• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syyslannoituksen aika on nyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80867.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Heinä-syyskuu on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus. Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

Suurille pensaille sekä hedelmä- ja koristepuille lannoite annetaan suoraan juuristoalueelle, mistä kasvi saa sen nopeimmin käyttöönsä. Puun aktiivisimmat juuret ovat yhtä kaukana rungosta kuin latvuksen uloimmat oksatkin. Puun ympärille maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoite sijoitetaan. Kastelu nopeuttaa lannoitteen liukenemista.

Perennoille lannoite voidaan levittää kasvin juurelle maanpintaan. Lannoitteen rakeet harataan kevyesti pintamultaan tai katetaan ohuella kerroksella puutarhamultaa. Kastelu nopeuttaa lannoiterakeiden liukenemista.

  1. Tee rautakangella reikä tai lapiolla syvä viilto maahan.
  2. Ripottele lannoiterakeet tehtyyn reikään.
  3. Polkaise jalalla reikä kiinni.
  4. Kastelu nopeuttaa lannoitteen liukenemista.
Ohje

Ohje

Lannoitteen antaminen

  1. Tee rautakangella reikä tai lapiolla syvä viilto maahan.
  2. Ripottele lannoiterakeet tehtyyn reikään.
  3. Polkaise jalalla reikä kiinni.
  4. Kastelu nopeuttaa lannoitteen liukenemista.

Syyslannoitukseen käytetään esimerkiksi rakeistettua Syksyn PK-lannoitetta. Se sisältää eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja kaliumia sekä hivenravinteita. Kaliumvahvistaa kasvia talven kylmyyttä vastaan ja fosforilisää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja siten parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Syksyn PK-lannoitteessa ja Syyspanoksissa ei ole lainkaan kasvien talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä.

Biolan Syksyn PK-lannos parantaa talvenkestoa ja parantaa tulevan kesän kukintaa. (Kuva: Biolan)
Biolan Syksyn PK-lannos parantaa talvenkestoa ja parantaa tulevan kesän kukintaa. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80158.jpg
Tunnetko joulukaktuksen ja muut lehtikaktukset?
Monen kaktussuvun lajilla varret ovat litistyneet tai sylinterimäiset ja siksi ne ovat saaneet nimen lehtikaktus. Näitä kaktuksia suositaan upeiden kukkien takia. Lehtikaktukset ovat mainioita huonekasveja, sillä ne eivät välttämättä tarvitse viileää lepokautta.
20067_337.jpg
Elokuun lajit valkopajuangervo ja mirrinminttu
Valkopajuangervo 'Allikko'(Spiraea alba 'Allikko') kukkii heinä-elokuussa. FinE-kasviksi valittu pensas soveltuu parhaiten suuriin istutuksiin, joissa se saa levitä vapaasti juurivesoilla. Lajikenimi viittaa pensaan kosteaan, jopa märkään kasvupaikkaan. Näiden FinE-pensaiden lisäyslähteenä käytetään Keskas-kantaa 761 Helsingin yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta Kaisaniemestä. Valkopajuangervo on vaatimaton kasvupaikan suhteen ja menestyy jopa paikoissa, joissa on seisovaa vettä. Pensas sietää erinomaisesti alasleikkausta ja menestyy vyöhykkeillä I-VII.
20206_65163.jpg
Päivitä juhannustaikasi!
Wanha kansa on perinteisesti käyttänyt juhannusyön tunnit naimaonnen lisäämiseen erinäisten taikojen avulla. Harvan kerrostalon pihalta löytää nykyään kaivoa, saati että jokaisen omakotitaloalueen liepeiltä löytyisi yhdeksen yrtin peltoa. On siis korkea aika tuoda taiat teknologiaa vastaavalle tasolle.
Kateviljely on helppoa.
Vinkkejä maanpeitteisten viljelymenetelmien käyttöön
Ryytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5‒10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.
Rousku sienimetsällä
Leppärousku
Vaikka nimestä voisi olettaa, leppärousku ei ole lepän seuralainen. Leppään viittaava nimi voisi tulla siitä, kun lepän sahattu pinta ja leppärouskun maitiasneste sekä jalan väri ovat samaa oranssia. Sieni on helppo tunnistaa oranssista väristä, mutta vaikea huomata, koska lakin pinta on vihertävä. Sienen maitiaisneste värjää sienen vioittuneet kohdat vihreiksi puolessa tunnissa. Kuivattu ja paleltunut sieni voi olla vihreä myös. Leppärouskua löytyy eniten Etelä- ja Keski-Suomessa, paikoitellen Pohjois-Suomesta.
20237_82670.jpg
Kompostoi jätteet kiertoon
Kompostointi on luonnollinen osa omakotitalouden jätehuoltoa. Omassa kompostorissa eloperäisen jätteen voi kierrättää lähellä syntypaikkaansa. Kompostin lopputuotteena syntyy arvokasta humuspitoista maanparannusainetta puutarhaan. Talousjätteen lisäksi kompostiin kelpaavat puutarhajäte ja kuivakäymäläjäte.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton