• Etusivu
  • Hoitotyöt

Poistavatko huonekasvit ilmasta haitallisia aineita?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.01.2024
20231_80681.jpg

(Kuva: Floradania)

Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista, sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia orgaanisia yhdisteitä – ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä).

Vuonna 1990 aloitettiin Yhdysvalloissa kasvitutkimus, jossa vertailtiin 50 tavallisen huonekasvin kykyä poistaa haitallisia kemikaaleja. Tutkimuksissa löydettiin huonekasveja, jotka poistavat sisäilmasta muun muassa ksyleeniä ja tolueenia:


  1. Kultapalmu (Chrysalidocarpus lutecens)
  2. Pikkutaateli (Phoenix roebelenii)
  3. Perhoskämmekkä (Phalaenopsis)
  4. Kirjovehka ’Camilla’ (Dieffenbachia)
  5. Reunustraakkipuu (Dracaena marginata)
  6. Puikkokämmekkä (Dendrobium)
  7. Kirjovehka ’Exotica’ (Dieffenbachia)
  8. Soikkovehka (Homalomena rubescens)
  9. Sulkasaniainen (Nephrolepis obliterata)
  10. Supputraakkipuu (Dracaena deremensis)
  11. Flamingonkukka (Anthurium)
  12. Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans)
  13. Limoviikuna (Ficus benjamina)
  14. Viirivehka (Spathiphyllum)
Suppu- (Dracaena deremensis), tuoksu- (D. fragrans) ja reunustraakkipuu (D. marginata) (Kuvat: Floradania)
Suppu- (Dracaena deremensis), tuoksu- (D. fragrans) ja reunustraakkipuu (D. marginata) (Kuvat: Floradania)

Ammoniakkia puolestaan poistavat parhaiten nämä:


  1. Pensaspalmu (Rhapis excelsa)
  2. Soikkovehka (Homalomena rubescens)
  3. Liriope (Liriope spicata)
  4. Flamingonkukka (Anthurium)
  5. Krysanteemi (Chrysanthemum x grandiflorum)
  6. Täplämaija (Calathea makoyana)
  7. Puikkokämmekkä (Dendrobium)
  8. Tulppaani (Tulipa)
  9. Sirovuoripalmu (Chamaedorea elegans)
  10. Muulinkultakorva (Syngonium podophyllum)
  11. Limoviikuna(Ficus benjamina)
  12. Viirivehka (Spathiphyllum)
  13. Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans)
  14. Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä)

Lähde: B. C. Wolverton "Raikas vihreä koti"
Flamingonkukka (Anthurium) (Kuva: Floradania)
Flamingonkukka (Anthurium) (Kuva: Floradania)

Kyseisen tutkimuksen tulokset on tätä nykyä kyseenalaistettu. Kasvit kyllä pystyvät hajottamaan haitallisia yhdisteitä huoneilmasta, mutta on asuntokohtaista, missä määrin. Kasveilla on joka tapauksessa lukuisia ilmanlaatua parantavia ominaisuuksia: ne muun muassa sitovat huoneilmasta hiilidioksidia sekä auttavat lisäämään huoneilman kosteuspitoisuutta. Kasvit eivät luonnollisestikaan korvaa kodin puutteellista ilmanvaihtoa, mutta ovat mainioita kokonaisuutta tukemaan.

Tietoa kemiallisista aineista

Huono sisäilman laatu voi aiheuttaa ihmisille epäviihtyvyyttä, oireita ja jopa sairauksia. Hyvä sisäympäristö puolestaan lisää hyvinvointia ja tuottavuutta. Sisäympäristöstä huolehtiminen kannattaa – myös taloudellisesti.

Ksyleenit saadaan maaöljystä. Niitä käytetään liuottimena ja ohentimena maaleissa, lakoissa, liimoissa, väriaineissa sekä torjunta-aineiden valmistuksessa, kumi- ja nahkateollisuudessa sekä laboratorioissa. Ksyleenit imeytyvät elimistöön keuhkojen ja ruuansulatuskanavan sekä ihon kautta. Pitkäaikainen, toistuva altistuminen ksyleenihöyryille (yli HTP-pitoisuuden) voi aiheuttaa kroonisia aivotoiminnan häiriöitä, joiden oireita ovat esimerkiksi väsyneisyys, päänsärky, muistin ja keskittymiskyvyn heikkeneminen, unihäiriöt ja ärtyneisyys. Toistuvasta ihokosketuksesta voi syntyä ärsytysihottumaa. Voimassa olevien kriteerien perusteella ksyleeniä ei luokitella ympäristölle vaaralliseksi.

Tolueenia käytetään liuottimena ja ohenteena maaleissa, lakoissa, liimoissa ja väriaineissa, kumin ja hartsin liuottamisessa, orgaanisissa synteeseissä sekä lääkeaineiden ja räjähdysaineiden (trotyylin) valmistuksessa. Tolueeni on luokiteltu vaarallisten aineiden luettelossa ryhmään 3 kuuluvaksi, lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Tolueeni on suurissa pitoisuuksissa huumaavasti vaikuttava aine; pitkäaikainen, toistuva altistuminen tolueenihöyryille voi aiheuttaa kroonisia aivotoiminnan häiriöitä, joiden oireita ovat muun muassa väsyneisyys, päänsärky, muistin ja keskittymiskyvyn heikkeneminen, unihäiriöt ja ärtyneisyys. Toistuvasta ihokosketuksesta voi syntyä ärsytysihottumaa. Voimassa olevien kriteerien perusteella tolueenia ei luokitella ympäristölle vaaralliseksi.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Ammoniakki on väritön kaasu, jolla on korkeissa pitoisuuksissa hyvin voimakas pistävä haju. Se ärsyttää akuutisti hengitysteitä ja silmiä. Suurina määrinä esiintyessään ammoniakki lisää ilmeisesti pölyjen haittavaikutuksia heikentämällä hengitysteiden puolustusmekanismeja. Sisäilmassa esiintyvää ammoniakkia pidetään kosteusvauriosta kertovana indikaattorina, joka saattaa olla peräisin rakennusmateriaaleista. Myös kosteasta betonista vapautuu ammoniakkia. Usein ammoniakki sisäilmassa on merkki viemärikaasujen vuotamisesta sisätiloihin esim. kuivuneiden vesilukkojen tai lattiakaivojen kautta – tai rikkoontuneiden viemäriputkien vuoksi. Koneellisella ilmanvaihdolla aiheutettu rakennuksen liika alipaineisuus edesauttaa viemärikaasujen vuotoa sisätiloihin. Ammoniakkia voi vapautua myös maaleista ja lakoista, puhdistus- ja pesuaineista sekä ihmisten ja eläinten eritteistä.

Lähde: Työterveyslaitos

Puutarha.net on Rakentaja.fi-palvelukokonaisuuteen kuuluva, Suomen suurin puutarha-alan palvelu. Sieltä löytyy asiaa niin pihan rakentajalle kuin puutarhan hoitajalle. Puutarhan kasveista sekä kodin huonekasveista löytyy myös runsaasti tietoa. Kaikki jäsenpalvelut ovat ilmaisia ja käytössäsi Rakentaja.fi-tunnuksilla.

Tutustu Puutarha.netin jäsenpalveluihin

Ohje

Ohje

Tietoa kasveista ja puutarhasta – Puutarha.net

Puutarha.net on Rakentaja.fi-palvelukokonaisuuteen kuuluva, Suomen suurin puutarha-alan palvelu. Sieltä löytyy asiaa niin pihan rakentajalle kuin puutarhan hoitajalle. Puutarhan kasveista sekä kodin huonekasveista löytyy myös runsaasti tietoa. Kaikki jäsenpalvelut ovat ilmaisia ja käytössäsi Rakentaja.fi-tunnuksilla.

Tutustu Puutarha.netin jäsenpalveluihin

201311_36987.jpg
http://puutarha.net/
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20099_18524.jpg
Monitoiminen oksasilppuri mukaan syystöihin
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Bosch on uudistanut oksasilppuri-mallistonsa: Innovatiivinen Turbine Cut -leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle.
20238_82950.jpg
Miksi kärhö ei kuki? Asiantuntija vastaa
Miksi 3 v. kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton