• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tiedäthän mihin voit kaikkeen voit käyttää ruokasoodaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.10.2023
202310_83254.jpg

Leipomisen lisäksi ruokasoodaa voi käyttää melkein mihin vain. (Kuva: Adobe Stock)

Kun kaiken maailman konmarit sun muut kehottavat tyhjentämään kaapit ja elämään vähemmällä, voi käydä niin, ettei siivouspäivän koittaessa ole tässä nätiksi tyhjennetyssä siivouskaapissa pesuaineita. Lisäksi ilkeät kemikaalit vaanivat joka tuotteessa, joten mitä sitä sitten uskaltaa edes ostaa, kun kämppä haisee pahalle? Lisäksi stressi pistää närästämään, eikä siihenkään löydy lääkettä. Hädänpäivä ei ole käsillä! Kaapistasi löytyy melko varmasti ruokasoodaa, joka on yllättävä "joka paikan höylä".

Leipominen

Tunnetuin ruokasoodan käyttötarkoitus on tietenkin leivonta, johtuen sen kohottavasta vaikutuksesta esimerkiksi leivissä ja pullissa.

Närästys

Satunnaisten närästysoireiden hoitoon sopii vajaa teelusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä tai teetä. Emäksinen ruokasooda pyrkii tasapainottamaan vatsahappoja. Seos saattaa maistua pahalta, mutta se voi auttaa närästyksen lisäksi muihinkin vatsavaivoihin.

Huomio

Huomio

Ruokasoodaveden juomista ei suositella henkilöille, joilla on sydänsairaus, jokin maksasairaus tai korkea verenpaine. Myös raskaana olevien kannattaa välttää ruokasoodaveden juomista.

Hampaat ja suu

Ruokasooda tappaa bakteereja ja kuivattaa märkivää ihoa. Siksi se sopii erityisesti myös suun hoitoon. Ripottele ruokasoodaa hammasharjasi pinnalle ennen hammastahnan levittämistä ja pese sitten hampaasi tavalliseen tapaan. Voit valmistaa ruokasoodasta ja vedestä tahnaa, jonka kerrotaan auttavan aristeleviin ikeniin, suun haavaumiin ja huuliherpekseen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Ihonhoito

Sekoita yksi ruokalusikallinen ruokasoodaa ja saman verran vettä yhteen. Tadaa! Sinulla on valmis, ihoa tehokkaasti puhdistava ja pehmeyttävä kuorinta-aine. Anna aineen vaikuttaa 25 minuuttia, ja huuhtele huolellisesti lämpimällä vedellä.

Ruokasooda auttaa myös kutinoihin, palovammoihin ja hyösteisenpistoihin.

Muut mahdolliset terveysvaikutukset

Ruokasoodan kerrotaan auttavan myös esimerkiksi korvien puhdistuksessa ja jalkasienen häädossä.

Mikäli syöt lääkkeitä, varmista lääkäriltäsi, että ruokasooda on turvallinen yhdessä lääkityksesi kanssa. Vältä ruokasoodan käyttöä sellaisenaan tai veden kanssa, jos olet raskaana, sinulla on korkea verenpaine, sydän- tai maksasairaus.

Haiseva viemäri

Kaada 1dl ruokasoodaa suoraan viemäriin, ja perään litra kuumaa vettä. Helppoa kuin heinänteko – mikäli se on erittäin helppoa!

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pissatahrat

Kun haluat puhdistaa ja desinfioida esimerkiksi pissatahrat, sekoita kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa 2,5 desilitraan etikkaa. Suihkuttele nestettä puhdistettavalle alueelle, anna vaikuttaa kaksi tuntia, ja huuhtele pois vedellä.

Varsinkin pienten lasten vanhemmille ruokasooda saattaa olla pelastus.

Hajuja jääkaapissa

Jääkaappiin valuu helposti nesteitä, jotka alkavat haista ajan myötä pahalle. Myös muiden ruokatavaroiden taakse jääneet, homehtumaan alkaneet ainekset aiheuttavat pahaa hajua jääkaappiin. Mikäli jääkaappi haisee pahalle, eivät siellä säilytettävät ruuatkaan välttämättä enää maistu yhtä tuoreilta.

Tyhjennä jääkaappi, sekoita 1 dl ruokasoodaa 5 desilitraan lämmintä vettä ja käy nesteeseen kastetun rätin kanssa pinnat läpi. Voit myös jättää jääkaapin perälle kipollisen ruokasoodaa hajuja poistamaan.

Uunin ja mikron puhdistus

Uunia puhdistaessasi tee vedestä ja ruokasoodasta tahnaa, ja levitä sitä uunin sisäseiniin. Anna vaikuttaa noin tunti ja poista tahna kostealla pyyheellä. Älä laita uunia päälle tai levitä tahnaa lämmitysjärjestelmiin.

Mikroaaltouunin tehokkaaseen puhdistukseen tarvitset ruokasoodan lisäksi etikkaseosta. Seokseen tarvitset 2,5 dl vettä ja 1 rkl etikkaa sekä mikronkestävän astian, johon seos laitetaan. Laita mikro suurelle teholle 30 sekunnin aikavälein, kunnes neste on kokonaan haihtunut. Anna höyryn olla mikrossa (mikro ei enää päällä) 10 minuutin ajan ovi suljettuna, ja poista sitten astia mikrosta. Levitä seuraavaksi märän pesusienen tai pyyheen kanssa ruokasoodaa mikron pintoihin, ja pyyhi se lopuksi pois kostealla liinalla.

Pahanhajuiset vaatteet

Kaada lämpimään veteen 1dl ruokasoodaa ja liota haisulivaatteet. Pese ne seuraavana päivänä, eikä haisulista ole enää tietoakaan!

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tunkkaiset ja homeiset kirjat

Laita tunkkaiset kirjat 1dl ruokasoodaa sisältävään muovipussiin ja – no, siinä se oli. Viikon päästä hyvin suljetun pussin avatessasi löydät sieltä hajuttomat ja homeettomat kirjasi.

Lähde: askelterveyteen.com, ruohonjuuri.fi

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201911_61400.jpg
Ekoihmisen jouluasetelma
Kierrätä, uusiokäytä, poimi, kerää ja lopuksi kompostoi!
20241_83391.jpg
Kevättyöt pihassa, puutarhassa - ja parvekkeella
Lisääntynyt auringonpaiste ja lämpenevät ilmat paljastavat usein talven jäljiltä karun näyn: sulamisvedet makaavat kulkureiteillä (jotka jäätyvät öisin luistinradoiksi), hiekoitussora on levinnyt nurmikoille, aurauslumi ja lumikasoilla kiipeilleet lapset ovat katkoneet istutuksia ja parvekkeen lasitkin ovat pesun tarpeessa. Kevään edistyessä paljastuvat myös pakkasvauriot ja nurmikon kunto.
20233_81139.jpg
Tartu kurkkuun – satoa kasvimaalta tai kasvihuoneesta
Kurkkukasvit ovat kotoisin tropiikista, joten Suomen oloissa ne vaativat hieman erityishoitoa menestyäkseen. Kurkkukasveilla on karhea, kulmikas varsi ja karheat lehdet. Kukat ovat yksineuvoisia, joten hyönteispölytys on kurkulle tärkeä. Jos kukka ei pölyty, hedelmäaihe kuivuu ja irtoaa pois. Kurkku (Cucumis sativus) on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen kasvi.
20066_191.jpg
Retiisi
(Raphanus sativus)Retiision kasvi, joka antaa makua ja väriä kasvisruokiin. Retiisi on yksivuotinen ristikukkaisiin (Brassicaceae) kuuluva kasvi. Retiisi on nopeakasvuinen ja sen viljely on helppoa.
20207_65901.jpg
Vadelmasadosta tulossa hyvä
Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton tiedotteen mukaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa ja jatkaa nopeaa kypsymistään lähes koko maassa. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa. Poimi vadelmat talteen talveksi!
20216_71443.jpg
Vieraslajeja nyt kukassa
Vieraslajit leviävät erityisen tehokkaasti ja ovat vaikeita hävittää. Ne aiheuttavat harmia luonnolle ja joissakin tapauksissa ne voivat jopa laskea kiinteistöjen arvoa. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kansalaisia ilmoittamaan luonnossa havaitsemansa jättiputket ja muut haitalliset vieraskasvilajit. Suomen vieraskasvilajeista ovat tällä hetkellä komeimmassa kukintovaiheessaan, helpoimmin tunnistettavissa olevat, jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton