• Etusivu
  • Kasvillisuus

Myrkkykeison hävittäminen? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 07.08.2024
20237_82658.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Epäilen, että yhdeltä puolelta puroon ja toiselta puolelta jokeen rajottuvalla tontillamme kasvaisi juuri puron ja joen reunassa myrkkykeisoa. Meillä on koira, joka tykkää uiskennella joessa ja kaivella siellä, nyt pelkäänkin, että koiramme joskus vahingossa söisi tätä kasvia.

Onko olemassa tahoa/yritystä, mikä mahdollisesti kävisi tunnistamassa kasvin ja mahdollisesti myös poistamassa? Olen itse todella arka myrkkykasvien suhteen, enkä haluaisi olla kasvin kanssa missään kosketuksessa, saatikka itse poistaa.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Myrkkykeiso, Cicuta virosa, on ikävä seuralainen, sillä se on lähes kaikille nisäkkäille vaarallinen ja kaikki sen osat ovat myrkyllisiä. Varsin hyvät, tunnistusta helpottavat kuvaukset löytyvät mm. täältä.

Alueellasi toimivilta ja neuvontakäyntejä tekeviltä puutarhasuunnittelijoilta ja -neuvojilta tai viherrakentajilta saattaisi löytyä lisäapua tunnistamiseen. Pihojen hoitotöitä tekevät viherrakentajat saattavat ottaa toimeksiantoja kasvin torjuntatyöstä.

Sopivia tekijöitä kannattaa etsiä paikallisesti esimerkiksi seuraavilta sivustoilta:
– Viher- ja ympäristörakentajat, vyra.fi
– Maisemasuunnittelijat ry, maisemasuunnitelijat.fi
Yleensä pieniä toimeksiantoja ottavat vastaan pienet toimijat suurten keskittyessä kokonaisvaltaisempiin projekteihin. Hyviä alueellisia tekijöitä voi löytyä esimerkiksi hakusanoilla pihaneuvonta, puutarhaneuvonta, pihan hoitotyöt tms. Hakuun kannattaa lisätä paikkakunta.

Myrkkykeison poistamisessa ongelmana on, että se viihtyy vesistöjen äärellä, jossa torjunta-aineita ei voi käyttää. Siksi torjuntakeinoiksi jäävät pitkäaikainen peittäminen, joka tukahduttaa kasvuston tai kasvien kaivaminen juurineen pois. Maahan ei kuitenkaan saisi jäädä yhtään juurenpätkää, sillä uusi kasvi kehittyy näistä pätkistäkin. Keiso kuitenkin taantuu, jos kitkentää jatketaan sitkeästi, jolloin sen elinvoima hiipuu. Keison kasvua täytyy tarkkailla vuosien ajan ja myös siementaimet täytyy tarkkaan poistaa. Siementen itämiskyky voi pysyä yllä pitkään.

Myrkkykeisoa ei saa käsitellä suojaamattomana. Tarvitaan vähintään kumisaappaat, suojaavat vaatteet ja käsineet, jotta kasvi ei pääse kosketuksiin paljaan ihon kanssa. Rikkoontuneet kasvit saattavat valuttaa oireita aiheuttavia määriä kikutoksiinia pieniin vesialueisiin, kuten lampiin tai puroihin, joten ainakaan kotieläimiä ei pidä päästää polskimaan veteen pian kitkennän jälkeen.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
202210_79864.jpg
Hopeakuusen leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?
20239_83129.jpg
Miten torjua kirvoja? Asiantuntija vastaa
Kesällä pihallamme oli ensimmäistä kertaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama, samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti. Miten pystyy estämään kirvojen tulon? Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.
202312_83340.jpg
Viikon kysymys: Syökö rusakko tammea?
Meillä on noin 120 cm korkuinen tammi, jonka olemme joka syksy suojanneet pihapiirissämme viihtyviltä rusakoilta. Onko suojaaminen tarpeellista eli syökö rusakko tammea?
20228_79377.jpg
Miksi särkyneensydämen kukka on valkoinen? Asiantuntija vastaa
Ostin tänä vuonna särkyneen sydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa, olen esikasvattanut sen sisällä ja taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä? Ihastuin kasviin ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa, jos se on jo istutettu? Valkoinen on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike? Otan myös mielelläni vastaan muita hoito ohjeita.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton