• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.11.2019
201910_50632.jpg

Viirivehka (Spathiphyllum)

Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.

Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.

NASAn tutkimustuloksia

Useat tutkimukset todistavat, että kasveilla on rauhoittava vaikutus. Kasveilla on myös uskomaton kyky puhdistaa ilmaa. Vuonna 1980 Yhdysvalloissa NASA:n avaruustutkimuslaitos analysoi (miehitettyä kuutukikohtaa suunnitellessaan) tavallisten huonekasvien kykyä poistaa hengitysilmasta erilaisia kaasuja ja niiden sisäilmaa kosteuttavaa vaikutusta.

Tarkempaa tutkimusta varten kehitettiin tiiviisti suljettu "biokoti" (Biohome). Se rakennettiin synteettisistä rakennus- ja sisustusmateriaaleista, joiden tiedettiin erittävän ihmisille haitallisia aineita. Biokodissa vierailevat ihmiset saivatkin nopeasti sairas rakennus -oireyhtymälle tyypillisiä oireita. Tämän jälkeen tilaan vietiin kultaköynnöksiä ja vehkoja; jo muutaman päivän kuluttua voitiin ilmanäytteiden avulla osoittaa, että rakennus- ja sisustusmateriaaleista haihtuvien orgaanisten kemiallisten aineiden määrä oli vähentynyt huomattavasti. Merkittävää oli sekin, että biokodissa vierailleet ihmiset eivät enää oireilleet.

Lisätutkimuksissa löydettiin 50 suositeltavaa huonekasvia

Vuonna 1990 aloitettiin lisätutkimus, jossa testattiin huonekasveja entistä tarkemmin. Lähtökohdaksi otettiin niiden formaldehydin poistokyky. Formaldehydi on sisäilman yleisin myrkky; sitä on mm. tupakansavussa, vanerissa, lastulevyssä, liimoissa, painokuviollisissa kankaissa, mattojen alustoissa ja lattiapäällysteissä.

Tutkimuksen "voittajaksi" selvisi kaarisulkasaniainen (Nephrolepis exaltata), toiseksi tuli krysanteemi (Chrysanthemum x grandiflorum) ja kolmanneksi gerbera (Gerbera x cantabrigiensis).

krysanteemi
krysanteemi

Lisäksi tutkittiin

ksyleenin, tolueenin ja ammoniakin poistokykyä;

esimerkiksi

viirivehkan

(

Spathiphyllum

) kykyyn poistaa erilaisia kemikaaleja. Tutkimuksen perusteella viirivehka poistaa tehokkaimmin

asetonia, metanolia ja etyleeniasetaattia

, jotka ovat ihmisen hengityksessään erittämiä yleisimpiä bioeritteitä.

Tutkitut 50 huonekasvia arvioitiin:

  • kemiallisten kaasujen poiston
  • viljelyn ja hoidon helppouden
  • tuholaisten vastustuskyvyn ja
  • kosteuden haihduttamisasteen perusteella.

Parhaat kokonaispisteet sai viehättävä, nopeakasvuinen ja vesiviljelyynkin mainiosti sopiva

kultapalmu

(

Chrysalidocarpus lutescens

).

gerbera
gerbera

Kasvit edistävät terveyttä

Kasvin hengitys toimii päinvastoin kuin ihmisellä; kasvit tuottavat happea ja kuluttavat hiilidioksidia. Lisäksi ne haihduttavat vesihöyryä ja saavat haihduttaessaan sisäilman liikkumaan. Ilma painuu kasvin juuristoalueelle, missä juuristomikrobit hajoittavat sen rakenteeltaan sellaiseksi, että pieneliöt ja kasvit pystyvät käyttämään sitä ravinnokseen - eli kasvit ikään kuin syövät haitallisia aineita ilmasta. Lisäksi on todettu, että kasvit vapauttavat kasvikemikaaleja, jotka pystyvät hävittämään myös homeitiöitä ja bakteereita; useita kasveja sisältävässä huoneessa on 50-60 % vähemmän ilmassa liikkuvia itiöitä ja bakteereja kuin huoneessa, jossa kasveja ei ole.

Kasveilla voidaan siis parantaa merkittävästi nykyaikaisten energiaa säästävien, "liian" tiiviiden talojen ilmanlaatua. Niillä voidaan vaikuttaa myös kodin ja työpaikan viihtyvyyteen, jaksamiseen ja poissaoloihin työpaikalta. Kasvit luovat kutsuvan ilmapiirin ja rentouttavat hoitajaansa. Älä jätä näin hienoa ja huokeaa, elämänlaatuasi parantavaa mahdollisuutta hyödyntämättä!

Lähde: B. C. Wolverton: Raikas vihreä koti

201910_60793.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_82953.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuusta vaivaa?
Mikä ilmiö on kyseessä, kun kuusesta valuu ikään kuin sahanpurua ja sitä on paljon.
20237_23127.jpg
Puutarhakompostori on puutarhurin aarrearkku
Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. Pihan ruohonleikkuujätteet ja kasvimaalta sadonkorjuun yhteydessä tulevat vihannesnaatit soveltuvat hyvin tavalliseen puutarhakompostiin. Rikkaruohojen kitkentäjätteet tuhoutuvat varmimmin lämpökompostorissa talousjätteen seassa.
20201_62148.jpg
Tee linnunpönttö pöllölle
Lintujen tarkkailu on mukavaa puuhaa - ja niistä on myös hyötyä! Säännöllisen talviruokinnan ohella pesäpönttöjen tarjoaminen auttaa siivekkäitä asettautumaan juuri Sinun puutarhaasi. Linnunpöntöt tarjoavat hyvän suojapaikan linnuille myös talvella.Luonnonkolojen vähyyden takia kolopesijöillä on nykyään melkoinen pula pesimäpaikoista, joten asuntopulan helpottaminen pönttöjen avulla kannattaa. Pönttöihin saa pian asukkaita ja pesiviä lintuja on mukava seurata - ja lintujen liverrys täyttää pihapiirin!Linnunpönttöjen tekeminen on hauskaa ja hyödyllistä. Lue linnunpönttöön tarvittavat materiaalit ja sen teko-ohjeet tästä - ja ryhtykää työhön vaikka koko perheen voimin!
Nainen möyhii kompostoria talvella
Kompostointi onnistuu paukkupakkasillakin
Pitkään jatkunut pakkaskausi saattaa hyydyttää kotikompostorin. Koska keittiöstä biojätettä syntyy päivittäin, on tärkeää, että kompostoria pystyy käyttämään vuoden ympäri. Jäätyneeseen kompostoriin ei kannata kaataa kuumaa vettä. Paras herätyskeino on lämmin vesi kanisterissa.
20227_71027.jpg
Ravinteikasta uutta multaa
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto, jonka tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita.Huonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa silloin, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä.
20223_77589.jpg
Osaatko käyttää home-, terassi- ja huoltopesuja oikein?
Puisia terassipintoja tulisi puhdistaa säännöllisesti. Home ja muut itiöt nauttivat likaisesta terassinpinnasta ja saattavat jäädä ikuisesti terassinpintaa, jos niitä ei poista esimerkiksi ennen puisen terassin öljyämistä. Homeet ja levät kasvavat mielellään myös kivi- ja betonipintaisilla terasseilla.Hyvä puhdistus takaa parhaan mahdollisen suojaavan pinnan puisen terassin öljyämiselle ja suojaa myös kivi- ja betoniterasseja ikävän näköiseltä sammaleelta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton