirtää. Käymälän kansi asettuu paikoilleen miten päin tahansa, joten sitä kääntämällä tyhjennysluukun saa osoittamaan haluamaansa suuntaan.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Yhden perheen mökkikäytössä kompostin tyhjennysväli voi olla peräti vuosi. Istuimena on mukavaksi muotoiltu, tukeva ja helposti puhdistettava Huussikka-lämpöistuin.

Biolan Kompostikäymälä toimitetaan täydellisenä, asennusvalmiina pakettina, joka sisältää kompostisäiliön ja istuinosan lisäksi ilmastointiputket, putkenhatun sekä tarvikkeet nesteen talteenottamiseksi. Jopa seosaine aloitusta varten kuuluu toimitussisältöön. Ainoastaan tuuletusputken läpivientitiiviste on itse hankittava kattomateriaalin mukaisesti.

Mistä hyvä kuivike koostuu?

Hyvä kuivike on riittävän karkeaa ja hyvin kosteutta imevää. Liian hienojakoiset kuivikkeet, kuten sahanpuru, turve, kutterinlastu tai kuivat lehdet, eivät toimi vaan tiivistyvät liikaa aiheuttaen kosteus- ja hajuongelmia. Oksasilppu puolestaan ei ime kosteutta riittävästi. Hapan kuivike peittää jätökset, sitoo tehokkaasti hajuja ja pitää jätemassan ilmavana, jolloin kompostoituminen voi alkaa jo käymälässä. Hyvä kuivike pitää käymälän siistinä ja tekee jätteestä miellyttävämpää tyhjentää.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Biolanin Komposti ja Huussikuivike on seosaine ja kuivike kompostointiin ja kompostikäymälöihin. Se on valmistettu kuivasta, puhtaasta havupuun kuoresta ja turpeesta. Huussikuivike antaa kompostille ilmavan rakenteen, mikä varmistaa tehokkaan ja hajuttoman kompostoitumisen.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

18_P_130296_2.jpg
Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Monia mietityttää varsinkin kevään tullen, miten niitä oman pihan puita leikataan. Omenapuut tuottavat ongelmia, miten niitä leikataan haavoittamatta niitä ja miten sadosta saa parhaimman. Asiantuntija Marita Wallin PIHA.SI-yrityksestä vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Katso video.
20084_10002.jpg
Päästä auringonvalo sisään Icopalin valokatteella
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
20238_82931.jpg
Viikon kysymys: Orapihlaja-aidan alasleikkaus
Mitkä selvitymismahdollisuudet 40-vuotta vanhalla orapihlaja-aidalla on, jos alasleikkaamme sen näin loppukesästä? Aidanne on runsas ja hyvinvoiva yläosasta, mutta alaosa alkaa olla jo aikansa elänyt.
20237_82683.jpg
Kompostorilla on väliä
Hyvä komposti ei synny vahingossa. Hajottajaeliöillä on kompostin olosuhteiden osalta tarkat vaatimukset. Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Kompostointi on tehtävä asiallisesti, eikä siitä saa aiheutua haittaa ympäristölle.
202110_73190.jpg
Maistuvat joulumuistamiset veikeässä paketissa
Kuinka moni tunnustaa tuskailevansa joka ikinen joulu joulumuistamisten kanssa? Varsinkin, jos muistettavia ihmisiä on paljon. Lasten opettajia koulussa sekä päiväkodin aikuisia olisi mukava kiittää kuluneesta lukukaudesta. Kukaan ei halua viedä "turhaa tilpehööriä", koska niitä lahjoja tulee muutenkin kymmenittäin. Mitäpä jos tällä kertaa veisit muistamiset veikeässä paketissa, jäljelle (pitäisi) jäädä vain lahjapaperit ja syöjälle äärimmäisen hyvä mieli.
20146_39912.jpg
Valokate on tiivis suoja vaikka kesäkeittiölle
Valokate kuistille, terassille, autokatokseen, pihavarastoon, liikerakentamiseen…Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Se on jokaista yksityiskohtaa myöten laatutyötä: helposti asennettava, putkisaumojen ansiosta taatusti tiivis ja ulkonäöltään elegantti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton