• Etusivu
  • Hoitotyöt

Veikö talvi kasveja?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
22_P_93840.jpg

Moni puutarhanomistaja on tänä keväänä odottanut vanhojen perennojen, pensaiden ja jopa puiden kasvuunlähtöä turhaan. Hämmennystä on herättänyt jopa kestäviksi todettujen kurtturuusujen vanhojen kasvustojen kuoleminen.

Miksi tämä talvi oli niin vaativa kasveille?

Vastaus: Kulunut talvi ei yksin ole syypää puisto- ja pihakasvien mittaviin tuhoihin Etelä- ja Keski-Suomessa. Valitettavasti huonoja sääolosuhteita seurasi toinen toisensa perään;

Kesä 2015 oli kylmä ja sateinen. Kasvukausi jatkui, kunnes lokakuun pakkanen keskeytti kasvien tuleentumisen - ja sitten satoi taas vettä... Tammikuun pakkasten tullessa maa oli märkä ja paljas. Lumi peitti jäätyneen kerroksen. Huhtikuu oli kylmä, eikä auringonpaiste päässyt sulattamaan syvään jäätynyttä maata. Alueellista vaihtelua toki on jonkin verran. Lumipeite pelasti joillakin alueilla.

Mitä pitäisi tehdä?

Maltti on valttia kasvienkin kanssa. Kenties kasvi ei olekaan täysin menetetty? Keväällä kuolleelta vaikuttavaa kasvia ei kannata suinpäin kaivaa ylös, vaan tarkkailla tilannetta jonkin aikaa. Maan sulamista voi auttaa kastelemalla lämpimällä vedellä - ja alasleikkaaminen auttaa monien lajien juuristoja elpymään. Jos minkäänlaista kasvua ei kuitenkaan näy vielä kesäkuun puolellakaan, niin kasvi on valitettavasti mitä luultavimmin kokonaan menetetty.

Näin leikkaat puita ja pensaita

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_79951.jpg
Kaalien esikylvö? Asiantuntija vastaa
Esikylvimme noin 3 viikkoa sitten lehti-, parsa-, kukka- sekä punakaalta. Kylvimme taimimultaan ohjeiden mukaisesti, ja olemme pitäneet siitä lähtien mullan koko ajan kosteana. Kylvökset ovat saaneet olla koko ajan huoneenlämmössä, muovikannen alla. Mistään ei näytä pilkistävän vielä taimen alkuja. Voiko olla, että niiden kasvussa menee vieläkin kauemmin? Vai onko jokin mennyt pieleen? Ja jos, niin mitä syitä voi olla? Ensimmäistä kertaa kylvän kaaleja, joten ollaan ihan uuden äärellä. Yrttien, kukkien, kurkkujen ja kurpitsojen taimet kasvavat iloisina, mutta kaaleista ei mistään näy minkäänlaisia merkkejä. Kiitos jo etukäteen, oli mahtava löytää paikka mistä voi kysyä neuvoja ja opastusta.
Punainen isohapero metsässä
Isohapero
EsiintyminenKaikkialla maassamme voi törmätä isohaperoon. Sieni viihtyy soisessa ja havupuisessa maastossa. Hapero kasvaa äkäiseen tahtiin. Senpä vuoksi siitä saadaan vuosittain runsas sato. Isohapero on maastossa yksinään, mutta voi kasvaa myös useamman sienen ryppäässä. Isohaperon ohi ei juuri voi kulkea, sillä on se verran huomiota herättävä väritys lakissaan. Isohaperolla ja tulipunahaperolla on molemmilla punaiset lakit. Isohaperolla lakki on kellertävän punainen ja tulipunahaperon lakki on sinertävänpunainen. Jos sienet sekoittaa toisiinsa, ei hätää, sillä kumpikaan ei ole myrkyllinen.
20233_81053.jpg
Kultaköynnös - helppo huonekasvi
Luonnonvaraisena Salomonsaarilla kasvava kultaköynnös on monimetrinen köynnös. Kasvutapansa ja helppohoitoisuutensa ansiosta kultaköynnöksestä on tullut monen kodin piristäjä. Kultaköynnös on kasvutavaltaan liaanimainen ja voi kasvattaa jopa 20 metrin pituiset versot.
202112_74017.jpg
Istuta jouluruususi ulos
Jouluruusu (Helleborus niger) on herkän kaunis, joulun aikaan kukkiva perenna. Se on viime vuosina nostanut jälleen suosiotaan joulukukkana; se on kenties hieman arvokkaampi, mutta helppohoitoinen ja ilahduttaa pitkään.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Valoa kasveille?
Kun ulkona on pimeää päivästä ja viikosta toiseen, eikä päivän lyhyt valoisa aika riitä yhteyttämiseen, niin monet huonekasveistamme kärsivät ja riutuvat. Lämmin ja kuiva huoneilma ei myöskään auta asiaa, joten talvi voi koitua jopa kasvin kohtaloksi. Viherkasvien "kaamosmasennus" näkyy kellastuvina lehtinä ja alttiutena saada tuholaisia.
20226_78727.jpg
Kesäkuun kasvit pihasyreeni ja kuolanpioni
Pihasyreeni on iso, tuoksuvakukkainen aidanne- ja yksittäispensas. Kuolanpioni on yksi maailman kestävimmistä pionilajeista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton