• Etusivu
  • Kasvillisuus

Satokauden päätös ja talvikuun juhla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.12.2021
201911_61426.jpg

Joulukuu oli alkujaan "talvikuu". Suomessa kaikki muut kuukaudet ovatkin säilyttäneet vanhan, omakielisen asunsa, paitsi joulu, joka juontaa muinaisskandinaavisesta sanasta jól eli ruotsiksi jul. Nimenmuutos tapahtui 1600-1700 -luvulla, jolloin joulu ohitti kekrin vuoden tärkeimpänä juhlana.

"Joulu on ollut ilon, valon ja läheisten muistamisen juhla, jonka tavat ovat tuoneet terveyttä, elinvoimaa ja hyvinvointia koko vuodelle. "

Mitä joulun säät ennustivat?

Joulukuussa ei tehty pitkälle kantavia sääennusteita, lähiaikojen säitä saatettiin ennakoida. Tuomaan päivälle (21.12.) osuu kuitenkin muutama sanonta maakunnista. Heinäjokinen sanonta: " Jos talviseisauspäivänä aurinko paistaa niin kauan, että rakuuna ehtii hevosen selkään ja alas, tulee seuraava kesä olemaan erittäin poutainen ja kuiva". Kivennapalaisten mielestä joulumyrsky ennakoi kevätkesäisiä ukkosia. Koivistolaiset tiesivät, että " Jouluna jos on kesä, niin pääsiäisenä on talvi".

Lumen narskunta kengän alla tiesi kiristyvää pakkasta
Lumen narskunta kengän alla tiesi kiristyvää pakkasta
Ohje

Ohje

Vanhan kansan mukaan lumipyryn ennusmerkit ovat:

  • lintu koputtaa ikkunan takana
  • tiaisen tiukutus
  • lintujen parveilu
  • teerien kokoontuminen jäälle
  • jäniksen jälkien välissä näkyy ylimääräinen viiru
  • suurten järvien jäät pitävät ääntä
  • aamun koitteessa näkyy kirkas valojuova itäisen taivaanrannan ja synkän pilven välistä
Ohje

Ohje

Pakkasen kiristymisen ennusmerkit:

  • linnunradan kirkkaus
  • lumen narina kengän tai reen jalaksen alla
  • kissan hakeutuminen uuninpankolle
  • noki kipunoi padan kyljessä
  • päre palaa räiskyen

Pakkasta ja lunta toivotaan ja odotellaan etelään ainakin jouluksi. Pohjoisessa niitä riittää jo hyvissä ajoin ennen joulua, ja paljon sen jälkeenkin.

Joulunajan tärkeimmät päivät

Annan päivä (15.12 ja myöhemmin 9.12.), Tuomaan päivä (21.12.), joulu (25.12. tai Tuomaan päivästä Nuutin päivään) ja Tapanin päivä (26.12.).

Vuodenkiertoon eli ajastaikaan kuului niin pyhäpäiviä, puolipyhiä kuin pienempiä perinteisen elämänmuodon merkkihetkiä. Joulu on alkutalven juhlista tärkein. Silloin kokoonnuttiin muistamaan vainajia, haltijoita ja kotieläimiä tavoilla, ruoalla, oluella ja lauluilla.

"Se, mitä ihminen tekee tai jättää tekemättä pyhäpäivinä vaikuttaa hänen omaansa sekä läheistensä tulevaan onneen ja hyvinvointiin."

Juhlapyhiä oli ennen vuotta 1774 vielä kaksi enemmän, mutta Kuningas Kustaa III vähensi pyhäpäiviä palkollisilta, etteivät nämä vain laiskistuisi liikaa. Poistuneet pyhät olivat apostoli Johanneksen päivä 27.12. sekä viattomien lasten päivä 28.12.

Myös kaikille eläimille julistettiin joulurauha
Myös kaikille eläimille julistettiin joulurauha

Annan päivänä aloitetaan jouluaskareet

Vuodesta 1120 alkaen aina 1600-luvun lopulle Annan päivää on juhlittu joulukuun 15. juuri joulukuun puolivälissä. Yön on sanottu olleen yksi vuoden pisimmistä. Suomalaisen almanakan tultua käyttöön päivä siirrettiin 9.12. kuten Ruotsissa.

Vanhan päivämäärän mukaan, yön ollessa pisimmillään, oli hyvä aloittaa jouluvalmistelut, olihan jouluun enää yhdeksän yötä. Piti leipoa ja valmistaa jouluolut. Aikaa ei ollut nukkumiselle, vaan ihmiset nukkuivat illalla vain muutaman tunnin ja aloittivat askareet jo puoliltaöin. Aikaa jäi myös kierrellä naapureissa pyytämässä paistinkakkua, joka takasi antajan talolle leivän riittämisen koko vuodeksi ja hyvän kalansaaliin. Olut oli myös erittäin tärkeässä osassa muinaissuomalaisissa juhlissa. Olut toi juhlamielen ja ilon pitoihin.

Tuomaan päivä aloitta joulurauhan

Nyt olut, joka tehtiin Annan päivänä, piti maistella Tuomaana. Sanonta "Tuomas tuleepi tuoppi kainalossa" kertoo oluen merkityksestä joulurauhan tuojana. Oluella juhlistettiin juuri joulurauhan alkamista. Nyt ei enää saanut suorittaa teurastuksia, panna olutta, leipoa tai valaa kynttilöitä, kehrätä, hakata metsän puita tai vuolla lastuja. Näiden töiden tekemisestä olisi seurauksena onnettomuutta viljalle ja karjalle.

Kattokäki ja Tuomaanristi
Kattokäki ja Tuomaanristi

Tuomaan päivänä aloitettiin pirttien kuuraaminen vedellä ja hiekalla kirkkaan vaaleiksi. Kattoon laitettiin tuoksuvia petäjäkoristeita. Koristeluperinteistä on jäänyt näihin päiviin asti muun muassa Tuomaan risti ja Karjalainen joululintu, jotka molemmat ovat puukonkäytön mestarinäytteitä. Nykyään Tuomaan ristejä ja "kattokäkiä" löytää valitettavan harvoin. Tervaristi maalattiin porttiin tai navetan oveen ja Pohjanmaalla pihalle pystytettiin mäntyristi.

Jouluna ennustettiin tulevaa

Joulu oli satovuoden, muistamisen ja ilon juhla. Joulun tavat toivat terveyttä, hyvää satoa, onnea ja vaurautta talolle. Jouluna ennusteltiin tulevan vuoden kulkua enteistä ja varmistettiin tulevan vuoden sato erilaisilla uskomuksilla.

  • Kurkihirren ja katon väliin heitetyt oljet kertoivat satovuoden onnistumisesta. Jos olkia jäi paljon tuli hyvä sato, ja jos vähemmän tiesi se huonoa vuotta.
  • Joulupuurosta mantelin löytäneelle tulee onnekas vuosi ja jos sattuu olemaan naimaton, avioituisi ennen seuraavaa joulupuuroa.
  • Kuura jouluna puissa merkitsee paksua tähkää viljassa.
  • Linnuille piti antaa aattona jyviä hakotukin päästä, etteivät ne vahingoittaisi viljaa kesällä.
  • Sioille ei jouluna saanut näyttää päivää, etteivät ne kesällä menisi aitauksiin vahingon tekoon
Matka taittui mukavasti hevosreessä vällyjen alla
Matka taittui mukavasti hevosreessä vällyjen alla

Joulusaunaan!

Joulusauna oli pyhä paikka. Siellä puhdistui henki ja ruumis ja hiljennyttiin joulun viettoon. Ennen joulusaunaan menoa katettiin kuitenkin joulupöytä, jotta vainajat ehtisivät syödä talonväen saunoessa. Saunan lämmittäminen oli talon isännän työtä.

Muista saunoa ennen keskipäivää, sillä haltijat ja vainajat saapuvat saunomaan iltasella. Huikkaa lähtiessäsi, että "Sauna on vapaa".

Isäntä myös saunoi viimeisenä, valmisteli saunan vainajia varten ja heitti heille löylyt. Jouluruokaa tarjoiltiin vainajien lisäksi myös hengille pitämyspuun juurelta tai riihessä penkiltä tai pöydän alta. Kun henget olivat saaneet ruokansa, saattoi talonväki istua nauttimaan juhlapöydän antimista.

Jouluruoalla ei kitsailtu. Pöydästä piti löytyä kaikkea ja sitä piti myös olla runsaasti. Jos ruoka loppui kesken, se tiesi talon köyhtymistä. Kaikki panostivat joulun tarjoiluihin, jopa köyhimmätkin talot ja jouluruoka pidettiin pöydällä koko joulun ajan. Kotieläimistä piti jouluna pitää myös hyvää huolta ja ruokkia parhailla antimilla, jokaiselle lehmälle oma leipä ja juoma, hevoselle parhaita kauroja ja linnuille lyhteet.

Jouluruokaa piti olla riittävästi kaikille ja vielä tarjottavaksikin
Jouluruokaa piti olla riittävästi kaikille ja vielä tarjottavaksikin

Tapanin päivä oli varattu ilonpidolle

Iloiset ja karkeloivat kulkueet, joissa oli vanhempaa väkeä ja lapsia, lähtivät taloista naapureihin aikaisin aamulla. Jos moinen kulkue ehti talolle ennen kuin uuni oli lämmitetty, uuni uhattiin kaataa. Tilanteesta selvisi tarjoamalla ryypyn kaikille. Tarjottavaa piti siis löytyä reilusti vielä Tapanin päivänäkin. Tapanina oli myös kulkueita, joita johti "tapaninpukki" eli "jouluäijä", jolla oli turkki väärinpäin ja tervainen vihtahäntä. Pukkia piti kohdella hyvin ja avokätisesti ja palkaksi sai onnea ja menestystä. Huonosti kohdeltu pukki saattoi riehua talossa.

201911_61425.jpg

Vanhemman väen ollessa sukulaisissa oli nuorisolla tapana lähteä ajamaan nuoria varsoja ensimmäisen kerran. Hevosella ratsastettiin jopa taloon sisälle ja niin hevosta kuin ratsastajaakin juotettiin oluella. Hevonen sai myös päähän, selkään ja harjaan olutpesun. Tyttöjen suosiota kokeilemaan lähteneille nuorille miehille oli esimerkiksi Kyröjoen varrella tapana pyytää "syli tapaninlankaa". Jos sait tyttöseltä säikeen itse kehrättyä lankaa, saattoi sinulla mahdollisuus valloitukseen.

Monet ihanat, vanhat jouluperinteet ovat säilyneet meidän päiviimme asti.
Monet ihanat, vanhat jouluperinteet ovat säilyneet meidän päiviimme asti.

Perinteikästä joulua kaikille!

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20238_78627.jpg
Syklaami viihtyy viileässä
Syklaami on ennen kaikkea loppusyksyn kukka, joka on säilyttänyt suosionsa monta vuotta. Ostettaessa se on yleensä täydessä kukassa ja eri-ikäisiä nuppuja on runsaasti. Syklaami kukkii pitkään silloin, kun se saa olla riittävän viileässä. Jos syklaamin saa kukkimaan uudelleen, se kukkii uskollisesti vuodesta toiseen samoin edellytyksin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton