• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvikset kuuluvat joulupöytiin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
50_P_34978.jpg

Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.

Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.

Salaatit ja marinoidut kasvikset tuovat joulupöytään raikkautta ja värikkyyttä. Muistamisen arvoisia ovat myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioillekin. Myös kypsennettyjä, paloiteltuja juureksia voi marinoida maustetun öljy-viinietikkaseoksen avulla.

Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat.

Tämän joulukauden erikoisuutena voit valmistaa naposteltavaksi Juureslastuja.

Hyväksi todettuja ja testattuja ruokaohjeita

Punajuurikakku

300 g tuoretta punajuurta (yksi melko iso) 1 pussi (70 g) pähkinöitä 1 tlk (227 g) ananasmurskaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl piparkakkumaustetta
2 dl rusinoita
3 munaa
3 dl sokeria
2 dl rypsiöljyä

  • Kuori punajuuri ja raasta hienoksi raasteeksi. Hienonna pähkinät rouheeksi. Siirrä ananasmurska valumaan siivilään.
  • Sekoita vehnäjauhot, suola, leivinjauhe ja piparkakkumauste keskenään ja lisää lopuksi joukkoon myös rusinat ja pähkinärouhe.
  • Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää puolet rypsiöljystä vatkaten. Lisää valutettu ananasmurska ja jauho-rusinaseos puuhaarukalla sekoittaen.
  • Sekoita taikinaan loput öljystä.
  • Kaada taikina laakeaan, voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (noin 25 cm x noin 35 cm) ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 45 – 50 minuuttia. Tällöin kakusta tulee muutaman sentin paksuinen levy. Anna jäähtyä. Voit paistaa kakun myös isossa rengasvuoassa. Tarkista kypsyys puutikulla.
  • Leikkaa kantikas kakku tarjolle neliön tai suorakaiteen muotoisiksi paloiksi.

Huom.

Kakun voi leipoa hyvissä ajoin valmiiksi, kääriä folioon ja säilyttää jääkaapissa, jolloin maku vain paranee.

Rosolli 4 - 5 perunaa
6 porkkanaa
5 keitettyä tai etikkapunajuurta
1 pieni sipuli
1 omena
2 säilöttyä kurkkua
Kastike:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa tai kermaviiliä
2 tl väkiviinaetikkaa tai sitruunamehua
suolaa
sokeria
pippuria
punajuurien keitin- tai säilöntälientä

  • Keitä perunat, porkkanat ja punajuuret erikseen kypsiksi.
  • Kuori kasvikset vähän lämpiminä ja anna jäähtyä kylmiksi.
  • Leikkaa perunat ja juurekset pieniksi, samankokoisiksi kuutioiksi.
  • Leikkaa omena ja kurkut tasakokoisiksi kuutioiksi ja hienonna sipuli.
  • Sekoita kasvikset keskenään.
  • Vaahdota kastikkeeseen tuleva kerma löysäksi vaahdoksi tai käytä kermaviiliä. Mausta ja värjää punajuuriliemellä vaaleanpunaiseksi.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20207_65892.jpg
Etanadynamitti toimii myös viileällä
Kesä on jo ohitse mutta pihalla on edelleen häiritseviä kiviä, kalliota tai betonirakenteita? Murtolaastilla eli etanadynamiitillä rikot ja murrat häirikkökivet pois helposti - myös viileällä ilmalla.
202211_80242.jpg
Kasvikortistoa kannattaa hyödyntää
Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa sekä hoidontarpeen määrittelyssä.
202310_83277.jpg
Pihasuunnitelman hinta
Pihasuunnitelman voi tehdä itse, mutta useat valitsevat pihasuunnittelun ammattilaisen auttamaan mieleisen pihan suunnittelussa. Suunnitelmaa tarvitaan riippumatta siitä, rakennetaanko piha omin voimin vai teetetäänkö työt viherrakentajalla.
202111_73580.jpg
Mikä avokadoa riivaa?
Lukija kysyy: "Olen kasvatellut useamman vuoden avokadoa ja se onkin jo puolitoistametrinen puuntaimi, mutta nyt se taitaa valitettavasti kuolla. Aikaisemman kasvun puoleen väitän, että vettä, valoa ja lannoitetta pitäisi olla sopivasti, mutta siitä huolimatta lehdet kuivuvat, käpristyvät ja kuolevat oksa kerrallaan.Oireet alkoivat sen jälkeen kun vaihdon tuon kesällä suurempaan ruukkuun. Laitoin kyllä kiviä pohjalle. Veikkaan, että mullan mukana tuli öttiäisiä. Öttiäiset ovat vaaleita ja alle puolen millin mittaisia ja niitä on lehtien pinnoilla harvakseltaan. Suihkuttelin kasvia ensin mäntysuopaliuoksella ja sittemmin huonekasvi Raidilla, mutta aina tulevat takaisin.Mitähän ne ovat ja miten niistä pääsisi eroon? Vai teenkö jotain muuta väärin ja öttiäiset ovat vaan sattumalta paikalla?"
20241_83383.jpg
Maailman vesipäivää vietetään 22.03.
22. maaliskuuta vietetään maailman vesipäivää. Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.YK:n yleiskokous julisti tämän päivän maailman vesipäiväksi vuonna 1992. Tarkoituksena on lisätä tietoa veden merkityksestä taloudellisessa tuottavuudessa ja sosiaalisessa hyvinvoinnissa.
20232_63612.jpg
Kasvata parvekkeelle herkullinen keittiöpuutarha tai rentouttava vihreä keidas
Parvekkeelle voit luoda omanlaisen pienen puutarhan. Siellä voit viljellä melkein mitä tahansa, kuten kukkasia, kasviksia sekä yrttejä. Parvekeviljely on helppoa ja sopii aloittelevallekin viherpeukalolle. Parvekkeelle voit luoda itsellesi keittiöpuutarhan ja samalla myös rentoutumispaikan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton