• Etusivu
  • Kasvillisuus

Viimeistele sisustus kasveilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2023
20222_77059.jpg

Kasveilla sisustaminen on hauskaa puuhaa (kuva: Shutterstock).

Sisustukseen saadaan uutta ulottuvuutta, kun myös huonekasvien ja muiden sisäkukkien valinnassa ja sijoittelussa otetaan huomioon niiden koot, muodot ja värit. Erilaisten kasvutapojen, lehtimuotojen ja erikokoisten kasvien hyödyntäminen sisustuksen osana on erinomainen tapa lisätä tilan viihtyisyyttä.

Kasveilla korostetaan sisustusvärejä: keltaisena kukkivat kasvit sinisävyisessä sisustuksessa, punaiset vihreänsävyisessä sisutuksessa, punaisessa sisustuksessa vihreät kasvit ja keltasävyisessä sinisenä kukkivia kasveja. Kasvien lailla ruukut antavat osansa huonetilan sisustukseen. Ruukun suojalla korostetaan kasvin omaa väriä ja ne saavat osansa huoneen väripilkkuina.

Huonekasvit ovat osa kodin sisustusta. Niillä luodaan kodikkuutta, täytetään ja kaunistetaan tilaa.

Huonekasvien sijoittelussa voi myös käyttää mielikuvitusta. Ennen vanhaan huonekasvit sijoiteltiin vain ikkunalaudoille, kukkapöydälle tai amppeleihin, mutta nykyään huonetilojen mahdollisuuksia käytetään monipuolisemmin hyväksi. Kasveista voi tehdä asuntoon eläviä patsaita, kasviseiniä, tilanjakajia ja näkösuojia erilaisten tukien tai seinärakennelmien avulla, antamalla tilaa roikkua alaspäin tai kasvaa ylöspäin – tai ohjaamalla niitä kasvamaan pitkin seiniä. Suurikokoinen huonekasvi tai kasvisommitelma isojen ikkuna-aukkojen edessä suojaa myös ohikulkijoiden katseilta ja nauttii samalla valossa kylpemisestä.

Atsalea, pauliinanbegonia, syklaami, herttalyhty vai laskuvarjolyhty? Tunnelma ikkunalla muuttuu sen mukaan, montako kasvia ikkunalla on ja millaiseen ruukkuun sen on istuttanut. (Kuvat: Floradania)
Atsalea, pauliinanbegonia, syklaami, herttalyhty vai laskuvarjolyhty? Tunnelma ikkunalla muuttuu sen mukaan, montako kasvia ikkunalla on ja millaiseen ruukkuun sen on istuttanut. (Kuvat: Floradania)

Makuuhuoneessa huonekasville löytyy sijoituspaikkoja yöpöydältä, ikkunalta, nurkkauksesta, amppelista. Jos erillistä pukeutumistilaa ei ole, sen voi rajata säleikköön kiipeävällä köynnöksellä. Viileän varjoisaan makuuhuoneeseen sopivat herttaköynnösvehka, liisukat, muratit, paavalinkukka ja peikonlehti. Aurinkoisessa huoneessa viihtyvät ahkeraliisa, kaktukset ja rahapuu. Valoisan viileässä huoneessa ovat mielellään aaroninparta, hienohelma, huonearalia. Viileässä puolivarjossa taas loistavat kirjorönsylilja, muratti, kuningaskissus.

Myös ikkunallista kylpyhuonetta voi piristää vihreällä väripilkulla. Kosteudesta nauttivat kasvit ovat kuin kotonaan näissä olosuhteissa – amppeleissa, hyllyillä, tilan nurkassa. Kultaköynnös ja paavalinkukka viihtyvät aurinkoisessa kylpyhuoneessa, maijat ja pesäraunioinen varjoisassa, syklaami ja kissus viileässä, jukat ja muratit lämpötilanvaihteluissa, kirjoliisukka amppelissa.

Keittiöön sopivat luonnollisesti erilaiset yrtit. Amppelit ovat myös suosittuja keittiössä. Ne voivat toimia tilanjakajinakin keittiön ja ruokailutilan välillä. (Kuva: Shutterstock)
Keittiöön sopivat luonnollisesti erilaiset yrtit. Amppelit ovat myös suosittuja keittiössä. Ne voivat toimia tilanjakajinakin keittiön ja ruokailutilan välillä. (Kuva: Shutterstock)

Eri korkeuksille asetellut amppelit ja ruukut sekä erikokoiset kasvit muodostavat näyttäviä ryhmiä. Samankorkuisten kasvien sijoittaminen eri korkeuksille antaa ryhmälle uutta ulottuvuutta. Kasviryhmässä voi myös leikitellä erilaisilla lehtimuodoilla ja väreillä, jolloin ne vahvistavat toisiaan. Toisaalta myös erikokoiset saman kasvin tai yhden värin ryhmät ovat myös onnistuneita.

Kasviryhmiä suunnitellessa ja kasvien sijoittamista miettiessä on aina otettava huomioon valon määrä sekä kasvien kasvupaikkatoiveet. Lämpötilan vaihtelusta ei juuri haittaa kasveille ole, kunhan se pysyy 2–5° sisällä. Jotkut kasveista ovat kuitenkin vedolle herkkiä, joten niiden sijoittamista parvekkeen oven tai tuuletusikkunan läheisyyteen tulee välttää.

