TAKAISIN

Tee se itse - Havuköynnös

Päivitetty: 29.11.2022

Havuköynnöksen tekeminen onnistuu ensikertalaiseltakin

Itse tehty havuköynnös on upea kuistin komistus ja tekijänsä ylpeydenaihe. Sen valmistus onnistuu ensikertalaiseltakin, kunhan havut ovat terveitä ja ehjiä - ja tekijän asenne innokas. Havujen sekaan voi piristykseksi sujauttaa muutamia oksia, joissa on tallella pihlajan-, puolukan- tai ruusunmarjoja. Valmiin köynnöksen voi koristella myös joulukoristeilla, nauhoilla tai vaikka ulkovalosarjalla.
Köynnös pysyy ulkona kauniina kevääseen saakka!

Havuköynnös, havukranssi tai havuseppele - kaikki ovat kauniita jouluksi!Havuköynnös, havukranssi tai havuseppele - kaikki ovat kauniita jouluksi!
Tarvikkeet: havuja, oksasakset, karheaa narua ja sidontaan sopivaa metallilankaa. Neulasten pistot saattavat ärsyttää, joten käsineitä kannattaa käyttää.

Valitse kauneimmat havut

Tavallinen metsäkuusi, erilaiset jalokuuset (pihdat) tai serbiankuusi sopivat tarkoitukseen erinomaisesti. Myös männystä ja katajasta voi sitoa persoonallisen köynnöksen. Materiaalin kanssa ei kannata pihtailla: mitä enemmän havua, sitä runsaampi ja komeampi köynnöksestä tulee. Havujen on oltava vihreitä, terveitä ja tuuheita.

VINKKI: Jalokuusen eli pihdan oksissa säilyvät neulaset pidempään kuin tavallisessa kuusessa ja ne ovat pehmeämpiä käsiteltäviäkin.

Köynnöksen sitominen

Päätä ensin, kuinka pitkän köynnöksen haluat tehdä - ja leikkaa narusta sen mittainen pätkä. Jos naru on ohutta, sido se moninkerroin metallilangan avulla.
Ohuemmasta narusta voi tehdä köyden käyttämällä sitä moninkerroin. Rautalankaa tekee köynnöksestä myös muotoiltavamman. 
Ohuemmasta narusta voi tehdä köyden käyttämällä sitä moninkerroin. Rautalankaa tekee köynnöksestä myös muotoiltavamman.
Leikkaa havuista noin 20 cm:n pätkiäLeikkaa havuista noin 20 cm:n pätkiä
ja sido ne rautalangalla nipuiksi.ja sido ne rautalangalla nipuiksi.
Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille.Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille.
Katko havut noin 20 cm pätkiksi; jos havut ovat liian pitkiä, niin köynnöksestä ei saa taipuisaa. Tee noin viiden havun kimppuja, jotka sidot metallilangalla.

Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille. Ensimmäinen kimppu asetetaan narun päähän latva ulospäin. Kimpun tyven ympärille kietaistaan metallilankaa muutama tiukka kierros ja uusi kimppu laitetaan edellisen päälle niin, että sen ”latva” peittää edellisen kimpun sidotun tyven. Näin jatketaan, kunnes koko köynnös on valmis.
Vain Puutarha.net -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan