TAKAISIN

Viimeistele sisustus kasveilla

Päivitetty: 17.2.2020

Huonekasvit ovat osa kodin sisustusta. Niillä luodaan kodikkuutta, täytetään ja kaunistetaan tilaa.

Sisustukseen saadaan uutta ulottuvuutta, kun myös huonekasvien ja muiden sisäkukkien valinnassa ja sijoittelussa otetaan huomioon niiden koot, muodot ja värit. Erilaisten kasvutapojen, lehtimuotojen ja erikokoisten kasvien hyödyntäminen sisustuksen osana on erinomainen tapa lisätä tilan viihtyisyyttä.

Kasveilla korostetaan sisustusvärejä: keltaisena kukkivat kasvit sinisävyisessä sisustuksessa, punaiset vihreänsävyisessä sisutuksessa, punaisessa sisustuksessa vihreät kasvit ja keltasävyisessä sinisenä kukkivia kasveja. Kasvien lailla ruukut antavat osansa huonetilan sisustukseen. Ruukun suojalla korostetaan kasvin omaa väriä ja ne saavat osansa huoneen väripilkkuina.

Kuva: FloradaniaKuva: Floradania

Huonekasvien sijoittelussa voi myös käyttää mielikuvitusta. Ennen vanhaan huonekasvit sijoiteltiin vain ikkunalaudoille, kukkapöydälle tai amppeleihin, mutta nykyään huonetilojen mahdollisuuksia käytetään monipuolisemmin hyväksi. Kasveista voi tehdä asuntoon eläviä patsaita, kasviseiniä, tilanjakajia ja näkösuojia erilaisten tukien tai seinärakennelmien avulla, antamalla tilaa roikkua alaspäin tai kasvaa ylöspäin – tai ohjaamalla niitä kasvamaan pitkin seiniä. Suurikokoinen huonekasvi tai kasvisommitelma isojen ikkuna-aukkojen edessä suojaa myös ohikulkijoiden katseilta ja nauttii samalla valossa kylpemisestä.

Herttalyhty, laskuvarjolyhty, syklaami vai atsalea? Tunnelma ikkunalla muuttuu sen mukaan, montako kasvia ikkunalla on ja millaiseen ruukkuun sen on istuttanut. Kuva: FloradaniaHerttalyhty, laskuvarjolyhty, syklaami vai atsalea? Tunnelma ikkunalla muuttuu sen mukaan, montako kasvia ikkunalla on ja millaiseen ruukkuun sen on istuttanut. Kuva: Floradania
Pitkänomainen, tylsähkö käytävä saa uutta ilmettä eri tasoihin sijoitetuilla seinäamppeleilla, seiniä pitkin kiemurtelevalla köynnöksellä tai vaikkapa kasviseinällä. Muratti, kirjopiilea, kissus ja jukka sopivat eteistiloihin toivottamaan ihmiset tervetulleiksi.

Keittiöön sopivat luonnollisesti erilaiset yrtit. Amppelit ovat myös suosittuja keittiössä. Ne voivat toimia tilanjakajinakin keittiön ja ruokailutilan välillä.
Kuva: FloradaniaKuva: Floradania

Makuuhuoneessa huonekasville löytyy sijoituspaikkoja yöpöydältä, ikkunalta, nurkkauksesta, amppelista. Jos erillistä pukeutumistilaa ei ole, sen voi rajata säleikköön kiipeävällä köynnöksellä. Viileän varjoisaan makuuhuoneeseen sopivat herttaköynnösvehka, liisukat, muratit, paavalinkukka ja peikonlehti. Aurinkoisessa huoneessa viihtyvät ahkeraliisa, kaktukset ja rahapuu. Valoisan viileässä huoneessa ovat mielellään aaroninparta, hienohelma, huonearalia. Viileässä puolivarjossa taas loistavat kirjorönsylilja, muratti, kuningaskissus.

Myös ikkunallista kylpyhuonetta voi piristää vihreällä väripilkulla. Kosteudesta nauttivat kasvit ovat kuin kotonaan näissä olosuhteissa – amppeleissa, hyllyillä, tilan nurkassa. Kultaköynnös ja paavalinkukka viihtyvät aurinkoisessa kylpyhuoneessa, maijat ja pesäraunioinen varjoisassa, syklaami ja kissus viileässä, jukat ja muratit lämpötilanvaihteluissa, kirjoliisukka amppelissa.

Hyvin sommiteltu kasviryhmä toimii katseenvangitsijana tilassa kuin tilassa. Eri korkeuksille asetellut amppelit ja ruukut sekä erikokoiset kasvit muodostavat näyttäviä ryhmiä. Samankorkuisten kasvien sijoittaminen eri korkeuksille antaa ryhmälle uutta ulottuvuutta. Kasviryhmässä voi myös leikitellä erilaisilla lehtimuodoilla ja väreillä, jolloin ne vahvistavat toisiaan. Toisaalta myös erikokoiset saman kasvin tai yhden värin ryhmät ovat myös onnistuneita.

Kasviryhmiä suunnitellessa ja kasvien sijoittamista miettiessä on aina otettava huomioon valon määrä sekä kasvien kasvupaikkatoiveet. Lämpötilan vaihtelusta ei juuri haittaa kasveille ole, kunhan se pysyy 2–5° sisällä. Jotkut kasveista ovat kuitenkin vedolle herkkiä, joten niiden sijoittamista parvekkeen oven tai tuuletusikkunan läheisyyteen tulee välttää. 

Kuvat: FloradaniaKuvat: Floradania

Sopivan valaistuksen nurkkaukset ovat loistopaikkoja erilaisille kasveille ja kasviryhmille. Yksi kasvi tai kasviryhmä huoneen nurkassa muuttaa koko huoneen luonteen kerralla. Varjoisa nurkkauskaan ei ole ongelma, sillä keinovalojen avulla siitäkin saadaan haluttaessa vaikka viherkeidas. Varjoon käyvät araliat, limoviikunat, joulutähti, soilikki, muratti, rönsyliljat, sineraaria ja täplämaija. Valoisankin paikan kasvi viihtyy varjossa, jos sille annetaan valohoitoa säännöllisesti.

Kuva: FloradaniaKuva: Floradania

Kasvit ja erilaiset asetelmat ovat mainioita pöytäkoristeita, joita voi vaihdella vuodenaikojen ja sesonkien mukaan. Onnistuneessa koristelussa on kuitenkin hyvä huomioida muutamia seikkoja: ruokapöytään ei valita liian pitkiä kasveja (pöydän äärellä istuvat eivät näe toisiaan) ja vahvat tuoksut eivät välttämättä sovi ruoan aromeihin. Pyöreään pöytään sopii maljallinen matalia kukkia, pitkässä pöydässä pienet ruukut rivissä keskellä pöytää tai asetelmat pöydän molemmissa päissä riittävät. Sohvapöydän asetelmakin toteutetaan matalana ja huonetilan väreihin sopivana.

Perussääntöinä itse asetelmaa tehdessä voidaan ajatella huoneen värejä sekä tyyliä. Värit joko sointuvat tai korostavat tilan väriä. Romanttinen sisustustyyli kaipaa hentoja sävyjä, high tech -tyyliin sopii selkeän voimakaat muodot ja kirkkaat värit.

Kodin sisustuksen saa siis hienosti viimeisteltyä erilaisilla huonekasveilla sekä ruukkukukilla. Kannattaa kuitenkin aina ottaa huomioon myös oma kasvienhoitointo sekä -taito. Viherpeukalolla menestyy vaikeamminkin hoidettava huonekasvi – toisella ei edes kaktus…

Kuva: FloradaniaKuva: Floradania