• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tietoa kotipuutarhurin turvaksi

Laadukkaan taimen mukana ei puutarhaasi livahda tuhoojia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.07.2022
20227_78230.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Taimien laatu on ratkaiseva onnistuneelle kasvutulokselle. Hyvät taimet ovat terveitä ja puhtaita eikä niissä saa olla haitallisia tuhoeläimiä, kasvitauteja tai rikkakasveja. Taimien pitää kotipuutarhassa oikein istutettuna juurtua ja alkaa kasvaa. Monivuotisille koristekasvien, hedelmien, marjojen sekä vihannesten taimille on asetettu kauppakelpoisuusvaatimuksia. Kesäkukkia lukuun ottamatta taimitarhakasveilla on aina oltava nimilappu.

Käytä aina tarkastettua siementä ja siemenperunaa

Itävyys on siementen tärkein ominaisuus. Vihannessiemenpakkauksissa on siemenestä kerrottu mm. laji, lajike, pakkaaja, siemenluokka ja pakkauksen sulkemisaika. Lisäksi pakkauksessa pitää olla teksti: "EY:n määräysten mukaan hyväksytty kylvösiemen". Vain osalle lajeista kuten persilja, porkkana, punajuuri, tomaatti, kurkku ja kurpitsa on asetettu vähimmäislaatuvaatimukset kuten itävyys.

Eviran Loimaan toimipisteessä on tutkittu muun muassa kurkun siementen itävyyttä. Siemenet idätetään imupaperilla, ilman ravinteita, jolloin pystytään toteamaan siementen elinvoimaisuus. Nämä kurkut ovat kasvaneet kuuden päivän ajan, ja nyt niistä tutkitaan juuret, verso, sirkkalehdet ja kasvupiste. Itämättömät ja pilaantuneet siemenet lasketaan ja tulokset kirjataan ylös.

20094_16362.jpg
20094_16363.jpg
Normaali kurkun verso ja verso, joka on jakautunut kahtia ja kasvupiste puuttuu.
Normaali kurkun verso ja verso, joka on jakautunut kahtia ja kasvupiste puuttuu.

Käyttämällä tarkastettua eli sertifioitua siemenperunaa voit varmistua, ettei puutarhaasi kulkeudu perunan haitallisia kasvintuhoojia. Sertifioitua siemenperunaa myydään puutarha- ja maatalousliikkeissä. Sertifioidun siemenperunan tunnistat virallisesta vakuustodistuksesta.

Jos et ole tyytyväinen siemenen laatuun, ota yhteyttä siemenen myyjään. Siemenen pakkaajalla tai maahantuojalla on vastuu siitä, että siemenet vastaavat pakkausmerkintöjä.

Pyydä mullalle tuoteseloste

Multatyypin valinnasta kannattaa keskustella myyjän kanssa. Ostaessasi irtomultaa vaadi ostopäätöstä tehdessäsi tuoteseloste nähtäväksesi. Siitä selviää, onko multa tarkoitettu puutarhamullaksi, viherrakentamiseen vai havupuille. Tuoteselosteesta selviää myös multaan käytetyt raaka-aineet ja lisätyt aineet. Katso myös miltä multa näyttää: haiseeko se hyvältä, miltä se tuntuu kädessä ja onko siinä roskia, kiviä tms. epäpuhtauksia. Tarkasta ostamasi multakasa heti, ennen kuin tavaran toimittaja ehtii lähteä pois. Jälkeenpäin on paljon vaikeampaa osoittaa tuotteen saapumishetken huono laatu.

Evira valvoo multien tuoteselostetietojen paikkansapitävyyttä muun muassa ravinneanalyysein. Multatuotteesta voidaan testata lisäksi siinä esiintyvät epäpuhtaudet, rikkakasvien määrä sekä haitalliset taimia vioittavat kasvitaudit. Evirassa määritetään lisäksi multatuotteiden haitallisia metalleja sekä kompostimullan hygieniaa ja kompostien kypsyyttä.

Asianmukaista kasvinsuojelua

Kasvinsuojelu turvaa satoa myös kotipuutarhassa. Rikkakasvien, kasvitautien ja tuhoeläinten torjumiseksi on käytössä erilaisia keinoja aina kitkemisestä biologiseen ja kemialliseen torjuntaan asti. Kemiallisessa torjunnassa erityisesti kotipuutarhakäyttöön on saatavilla esimerkiksi käyttövalmiita liuoksia ja aerosoleja, joita on helppoa ja turvallista käyttää.


Lähde: Evira
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82816.jpg
Uusia viherkasveja Partolan Kukkatalosta
Huonekasvit antavat meille mahdollisuuden nauttia ympärivuotisesta vihreydestä. Vihreät kasvit lisäävät asunnon kodikkuutta ja luovat viihtyvyyttä. Viherkasvien ilmaa puhdistavat kyvyt ovat niin ikään yksi hyvä syy hankkia niitä kotiin.Ruukut valitaan niin, että ne sopivat yhteen kodin tyylin, huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Valolla ja peileillä voi tehostaa ja monistaa kasvien vaikutelmaa.
202211_80309.jpg
Porkkanan lannoitus? Asiantuntija vastaa
Kuinka paljon puuntuhkaa porkkanamaahan kg/m2? Entä kuinka paljon boorilannoitetta neliölle?
202111_73591.jpg
Brabant-tuijien pelastusoperaatio
Lukija kysyy: "Voinko jotenkin auttaa vielä elokuun lopulla aidanteeksi istuttamiani 27 Brabant-tuijaa, sillä ne alkoivat hiljalleen "ruskistua"? Kastelinkin kuivalla säällä, joten ilmiöin ei pitäisi johtua kuivuudesta. Voiko jokin lannoite tai muu vielä pelastaa tilanteen? Olivat 80 cm kokoisia. Maa on aika savinenkin paikoin tuossa, mutta niin ollut meillä muuallakin, jonne olen tuijia istuttanut. Nekin kyllä ensin hiukan "nyyrynneet", mutteivät noin ruskeiksi menneet."
20211_68015.jpg
Huonekasveja hedelmistä
Eksoottiset hedelmätMonien eksoottisten lajien siemenet itävät helposti ja niistä voidaan saada erikoisia huonekasveja. Kypsistä hedelmistä talteen otetut siemenet kylvetään hiekkapitoiseen kylvömultaan (ei voimakkaasti lannoitettuun huonekasvimultaan), peitetään haihduttamisen vähentämiseksi ja asetetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kylvös on myös jatkossa pidettävä tasaisen kosteana. Paras kylvöaika näillekin siemenille on kevät ja alkukesä.Taimettamisen jälkeen kasvit tarvitsevat paljon valoa, lämpöä ja monet myös kasvutilaa. Kasteluvettä kannattaa seisottaa vuorokauden ja kasveja pitää myös sumutella. Useimmat taimista ovat alkujaan tropiikin lämmöstä, joten kylmää ja vetoa ne eivät siedä.Minkä hedelmän siemeniä sitten kannattaisi lähteä kokeilemaan ja kuinka tulisi toimia?Ps. Aihetta sivuten saattaisi kiinnostaa myös artikkeli: Matkalta mukaan: kotipuutarhurin kasvituliaiset
202310_72871.jpg
Kaiverra kurpitsalyhty!
Kurpitsan kaivertaminen on hauskaa puuhaa. Siinä voi päästää oman mielikuvituksensa ja luovuutensa valloilleen. Haluatko kaivertaan perinteisen irvinaaman vai seikkaileeko sinun kurpitsassasi kissa kuutamolla? Mikä parasta, tässä taiteilussa ei mene mikään hukkaan, sillä kurpitsan sisälmyksen voi käyttää vaikka piirakkaan. Siemenistä voi puolestaan tehdä kotitekoisia snacksejä, jotka maustetaan oman mielen mukaan.Muistathan olla varovainen veitsen kanssa!
20106_22313.jpg
Nyt uutta: perunat ja vihannekset
Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja suurin osa viikolla 15.Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton