• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvikset kuuluvat joulupöytiin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
50_P_34978.jpg

Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.

Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.

Salaatit ja marinoidut kasvikset tuovat joulupöytään raikkautta ja värikkyyttä. Muistamisen arvoisia ovat myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioillekin. Myös kypsennettyjä, paloiteltuja juureksia voi marinoida maustetun öljy-viinietikkaseoksen avulla.

Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat.

Tämän joulukauden erikoisuutena voit valmistaa naposteltavaksi Juureslastuja.

Hyväksi todettuja ja testattuja ruokaohjeita

Punajuurikakku

300 g tuoretta punajuurta (yksi melko iso) 1 pussi (70 g) pähkinöitä 1 tlk (227 g) ananasmurskaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl piparkakkumaustetta
2 dl rusinoita
3 munaa
3 dl sokeria
2 dl rypsiöljyä

  • Kuori punajuuri ja raasta hienoksi raasteeksi. Hienonna pähkinät rouheeksi. Siirrä ananasmurska valumaan siivilään.
  • Sekoita vehnäjauhot, suola, leivinjauhe ja piparkakkumauste keskenään ja lisää lopuksi joukkoon myös rusinat ja pähkinärouhe.
  • Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää puolet rypsiöljystä vatkaten. Lisää valutettu ananasmurska ja jauho-rusinaseos puuhaarukalla sekoittaen.
  • Sekoita taikinaan loput öljystä.
  • Kaada taikina laakeaan, voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (noin 25 cm x noin 35 cm) ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 45 – 50 minuuttia. Tällöin kakusta tulee muutaman sentin paksuinen levy. Anna jäähtyä. Voit paistaa kakun myös isossa rengasvuoassa. Tarkista kypsyys puutikulla.
  • Leikkaa kantikas kakku tarjolle neliön tai suorakaiteen muotoisiksi paloiksi.

Huom.

Kakun voi leipoa hyvissä ajoin valmiiksi, kääriä folioon ja säilyttää jääkaapissa, jolloin maku vain paranee.

Rosolli 4 - 5 perunaa
6 porkkanaa
5 keitettyä tai etikkapunajuurta
1 pieni sipuli
1 omena
2 säilöttyä kurkkua
Kastike:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa tai kermaviiliä
2 tl väkiviinaetikkaa tai sitruunamehua
suolaa
sokeria
pippuria
punajuurien keitin- tai säilöntälientä

  • Keitä perunat, porkkanat ja punajuuret erikseen kypsiksi.
  • Kuori kasvikset vähän lämpiminä ja anna jäähtyä kylmiksi.
  • Leikkaa perunat ja juurekset pieniksi, samankokoisiksi kuutioiksi.
  • Leikkaa omena ja kurkut tasakokoisiksi kuutioiksi ja hienonna sipuli.
  • Sekoita kasvikset keskenään.
  • Vaahdota kastikkeeseen tuleva kerma löysäksi vaahdoksi tai käytä kermaviiliä. Mausta ja värjää punajuuriliemellä vaaleanpunaiseksi.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20215_70670.jpg
Mikä on hortapuisto ja mihin tarkoitukseen se on luotu?
Ruokaa ohikulkijoille eli "urban edible ecosystems" on nouseva trendi maailmalla. Villiruokaa tarjoileva, maailman ensimmäinen hortapuisto aukesi Lahdessa 10.5.2021.Hortapuisto on villivihannesten digiavusteinen "elävä kirjasto" kaupunkien keskustassa. Hortapuisto opastaa kävijää QR-koodien avulla luonnon ja takapihan ilmaisten superfoodien ääreen, neuvoo niiden ruokakäyttöä, varoittaa mahdollista haasteista ja innostaa menemään luontoon keräilemään myös keväällä ennen marja- ja sienikautta. Hortapuisto on kehitetty Suomessa ja se suuntaa kansainvälisyyteen ja auttaa kestävän matkailun kehittymistä. Konseptoitu hortapuisto starttaa Ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi juuri Lahdesta ja sen projektituella.
202210_79891.jpg
Menestyykö vuorimänty parvekkeella?
Minulla on 18 neliön parveke ja haluan sinne helppohoitoista ikivihreää. Rakastan mäntyjä ja mietin, menestyykö (kääpiö)vuorimänty länsiparvekkeella (2. kerros)? Minkä kokoisia laatikoita tulisi hankkia, kuinka monta tainta kannattaa yhteen laatikkoon laittaa ja mikä tulisi olla laatikon korkeus? Ilmeisesti mullan tulisi olla hiekkapitoista? Lisäksi, pitäisikö laatikko / laatikot vuorata jollain (ja millä) talven varalle? Ajattelin männyille kaveriksi suikeroalpia, sopinee?
20095_16800.jpg
Värivoimaa tomaateista
Tomaatti kuuluu kasvisten viiden värin jaottelussa punaisen eli vahvan voimavärin ryhmään. Tomaatin väri sykähdytti ihmisiä jo ennen kuin oli tieteellisiä tuloksia värien vaikutuksesta elintoimintoihin. Niinpä ranskalaiset ja italialaiset kutsuivat tomaattia alkujaan nimillä lemmenomena ja kultaomena, pomme d'amour ja pomodoro.Nykyään tiedetään, että tomaatin punainen väri tulee lykopeeni-nimisestä yhdisteestä, joka on karotenoidi. Lykopeeni tutkitusti suojaa ihmisen soluja ehkäisten niitä syöpämuutoksilta. Lykopeenin puutteella on todettu yhteyttä miesten eturauhassyöpään. Lykopeeni myös hidastaa verisuonten tukkeutumista ja auttaa nujertamaan sydän- ja verisuonitauteja.Ruoasta nauttimisen kannalta on pelastavaa, että tomaatin terveyshyödyt eivät häviä, vaikka tomaatteja keittää, grillaa ja soseuttaa kuinka. Pikemminkin päinvastoin. Lykopeeni imeytyy elimistöön kaikkein parhaiten lämpimistä, öljytilkalla höystetyistä ruoista. Tomaatin saa keittää vaikka ketsupiksi, ja lykopeeni on tallella. Kesällä tomaatti maistuu ihan sellaisenaan, mutta myös grillissä paahdettuna.
20237_82668.jpg
Kasvijätteet puutarhakompostiin
Syksy saa ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta: kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia on yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia. Näin vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan. Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.
20218_72010.jpg
Värien hehkua, syyskesän aurinkoa
Syyskasvit tarjoavat näyttävyyttä sen jälkeen, kun helteiden uuvuttamat kesäkukat ovat antaneet kaikkensa. Useimmat elokuussa syksyä varten istutettavat kukat ovat silmänilona aina pakkasiin saakka.
Savimaan muokkaus
Viikon kysymys: Savimaan hyödyntäminen?
Harkitsen kasvihuoneen hankintaa mökille, ainoa ongelma on kivikova savimaa. Toki lavakauluksilla saan kasvatettua paljonkin hyötyvihanneksia, mutta haaveilen esimerkiksi viiniköynnöksen istuttamisesta. Viiniköynnös varmaankin kaipaisi tilaa vähän alaspäinkin, millä lannistan savimaan? Toki hiekan ja turpeen sekoittaminen tekisi hyvää, jos saisi sekoitettua. Ei voimat riitä tämän saven sotkemiseen. Jyrsimellä olen koittanut, mutta naakatkin nauroi, kun juoksin jyrsimen perässä, toisin sanoen se ulkoilutti minua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton