• Etusivu
  • Kasvillisuus

Curuba (Passiflora mollissima)

Andien vuoristosta maailman lautasille

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.11.2024
Curuba AdobeStock_80641004

Curuba on ravintoarvoiltaan erittäin hyödyllinen, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia, antioksidantteja ja kuituja. (Kuva: AdobeStock)

Curuba on yksi passionhedelmälajike. Se on kotoisin Andien ylätasangoilta Kolumbiasta ja on myös Kolumbian kansallishedelmä.

Curuban viljelyllä on pitkät perinteet Andien alueella, erityisesti Kolumbiassa ja Ecuadorissa. Se kasvaa luonnonvaraisesti Andien lauhkeissa korkeissa osissa 1800–3200 metrin korkeudessa, missä sen kärsimyskukkamainen kasvi kiipeilee puiden ympärille. Koska curuba kasvaa korkealla, se on sopeutunut viileämpään ilmastoon kuin monet muut trooppiset hedelmät.

Curuban tunnusmerkit

Curuba on lyhyen, suoran ja pyöreäpäisen banaanin näköinen, jonka takia se tunnetaan myös nimellä banana passionfruit. Hedelmä on kotoisin Kolumbian Andien ylätasangoilta ja on virallisesti Kolumbian kansallishedelmä.

Curuban sisus on tuoksuvaa, hyytelömäistä siemenlihaa. Curuban kuori voi olla vihertävä, kellanvihreä tai oranssinvärinen. Sisältä hedelmä on kuin muutkin passionhedelmät. Sen maku on raikas ja makean aromaattinen, ja se sopii monipuolisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Siitä syödään malto siemenineen sellaisenaan tai sitä voi käyttää hedelmäsalaatteihin, kastikkeisiin ja juomiin sekä jogurttiin sekoitettuna tai jäätelön seuralaisena. Hedelmälihassa on runsaasti kovia siemeniä, jotka voi halutessaan erottaa puristamalla hedelmän sisuksen siivilän läpi.

Curuba on siis paitsi maukas, myös monipuolinen hedelmä, jonka viljely ja käyttö edustavat pitkää eteläamerikkalaista perinnettä.

Curuban kasvatus ja hoito

Curuba kasvaa parhaiten viileässä ja kosteassa ympäristössä, missä sen juuret pysyvät viileinä ja sen lehdet saavat runsaasti auringonvaloa. Sen kukat ovat värikkäitä ja tuoksuvia, houkutellen pölyttäjiä, erityisesti kimalaisia ja kolibreja, joita tarvitaan sen hedelmöittymiseen.

Curubaa voi kokeilla kasvattaa myös Suomen oloissa, esimerkiksi kasvihuoneessa tai valoisassa tilassa, jossa lämpötilat pysyvät melko viileinä. Siemenet voi idättää keväällä, mutta kukinta ja hedelmän tuottaminen voi vaatia kärsivällisyyttä sekä erityistä hoitoa, kuten lämpötilan ja kosteuden tarkkaa säätelemistä.

Käyttötavat ja säilytys

Curuban siemenet sisältävä hedelmäliha sopii hyvin nautittavaksi sellaisenaan tai osana monia ruokia. Curubaa voi käyttää hedelmäsalaateissa, kastikkeissa, juomissa sekä sekoitettuna jogurttiin tai jäätelön lisänä. Hedelmässä on runsaasti pieniä, kovia siemeniä, jotka voi halutessaan poistaa puristamalla hedelmälihan siivilän läpi.

Etelä-Amerikassa curubaa käytetään usein perinteisissä juomissa, kuten mehuissa ja smoothiessa, tai siitä valmistetaan makeita jälkiruokia. Kolumbiassa siitä valmistetaan suosittua juomaa, jossa hedelmän siemenet ja malto sekoitetaan maidon, sokerin ja joskus hieman sitruunan kanssa virkistäväksi juomaksi.

Curuba on herkkä säilytysolosuhteille ja sitä tulisi säilyttää viileässä, mieluiten +5…+10 asteen lämpötilassa. Hedelmä tuottaa runsaasti etyleeniä, joten sitä kannattaa säilyttää erillään muista hedelmistä kypsymisen kontrolloimiseksi.

VINKKI: Curuba kuuluu kärsimyskukkien sukuun (Passiflora), ja sitä voi kasvattaa myös kotona; lue lisää Keskustelupalstalta. Onko joku saanut satoakin? Tämä voi olla haastavaa, mutta innokkaat viherpeukalot ovat jopa onnistuneet saamaan satoa kotikasvatuksesta.

Kasvillisuus
hedelmä
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20084_10478.jpg
Kasvikset ovat nyt Sydänmerkki-tuotteita
Kansallisten ja kansainvälisten suositusten mukaan kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä vähintään 400 - 500 grammaa päivässä. Kotimaiset Kasvikset ry on pukenut suosituksen muotoon Puoli kiloa päivässä. Näppituntumalla tämä määrä on kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna. Keskimäärin suomalaiset syövät vain kolme ja puoli kourallista kasviksia päivässä. Yhteistä haastetta siis riittää saada kasvisten kulutus lisääntymään ja tällä tavalla samalla edistetyksi kansanterveyttä.– On todella merkittävä asia, että Suomen Sydänliitto on sisällyttänyt kasvikset Parempi valinta -sydänmerkin piiriin. Näin kuluttajat helpommin sisäistävät kasvisten olevan terveyttä edistäviä. Kasviksethan ovat suorastaan luonnon omia, funktionaalisia elintarvikkeita, Kotimaiset Kasvikset ry:n ravitsemusasiantuntija Päivi Jämsèn toteaa.Luontaisesti kasviksissa ei ole lisättyä suolaa, sokeria tai rasvaa. Sen sijaan kasvikset sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja puolustuskykyä lisääviä ravintotekijöitä suhteessa vähäiseen energiamääräänsä. Lisäksi kasviksista saa nykyihmiselle tärkeää kuitua. Kasvisten käytön lisääminen on erityisen merkittävää painonhallinnassa ja monien elintapasairauksien ennaltaehkäisemisessä.
20119_27757.jpg
Puutarhan makoisat marjat
Loppukesä ja syksy ovat monella kotipuutarhurilla täynnä pieniä napostelu- ja herkutteluhetkiä, sekä leivonta- ja säilöntätuokioita. Puutarhan sadosta pääsevät varmasti tulevanakin syksynä nauttimaan niin lapset kuin eläinkunnan edustajatkin - varmasti jokunen kahvivieraskin.Makuelämysten ohella puutarhassa kypsyvä sato tarjoaa myös visuaalista nautintoa; tummanvioletit luumut, punaposkiset omenat, heleänväriset herukat tai kullankeltaset tyrnit tyrmäävät kaikki aistit!Ihaile ja ihmettele, nauti ja napostele puutarhasi satoa ja käytä niitä rohkeasti leivonnassa. Tuorekäytön ohella satoa kannattaa säilöä, pakastaa, keittää mehuksi, soseuttaa hilloksi jne. Aromit ja ravinteet kannattaa ottaa talteen!
200810_13619.jpg
Vuoden porkkana 2008 -tunnustus Päivittäistavarakauppa ry:lle
Kotimaiset Kasvikset ry näkee kaupan roolin merkittävänä, kun kuluttajaa halutaan ohjata terveellisiin valintoihin. Parempi valinta -Sydänmerkki on jo tullut tunnetuksi teollisista elintarvikkeista, jotka omassa tuoteryhmässään ovat kunnostautuneet rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän perusteella. Sydänmerkin asiantuntijaryhmä sisällytti tänä vuonna myös kasvikset merkin piiriin, joten kauppa on voinut viestittää kasviksista luonnon omina sydänmerkkituotteina.PTY toteutti sydänmerkkihankkeen yhteistyössä Sydänliiton, Kotimaiset Kasvikset ry:n ja omien jäsenyritystensä kanssa. Rahoitusta saatiin Sitran elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA:lta. Sydänmerkki tuli viime keväänä käyttöön 2500 päivittäistavarakaupan hedelmä- ja vihannesosastoille. Mukana ovat S-ryhmän kaupat, K-ruokakaupat, Tradekan kaupat, Stockmann, M-ketjun kaupat, Tarmo-kaupat, Tokmanni ja Minimani.
20232_59184.jpg
Syyslannoituksen aika on nyt!
Nyt on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus, joka sisältää fosforia, kaliumia ja hivenravinteita. Kalium vahvistaa kasvia talven kylmyyttä vastaan ja fosfori lisää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja siten parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Syyslannoituksessa ei kannata antaa kasvien talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä.
201910_60862.jpg
Allergikon joulumuistio
Joulu on pullollaan jouluperinteitä, jotka saattavat aiheuttaa herkemmille allergisia reaktioita. Mitä kaikkea sitten pitäisi ottaa huomioon, jotta joulu sujuisi mahdollisimman mukavasti – myös allergikon näkökulmasta? Tässä tulee laadittuna pieni listaus yleisimmistä allergiaoireita aiheuttavista asioista, joita suomalainen joulukoti ja jouluperinteet pitävät sisällään.Huomaathan että lista ei ole aukoton, vaan listan ulkopuolelta löytyy vielä monta mahdollisesti oireita aiheuttavia tuoksuja sekä ruoka-aineita. Muun muassa erilaiset suklaat saattavat sisältää pähkinää ja gluteenia, joten ole tarkkana lahjaostoksilla.
20232_80867.jpg
Nyt on aika huolehtia syyslannoituksesta
Heinä-syyskuu on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus. Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton