• Etusivu
  • Kasvillisuus

Aina ei tee mieli päivällistä

Vinkkejä kalatapaksiin ja muihin pikkusuolaisiin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.06.2022
202110_73151.jpg

Kuva: Shutterstock

Kun lähdet kokoamaan kokonaista ateriaa eri alkupaloista, kiinnitä huomiota siihen, että eri suupaloissa on erilaisia makumaailmoja. Lajitelmasta tulla melko yksitoikkoinen, jos samat mausteet toistuvat kaikissa. Voit joko syventyä yhteen tiettyyn keittiöön, tai yhdistellä rohkeasti eri maiden makuja.

Muista varata riittävästi aikaa: useiden pienten annosten valmistelu vie nimittäin yllättävästi aikaa! Jos tarjoat marinoituja herkkuja, ota huomioon marinoinnin vaatima aika.

Aloita laadukkaasta leivästä

Valitse hyvä leipä: moni etenkin tapas-tyylinen suupala tarjoillaan usein leivän päällä - tapaksien alkuperä onkin juuri leivänpalassa, joka on aseteltu viinilasin päälle pitämään hyönteisiä loitolla! Tapaksien kanssa ei edullisin paahtoleipä välttämättä sovi: hyvä patonki tai juureen leivottu vaalea leipä tekevät makuelämyksestä täydellisen.

Erilaiset kala-alkupalat sopivat hyvin myös vaikkapa rapujuhliin tarjottavaksi! Ne sopivat joko alkupalaksi tai jos teet useita erilaisia suupaloja, voit koota niistä koko aterian.

Kokeilehan seuraavia reseptejä!

Silakat boquerones

Espanjalaiset kalatapakset onnistuvat erinomaisesti myös kotoisesta silakasta. Raastettu limen kuori ja tujaus limemehua antavat annokselle lisää luonnetta, mutta niiden lisääminen ei ole välttämätöntä.

500 g silakkafileitä
1,5 rkl hienoa merisuolaa
2 dl sitruunamehua
2 dl oliiviöljyä
lehtipersiljaa
(2 rkl limemehua ja yhden limen raastettu kuori)
kivettömiä vihreitä oliiveja viipaloituna

Silakat boquerones (kuva: Pro Kala ry)
Silakat boquerones (kuva: Pro Kala ry)

Poista silakkafileistä nahka ja mausta suolalla. Nahka lähtee fileestä helpolla sormin vetäisemällä. Lisää joukkoon sitruunanmehu ja anna marinoitua hetken, kunnes fileiden pinta on muuttunut vaaleaksi.

Valuta ylimääräinen mehu pois ja aseta fileet laakeaan astiaan. Kaada fileiden päälle oliiviöljyä niin että ne peittyvät kokonaan. Peitä kelmulla ja anna maustua kylmässä, mielellään yön yli.

Ota tarjottava määrä huoneenlämpöön. Viimeistele hienonnetulla persiljalla ja mustapippurilla. Koristele vihreillä oliiveilla. Tarjoa rapean ja laadukkaan juureen leivotun leivän kera.

Hauki-kesäkurpitsafritit

400 g haukifileetä
1 kesäkurpitsa
6 dl vehnäjauhoja (400 g)
6 dl erittäin kylmää olutta tai kivennäisvettä
1 l öljyä uppopaistamiseen
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 keltuaista
korealaista dippikastiketta (kts. ohje alla)

Poista kalasta mahdolliset ruodot ja leikkaa sopiviksi annospaloiksi. Leikkaa kesäkurpitsa annospaloiksi.

Laita jauhot pakkaseen kylmenemään ennen kalan paistamista ja anna myös oluen/kuplaveden kylmentyä melkein jäätymispisteeseen. Mitä kylmempää, sen parempi. Tämä takaa rapsakan frittikuoren.

Lämmitä öljy pannulla 180-asteiseksi.

Kun öljy alkaa saavuttaa toivotun lämpötilan (käytä mittaria), sekoita leivinjauhe ja suola pakkasesta nostettujen jauhojen sekaan. Sekoita mukaan keltuaiset ja jääkylmä olut varovasti. Taikina saa jäädä hieman klimppiseksi, joten älä sekoita liikaa.

Hauki-kesäkurpitsafritit (kuva: Pro Kala ry)
Hauki-kesäkurpitsafritit (kuva: Pro Kala ry)

Dippaa fileet taikinaan yksi kerrallaan ja nosta kuumaan öljyyn paistumaan muutama pala kerrallaan. Paista 3-4 minuuttia, kunnes pinta on rapsakka ja kullankeltainen.

Nosta pois öljystä reikäkauhalla ja valuta talouspaperin päällä.

Korealainen dippikastike:

1 rkl chililastuja (eli gochugarua, korealaista chililastua löydät aasialaisista marketeista)
4 rkl soijakastiketta
2 rkl omenaviinietikkaa

Sekoita kaikki ainekset yhteen.

Etanasilakat

noin 350 g pienikokoisia silakkafileitä
suolaa, valkopippuria
1/2 dl ruohosipulisilppua
1/2 dl persiljasilppua
50 g voita
2-3 valkosipulinkynttä

Etanasilakat (kuva: Pro Kala ry)
Etanasilakat (kuva: Pro Kala ry)

Varaa ruokailijalle silakkafileitä yhtä monta kuin etanapannussa on koloja. (yleensä 6 kpl)

Levitä silakkafileet auki, nahkapuoli ylöspäin leikkuulaudalle tai leivinpaperin päälle työpöydälle. Ripottele pintaan kevyesti suolaa ja pippuria sekä runsaasti ruohosipuli- ja persiljasilppua. Taita takaisin kalan muotoon, kiedo rullalle ja nosta rullat etanapannujen koloihin.

Purista valkosipulit pehmeään rasvaan ja sekoita seos tasaiseksi. Nosta lusikalla nokare valkosipulivoita jokaisen fil
en päälle.

Kypsennä pannut 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Anna rauhoittua 5 min ennen tarjoilua.

Espanjassa pikkusuolaiset tunnetaan nimellä tapas. Yksinkertaisimmillaan tapakset voivat olla oluen kanssa kyytipojaksi tarjottava leipä tai pieni lautasellinen oliiveja, mutta erilaisia reseptejä löytyy satoja. Venäjällä puolestaan pienet ennen ruokailua nautittavat ruokahalun herättäjät tunnetaan nimellä zakuski, Kreikassa ja Turkissa nautitaan meze-lautasista ja ranskalainen keittiö käyttää termiä hors d'oeuvre.

Ohje

Ohje

Tiesitkö?

Espanjassa pikkusuolaiset tunnetaan nimellä tapas. Yksinkertaisimmillaan tapakset voivat olla oluen kanssa kyytipojaksi tarjottava leipä tai pieni lautasellinen oliiveja, mutta erilaisia reseptejä löytyy satoja. Venäjällä puolestaan pienet ennen ruokailua nautittavat ruokahalun herättäjät tunnetaan nimellä zakuski, Kreikassa ja Turkissa nautitaan meze-lautasista ja ranskalainen keittiö käyttää termiä hors d'oeuvre.

Lähde: Pro Kala ry tiedote 17.08.2021

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80276.jpg
Mansikantaimet autotallissa talven yli? Asiantuntija vastaa
Minulla olisi tänä keväänä istutetut mansikat tehneet paljonkin rönsyjä (on jäänyt leikkaamatta, osin tarkoituksellakin). Tarkoitus olisi ensi keväänä rakentaa uusi mansikkapenkki, jonne siirrän nuo taimet nykypenkistä. Sinne mahtuu paljon enemmän mansikoita, joten ajattelin josko noista rönsyistä kasvattaisi uusia mansikantaimia.Talvi kuitenkin tulee, joten mietin, että onko mahdollista kasvattaa ja säilyttää noita mansikanrönsytaimia talven yli lämpimässä autotallissa? Siellä on ylläpitolämmityksellä noin +10 °C koko talven yli, välillä enemmän, jos sinne menen työskentelemään jotain. Ajatus siis on, että leikkaisin nyt syyskuun aikana nuo rönsyt pois, istuttaisin ne taimipurkkeihin ja pitäisin jossain autotallin hyllyllä talven yli, kastelisin välillä tarpeen mukaan. Keväällä sitten istuttaisin nämä uuteen mansikkapenkkiin.Onko tuhoontuomittu ajatus vai onnistuuko "autotallikasvatus" ?
20164_46051.jpg
Paratiisi pienellekin pihalle
Nykyaikainen kaupunkipuutarha on kuin kodikas vihreä olohuone ulkona. Sen lattiana ovat kivet, maanpeittokasvit tai nurmikko, seininä pensaat ja rakenteet ja kattona pergolat, paviljongit ja pikkupuut. Kaupunkipiha on paikka, jossa viihdytään, rentoudutaan ja puuhastellaan vaikkapa yrttejä kasvatellen.
20234_81546.jpg
Hedelmien muumiotauti? Asiantuntija vastaa
Muumiotautia on nyt myös päärynöissä ja luumuissa, aikaisemmin oli vain Samo-omenassa. Onko löytynyt mitään estoainatta tautiin? Samo-omenasta sain sen viime vuonna aika hyvin loppuyksystä häviämään ihmisen virtsalla, lieneekö sattuma?Olen vienyt aina muumio-omenat ynnä muut kaatopaikalle.
202111_73591.jpg
Brabant-tuijien pelastusoperaatio
Lukija kysyy: "Voinko jotenkin auttaa vielä elokuun lopulla aidanteeksi istuttamiani 27 Brabant-tuijaa, sillä ne alkoivat hiljalleen "ruskistua"? Kastelinkin kuivalla säällä, joten ilmiöin ei pitäisi johtua kuivuudesta. Voiko jokin lannoite tai muu vielä pelastaa tilanteen? Olivat 80 cm kokoisia. Maa on aika savinenkin paikoin tuossa, mutta niin ollut meillä muuallakin, jonne olen tuijia istuttanut. Nekin kyllä ensin hiukan "nyyrynneet", mutteivät noin ruskeiksi menneet."
20233_81246.jpg
Indego robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Nurmikonleikkuu on kaikille tuttua puuhaa. Kesähelteellä pärisevän ruohonleikkurin työntely pitkin pihaa ei kuitenkaan ole kaikkein miellyttävintä tekemistä. Ajan voi onneksi käyttää muuhun robottiruohonleikkurin hoitaessa pihan siistimisen. Hiljainen ja älykäs robottileikkuri pitää nurmikon tasaisen lyhyenä koko kesän.
20242_83403.jpg
Rusokuusama ja rikot kukkivat kesäkuussa
Kesäkuussa riittää kukkivia kasveja jokaiseen makuun. Kasvikortistostakin löytyy yli 500 kasvia, jotka kukkivat juuri nyt. Niiden joukossa ovat muun muassa rusokuusamat ja erilaiset rikot.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton