TAKAISIN

Paina kuvioita kankaaseen

Päivitetty: 9.11.2022

Voit painaa kuvioita kangasväreillä hedelmiä ja juureksia apuna käyttäen esimerkiksi yksivärisiin essuihin, patalappuihin, T-paitoihin, tyynyliinoihin, verhoihin, leivinliinoihin, kangaskasseihin tai kuusenalusmattoihin. Voit tehdä myös kortteja tai uniikkia lahjapaperia painamalla kuvioita ruskeaan käärepaperiin.

Kauniit verhot syntyvät painamalla esimerkiksi keittiöön!Kauniit verhot syntyvät painamalla esimerkiksi keittiöön!

Mitä työhön tarvitaan?

Painamista varten tarvitset ainakin seuraavat tarvikkeet:
  • Kangasvärejä
  • Pensseli tai pari (isompi maalin levittämiseen ja pienempi viimeistelyyn)
  • Kangasta tai paperia
  • Sakset
  • Talouspaperia

Painotyön viimeistelyssä myös kangastussit voivat olla tarpeen. Etenkin tekstin kirjoittamisessa lopputulos on yleensä siistinpää kuin sudilla tehden.
paino1

Paina omenan avulla!

1. Leikkaa omena puoliksi ja imeytä siitä liika kosteus talouspaperiin.
2. Laita maalia hiukan lautaselle, kasta esim. pieni maalaustela maaliin ja pyyhi ylimääräinen maali telasta lautasen reunaan.
3. Levitä maali omenanpuolikkaalle ja aseta omena varovasti maalattu pinta alaspäin kankaalle.
4. Paina tiukasti, jotta kuvio siirtyy kankaalle ja keinuta omenaa kevyesti, jotta maali tarttuisi koko alueelle, mutta varo sotkemasta kuviota.

Näin voit tehdä kankaaseen uusia kuvioita mielesi mukaan, muista vain lisätä maalia omenaan. Anna maalin lopuksi kuivua perusteellisesti ja silitä sen jälkeen kangas nurjalta puolelta, jotta maali kiinnittyy siihen (noudata maalin valmistajan ohjeita).

Voit kokeilla painamista myös parsakaalilla, kukkakaalilla, porkkanalla ym.

Paina perunan avulla!

1. Valitse suuri peruna. Pese se, leikkaa peruna kahteen osaan ja painele leikkauspinnat kuiviksi talouspaperilla.
2. Piirrä lyijykynällä painettavan kuvion ääriviivat, voit tehdä erilaiset kuviot kumpaankin puoliskoon. Voit käyttää apuna myös piparkakkumuotteja. Yksinkertaiset muodot ovat parhaimpia: sydän, tähti, tassunjäljet jne.
3. Veistä piirtämäsi kuvio varovasti puukolla perunan pintaan kohokuvioksi. Leikkaa ääriviivojen ulkopuolelta ja perunan laidoilta siten, että kuvio jää koholle.
4. Tuputa peruna jälleen kuivaksi ja sivele siihen hiukan kangasväriä. Paina perunapinta varovasti kankaaseen, jottei väriä tartu kuvion ulkopuolelle.
5. Anna kuivua kunnolla ja silitä kangas nurjalta puolelta.
_