• Etusivu
  • Hoitotyöt

Viherpeukalon kevättöitä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2022
20227_78206.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Sisätyöt

Viherkasvitkaipaavat uutta multaa. Viimevuotiset ravinteet on kulutettu ja nyt tarvitaan uutta potkua tulevaan kasvukauteen!

Ennen mullanvaihtoa viherkasvit kastellaan kunnolla pari päivää aikaisemmin, jotta kasvien nestejännitys on kunnossa. Vanhat ruukut pestään puhtaaksi astianpesuaineella. Mikäli likaa ei saa kunnolla irti, niin laitetaan suojakäsineet käsiin ja levitetään rätillä wc:n puhdistusainetta ruukun reunoihin; annetaan vaikuttaa hetki ja pestään lika pois. Ruukku on vaihdettava isompaan, jos kasvin juuret täyttävät koko ruukun. Kaktukset, mehikasvit sekä useat paksujuuriset kasvit viihtyvät kuitenkin paremmin pienissä ruukuissa. Mullanvaihdon yhteydessä kasveista voi ottaa myös pistokkaita; kasvin saa näin samalla helposti uudistettua. Pistokkaat voi laittaa suoraan multaan juurtumaan tai antaa juurten kasvaa vesilasissa.

Myös taimikasvatusta voi itse harrastaa. Kesän apinan-, kehä-, sametti-, timantti- ja olkikukat, krassit, sinitähtöset, tuoksupielukset, tsinniat, päivänhatut, härmesalviat ja portulakat laitetaan maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa kasvatukseen. Myös paprikan siemeniä voi laittaa multaan ja kasvattaa taimet kesää varten. Taimikasvatuslaatikon päälle laitetaan muovi, jotta siemet saavat itää kosteassa.

Varastossa talvehtineet kasviton aika herätellä kevääseen. Ne tuodaan pikku hiljaa lämpimämpään ja valoisempaan. Pelargonia on syytä leikata hieman, rumimpia osia pois, ja vaihtaa uuteen multaan sekä valoon ja viileämpään huoneeseen. Dahlian juurakot voidaan jakaa ja esikasvattaa, jotta kukinta aikaistuisi hieman.

Ulkotyöt

Nurmikolla olevat lumivallit on hyvä hajottaa pienemmiksi. Varsinkin varjoisilla pihoilla lunta vielä löytyy ja onhan se takatalvenkin mahdollisuus aina olemassa. Lumi toki suojaa nurmikkoa, mutta mitä kauemmin nurmikko on lumen alla, sitä todennäköisemmin nurmikko saa tuhosieniä kiusakseen. Nurmikkoa voi myös kalkita tai ripotella siihen puhdasta puuntuhkaa. Kalkituksella neutraloidaan hapanta maata ja näin saadaan ravinteet helpommin kasvin hyödynnettäväksi. Nurmikolla ei ole syytä kävellä ennen kuin se on kuivunut, ettei jää jälkiä.

Herukka- eli viinimarjapensaiden silmut on tarkistettava. Jos silmujen joukossa on huomattavasti turvonneita ja pyöreitä silmuja, on ne poistettava käsin ja mieluiten poltettava tai laitettava tavallisiin roskiin. Pensaassa on tällöin äkämäpunkkeja. Kompostiin leikattuja oksia ei saa laittaa. Jos pensas on kovin huonossa kunnossa, on se poltettava kokonaan. Saastuneet oksatkin on poltettava. Punkkeja esiintyy kaikissa herukkalajeissa sekä taikinamarjassa ja karviaisessa. Punkit leviävät helposti tuulen mukana ja levittävät ikävää suonenkatovirusta, joka alentaa pensaiden satoa. Äkämäpunkkiin ei ole tarvittavan tehokasta torjunta-ainetta. Samalla, kun tekee punkkitarkastusta, on aika leikata pensaat. Poistettavat oksat ovat maahan lamoavat ja vanhat oksat, vaurioituneet oksat ja toisiaan hankaavat oksat. Pensaisiin on hyvä jättää parisenkymmentä oksaa.

Vadelmallekin suoritetaan hoitoleikkaus; satoa tuottaneet, kuivat ja vaurioituneet oksat pois.

Omenapuille kevättoimenpiteet ovat seuraavat: runko voidaan valkaista veden (5 l), rasvattoman maidon (5 l) ja sammutetun kalkin (2 kg) seoksella. Sillä sivellään runko. Tällä tuhotaan tuholaisten munia sekä estetään rungon halkeilu auringon alkaessa paistaa. Rasvattomalla maidolla voi ruiskuttaa silmut ja oksat, vaikutus on vähän heikompi kuin kalkkivellillä sivelyllä. Tuholaisten munia torjutaan tälläkin keinoin. Omenapuusta leikataan teräväkulmaiset oksat, toisiaan hankaavat oksat sekä voidaan harventaa oksistoa niin, että saadaan sinne ilmavuutta (yksi konsti yrittää torjua muumiotautia). Oksat leikataan rungosta ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta. Kilpalatva katkotaan myös.
Lue tarkemmat leikkausohjeet tästä

Huom! Kirsikkapuuta ei leikata keväällä eikä vaahteraa, koivua, luumua eikä hevoskastanjaa, sillä ne vuotavat mahlaa. Oikea leikkausaika on syksyllä.

Pensaita voidaan leikata alas asti noin parinkymmenen sentin korkuisiksi tai tehdä niille ylläpitoleikkaus. Kuolleet oksat poistetaan, pensasta voidaan harventaa tai leikata muotoon. Leikkaus on ylimalkaisempaa kuin marjapensailla.

Havukasveja leikataan maalis–huhtikuussa, vaurioituneet ja kuivat oksat pois. Muotoleikkaukseen parhaiten soveltuvia ovat marjakuuset sekä tuijat. Havuaitaa leikataan muutaman vuoden kuluttua istutuksesta, jolloin yleensä latvat tasataan. Muuten havupuita ei tarvitse leikata.

Lehtipuille myös tehdään huoltoleikkausta, vaurioituneet ja kuolleet oksat pois. Toisiaan hankaavat oksat leikataan pois, sillä kun kuori on hankautunut irti, vaurioitumiskohdasta pääsevät sienitaudit versoon.

Köynnöksillämyös ylläpitoleikkaus on kuolleiden ja toisiaan hankaavien oksien poistoa. Kuitenkaan köynnöshortensia ja laikkuköynnös eivät pidä leikkaamisesta. Toiset köynnökset voidaan leikata alas asti kuten piippu- ja kelasköynnökset. Näin leikkaat puita ja pensaita

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20065_132.jpg
Muita mukulakasveja
Muita kauniita mukulakasveja ovat mm. varhaiskeväällä kukkiva ja laajoja kasvustoja muodostava balkaninvuokko (Anemone blanda), loistavan keltaisin kukin jo huhtikuussa kukkiva talventähti (Eranthis hyemalis). Talventähden mukulat eivät kestä pitkää säilytystä.Keltainen jääkurjenmiekka (Iris danfordiae) ja sininen kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) sopivat mainiosti kivikkotarhaan tai rinteisiin.Tutustu kasveihin Kasvikortistossa
20228_79458.jpg
Sisävessa mökille: valitse uudenlainen kuivakäymälä käyttötarpeen mukaan
Oletko etsimässä toimivaa ja vaivatonta kuivakäymälää mökillesi? Onko pääsi ihan pyörällä kaikista markkinoiden tarjoamista vaihtoehdoista? Kuivakäymälällä tarkoitetaan käymäläratkaisua, jossa ei vettä käytetä lainkaan huuhteluun. Kuivakäymälätekniikoita ovat muun muassa erilaiset kompostoivat, erottelevat ja pakastavat käymälät, alipaine-wc sekä polttava käymälä. Kuten otsikossakin jo kerrottiin, kahdeksan kymmenestä mökkiläisestä löytää todennäköisesti itselleen sopivan vessan mökilleen Pikkuvihreän suosituimmista käymälämalleista. Pikkuvihreällä on yli 30 vuoden kokemus suomalaisista mökkivessoista ja huusseista, joten asiantuntija-apua kannattaa ehdottomasti hyödyntää omassa projektissaan.
201911_61250.jpg
Havuköynnös syntyy kotikonstein
Havuköynnöksen tekeminen onnistuu ensikertalaiseltakinItse tehty havuköynnös on upea kuistin komistus ja tekijänsä ylpeydenaihe. Sen valmistus onnistuu ensikertalaiseltakin, kunhan havut ovat terveitä ja ehjiä - ja tekijän asenne innokas. Havujen sekaan voi piristykseksi sujauttaa muutamia oksia, joissa on tallella pihlajan-, puolukan- tai ruusunmarjoja. Valmiin köynnöksen voi koristella myös joulukoristeilla, nauhoilla tai vaikka ulkovalosarjalla.Köynnös pysyy ulkona kauniina kevääseen saakka!
20238_82734.jpg
Mansikan ongelma? Asiantuntija vastaa
Mikä vaivaa kaksi vuotta sitten istuttamiani mansikoita? Jokin syö mansikan kypsyessä sen pinnan kuopalle kannan vierestä ja marja mätänee. Raakileet ovat ruskehtavia eivätkä kauniin hennon vihreitä. Myös alimmat lehdet ovat ihan kuivuneet ruskeiksi.Onko asialle tehtävissä mitään?
20227_79001.jpg
Puuta kaatamassa?
Liian lähellä taloa kasvava puu on vaaraksi rakenteille. Se nostaa pienilmaston kosteutta ja kerryttää maatuvaa ainesta – puhumattakaan syysmyrskyn ja vanhan, heikkokuntoisen puun luomasta uhkasta. Puun poistaminen hankalasta paikasta vaatii kuitenkin ammattilaisen apua ja asemakaava-alueilla myös toimenpideluvan.
20101_19785.jpg
Kylvöastioissa on valinnanvaraa
Taimikasvatukseen on tarjolla runsaasti erilaisia valmiita kylvölaatikoita ja -ruukkuja. Osa on muovisia, osa valmistettu maatuvasta turpeesta. Toki taimikasvatus onnistuu tavallisessa muoviastiassa tai styroxlaatikossakin. Astian kanneksi on hyvä laittaa kelmua tai joku läpinäkyvä levy. Kanteen tiivistyvä vesi poistetaan aika ajoin. Astian voi myös laittaa muovipussiin, joka suljetaan ja johon tehdään ilmareikiä. Kannellisessa altakasteluruukustossa saadaan kosteusolot pysymään kaikkein tasaisimpana. Tasainen kosteus onkin erittäin tärkeää, koska kuivahtaneet pikkutaimet eivät yleensä selviä.Jotkut siemenet itävät pimeässä (esim. kurpitsa), joten kylvöksen peitoksi voi laittaa vaikka sanomalehden. Nyrkkisääntönä on, että siementen päälle tulee vain siemenen koon verran multaa, hiekkaa, tai perliittiä. Pieniä siemeniä ei aina peitetä ollenkaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton