• Etusivu
  • Kasvillisuus

Klassikkoruokaa uudella tapaa

Kokeile tällaista uunikalaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.05.2022
202110_73147.jpg

Kuva: Shutterstock

Uunikala, etenkin uunilohi, on klassikkoruoka. Työvaiheita on vähän, kala kypsyy uunissa ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä juuri mitään, ja liesi pysyy vapaana lisukkeiden tekoa varten. Jos perinteinen uunilohi kuuluu arjen perusruokiin, voi siihen kuitenkin huomata kyllästyvänsä. Näillä vinkeillä ja uusilla ideoilla uunikalasta tulee taas takuuvarma kotikeittiön hitti!

Kuivuuko kala uunissa?

Kuivuminen johtuu yleensä siitä, että on liian vähän nestettä, liian pitkä paistoaika tai liian kuuma uuni tai pahimmassa tapauksessa nämä kaikki. Paksukin lohifilee kannattaa kypsentää aivan maksimissaan 200 asteessa. Lämpötila voi olla reippaasti matalampikin.

Älä unohda kalaa uuniin pitkiksi ajoiksi: valmista tulee usein jo 20 minuutissa, riippuen tietysti kalan koosta. Jos paistat uunissa kokonaista kalaa etkä fileitä tai paloja, aika on pidempi. Muista esilämmittää uuni.

Kun uunivuokaan laittaa mukaan nestettä, kala höyrystyy mehevän kypsäksi ja samalla saat sille myös kastikkeen. Kerma, smetana, tilkka valkoviiniä tai pirskaus sitruunamehua tekevät ihmeitä maulle.

Uunilohi on klassikko, mutta myös mitä tahansa muuta kalaa voi valmistaa uunissa. Uuniloheenkin saa vaihtelua kiinnittämällä maustamiseen huomiota: kokeile vaikkapa srirachaa.

Sriracha-lohi

600 g ruodotonta lohta tai kirjolohta
4 rkl juoksevaa hunajaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl soijaa
1 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl seesamiöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl srirachaa
1 rkl seesaminsiemeniä
ruohosipulia hienonnettuna (myös korianteri, thaibasilika tai kevätsipuli ajaa asian)

Kuumenna uuni 175 asteiseksi. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja laita lohi vuokaan nahkapuoli alaspäin.

Sekoita kaikki muut ainekset kulhossa ruohosipulia lukuun ottamatta. Kaada mausteseos kalan pinnalle.

Sriracha-lohi (kuva: Pro Kala ry)
Sriracha-lohi (kuva: Pro Kala ry)

Kypsennä kalaa noin 10–15 minuuttia ja valele pintaa kastikkeella pari kolme kertaa kypsennyksen aikana. Kala kypsyy nopeasti ja on valmista, kun lihan rakenne on mehevän lohkeavaa.

Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla tai muilla yrteillä.

Tarjoa salaatin kera.

Yrttisiikaa uunissa

4:lle

2-4 kpl (0,8-1 kg) siikaa
n. 1 tl suolaa
4-6 tuoretta rosmariinin oksaa
4-6 tuoretta (sitruuna)timjamin oksaa
4-8 tuoretta persiljan vartta
½-1 sitruuna
3-4 valkosipulinkynttä
2-4 rkl hyvää rypsi- tai oliiviöljyä

Suomusta siika ja poista sisälmykset ja kidukset. Huuhdo kala tarvittaessa nopeasti juoksevan veden alla ja kuivaa talouspaperilla.

Nosta siiat sopivan kokoiseen vuokaan. Ripottele sisälle ja päälle suola. Sujauta osa yrteistä kalojen sisään ja alle ja jätä osa kalojen päälle. Jos tuoreita yrttejä ei ole, korvaa ne kuivatuilla tai pakastetuilla yrteillä. Esimerkiksi kuivattua rosmariinia ja timjamia riittää noin 2 tl kumpaakin.

Lisää valkosipuli ohuina viipaleina. Leikkaa pesty sitruuna viipaleiksi ja lisää ne ja valkosipulin viipaleet kalojen sisään ja pinnalle. Pirskota kaloille ja vuokaan öljyä.

Yrttisiika (kuva: Pro Kala ry)
Yrttisiika (kuva: Pro Kala ry)

Kypsennä 200 asteessa 20–35 minuuttia kalojen koosta riippuen. Kokeile kalan kypsyyttä. Kun selkäevä irtoaa helposti vetäisemällä, kala on kypsä. Tarjoa lisäkkeeksi esim. höyrytettyä tai vokattua kurttukaalia tai muita kasviksia ja leipää.

Kalaksi sopii myös kuha, hauki, ahvenet tai silakat.

Kirpeät uunisilakat

4 annosta

500 g silakkafileitä
1 tl suolaa
100 g ruohosipulilla maustettua tuorejuustoa
1 dl ruokakermaa
1/2 sitruunaa viipaleina
200 g terttukirsikkatomaatteja

Leikkaa silakkafileistä selkäevät pois saksilla. Lado fileet leivinpaperin päälle nahkapuoli paperia vasten. Ripottele fileille suolaa.

Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Lado puolet silakkafileistä vuokaan nahkapuoli vuokaa vasten. Levitä silakkafileiden päälle tuorejuustonokareita. Paina päälle loput silakkafileet nahkapuoli ylöspäin. Kaada vuokaan ruokakerma.

Pese sitruuna ja leikkaa viipaleiksi. Huuhtele kirsikkatomaatit. Levitä silakkafileiden päälle sitruunaviipaleita ja terttukirsikkatomaatteja. Kypsennä 200 asteisessa uunissa keskitasolla 20 minuuttia. Tarjoile lisäksi perunamuusia.

Kirpeät uunisilakat (kuva: Pro Kala ry)
Kirpeät uunisilakat (kuva: Pro Kala ry)

Lähde: Pro Kala ry tiedote 22.09.2021

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20223_77333.jpg
Kesäköynnökset peittävät, roikkuvat ja kiipeävät!
Suomen kesäsää muuttuu nopeasti. Jos tänään paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta, seuraava päivä saattaakin olla sateinen ja jopa rakeinen. Kuten kesäkalusteita, myös kesäkukkia voi suojata vaihtelevilta ja arvaamattomilta sääoloilta lasitetulla terassilla. Se antaa kasveille tarvittaessa suojaa tuulelta, sateelta ja suoralta auringonpaisteelta.
14_P_77005.jpg
Pihakasveista kysyttyä
Miten siirtää havupuita? Millainen pensasaita sopii näkösuojaksi? Miten leikata pihasyreeni ja istuttaa tuija? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20226_78792.jpg
Heinäkuun kasvit: päivänkakkara ja tornionlaaksonruusu
Päivänkakkara yhdistetään yleensä kauneimpaan keskikesään ja pilvettömältä taivaalta helottavaan auringonpaisteeseen. Luonnossa päivänkakkarat kasvavatkin kuumuutta väreilevillä kedoilla ja tuoreilla niityillä. Lämpimiä muistoja ja mielleyhtymiä herättävä valkoinen päivänkakkara ja pirteän punainen punapäivänkakkara koristavat myös monen suomalaispihan perennapenkkiä.
20208_66096.jpg
Valitse kotipihan kasvit oikein
Kotipihan kasveja valitessa kannattaa ensimmäiseksi huomioida kasvuolosuhteet – siis valon määrä sekä maaperän kosteus ja koostumus. Lisäksi kasvivalintoihin vaikuttaa pihan maantieteellinen sijainti. Suomi on pitkä maa ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä ankarammiksi kasvuolosuhteet muuttuvat.
202211_80248.jpg
Juurekset eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Minulla on pieni kasvimaa, jossa olen yrittänyt kasvattaa myös porkkanaa, punajuurta ja sipulia. Kasvimaa on multainen, johon on vuosien varrella sekoitettu kompostia, hiekkaa ja hevosen lantaa. Keväisin laitan vähän kevätlannotetta, kanankakkaa tms. biolannoitetta, kalkkia ja viime keväänä myös luujauhoa. Tilli, salaatti, persilja ja herne kasvavat hyvin. Sipulin hyvin kasvunsa alkaneet varret happanevat, porkkanat ovat korkeintan pikkurillin kokoisia ja punajuuren kannan suoraan kompostiin, kun niistä ei mitään tule. Mikä avuksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton