• Etusivu
  • Hoitotyöt

Älä tapa nurmikkoa syysleikkauksella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20179_50236.jpg

Syksyllä nurmikko lopettaa kasvunsa vasta silloin, kun päivälämpötila on alle 5 astetta. Siihen asti nurmikkoa leikataan säännöllisesti.

Kun nurmikko jää talvehtimaan elinvoimaisena ja vihreänä, se kestää parhaiten tulevan talven koettelemukset. Oikea leikkauskorkeus ratkaisee missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Nurmikon syyshuoltoon kuuluu säännöllinen leikkaus ja maltillinen haravointi.

Monia kyllästyttää nurmikon leikkaaminen jo tässä vaiheessa syksyä ja siksi ruohon leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Silti oikea leikkauskorkeus on syksyllä paljon oleellisempi seikka kuin kesäleikkauksissa.

Syksyn nurmikonleikkaus on senttipeliä

Kesällä hyväkuntoinen nurmikko voidaan leikata hyvinkin lyhyeksi. Syksyllä nurmikko kuitenkin kerää vararavintoa juuristoonsa ja siksi leikkauskorkeus nostetaan 5 senttiin. Näin yhteyttävää lehtipinta-alaa on enemmän. Syksyllä nurmikkoa leikataan edelleen säännöllisesti, jotta kerralla tarvitsee leikata korkeintaan 1/2 senttiä yksittäisen nurmiheinän pituudesta. Tällöin leikkuujäte voidaan jättää nurmikolle lierojen ravinnoksi.

− Vararavinnon keruun kannalta turmiollisin tilanne syntyy, jos nurmikon annetaan kasvaa syksyllä vapaasti ja sitten kerralla nurmikko leikataan lyhyeksi. Tällöin nurmikon kasvuun käyttämää energiaa häviää leikkuujätteeseen ja nurmikko joutuu käyttämään uusien lehtien kasvattamiseen talven varalle keräämiään ravintovarastoja. Tällainen nurmikko ei ehkä viherry ensi keväänä, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kun päivälämpötila laskee alle 5 asteen, nurmikko lopettaa pituuskasvunsa. Silti nurmikko jatkaa yhteyttämistä, kun valoa on riittävästi. Tässä vaiheessa nurmikon korkeuden tulisi olla 5 senttiä.

− Myös liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis erilaisille talvituhoille. Erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa. Etenkin lumihome vaivaa pitkäksi jääneitä nurmikkoja sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt.

Haravaraivo pois

Yksittäiset pudonneet lehdet voi jättää nurmikolle haravoimatta. Ne maatuvat talven aikana ja ravitsevat nurmikkoa. Kovat ja hitaasti hajoavat lehdet, kuten vaahtera ja tammi, kannattaa ajaa silpuksi ruohonleikkurilla. Näin pieneliöiden on helpompi hajottaa niitä.

Nurmikolle jätettävien lehtien määrässä pitää kuitenkin säilyttää maltti. Jos nurmen peittää paksu yhtenäinen lehtipatja, se lisää erilaisten kasvitautien vaaraa ja lumen alta saattaakin paljastua pahoin kärsinyt nurmikko.

− Jos nurmikolla näkyy syksyllä pelkkiä lehtiä eikä lainkaan nurmikkoa, on aika ottaa harava käteen ja rapsutella nurmikkoa esiin. Puiden alla olevaa paksua lehtikerrosta voi levittää laajemmalle alueelle sen sijaan, että haravoisi kaikki pois, opastaa Kerttula.

Viimeiset lehdet putoavat yleensä vasta pakkasöiden puraisemana. Jäätynyt nurmikko rapsahtelee poikki kengän alla, joten nurmella liikkuminen kannattaa ajoittaa pakkasettomaan hetkeen.

Vältä 5 pahinta virhettä nurmikon syyshuollossa

  1. Älä leikkaa syyskesällä nurmikkoa liian lyhyeksi − tavoiteltava korkeus on 5 cm.
  2. Älä leikkaa kerralla enempää kuin 1/2 cm nurmiheinän pituudesta.
  3. Älä jätä nurmikkoa leikkaamatta − mieluummin usein ja vähän kerrallaan.
  4. Älä jätä nurmikolle paksua lehtipatjaa − haravoi osa pois.
  5. Älä kävele jäätyneellä nurmikolla.
<p data-block-key="o4r5v">Syksyllä nurmikko pidetään 5 sentin mittaisena.</p>
Syksyllä nurmikko pidetään 5 sentin mittaisena.
Hoitotyöt
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78579.jpg
Vihreää voimaruokaa versoista
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
20232_76862.jpg
Peikonlehti (Monstera)
Peikonlehti on helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen, suosituksi tullut viherkasvi, joka tunnetaan suurista ja liuskoittuneista lehdistään. Sopivissa olosuhteissa peikonlehti voi kasvattaa jopa puolen metrin levyisiä lehtiä ja kasvaa pituutta kymmenenkin metriä.
20232_65842.jpg
Sadonkorjuu on parasta - kitkeminen tylsää
Kotipuutarhoissa mansikat ovat punaisia ja herneet pullean kypsiä, sadonkorjuuaika on alkanut. Kiinnostus syötäviin kasveihin on ollut huimassa nousussa. Biolanin tekemän kuluttajakyselyn mukaan sadonkorjuu onkin kotipuutarhureiden lempipuuhaa. Sadonkorjuun ohella kukkien istuttaminen ja kompostointi ovat puutarhan suosikkipuuhia. Sen sijaan kasvimaan kitkeminen ja nurmikon kastelu sekä leikkaaminen eivät kotipuutarhureita innosta. Biolan toteutti kyselyn huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton