• Etusivu
  • Kasvillisuus

Teettäisinkö pihasuunnitelman?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.10.2023
202310_61646.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.

Pihasuunnitelmaan vaikuttaa merkittävästi pihan rakentamiseen varattu budjetti sekä pihan myöhempi hoidon taso. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suunnittelija ei suunnittele luksuspihaa, jos asiakas haluaa rakentaa peruspihan. Samoin jos asiakas toivoo helppohoitoista pihaa, suunnittelija tietää ettei voi valita jatkuvaa hoitoa vaativia kasveja ja materiaaleja.

Ohje

Ohje

Ammattitaitoinen pihasuunnittelija:

  • Kuuntelee asiakasta ja osaa ottaa asiakkaan toiveet ja tarpeet huomioon.
  • Tietää miten pihan eri toiminnot on paras sijoittaa tontille.
  • Osaa sanoa minkälaiset materiaalit ja kasvit sopivat rakennukseen ja sen ympäristöön.
  • Tuntee piharakentamisen materiaalit, niiden elinkaaren ja kustannukset.
  • Tuntee kasvit ja suunnittelee ne sellaisiin paikkoihin missä ne viihtyvät.

Milloin pihasuunnitelma kannattaa tilata?

Pihasuunnitelman ajoitus riippuu siitä, onko kyseessä niin sanottu vanha piha, jota lähdetään uudistamaan vai kokonaan uusi piha.

Vanhan pihan uudistus
Vanhassa pihassa muutoksen tarve lähtee yleensä siitä, että piha ei vastaa asukkaiden toiveita, kasvit ja pihan pinnat ovat ränsistyneitä tai kaivataan ammattilaisen neuvoja pihan hoitamiseen. Ajankohdallisesti loppusyksy ja talvi ovat pihasuunnittelijoiden kalentereissa yleensä hiljaisinta aikaa. Pihasuunnittelija olisikin hyvä pyytää arviokäynnille syksyllä, jolloin hän näkee pihan vielä ilman lumivaippaa. Näin pihasuunnitelma valmistuu näppärästi talven aikana ja pihan rakentaminen voidaan aloittaa keväällä heti kun routa on sulanut.

Uuden pihan rakennus
Uudisrakennuskohteissa pihasuunnittelijaan olisi hyvä ottaa yhteyttä heti, kun tontti on ostettu. Näin suunnittelija voi yhdessä arkkitehdin kanssa miettiä rakennuksille parhaan sijainnin. Pihasuunnittelija näkee myös pihan säilyttämisen arvoiset alueet ja puut. Jos tontilla on esimerkiksi luonnonmaastoa, joka halutaan säilyttää, suunnittelija voi ohjeistaa työmaan aikaisen suoja-aidan rakentamisen, ettei koko tontti muutu rakennustyömaaksi. Samalla suunnittelija voi määritellä, mihin kohtaan tonttia kaivumassoja voidaan kasata rakennustyön ajaksi ja kuinka niitä myöhemmin voidaan hyödyntää pihan rakentamisessa.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Mistä löytää ammattitaitoisen pihasuunnittelijan?

Pihasuunnittelua tekevät ammattikorkeakouluista maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuneet hortonomit (AMK), puutarhaopistoista valmistuneet suunnitteluhortonomit sekä teknillisestä korkeakoulusta valmistuneet maisema-arkkitehdit.

Lue myös:

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80207.jpg
Pensaiden lehtien halkeamat? Asiantuntija vastaa
Istutin keväällä pensaita/puita rivitalon pihaan: katsura, pihajasmike, kärhöjä, humalaa ja köynnösvilliviiniä. Humalaan tulee reikiä ja on todennäköisesti humalayökkösen aiheuttamia, mutta mikä tekee näiden muiden lehtiin halkeamia? Haavat voivat olla mutkaisia ja teräviä, kuin leikattu lehden keskelle -lehden reunat ovat ehjät. Mitään paloja lehdestä ei ole pois eikä syöty. Tuholaisia en ole niissä nähnyt? Tekeekö lannoite, aurinko tai kastelu tällaisia vaurioita?
20225_78178.jpg
Myrkyllisiä kasveja
Monet myrkyllisiksi luokitellut kasvit eivät suinkaan ole tappavan myrkyllisiä, mutta ne saattavat aiheuttaa ripulia tai muita oireita. Joillakin kasveilla voi olla esimerkiksi myrkyllisiä siemeniä, jotka yleensä menevät suoliston läpi kokonaisina eivätkä välttämättä aiheuta vakavia oireita. Tappavan myrkyllisiin pihakasveihin luetellaan kuitenkin näsiä, kultasade, kielo, ukonhattu, risiini ja sormustinkukka.
20231_24338.jpg
Orkideat - tropiikin kuningattaret
Orkidean eli kämmekän herkkä kauneus lumoaa ja saa pauloihinsa, vaikka varsinaiseksi viherpeukaloksi ei tunnustautuisikaan. Orkideoita pidetään kuitenkin vaikeasti kasvatettavina, vaativina ja vain asiaan vihkiytyneiden kasvatettavina kaunottarina. Onneksi asia ei ole aivan näin; orchidaceae-heimon yli 20 000 lajista ja yli 80 000 risteymästä löytyy myös vähään tyytyväisiä, aloittelijallekin sopivia lajeja. Tällaisia ovat mm. monet venuksenkengät (Paphiopedilum) sekä perhoskämmekät (Phalaenopsis) – ja näiden lajien edustajia voit löytää muun muassa marketin kukkatiskiltä tai jopa rautakaupan tarjoustuotteista!
20232_80935.jpg
Viirivehka (Spathiphyllum)
Viirivehka (Spathiphyllum) on kestävä ja viehkeä huonekasvi, joka sopii hyvin vihersisustamiseen. Kaupoissa on tarjolla noin 30–45 senttiä korkeaksi kasvavaa pikkuviirivehkaa (S. floribundum) ja komeaviirivehkan (S. Floribundum-ryhmä) lajikkeita. Huonekasveiksi on jalostettu monia erikokosia lajikkeita; komeaviirivehkan lajikkeista ainakin 'Clevelandii' ja Isoviirivehka 'Mauna Loa' kasvavat yli puolimetrisiksi.
20118_27344.jpg
Aurinkoa syksyyn
Kaipaisin syksyn iloksi jotain keltaisena kukkivaa perennaa - mitä suosittelisitte?Loppukesällä monien perennojen väriloisto alkaa hiipua ja syksyn harmaus valtaa pihan - ja mielen. Kotipuutarhaansa voi kuitenkin istuttaa kasveja, jotka jatkavat iloisen keltaista kukintaansa vielä myöhään syksyllä ja jopa pakkasiin saakka!Katso Kasvikortiston keltaiset, syksyllä kukkivat perennat
20224_77652.jpg
Kuinka syvälle bambu kuuluu istuttaa? Asiantuntija vastaa
Ideana olisi istuttaa bambu, mutta kuinka syvälle se pitää istuttaa? Onko kasvin kasvukorkeudella jotain tekemistä tämän istutussyvyyden kanssa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton