Satokauden päätös ja talvikuun juhla
Joulukuu oli alkujaan "talvikuu". Suomessa kaikki muut kuukaudet ovatkin säilyttäneet vanhan, omakielisen asunsa, paitsi joulu, joka juontaa muinaisskandinaavisesta sanasta jól eli ruotsiksi jul. Nimenmuutos tapahtui 1600-1700 -luvulla, jolloin joulu ohitti kekrin vuoden tärkeimpänä juhlana.
"Joulu on ollut ilon, valon ja läheisten muistamisen juhla, jonka tavat ovat tuoneet terveyttä, elinvoimaa ja hyvinvointia koko vuodelle. "
Mitä joulun säät ennustivat?
Joulukuussa ei tehty pitkälle kantavia sääennusteita, lähiaikojen säitä saatettiin ennakoida. Tuomaan päivälle (21.12.) osuu kuitenkin muutama sanonta maakunnista. Heinäjokinen sanonta: " Jos talviseisauspäivänä aurinko paistaa niin kauan, että rakuuna ehtii hevosen selkään ja alas, tulee seuraava kesä olemaan erittäin poutainen ja kuiva". Kivennapalaisten mielestä joulumyrsky ennakoi kevätkesäisiä ukkosia. Koivistolaiset tiesivät, että " Jouluna jos on kesä, niin pääsiäisenä on talvi".
Ohje
Vanhan kansan mukaan lumipyryn ennusmerkit ovat:
- lintu koputtaa ikkunan takana
- tiaisen tiukutus
- lintujen parveilu
- teerien kokoontuminen jäälle
- jäniksen jälkien välissä näkyy ylimääräinen viiru
- suurten järvien jäät pitävät ääntä
- aamun koitteessa näkyy kirkas valojuova itäisen taivaanrannan ja synkän pilven välistä
Ohje
Pakkasen kiristymisen ennusmerkit:
- linnunradan kirkkaus
- lumen narina kengän tai reen jalaksen alla
- kissan hakeutuminen uuninpankolle
- noki kipunoi padan kyljessä
- päre palaa räiskyen
Pakkasta ja lunta toivotaan ja odotellaan etelään ainakin jouluksi. Pohjoisessa niitä riittää jo hyvissä ajoin ennen joulua, ja paljon sen jälkeenkin.
Joulunajan tärkeimmät päivät
Annan päivä (15.12 ja myöhemmin 9.12.), Tuomaan päivä (21.12.), joulu (25.12. tai Tuomaan päivästä Nuutin päivään) ja Tapanin päivä (26.12.).
Vuodenkiertoon eli ajastaikaan kuului niin pyhäpäiviä, puolipyhiä kuin pienempiä perinteisen elämänmuodon merkkihetkiä. Joulu on alkutalven juhlista tärkein. Silloin kokoonnuttiin muistamaan vainajia, haltijoita ja kotieläimiä tavoilla, ruoalla, oluella ja lauluilla.
"Se, mitä ihminen tekee tai jättää tekemättä pyhäpäivinä vaikuttaa hänen omaansa sekä läheistensä tulevaan onneen ja hyvinvointiin."
Juhlapyhiä oli ennen vuotta 1774 vielä kaksi enemmän, mutta Kuningas Kustaa III vähensi pyhäpäiviä palkollisilta, etteivät nämä vain laiskistuisi liikaa. Poistuneet pyhät olivat apostoli Johanneksen päivä 27.12. sekä viattomien lasten päivä 28.12.
Annan päivänä aloitetaan jouluaskareet
Vuodesta 1120 alkaen aina 1600-luvun lopulle Annan päivää on juhlittu joulukuun 15. juuri joulukuun puolivälissä. Yön on sanottu olleen yksi vuoden pisimmistä. Suomalaisen almanakan tultua käyttöön päivä siirrettiin 9.12. kuten Ruotsissa.
Vanhan päivämäärän mukaan, yön ollessa pisimmillään, oli hyvä aloittaa jouluvalmistelut, olihan jouluun enää yhdeksän yötä. Piti leipoa ja valmistaa jouluolut. Aikaa ei ollut nukkumiselle, vaan ihmiset nukkuivat illalla vain muutaman tunnin ja aloittivat askareet jo puoliltaöin. Aikaa jäi myös kierrellä naapureissa pyytämässä paistinkakkua, joka takasi antajan talolle leivän riittämisen koko vuodeksi ja hyvän kalansaaliin. Olut oli myös erittäin tärkeässä osassa muinaissuomalaisissa juhlissa. Olut toi juhlamielen ja ilon pitoihin.
Tuomaan päivä aloitta joulurauhan
Nyt olut, joka tehtiin Annan päivänä, piti maistella Tuomaana. Sanonta "Tuomas tuleepi tuoppi kainalossa" kertoo oluen merkityksestä joulurauhan tuojana. Oluella juhlistettiin juuri joulurauhan alkamista. Nyt ei enää saanut suorittaa teurastuksia, panna olutta, leipoa tai valaa kynttilöitä, kehrätä, hakata metsän puita tai vuolla lastuja. Näiden töiden tekemisestä olisi seurauksena onnettomuutta viljalle ja karjalle.
Tuomaan päivänä aloitettiin pirttien kuuraaminen vedellä ja hiekalla kirkkaan vaaleiksi. Kattoon laitettiin tuoksuvia petäjäkoristeita. Koristeluperinteistä on jäänyt näihin päiviin asti muun muassa Tuomaan risti ja Karjalainen joululintu, jotka molemmat ovat puukonkäytön mestarinäytteitä. Nykyään Tuomaan ristejä ja "kattokäkiä" löytää valitettavan harvoin. Tervaristi maalattiin porttiin tai navetan oveen ja Pohjanmaalla pihalle pystytettiin mäntyristi.
Jouluna ennustettiin tulevaa
Joulu oli satovuoden, muistamisen ja ilon juhla. Joulun tavat toivat terveyttä, hyvää satoa, onnea ja vaurautta talolle. Jouluna ennusteltiin tulevan vuoden kulkua enteistä ja varmistettiin tulevan vuoden sato erilaisilla uskomuksilla.
- Kurkihirren ja katon väliin heitetyt oljet kertoivat satovuoden onnistumisesta. Jos olkia jäi paljon tuli hyvä sato, ja jos vähemmän tiesi se huonoa vuotta.
- Joulupuurosta mantelin löytäneelle tulee onnekas vuosi ja jos sattuu olemaan naimaton, avioituisi ennen seuraavaa joulupuuroa.
- Kuura jouluna puissa merkitsee paksua tähkää viljassa.
- Linnuille piti antaa aattona jyviä hakotukin päästä, etteivät ne vahingoittaisi viljaa kesällä.
- Sioille ei jouluna saanut näyttää päivää, etteivät ne kesällä menisi aitauksiin vahingon tekoon
Joulusaunaan!
Joulusauna oli pyhä paikka. Siellä puhdistui henki ja ruumis ja hiljennyttiin joulun viettoon. Ennen joulusaunaan menoa katettiin kuitenkin joulupöytä, jotta vainajat ehtisivät syödä talonväen saunoessa. Saunan lämmittäminen oli talon isännän työtä.
Muista saunoa ennen keskipäivää, sillä haltijat ja vainajat saapuvat saunomaan iltasella. Huikkaa lähtiessäsi, että "Sauna on vapaa".
Isäntä myös saunoi viimeisenä, valmisteli saunan vainajia varten ja heitti heille löylyt. Jouluruokaa tarjoiltiin vainajien lisäksi myös hengille pitämyspuun juurelta tai riihessä penkiltä tai pöydän alta. Kun henget olivat saaneet ruokansa, saattoi talonväki istua nauttimaan juhlapöydän antimista.
Jouluruoalla ei kitsailtu. Pöydästä piti löytyä kaikkea ja sitä piti myös olla runsaasti. Jos ruoka loppui kesken, se tiesi talon köyhtymistä. Kaikki panostivat joulun tarjoiluihin, jopa köyhimmätkin talot ja jouluruoka pidettiin pöydällä koko joulun ajan. Kotieläimistä piti jouluna pitää myös hyvää huolta ja ruokkia parhailla antimilla, jokaiselle lehmälle oma leipä ja juoma, hevoselle parhaita kauroja ja linnuille lyhteet.
Tapanin päivä oli varattu ilonpidolle
Iloiset ja karkeloivat kulkueet, joissa oli vanhempaa väkeä ja lapsia, lähtivät taloista naapureihin aikaisin aamulla. Jos moinen kulkue ehti talolle ennen kuin uuni oli lämmitetty, uuni uhattiin kaataa. Tilanteesta selvisi tarjoamalla ryypyn kaikille. Tarjottavaa piti siis löytyä reilusti vielä Tapanin päivänäkin. Tapanina oli myös kulkueita, joita johti "tapaninpukki" eli "jouluäijä", jolla oli turkki väärinpäin ja tervainen vihtahäntä. Pukkia piti kohdella hyvin ja avokätisesti ja palkaksi sai onnea ja menestystä. Huonosti kohdeltu pukki saattoi riehua talossa.
Vanhemman väen ollessa sukulaisissa oli nuorisolla tapana lähteä ajamaan nuoria varsoja ensimmäisen kerran. Hevosella ratsastettiin jopa taloon sisälle ja niin hevosta kuin ratsastajaakin juotettiin oluella. Hevonen sai myös päähän, selkään ja harjaan olutpesun. Tyttöjen suosiota kokeilemaan lähteneille nuorille miehille oli esimerkiksi Kyröjoen varrella tapana pyytää "syli tapaninlankaa". Jos sait tyttöseltä säikeen itse kehrättyä lankaa, saattoi sinulla mahdollisuus valloitukseen.