Hyvin sommiteltu kasviryhmä toimii katseenvangitsijana tilassa kuin tilassa. Pitkänomainen, tylsähkö käytävä saa uutta ilmettä eri tasoihin sijoitetuilla seinäamppeleilla, seiniä pitkin kiemurtelevalla köynnöksellä tai vaikkapa kasviseinällä. Muratti, kirjopiilea, kissus ja jukka sopivat eteistiloihin toivottamaan ihmiset tervetulleiksi. (Kuva: Shutterstock)
Hyvin sommiteltu kasviryhmä toimii katseenvangitsijana tilassa kuin tilassa. Pitkänomainen, tylsähkö käytävä saa uutta ilmettä eri tasoihin sijoitetuilla seinäamppeleilla, seiniä pitkin kiemurtelevalla köynnöksellä tai vaikkapa kasviseinällä. Muratti, kirjopiilea, kissus ja jukka sopivat eteistiloihin toivottamaan ihmiset tervetulleiksi. (Kuva: Shutterstock)

Sopivan valaistuksen nurkkaukset ovat loistopaikkoja erilaisille kasveille ja kasviryhmille. Yksi kasvi tai kasviryhmä huoneen nurkassa muuttaa koko huoneen luonteen kerralla. Varjoisa nurkkauskaan ei ole ongelma, sillä keinovalojen avulla siitäkin saadaan haluttaessa vaikka viherkeidas. Varjoon käyvät araliat, limoviikunat, joulutähti, soilikki, muratti, rönsyliljat, sineraaria ja täplämaija. Valoisankin paikan kasvi viihtyy varjossa, jos sille annetaan valohoitoa säännöllisesti.

Kasvit ja erilaiset asetelmat ovat mainioita pöytäkoristeita, joita voi vaihdella vuodenaikojen ja sesonkien mukaan. Onnistuneessa koristelussa on kuitenkin hyvä huomioida muutamia seikkoja: ruokapöytään ei valita liian pitkiä kasveja (pöydän äärellä istuvat eivät näe toisiaan) ja vahvat tuoksut eivät välttämättä sovi ruoan aromeihin. Pyöreään pöytään sopii maljallinen matalia kukkia, pitkässä pöydässä pienet ruukut rivissä keskellä pöytää tai asetelmat pöydän molemmissa päissä riittävät. Sohvapöydän asetelmakin toteutetaan matalana ja huonetilan väreihin sopivana.

Perussääntöinä itse asetelmaa tehdessä voidaan ajatella huoneen värejä sekä tyyliä. Värit joko sointuvat tai korostavat tilan väriä. Romanttinen sisustustyyli kaipaa hentoja sävyjä, high tech -tyyliin sopii selkeän voimakaat muodot ja kirkkaat värit.

(Kuva: Floradania)
(Kuva: Floradania)
(Kuva: Floradania)
(Kuva: Floradania)

Kodin sisustuksen saa siis hienosti viimeisteltyä erilaisilla huonekasveilla sekä ruukkukukilla. Kannattaa kuitenkin aina ottaa huomioon myös oma kasvienhoitointo sekä -taito. Viherpeukalolla menestyy vaikeamminkin hoidettava huonekasvi – toisella ei edes kaktus…

Kasvillisuus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
202111_73689.jpg
Ilmastonmuutos hyödyttää nopeasti leviäviä vieraslajeja
Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
20069_443.jpg
Istuta pihapuu
Puut ovat pihan peruskasvejaPihapuuta valitessa yksi tykkää kauniista kukinnasta, toiselle on tärkeintä upea syysväri ja kolmas halajaa isoja lehtiä ja peittävyyttä. Talvenkestävyys ja tuholaisarkuus on otettava huomioon joka tapauksessa. Myös kävyt ja hedelmät saattavat vaikuttaa valintaan. Uudelle pihalle kannattaa istuttaa ensimmäiseksi puut, koska osa on hyvinkin hidaskasvuisia.Pieneen pihaan ei kannata valita tammia (Quercus robur) tai metsävaahteroita (Acer platanoides), jotka varjostavat laajoilla latvuksillaan koko pihan. Sinne sopivat mm. pilarikatajat (Juniperus communis f. suecica), muita kuusia kapeampi serbiankuusi (Picea omorika), pilarituija (Thuja occidentalis ’Columna’ tai ’Fastigiata’), kartiotuija (Thuja occidentalis ’Brabant’, ’Holmstrup’ tai ’Pyramidalis’), marjakuuset (Taxus), pylväspihlaja (Sorbus aucuparia ’Fastigiata’), pylväshaapa (Populus tremula ’Erecta’) ja siivosenlehmus (Tilia x vulgaris ’Siivonen’). Myös puiden riippamuodot ovat hyviä valintoja: esimerkiksi riippapihlaja (Sorbus aucuparia ’Pendula’), riippajalava (Ulmus glabra ’Pendula’), sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’), riippahernepensas (Caragana arborescens 'Pendula') ja riipparaita (Salix caprea ’Pendula’).Suureen pihaan tuovat uljautta mm. balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum), lehmukset (Tilia), salavat ja pajut (Salix), poppelit (Populus), saarnit (Fraxinus), männyt (Pinus), kuuset (Picea), pihdat (Abies) sekä lehtikuuset (Larix).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton