• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vehreyttä ja viihtyisyyttä parvekkeelle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.02.2024
20242_83422.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon - melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin.

Käytä myös parvekelaatikoita, jotka kiinnitetään parvekkeen kaiteeseen. Laatikko kiinnitetään parvekkeen sisäpuolelle, sillä ulkopuolelle kiinnittäminen on yleensä turvallisuussyistä kiellettyä. Valitse kaikki astiat samaan tyyliin, ettei näkymästä tule kovin rauhatonta ja sekavaa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Parvekkeen herkkuja

Aurinkoisella parvekkeella voi kasvattaa aivan samoja kasveja kuin missä tahansa puutarhassa, ainoastaan määrää pitää miettiä. Voit istuttaa amppelin täyteen yrttejä ja toiseen vaikka mansikkaa tai muuta pikkuherkkua. Koska voit kasvattaa parvekkeella vain pieniä suupaloja, kannattaa kasvattaa sellaisia harvinaisuuksia, joita ei lähikaupasta saa. Kokeile vaikkapa spagettikurpitsaa, punalehtistä basilikaa, punasuonista pinaattia tai sokerihernettä.

Lue lisää hyötykasveista ja parvekeviljelystä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200611_2000.jpg
Kultarantaa puutarhuri-harjoittelijan silmin
Työt aloitetaan klo 7 kokoontumalla työnjakoon. Tasavallan presidentin kesäkauden ohjelmaa myötäilevät myös puutarhureiden työt: kun tietyssä osassa puistoa tehdään haastattelua, rauhoitetaan se työn ääniltä. Kun presidentti on matkoilla, jyrisevät traktorit, leikkurit ja puhaltimet surutta. Maanantaisin ei käy opastettuja turistiryhmiä, joten silloin voidaan tehdä mm. laajempia kasvinsuojelutöitä. Keväällä työt painottuvat kylvämiseen ja istuttamiseen, kesällä tehdään ylläpitotöitä (mm. kastelua, rikkaruohojen kitkentää, istutusalueiden siistimistä) ja syksyllä tehdään viherrakentamistöitä (uusitaan kiveyksiä, rakennetaan uusia istutusalueita jne.).
202112_74224.jpg
Suomella riittää petrattavaa biojätteiden kierrätyksessä
Suomen Biokierto ja Biokaasu kertoi tiedotteessaan joulukuussa 2021, että Suomessa biojätteen kierrätysaste oli 42 prosenttia vuonna 2020. Muita jätteitä kierrätettiin tehokkaammin, sillä yhdyskuntajätteen kierrätysastetta oli 46 prosenttia. Lähivuosina biojätteen erilliskeräysvelvoitteet tiukkenevat ja uutta kierrätyskapasiteettia valmistuu eri puolille Suomea. Suurin osa jätteestä päätyy edelleen polttoon.
201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.
20232_38378.jpg
Varastolannoitus helpottaa taimikasvatusta ja ruukkuviljelyä
Varastolannoituksessa koko kasvukauden aikainen ravinnetarve voidaan antaa kasville kerralla. Esimerkiki puikkoina annosteltavat ravinteet sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti.Varastolannoitukseen soveltuvat muutkin hidasliukoiset lannoitteet, kuten kanankakkarakeet. Koska kerralla annettava ravinnemäärä on kuitenkin suuri, niin lannoitepanos jätetään yhtenäiseksi osioksi kasvualustaan. Jos sama määrä lannoitetta sekoitettaisiin koko multamäärään, kasvualustan ravinnepitoisuus nousisi liikaa. Kasvin juuret hakevat ravinteita varastolannoiteosasta ja vettä laimeammasta kasvualustaosasta.
20236_82369.jpg
Kompostorissa muhii muheva multa
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
20238_82825.jpg
Narsissit ovat kevään airueita
Isokukkaiset keltanarsissit koristavat pääsiäispöytiä ja monia pienikukkaisia narsisseja kasvatetaan kevättalven iloksi. Ne voi istuttaa keväämmällä avomaalle tai kukittaa uudelleen seuraavana vuonna, sillä esikäsiteltyjen sipuleiden hyötäminen kukkaan onnistuu helposti kotioloissakin. Muut sipulit ovat tarkoitettu ulos. Tarjolla on sekä luonnonlajeja että jalostettuja lajikkeita. Varhaisimmat narsissilajit puhkeavat kukkaan pari viikkoa lumien sulamisen jälkeen, myöhäisimmät vasta kesäkuun alussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton