• Etusivu
  • Kasvillisuus

YK:n luontoneuvotteluissa löytyi oikea suunta – nyt tarvitaan käytännön suunnitelma luontokadon pysäyttämiseksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.10.2021
202110_73099.jpg

Kuva: Shutterstock

Maailman johtajat aloittivat neuvottelut luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi tällä viikolla Kiinassa ja etäyhteyksien välityksellä. Kokouksessa julkistettiin tärkeä linjanveto, mutta seuraavaksi puheiden on muututtava käytännön suunnitelmiksi, mittareiksi ja teoiksi.

Luonnon monimuotoisuus hupenee ennätysvauhtia, kun jopa miljoonaa lajia uhkaa sukupuutto. Lajien arvokkaat elinympäristöt katoavat: esimerkiksi sademetsää on WWF:n raportin mukaan hävinnyt vain reilussa vuosikymmenessä noin Ruotsin pinta-alan verran. Samalla ilmastonmuutos etenee hälyttävää vauhtia. Päättäjien aiemmat lupaukset luonnon köyhtymisen pysäyttämisestä ovat epäonnistuneet. Nyt tarvitaan ripeitä toimia.

Tällä viikolla alkaneissa YK:n luontoneuvotteluissa maailman johtajilla on mahdollisuus kääntää suunta. Biodiversiteettikokouksen tänään päättyvässä ensimmäisessä osassa allekirjoitettiin merkittävä julkilausuma Kunmingin julistus, jonka viestit olivat selkeitä: huoli luonto- ja ilmastokriiseistä on suuri, meidän on lopetettava luontokato ja aloitettava luonnon elvyttäminen.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vaikka julistuksessa ei vielä nähty käytännön mittareita, allekirjoittaneet valtiot sitoutuvat jo tavoitteeseen saada luonto elpymisen tielle vuoteen 2030 mennessä. Julistuksen allekirjoittivat kaikki sopimuksessa mukana olevat 196 valtiota, mukaan lukien Suomi.

Kunmingin julistus on osoitus laajasta poliittisesta tahdosta ehkäistä luonnon köyhtymistä. Erityisen hienoa on se, että luonnonsuojelun ja ennallistamisen lisäksi maiden johtajat haluavat puuttua luontokadon juurisyihin, eli kestämättömään tuotantoon ja kulutukseen, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.
WWF Suomi, tiedote 15.10.2021

Suomen on ajettava sopimukseen tuotannon ja kulutuksen puolittamista

Varsinaisia päätöksiä on luvassa ensi vuoden toukokuussa, kun neuvottelut huipentuvat päättävään kokoukseen.

‒ Lopputuloksena tulee olla käytännön toimintasuunnitelma, joka suojelee ja elvyttää luontoa sekä puuttuu perusteellisesti kestämättömään tuotantoon ja kulutukseen. Lisäksi suunnitelmissa pitää varmistaa riittävä rahoitus ja mittarit toimille, selventää WWF:n ohjelmajohtaja Anne Tarvainen, joka on mukana kokouksessa Suomen valtuuskunnassa.

Kokouksen ensimmäisessä osassa korostettiin luontokadon ja ilmastonmuutoksen merkittävää yhteyttä. Nämä maapalloa uhkaavat kriisit on ratkaistava yhdessä, ja tämän ajattelun soisi näkyvän myös marraskuun COP26-ilmastokokouksessa. Lisäksi luontoneuvotteluissa nousivat esiin oikeudenmukaisuus ja alkuperäiskansojen oikeudet. Näiden näkökulmien on näyttävä myös lopullisissa päätöksissä.

202110_73105.jpg

‒ Kyse on globaalista oikeudenmukaisuudesta. Länsimailla on ollut merkittävä historiallinen rooli niin ilmasto- kuin luontokriisin aiheuttajana, ja nyt meidän on kannettava vastuumme. Erityisesti kehitysmaiden kohdalla on tärkeää, että sopimuksen viimeistelyssä ja toimeenpanossa huomioidaan ihmisoikeudet, Tarvainen sanoo.

Suomi osallistuu neuvotteluihin osana EU:ta. Suomen ja EU:n tulee painottaa tulevissa neuvotteluissa erityisesti kestämättömän tuotannon ja kulutuksen vähentämistä.

‒ On oikeudenmukaista, että ajamme sopimuksen lopulliseen versioon tuotannon ja kulutuksen puolittamista. Ilmasto- ja luontokriisien taustalla on juuri länsimaiden teollistuminen ja siihen kytkeytyvät massatuotanto- ja kulutus. Jos kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme neljä maapalloa.

Lähde: WWF Suomi, tiedote 15.10.2021

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20212_68734.jpg
Piristystä puutarhaan
"Puutarhani on tylsä ja persoonaton. Lieneekö oman mielikuvitukseni puutetta, mutta kaipaisin vähän ideoita." Kuulostaako tutulta? Miten saat pihastasi näyttävämmän - ja hauskan?
20198_59574.jpg
Lehdet pois puutarhasta kevyesti ja tehokkaasti
Puista tippuvat lehdet ovat pihamaalla joka syksyinen riesa, ainakin jos lehtipuita on useampia tontilla. Lehtikerroksen poistaminen haravoimalla käy liikuntasuorituksesta, mutta homman voi myös hoitaa nopeasti ja miellyttävästi tehokkaalla lehtipuhaltimella/-imurilla.
2308_449370055_201311195141.jpg
Tee itse tuikkulyhtyjä - ja anna vaikka lahjaksi
Kauniiksi päällystettyjä lasipurkkeja voi käyttää tuikkulyhtyinä ja erilaisina säilytyspurkkeina. Koristellut lasipurkit soveltuvat kynien, askartelutarvikkeiden tai vaikka makaronien säilytykseen. Niitä voi käyttää maljakkoina ja toki niihin voi päällystämisen jälkeenkin säilöä syksyn satoa.Tuikkulyhdyt ovat erityisen näyttäviä ryhminä ja niitä voi ripustaa kauniiksi kokoelmaksi myös puutarhaan. Kynttilän kaveriksi lyhtyihin voi laittaa koristekiviä tai -hiekkaa. Kiva lahja syntyy itse tehdystä tuikkulyhdystä ja kauniilla paperilla päällystetystä tulitikkurasiasta yhdessä.Ps. Lyhtyyn voi kynttilän sijasta laittaa myös jouluvalosarjan tai led-kynttilän. Turvallisuussyistä led-kynttilää kannattaa käyttää etenkin pienemmissä lasipurkeissa. Pienellä suuaukolla olevassa lasipurkissa lämpö nimittäin nousee nopeasti ja siksi aina on olemassa räjähdysvaara. Myös parafiini- ja steariinikynttilät leimahtavat helposti lämmön noustessa.
20087_11828.jpg
Paprika parhaimmillaan
Paprika, tarkemmin sanottuna vihannespaprika, ja maustepaprika, jota yleisesti kutsutaan chiliksi, ovat yhteisen kantaäidin erilaisiksi jalostettuja marjahedelmiä. Molemmat kuuluvat samaan koisokasvien heimoon kuin tomaatti, peruna ja munakoiso.
20067_280.jpg
Heinäkuun kasveina valamonruusu ja koristeheinät
Valamonruusu (Rosa 'Splendens')Valamonruusunuhkein kukinta ajoittuu heinäkuuhun. Eteläisimmässä Suomessa ensimmäiset kukat tosin avautuvat jo kesäkuun puolella. Valamonruusu on yksi kestävimmistä ja kauneimmista pensasruusuistamme. Se menestyy VI-vyöhykkeellä suojaisimmilla paikoilla Etelä-Lapissa. Lajike viihtyy tavallisessa keskiravinteisessa mullassa, joka kuivahtaa ajoittain. Pensas ei ole yhtä yleinen muualla Euroopassa.
20227_79004.jpg
Leikkaa oikein ja oikeilla työkaluilla
Pensaat säilyvät elinvoimaisina 20–30 vuotta. Osa lajeista ei tarvitse leikkausta ja toiset vaativat sen vuosittain. Pensaat leikataan kuitenkin vasta tarvittaessa. Säännöllinen, säästeliäs leikkaus tukee parhaiten tasaista kasvua, tarpeeton saksiminen vain heikentää kasvin terveyttä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton