• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tee se itse - Havuköynnös

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.11.2022
201911_61250.jpg

Havuköynnös, havukranssi tai havuseppele - kaikki ovat kauniita jouluksi!

Havuköynnöksen tekeminen onnistuu ensikertalaiseltakin

Itse tehty havuköynnös on upea kuistin komistus ja tekijänsä ylpeydenaihe. Sen valmistus onnistuu ensikertalaiseltakin, kunhan havut ovat terveitä ja ehjiä - ja tekijän asenne innokas. Havujen sekaan voi piristykseksi sujauttaa muutamia oksia, joissa on tallella pihlajan-, puolukan- tai ruusunmarjoja. Valmiin köynnöksen voi koristella myös joulukoristeilla, nauhoilla tai vaikka ulkovalosarjalla.
Köynnös pysyy ulkona kauniina kevääseen saakka!

Tarvikkeet: havuja, oksasakset, karheaa narua ja sidontaan sopivaa metallilankaa. Neulasten pistot saattavat ärsyttää, joten käsineitä kannattaa käyttää.

200611_1555.jpg

Valitse kauneimmat havut

Tavallinen metsäkuusi, erilaiset jalokuuset (pihdat) tai serbiankuusi sopivat tarkoitukseen erinomaisesti. Myös männystä ja katajasta voi sitoa persoonallisen köynnöksen. Materiaalin kanssa ei kannata pihtailla: mitä enemmän havua, sitä runsaampi ja komeampi köynnöksestä tulee. Havujen on oltava vihreitä, terveitä ja tuuheita.

VINKKI: Jalokuusen eli pihdan oksissa säilyvät neulaset pidempään kuin tavallisessa kuusessa ja ne ovat pehmeämpiä käsiteltäviäkin.

Köynnöksen sitominen

Päätä ensin, kuinka pitkän köynnöksen haluat tehdä - ja leikkaa narusta sen mittainen pätkä. Jos naru on ohutta, sido se moninkerroin metallilangan avulla.

Ohuemmasta narusta voi tehdä köyden käyttämällä sitä moninkerroin. Rautalankaa tekee köynnöksestä myös muotoiltavamman.
Ohuemmasta narusta voi tehdä köyden käyttämällä sitä moninkerroin. Rautalankaa tekee köynnöksestä myös muotoiltavamman.
Leikkaa havuista noin 20 cm:n pätkiä
Leikkaa havuista noin 20 cm:n pätkiä
ja sido ne rautalangalla nipuiksi.
ja sido ne rautalangalla nipuiksi.
Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille.
Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille.

Katko havut noin 20 cm pätkiksi; jos havut ovat liian pitkiä, niin köynnöksestä ei saa taipuisaa. Tee noin viiden havun kimppuja, jotka sidot metallilangalla.

Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille. Ensimmäinen kimppu asetetaan narun päähän latva ulospäin. Kimpun tyven ympärille kietaistaan metallilankaa muutama tiukka kierros ja uusi kimppu laitetaan edellisen päälle niin, että sen "latva" peittää edellisen kimpun sidotun tyven. Näin jatketaan, kunnes koko köynnös on valmis.

Kiinnitä havuköynnös hyvin

Köynnöksen voi esimerkiksi kiertää pylvään ympärille, ripustaa räystääseen tai sisääntulon yläpuolelle - tai sillä voi kehystää ikkunaa. Köynnökseen voi myös kietoa ulkokäyttöön sopivan lamppusarjan. Kiinnitä köynnös huolellisesti, ettei se pääse putoamaan talvituulten tuiverruksessa.

Havuista saat myös muita koristeita

Havunippuja voit käyttää myös erilaisten seppelten, kranssien tai havupallojen tekemiseen. Kranssia varten kietaiset vaikka pajusta tai koivunoksista pohjan; kiedot oksia lomittain ympyrän muotoon ja vahvistat rautalangalla. Tee rautalangasta myös ripustuslenkki ennen havunippujen kiinnittämistä. Mielikuvitus peliin ja persoonallinen koriste on pian valmis - vaikka lahjaksi!

Tee Se Itse -palstalta löydät lisää ohjeita kaikenlaiseen nikkarointiin ja rakentamiseen.
Kirjoita kommentti -laatikkoon voit täydentää tämän artikkelin ohjeita tai kertoa omista ideoistasi!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_46659.jpg
Perinnekasvi: Punahattu
Kaunopunahattu(Echinacea purpurea) on yksi puutarhojen perinnekasveista.
20235_78172.jpg
Miekkaliljat eli gladiolukset, näyttävät mukulakasvit
Mukulakasveihin kuuluvat miekkaliljat ovat näyttäviä perennoita ja kestäviä myös leikkokukkina. Värejä ja kokoja on runsaasti. Suuret, alhaalta ylöspäin aukeavat kukat ovat suppilon malliset ja kapeat lehdet miekkamaiset. Varsi on pitkä ja vahva.
20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.
200611_1884.jpg
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.Perennoja voidaan lisätä jakamalla tai siemenistä ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
202111_73570.jpg
Miksi ruoho on eri väristä aidan toisella puolella?
Lukija kysyy: "Miksiköhän meidän nurmikkomme on jo ikään kuin hailakkaampi, kuin naapureiden, mutta muuten on tiuha ja hyvinvoiva? Johtuuko kenties eri lajikkeesta? Meillä on nurmikon seassa reilusti apilaa, vai johtuuko kenties leikkaustiheydestä? Olemme vieläkin leikanneet nurmikkoa, kun taas naapurit eivät. Kuuluuko nurmikonkin ikäänkuin mennä "ruskaan"?"

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton