• Etusivu
  • Kasvillisuus

Curuba (Passiflora mollissima)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.03.2024
Curuba AdobeStock_80641004

Curuba

Curuba on yksi passionhedelmälajike. Se on kotoisin Andien ylätasangoilta Kolumbiasta ja on myös Kolumbian kansallishedelmä.

Curuba on lyhyen, suoran ja pyöreäpäisen banaanin näköinen, jonka takia se tunnetaan myös nimellä banana passionfruit. Sisus on tuoksuvaa, siemenistä hyytelöä. Curuban kuori voi olla vihertävä, kellanvihreä tai oranssinvärinen. Sisältä hedelmä on kuin muutkin passionhedelmät.

Curuba on maultaan aromaattinen, raikkaan makea. Siitä syödään malto siemenineen sellaisenaan tai sitä voi käyttää hedelmäsalaatteihin, kastikkeisiin ja juomiin sekä jogurttiin sekoitettuna tai jäätelön seuralaisena. Hedelmälihassa on runsaasti kovia siemeniä, jotka voi halutessaan erottaa puristamalla hedelmän sisuksen siivilän läpi.

Curubaa säilytetään +5…+10 asteessa. Tuottaa runsaasti etyleeniä

VINKKI: Kärsimyskukkien sukuun kuuluva curuba kasvaa ihan kotioloissakin; lue lisää Keskustelupalstalta. Onko joku saanut satoakin?

Kasvillisuus
hedelmä
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_83216.jpg
Talviomenat talteen
Talviomenat kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.
201910_60862.jpg
Allergikon joulumuistio
Joulu on pullollaan jouluperinteitä, jotka saattavat aiheuttaa herkemmille allergisia reaktioita. Mitä kaikkea sitten pitäisi ottaa huomioon, jotta joulu sujuisi mahdollisimman mukavasti – myös allergikon näkökulmasta? Tässä tulee laadittuna pieni listaus yleisimmistä allergiaoireita aiheuttavista asioista, joita suomalainen joulukoti ja jouluperinteet pitävät sisällään.Huomaathan että lista ei ole aukoton, vaan listan ulkopuolelta löytyy vielä monta mahdollisesti oireita aiheuttavia tuoksuja sekä ruoka-aineita. Muun muassa erilaiset suklaat saattavat sisältää pähkinää ja gluteenia, joten ole tarkkana lahjaostoksilla.
18_P_25494.jpg
Nurmikon paikkaus
Nurmikon paikkauskylvöt on paras suorittaa touko-kesäkuussa, kun maa on luontaisesti kostea. Katso ohjeet epätasaisen nurmikon paikkaamiseen oheiselta videolta.
20205_64570.jpg
Oikein valitut kasvit kukoistavat pitkään
Kasvin viihtymiseen vaikuttavat sen perimän ja ilmaston vaikutusten lisäksi kasvupaikkatekijät. Jos kasvi ei ole sopeutunut talvikauden oloihin tai kevään ylös ja alas pomppiviin lämpötiloihin, sen talvehtiminen ulkona on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Mutta arahkokin kasvi, jonka kasvupaikkatekijät ovat kohdillaan, voi menestyä.
20208_66096.jpg
Valitse kotipihan kasvit oikein
Kotipihan kasveja valitessa kannattaa ensimmäiseksi huomioida kasvuolosuhteet – siis valon määrä sekä maaperän kosteus ja koostumus. Lisäksi kasvivalintoihin vaikuttaa pihan maantieteellinen sijainti. Suomi on pitkä maa ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä ankarammiksi kasvuolosuhteet muuttuvat.
20237_51951.jpg
Talousjätteet kompostoituvat tehokkaasti pikakompostorissa
Keskimäärin noin kolmasosa talousjätteestä on kompostikelpoista biojätettä. Keittiön biojäte on erinomaista kompostoitavaa, sillä se on monipuolista ravintoa komposti hajottajina toimiville luonnon pieneliöille. Keittiöstä kompostiin kelpaavat ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret sekä pehmopaperit kostutettuina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton