• Etusivu
  • Kasvillisuus

Suomalaisten suosikkiomena

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.06.2022
202112_73997.jpg

Lobo. Kuva: Shutterstock

Suomessa eniten viljelty omenalajike on Lobo. Lobo on Suomessa hyvin tunnettu omenalajike, jota voisi sanoa jo klassikoksi. Maultaan tämä omena on miellyttävän mieto, mutta aromikas. Kesän aurinkoiset sekä pitkät valoisat päivät ja syksyn viileä napakkuus saavat aikaan omenan miellyttävän maun.

Omenan viljelyllä on Suomessa jo satojen vuosien historia. Eri lajikkeiden saapuminen muun muassa naapurimaista ja Keski-Euroopasta ovat vähitellen omalta osaltaan kasvattaneet vaihtoehtoja myös täällä Pohjolassa. Aikojen saatossa lajien joukossa ovat vahvistuneet ja ottaneet jalansijaa ne lajikkeet, jotka viihtyvät ilmastossamme.

Juju piilee kuoressa


Omena on tärkeä vitamiinien, kivennäisaineiden, liukenevien ravintokuitujen ja flavonoidien lähde ruokavaliossamme. Sen energiasisältö on kuitenkin melko pieni, vaikka se muiden hedelmien tapaan onkin sokeripitoinen ja moni lajike maistuu makealta.

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Onkin hyvä muistaa, että kaikkia meillä viljeltyjä omenia voi huoleti syödä kuorineen. Niiden puhdistamiseksi riittää huuhtelu vedellä.

Kotimaisille omenille riittää huuhtelu vedellä, niitä ei tarvitse kuoria. (Kuva: Shutterstock)
Kotimaisille omenille riittää huuhtelu vedellä, niitä ei tarvitse kuoria. (Kuva: Shutterstock)

Tuoksuvat tummanpunaiset Lobot ja muut talviomenat ovat terveellisimmillään tuoreena. Lisää potkua tuore omena antaa myös kaalisalaattiin, jonka maku viimeistellään mintulla. Säilöjät piristävät omenahillon tyrnillä ja omenakiisseli saa lisää makua kanelitangosta, joka kiehuu omenien joukossa niiden pehmentyessä.

Oletko kokeillut karamelliomenoita?
Oletko kokeillut karamelliomenoita?
Ohje

Ohje

Internet on tulvillaan herkullisia karamelliomena-reseptejä. Kirjoita siis rohkeasti hakusanaksi karamelliomena, tai vaihtoehtoisesti candied apple halutessasi tarkempia ohjeita ja vaihtoehtoja.


Tässä yksi k-ruoka.fi -sivustolta löydetty helppo ohje, jota noudattamalla myös lapset voivat osallistua herkkuomenoiden tekemiseen.

Tästä annoksesta saat kaikkiaan 6 herkkuomenaa, valitse omenoiksi pienehköt omenat.
Pese omenoiden pinnasta vahapinta pois kuumalla vedellä, kuivaa ne huolellisesti ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Karamellikuorrutusta varten mittaa tilavaan kattilaan 3 dl fariinisokeria, 1 dl vaaleaa siirappia sekä 1 ½ dl laktoositonta kuohukermaa. Keitä karamellia miedolla lämmöllä 10 minuuttia sekoittaen välillä, kunnes seos muuttuu kinuskimaiseksi. Ole varovainen, ettei seos kuohahda kattilasta yli. Anna jäähtyä hetki.

Poista omenoista kannat ja työnnä esimerkiksi puiset syömäpuikot tai katkaistut varrastikut omeniin (tikkujen kannattaa olla mahdollisimman tukevat). Upota omenat yksitellen tekemääsi kuorrutukseen, valuta hetki ja nosta omenat leivinpaperin päälle. Koristelussa voit käyttää mielikuvitustasi. Mantelirouhe ja koristerakeet sopivat hyvin koristeluun.

Makeaa ja kipakkaa omenasta


Mintunmakuinen omena-kaalisalaatti

4-5 makeaa omenaa
1 l suikaloitua valkokaalia
1 pieni sipuli
1 sitruunan mehu tai 0,5-0,75 dl hunaja-omenaviinietikkaa
1-2 rkl sokeria
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
0,5-1 dl silputtua tuoretta minttua tai tilliä

Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja kaali mahdollisimman hienoiksi suikaleiksi. Silppua sipuli. Pane omenakuutiot, kaalisuikaleet ja sipulisilppu suureen kulhoon. Mittaa joukkoon loput aineet. Sekoita käsin salaattiaineet keskenään, jotta ne maustuvat ja mehustuvat tasaisesti Anna maustua mielellään 1-2 tuntia ennen käyttöä jääkaapissa. Siirrä tarjoiluastiaan. Salaatti säilyy muutamia päiviä tiiviissä säilytysastiassa kylmässä ja maku vain paranee säilytyksen aikana.

Omenasta saa aikaan näyttäviä jälkiruokia.
Omenasta saa aikaan näyttäviä jälkiruokia.

Tyrni-omenahillo

2 omenaa
1,5 dl tyrnitäysmehua
1 dl vettä
2 dl hillo-marmeladisokeria
vaniljasokeria maun mukaan

Kuori ja kuutioi omenat. Keitä pehmeiksi mehu-vesiseoksessa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää hillo-marmeladisokeria, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia sekoittaen. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Kaada hillo kuumennettuihin purkkeihin ja sulje hyvin. Säilytä viileässä, avattuna kylmässä.
(Alkuperäisohje: Arktiset Aromit)

Omenakiisseli

6 hapahkoa omenaa
5 dl vettä
0,5 dl perunajauhoja
1 pala kanelitankoa

Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko. Lisää kuoritut ja paloitellut omenat ja keitä ne pehmeiksi. Ota kanelitanko pois ja sekoita niin, että omenoiden rakenne rikkoutuu. Siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita perunajauho pieneen tilkkaan kylmää vettä. Kaada tasaisena nauhana koko ajan rauhallisesti hämmentäen. Kiehauta ja nosta kattila pois liedeltä. Tarjoa kylmänä.

Lähde: Puutarhaliitto; Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Uuniomenat ovat maukas herkku.
Uuniomenat ovat maukas herkku.
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20242_83422.jpg
Vehreyttä ja viihtyisyyttä parvekkeelle
Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon - melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton