• Etusivu
  • Kasvillisuus

Yhdistele kasveja oman maun mukaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20085_10984.jpg

Yhden lajin istutusten vastapainoksi on nyt trendikästä yhdistellä rohkeasti syötäviä kasveja kukkien joukkoon. Hyvinkin erilaisia kasvilajeja istutetaan samaan astiaan ja istutuksiin haetaan rehevyyttä ja vastakohtia: vastavärejä, vastakkaisia lehtimuotoja, eri tyyppisiä kasvutapoja. Lehtisalaatit, yrtit ja mansikat sopivat mainiosti kesäkukkien joukkoon. Yksittäiset ruukut ja amppelit saa pelastettua sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.

Värioppia istutusten sommitteluun

Värien maailmassa on muutamia perusoppeja ja kikkoja, jotka on mielenkiintoista tuntea, kun lähtee miettimään esimerkiksi ison ruukun kasvivalintoja.

Vastavärit (keltainen – violetti, sininen – oranssi, punainen – vihreä) vaikuttavat toisiinsa karkottavasti sekä korostavasti ja ovat rajapinnassaan jopa hieman väreileviä. Tilan tuntuakin saa väreillä luotua: Kylmät värit eli sininen ja vihreä tuntuvat jäävän kauemmas taka-alalle, kun taas lämpimät värit kuten oranssi ja ruskea työntyvät todella lähelle katsojaa. Myös keltainen ja punainen tulevat lähemmäs. Turvallinen ja harmoniaa lisäävä tapa on käyttää sommitelmassa vain saman sävyisiä kukkia. Kannattaa myös muistaa, että yksi puhdas ja kirkas väri samentaa murrettuja värejä entisestään. Auringon valon määräkin muuttaa värien näkyvyyttä: keltaiset ja punaiset värit hehkuvat keskipäivän auringossa, siniset sävyt ovat voimakkaimmillaan vasta iltapäivällä ja valkoiset kasvit erottuvat illan hämärtyessä viimeisinä. Istutusryhmien suunnittelun ääreen kannattaa siis hetkeksi pysähtyä.

Kunnon kasvualusta

Amppelien ja ulkoruukkujen mullalta vaaditaan paljon, koska multatila on suhteellisen pieni ja kasvit kuluttavat lämpimällä parvekkeella tai seinustalla paljon sekä vettä että ravinteita. Biolan Multa Kesäkukille sisältää vettä varastoivia kastelukiteitä ja paljon pitkävaikutteisia ravinteita. Näin kasteluvälejä voidaan pidentää.

Paahteisella paikalla kesäkukkien kasvualusta kuivahtaa helposti kastelujen välillä kokonaan. Siksi hyvä parvekekasvimulta sisältää myös kevytsoramurskaa, joka takaa veden tasaisen imeytymisen kuivumisen jälkeenkin ja mullan rakenne pysyy ilmavana ja kevyenä.

Ravinteikastakin kukkamultaa on lannoitettava kesän aikana, jotta koko kesän kukkivat kasvit jaksavat kukoistaa taukoamatta. Helppo tapa on laittaa istutuksen yhteydessä multaan varastolannoite, josta ravinteita liukenee vähitellen kasvien käyttöön.

20085_10943.jpg

Varastolannoitukseen voidaan käyttää hidasliukoisia lannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta. Istutuksen yhteydessä taimien väliin tehdään kuoppa, johon lannoiterakeet annostellaan. Oikea annostus riippuu kasvilajista ja istutusastian koosta, mutta keskimäärin 0,5 dl Luonnonlannoitetta multalitraa kohti on riittävä määrä. On tärkeää, että varastolannoite jätetään yhtenäisiksi keoiksi taimien väliin eikä sekoiteta koko multamäärään. Lannoite kannattaa vielä lopuksi peittää multakerroksella. Kukka-astioita, joissa on varastolannoitus, voidaan kastella pelkällä vedellä ja kasvit jaksavat kukkia koko kesän.

Parvekepalsta on tyylikäs punottu kantokahvallinen kori, johon on pakattu valmiiksi oikea määrä luonnonmukaista erikoismultaa parvekekasveille. Parvekepalstassa on helppoa kasvattaa niin kukat kuin pikkuvihanneksetkin. Parvekepalstaan voidaan kylvää siemenet tai istuttaa valmiit taimet. Taimikasvatus voidaan aloittaa siinä sisällä.

>>Lisää puutarhan tuotteista

20085_10941.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79299.jpg
Onko tämä tuholaiskasvi? Asiantuntija vastaa
Puutarhan reunaan ilmestyi kasvi, joka levitäytyy kovasti ympäristöön ja muodostaa yhtenaisen maton maahan. Se valtaa alaa jopa muiden kasvien, esimerkiksi nokkosten alla. Mitä se on ja mitä sille voidaan tehdä?
20137_35808.jpg
Onnenpotku pihapatiolla
Talo&Kodin ja Ruduksen yhteisen pihakisan voitti vuonna 2012 nelilapsinen perhe Kaarinan Piispanrististä. Omakotitalon rakennusurakan loppusuoralle ajoittunut patioremontti tuntui vanhemmista aivan lottovoitolta.
20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20106_22313.jpg
Nyt uutta: perunat ja vihannekset
Varhaisperunasatoa pidetään tänä vuonna määrällisesti kohtuullisena. Laatu on hyvä, mutta toukokuun jyrkät säävaihtelut aiheuttivat viljelijöille lisätyötä. Hallayöt jäivät yksittäisiksi ja ne hoidettiin sadetuksin, joten kasvustot eivät vaurioituneet. Ensimmäiset varhaisperunat istutettiin heti pääsiäisen jälkeen ja suurin osa viikolla 15.Timo on hallitseva varhaisperunalajike, mutta kesän edetessä tulevat myös siiklit, ariellet, rikeat, veloxit ja amazonet. Varhaisimmat perunat kasvatetaan katteen alla. Varhaisperunaksi kutsutaan peruna-asetuksen mukaan perunaa, jonka kuori irtoaa kevyesti hankaamalla. Ilman harsoa kasvatettua, ohutkuorista, varastoimatonta perunaa kutsutaan kesäperunaksi. Peruna-asiantuntijoiden nimikkeistössä uutta perunaa ovat uuden sadon tuontiperunat.
20236_49475.jpg
Nyt laitetaan mökin käymäläasiat kuntoon
Kuivakäymälä säästää vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä. Kuivakäymälä mahdollistaa myös paikallisen ravinnekierron omalla mökkitontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Kompostoiva käymälä uudistaa ulkohuussin nykypäivään – pakastava tai polttava käymälä on helppo asentaa sisätiloihinkin!
20214_69882.jpg
Mitä löytyy 10-vuotiaan toivepihasta?
Luonnonläheinen kalastajan piha on täynnä monenlaisia tarkkaan harkittuja osa-alueita. Tärkeimpänä kuitenkin kalapaja, jossa voisi puuhastella. Toivepihassa on myös trampoliini, poreamme (jossa voisi uitella myös vieheitä), grilli ja saunakota. Omasta kasvimaasta saisi herkullista syötävää ja tunnelmaa toisivat erilaiset puut ja kuntta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton