TAKAISIN

Tiedäthän mihin voit kaikkeen voit käyttää ruokasoodaa?

Julkaistu: 23.3.2020

Kun kaiken maailman konmarit sun muut kehottavat tyhjentämään kaapit ja elämään vähemmällä, voi käydä niin, ettei siivouspäivän koittaessa ole tässä nätiksi tyhjennetyssä siivouskaapissa pesuaineita. Lisäksi ilkeät kemikaalit vaanivat joka tuotteessa, joten mitä sitä sitten uskaltaa edes ostaa, kun kämppä haisee pahalle? Lisäksi stressi pistää närästämään, eikä siihenkään löydy lääkettä. Noh, hädänpäivä ei ole käsillä! Kaapistasi löytyy melko varmasti ruokasoodaa, joka on yllättävä "joka paikan höylä".

Ruokasoodaa voi käyttää melkein mihin vain.Ruokasoodaa voi käyttää melkein mihin vain.

Leipominen

Tunnetuin ruokasoodan käyttötarkoitus on tietenkin leivonta, johtuen sen kohottavasta vaikutuksesta esimerkiksi leivissä ja pullissa.

Ruokasooda on suosittu ainesosa muun muassa leipomisessa.Ruokasooda on suosittu ainesosa muun muassa leipomisessa.

Närästys

Satunnaisten närästysoireiden hoitoon sopii vajaa teelusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä tai teetä. Emäksinen ruokasooda pyrkii tasapainottamaan vatsahappoja. Seos saattaa maistua pahalta, mutta se voi auttaa närästyksen lisäksi muihinkin vatsavaivoihin.

Ruokasoodaveden juomista ei suositella henkilöille, joilla on sydänsairaus, jokin maksasairaus tai korkea verenpaine. Myös raskaana olevien kannattaa välttää ruokasoodaveden juomista.

Hampaat ja suu

Ruokasooda tappaa bakteereja ja kuivattaa märkivää ihoa. Siksi se sopii erityisesti myös suun hoitoon. Ripottele ruokasoodaa hammasharjasi pinnalle ennen hammastahnan levittämistä ja pese sitten hampaasi tavalliseen tapaan. Voit valmistaa ruokasoodasta ja vedestä tahnaa, jonka kerrotaan auttavan aristeleviin ikeniin, suun haavaumiin ja huuliherpekseen.

Ihonhoito

Sekoita yksi ruokalusikallinen ruokasoodaa ja saman verran vettä yhteen. Tadaa! Sinulla on valmis, ihoa tehokkaasti puhdistava ja pehmeyttävä kuorinta-aine. Anna aineen vaikuttaa 25 minuuttia, ja huuhtele huolellisesti lämpimällä vedellä.

Ruokasooda auttaa myös kutinoihin, palovammoihin ja hyösteisenpistoihin.

Muut mahdolliset terveysvaikutukset

Ruokasoodan kerrotaan auttavan myös esimerkiksi korvien puhdistuksessa ja jalkasienen häädossä.

Mikäli syöt lääkkeitä, varmista lääkäriltäsi, että ruokasooda on turvallinen yhdessä lääkityksesi kanssa. Vältä ruokasoodan käyttöä sellaisenaan tai veden kanssa, jos olet raskaana, sinulla on korkea verenpaine, sydän- tai maksasairaus.

Haiseva viemäri

Kaada 1dl ruokasoodaa suoraan viemäriin, ja perään litra kuumaa vettä. Helppoa kuin heinänteko - mikäli se on erittäin helppoa!

Pissatahrat

Kun haluat puhdistaa ja desinfioida esimerkiksi pissatahrat, sekoita kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa 2,5 desilitraan etikkaa. Suihkuttele nestettä puhdistettavalle alueelle, anna vaikuttaa kaksi tuntia, ja huuhtele pois vedellä.

Varsinkin pienten lasten vanhemmille ruokasooda saattaa olla pelastus.

Hajuja jääkaapissa

Jääkaappiin valuu helposti nesteitä, jotka alkavat haista ajan myötä pahalle. Myös muiden ruokatavaroiden taakse jääneet, homehtumaan alkaneet ainekset aiheuttavat pahaa hajua jääkaappiin. Mikäli jääkaappi haisee pahalle, eivät siellä säilytettävät ruuatkaan välttämättä enää maistu yhtä tuoreilta.

Tyhjennä jääkaappi, sekoita 1 dl ruokasoodaa 5 desilitraan lämmintä vettä ja käy nesteeseen kastetun rätin kanssa pinnat läpi. Voit myös jättää jääkaapin perälle kipollisen ruokasoodaa hajuja poistamaan.

Uunin ja mikron puhdistus

Uunia puhdistaessasi tee vedestä ja ruokasoodasta tahnaa, ja levitä sitä uunin sisäseiniin. Anna vaikuttaa noin tunti ja poista tahna kostealla pyyheellä. Älä laita uunia päälle, tai levitä tahnaa lämmitysjärjestelmiin.

Mikroaaltouunin tehokkaaseen puhdistukseen tarvitset ruokasoodan lisäksi etikkaseosta. Seokseen tarvitset 2,5 dl vettä ja 1 rkl etikkaa, sekä mikronkestävän astian, johon seos laitetaan. Laita mikro suurelle teholle 30 sekunnin aikavälein, kunnes neste on kokonaan haihtunut. Anna höyryn olla mikrossa (mikro ei enää päällä) 10 minuutin ajan ovi suljettuna, ja poista sitten astia mikrosta. Levitä seuraavaksi märän pesusienen tai pyyheen kanssa ruokasoodaa mikron pintoihin, ja pese se lopuksi pois kostealla liinalla.

Pahanhajuiset vaatteet

Kaada lämpimään veteen 1dl ruokasoodaa ja liota haisulivaatteet. Pese ne seuraavana päivänä, eikä haisulista ole enää tietoakaan!

Tunkkaiset ja homeiset kirjat

Laita tunkkaiset kirjat 1dl ruokasoodaa sisältävään muovipussiin ja – noh, siinä se oli. Viikon päästä hyvin suljetun pussin avatessasi löydät sieltä hajuttomat ja homeettomat kirjasi.

Lähde: askelterveyteen.com, ruohonjuuri.fi