• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Miten hävittää myrkkykeiso?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20237_82658.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Epäilen, että yhdeltä puolelta puroon ja toiselta puolelta jokeen rajottuvalla tontillamme kasvaisi juuri puron ja joen reunassa myrkkykeisoa. Meillä on koira, joka tykkää uiskennella joessa ja kaivella siellä, nyt pelkäänkin, että koiramme joskus vahingossa söisi tätä kasvia.

Onko olemassa tahoa/yritystä, mikä mahdollisesti kävisi tunnistamassa kasvin ja mahdollisesti myös poistamassa? Olen itse todella arka myrkkykasvien suhteen, enkä haluaisi olla kasvin kanssa missään kosketuksessa, saatikka itse poistaa.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Myrkkykeiso, Cicuta virosa, on ikävä seuralainen, sillä se on lähes kaikille nisäkkäille vaarallinen ja kaikki sen osat ovat myrkyllisiä. Varsin hyvät, tunnistusta helpottavat kuvaukset löytyvät mm. täältä.

Alueellasi toimivilta ja neuvontakäyntejä tekeviltä puutarhasuunnittelijoilta ja -neuvojilta tai viherrakentajilta saattaisi löytyä lisäapua tunnistamiseen. Pihojen hoitotöitä tekevät viherrakentajat saattavat ottaa toimeksiantoja kasvin torjuntatyöstä.

Sopivia tekijöitä kannattaa etsiä paikallisesti esimerkiksi seuraavalta sivustolta:
– Viher- ja ympäristörakentajat, vyra.fi
Yleensä pieniä toimeksiantoja ottavat vastaan pienet toimijat suurten keskittyessä kokonaisvaltaisempiin projekteihin. Hyviä alueellisia tekijöitä voi löytyä esimerkiksi hakusanoilla pihaneuvonta, puutarhaneuvonta, pihan hoitotyöt tms. Hakuun kannattaa lisätä paikkakunta.

Myrkkykeison poistamisessa ongelmana on, että se viihtyy vesistöjen äärellä, jossa torjunta-aineita ei voi käyttää. Siksi torjuntakeinoiksi jäävät pitkäaikainen peittäminen, joka tukahduttaa kasvuston tai kasvien kaivaminen juurineen pois. Maahan ei kuitenkaan saisi jäädä yhtään juurenpätkää, sillä uusi kasvi kehittyy näistä pätkistäkin. Keiso kuitenkin taantuu, jos kitkentää jatketaan sitkeästi, jolloin sen elinvoima hiipuu. Keison kasvua täytyy tarkkailla vuosien ajan ja myös siementaimet täytyy tarkkaan poistaa. Siementen itämiskyky voi pysyä yllä pitkään.

Myrkkykeisoa ei saa käsitellä suojaamattomana. Tarvitaan vähintään kumisaappaat, suojaavat vaatteet ja käsineet, jotta kasvi ei pääse kosketuksiin paljaan ihon kanssa. Rikkoontuneet kasvit saattavat valuttaa oireita aiheuttavia määriä kikutoksiinia pieniin vesialueisiin, kuten lampiin tai puroihin, joten ainakaan kotieläimiä ei pidä päästää polskimaan veteen pian kitkennän jälkeen.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80262.jpg
Tulppaaneita kuunliljojen sekaan? Asiantuntija vastaa
Minulla on vanhassa isossa kukkapenkissä tällä hetkellä vain kuunliljaa, joka ponnistaa ylös maasta todella myöhään, vasta kesäkuun alussa. Haluaisin laittaa penkkiin todennäköisesti tulppaaneja ns. rykelmittäin. Kuunliljapenkissä on vanhaa multaa. Mitä minun tulee huomioida istuttamisessa ja mullan suhteen? Lannoitetta ja jos niin mitä ja miten?Istuttaminen tulee olemaan haastavaa, kun kuunliljojen isot lehdet ovat levittäytyneet pitkälle. Vinkkejä? Voiko lehtiä leikata, jotta näkee välit, jonne tulppaanit istutetaan? Milloin on hyvä aika istuttaa? Jos istutan rykelmiä, niin miten lähekkäin sipuleja voi laittaa?
202210_79843.jpg
Vahaa ruusuntaimissa? Asiantuntija vastaa
Ostin ruusuntaimia netistä, varret on ilmeisesti suojattu vihreällä vahalla. Pitääkö varret leikata, niin että vahattu osa poistuu?
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
20228_79410.jpg
Tuija-aidan istutus ja kastelu ‒ Asiantuntija vastaa
Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton