• Etusivu
  • Kasvillisuus

Taimen kasvu vaatii lannoitetta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20232_69363.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pitkän taimikasvatusajan vaativat lajit, kuten tomaatti ja chili, tarvitsevat lisäravinteita taimikasvatusaikana. Jos taimi ei saa tarpeeksi ravinteita, kasvu hidastuu ja pahimmillaan loppuu kokonaan. Ravinteiden puute ilmenee taimessa esimerkiksi hontelona kasvuna.

Varastolannoitteesta ravinteita riittää koko taimikasvatusajaksi. Omissa ruukuissaan kasvaville taimille, kuten tomaateille ja chileille, varastolannoitus sopii erinomaisesti. Varastolannoituksessa koko kasvukauden aikainen ravinnetarve voidaan antaa kasville kerralla. Esimerkiksi luonnonmukaisilla lannoksillavarastolannoitus on siistiä ja lannoitemäärän annostelu helppoa.

Kun taimiin ilmestyy sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset kasvulehdet, taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa. Taimien juurtuminen kestää noin kaksi viikkoa minkä jälkeen taimiruukkuihin lisätään varastolannoite. Lannospuikkoa käytettäessä ruukun reunaan tehdään niin syvä kolo, että puikko peittyy kokonaan multaan. Kasvin juuret hakevat ravinteita varastolannoiteosasta ja vettä laimeammasta kasvualustaosasta.

Ryhmäkasvien varastolannoitus heti istutuksen yhteydessä

Kasvaakseen ja kukkiakseen koko kesän ryhmäkasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Kukkivien ja marjasatoa tuottavien kasvien varastolannoittamiseen soveltuu esimerkiksi Biolan Parvekekasvilannoite.

Ruukkuun istutuksen jälkeen taimien väliin työnnetään lannospuikkoja, kaksi kappaletta tainta kohti. Lannospuikot työnnetään niin syvään, että ne peittyvät kokonaan. Puikkoja lisätään tarpeen mukaan kerran kuukaudessa.

Yhtenä vaihtoehtona on käyttää Biolan Yrtti- ja taimilannosta, joka soveltuu yrttien, salaattien ja taimien luomulannoitukseen. Kasvit saavat Lannoksesta tarvitsemansa pää- ja hivenravinteet luonnonmukaisessa muodossa. Yrtti-Lannoksessa on merileväjauhetta, jonka sisältämät luonnon tehoaineet edistävät kasvien ravinteidenottoa ja hyvinvointia. Yrtti-Lannos varmistaa kasvien voimakkaan kasvun. Erinomainen myös amppeli-kasveille.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Käyttöohje: Kastele multa ja työnnä ravinnepuikot niin syvälle, että ne peittyvät kokonaan. Lisää 1 lannospuikko/taimi kerran kuukaudessa. Taimikasvatusajaksi riittää yleensä 1 lannospuikko/taimi.

Luonnonmukainen lannoite on kesäkukille sekä hedelmiä, marjoja tai juurisatoa tuottavien kasvien kasvattamiseen hyvä vaihtoehto. Lannoite sisältää kaikkia kasvin tarvitsemia ravinteita. Lannoitteen korkea kaliumpitoisuus vahvistaa kasvia muun muassa kuivuutta ja tauteja vastaan sekä parantaa ravintokasvien sadon laatua.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201710_50535.jpg
Talvella on aikaa suunnitella
Haaveiletko piharemontista vai jäikö pihalla tai mökillä töitä tekemättä viime kesänä? Mitä, jos suunnittelisit tarvittavat työt hyvissä ajoin ennen kesää ja palkkaisit keikkatyöläisen avuksesi? Ei alkaisi hommat ahdistamaan kevään korvalla.
20194_57400.jpg
Riittävästi lämmintä käyttövettä mökille - nopeasti ja vaivatta
Kesän lähestyessä heräävät myös ajatukset tarvittavista parannuksista mökille. Jotta lomalla vietetty aika olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa, on käytännön varustelutason oltava kunnossa. Lämminvesivaraaja tarjoaa erinomaisen ratkaisun lämpimän käyttöveden tuottamiseen myös kesäasunnolla. Nopean asennuksen jälkeen laite on heti käytettävissä ja lämmintä vettä riittää isommallekin porukalle.
Akkuoksasakset_katkaisu
Akkuoksasakset helpottavat oksien katkaisua
Puiden hoidossa oksien katkaisu saattaa asettaa haasteita – korkealla hankalissa paikoissa sijaitsevat oksat pitäisi pystyä katkaisemaan turvallisesti. Onneksi tähän on tarjolla helppo ratkaisu. Oksien karsinta hoituu nyt vaivattomasti uusilla akkuoksasaksilla. Sähkökäyttöinen tehokas leikkuumekanismi tekee työskentelystä miellyttävää ja hoituu maasta käsin hyvän ulottuman ansiosta.
20239_83119.jpg
Viikon kysymys: Miksei tullut luumuja?
Tänä vuonna kahteen luumupuuhun ei tullut yhtään luumua. Eivät kyllä kukkineetkaan keväällä. Viime kesänä luumuja tuli todella paljon. Edelliskevään kukkimisesta en tiedä, koska ostimme 100 vuotta vanhan torpan viime kesänä. Lehtiä on puissa ja näyttävät ihan terveiltä. Puilla korkeutta n. 2,5 metriä.
20207_65887.jpg
Etanadynamiitti murtaa vahvemmankin!
Onko pihallasi kivi tai kallio "väärässä paikassa"? Tai vanhat betoniportaat, joista pitäisi päästä eroon? Etanadynamiitillä se onnistuu!
20233_81311.jpg
Nyt haudataan alushousut pihalle! - Toimitus testaa
Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton