• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhamatkailua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.08.2018
20067_296.jpg

Marketanpuisto


Espoon Marketan-puistossa on pysyvästi esillä yli 110 näytteilleasettajan tuotteita ja osaamista.


Marketanpuisto sijaitsee Kehä III:n varrella, ajo Röylän liittymästä.

Lumoavat historialliset puutarhat löytyvät Saimaalta


Kesä on parasta aikaa tutustua vahojen puutarhojen salaisuuksiin. Saimaan Charmanttien matkailukohdeverkoston kautta avautuu useammankin historiallisen puutarhamiljöön portti. Tarjolla on myös erityisesti puutarhaan suunnattuja teemaretkiä.

Mikkelissä Tertin kartanon ensimmäisten puutarhaistutusten juuret juontavat aina 1500-luvulle, jolloin tila toimi rusthollina ja ratsutilana. Tänään Tertissä viljellään viljaa ja kasvatetaan yrttejä ja vihanneksia pitopöytään. Kivinavetan muurien suojassa kukkii salainen puutarha ja keväällä kauneimmillaan on kartanon kirsikkapuistikko. Vierailija voi tutustua vanhaan kasvillisuuteen erityisillä teemaretkillä, joita ovat Puutarhurin päivä, Historiallinen Kartanon puutarhakävely sekä Kesäilta kartanon ruusutarhassa.

Toinen suosittu mikkeliläinen matkailukohde Kenkävero edustaa kaunista pappilamiljöötä perinnepuutarhoineen. Kenkäveron puutarha on läpi historian toiminut kasviviljelyn suunnannäyttäjänä, jossa on kokeiltu Suomen oloissa puutarhanhoidon uusimpia tuulia maailmalta. Kenkäveron luonnonmukaisesti viljellyssä näytepuutarhassa kasvaa yli 500 kasvia, joiden joukossa on noin 200 erilaista yrtti- ja rohdoskasvia. Puutarhaan järjestetään opastettuja teemakierroksia, joissa voi perehtyä esimerkiksi luonnonmukaiseen viljelyyn, rohdoskasvien käyttöön tai perennoihin ja ruusuihin. Kesäaikaan puutarhassa on myös puutarhamyymälä.

Mikkelin Kenkävero
Mikkelin Kenkävero

Mikkelin lähellä sijaitseva Anttolan Hovin kartano henkii menneen ajan tunnelmaa, joka ulottuu myös puutarhaan. Vanha villiintynyt puutarha ruhtinaspari Demidoffin ajoilta on säilytetty ja myös hoidettu puutarha on venäläishenkinen. Anttolan Hovin mailla kasvaa yli 200 viinimarjapensasta ja vanhoista luumu- ja omenapuista pidetään hyvää huolta.

Lisätietoja: Saimaan Charmantit, projektipäällikkö Maisa Häkkinen, 0400 442 554 tai maisa.hakkinen@anttolanhovi.fi

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10478.jpg
Kasvikset ovat nyt Sydänmerkki-tuotteita
Kansallisten ja kansainvälisten suositusten mukaan kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä vähintään 400 - 500 grammaa päivässä. Kotimaiset Kasvikset ry on pukenut suosituksen muotoon Puoli kiloa päivässä. Näppituntumalla tämä määrä on kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna. Keskimäärin suomalaiset syövät vain kolme ja puoli kourallista kasviksia päivässä. Yhteistä haastetta siis riittää saada kasvisten kulutus lisääntymään ja tällä tavalla samalla edistetyksi kansanterveyttä.– On todella merkittävä asia, että Suomen Sydänliitto on sisällyttänyt kasvikset Parempi valinta -sydänmerkin piiriin. Näin kuluttajat helpommin sisäistävät kasvisten olevan terveyttä edistäviä. Kasviksethan ovat suorastaan luonnon omia, funktionaalisia elintarvikkeita, Kotimaiset Kasvikset ry:n ravitsemusasiantuntija Päivi Jämsèn toteaa.Luontaisesti kasviksissa ei ole lisättyä suolaa, sokeria tai rasvaa. Sen sijaan kasvikset sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja puolustuskykyä lisääviä ravintotekijöitä suhteessa vähäiseen energiamääräänsä. Lisäksi kasviksista saa nykyihmiselle tärkeää kuitua. Kasvisten käytön lisääminen on erityisen merkittävää painonhallinnassa ja monien elintapasairauksien ennaltaehkäisemisessä.
20084_10013.jpg
Fastlock Canopy - näyttävä ovikatos helposti
Ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sään rasituksilta. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Icopalin Fastlock Uni –valokatteesta on saatavana asennusvalmis ovikatospakkaus tarvikkeineen. Kokonaisuuteen kuuluu katokseen tarvittava määrä valokatetta, katoksen rakenteet sekä kiinnikkeet.
20074_4692.jpg
Salaatit viettävät juhlavuottaan
Ruukku- ja jääsalaatti sekä pehmeä ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti ovat kaikille tuttuja. Muihin salaatteihin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi tammenlehti- tai sidesalaatista, lollo rossosta tai lollo biondasta. Maku on kaikissa Lactuca-suvun salaateissa mieto. Kun salaatilta haluaa makua ja särmää, kannattaa siirtyä Cichorium-suvun endiiveihin ja sikureihin. Näiden käyttö on suomalaisille vielä uutta. Friseesalaatti on toiselta nimeltään kähäräendiivi. Siloendiivi sopii nopeasti kuumennettavaksi. Valkoisen salaattisikurin, punasikurin ja vihersikurin tunnistaa sukkulamaisesta muodosta.
20227_70313.jpg
Äitienpäivä aloittaa kukkakesän
Äitienpäivän juhlinta ajoittuu kesän kynnykselle. Silloin on luontevaa muistaa äitiä kukkalahjalla, joka kenties jatkaa kukintaansa myös juhlan jälkeen ikkunalla, parvekkeella tai terassilla. Suomalaiset rakastavat esimerkiksi ruusuja; niin leikkoina kuin ruukuissakin. Lue lisää ruusuista. Myös muut ruukkukukat ovat kauniita ja kestäviä kukkalahjoja, joiden joukosta löytyy runsaasti erilaisia värivaihtoehtoja. Äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina.
20078_6290.jpg
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Rytmitä päivä kasviksillaKoululaisen on hyvä nauttia aamupala, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllisellä syömisellä jaksaa keskittyä koulun käyntiin, harrastuksiin, läksyjen lukuun ja kavereiden kanssa puuhasteluun. Selkeä ateriarytmi vähentää turhaa, usein epäterveellistä napostelua.Hyvällä aamupalalla jaksaa aamupäivän tunnit koululounaaseen saakka. Jotta lounaan ja päivällisen väli ei veny liian pitkäksi on tarpeen syödä kunnollinen välipala. Näin jaksaa pääaterialta toiselle ja siinä välissä käydä vaikka harrastuksissa. Iltapala on loistava hetki kokoontua päivän päätteeksi perheen kanssa saman pöydän ääreen ja rupatella päivän tapahtumista.
20238_82778.jpg
Oikea kasvualusta orkideallesi
Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on siis selkeästi maaorkidea; tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa. Kasvualustan tulee olla lisäksi ilmavaa, sillä tropiikin runsaista sateista huolimatta orkideoiden juuret kuivuvat ilmavirtauksen seurauksena nopeasti sateiden välillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton