• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennojen leikkaus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.05.2006Päivitetty 13.06.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Hoitoleikkaus
Kukat ja vanhat osat leikataan pois ettei siementen kehitys veisi perennan voimia.

Alasleikkaus
Tarkoituksena on saada uusi kukinta eli remontointi aikaan.
Jaloritarinkannus (Delphinium), lupiini (Lupinus), mirrinminttu (Nepeta x faassenii), kullero (Trollius) ja päivänkakkara (Leucanthemum) remontoivat helposti.

Syysleikkaus
Kuivat varret leikataan pois, ne voi leikata vasta keväälläkin. Onttovartisia ei suositella leikattavaksi syksyllä (vesi menee putkeen ja jäätyessään saatta halkaista juurenniskan).

Lisää puutarhakasvien hoitamisesta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20_P_56146.jpg
EI saa laittaa kompostiin?
Keittiöjätekompostiin saa laittaa siis keittiö- ja kasvijätteitä, lehtikompostiin vain puutarhajätteitä. Mutta olikos nyt jotain mitä niihin EI saa laittaa?Niin lehti- kuin keittiöjätekompostiin laitetaan lahoavaa, maatuvaa ainesta - esimerkiksi muovit, lasit ja metallit eivät kuulu kompostiin. Pieninä määrinä kompostiin voi laittaa myös paperia (suodatinpussit, teepussit, talouspaperi, sanomalehtipaperi) sekä maatuvia biojätepusseja (maatuminen tosin vie aikaa).Lehtikompostiin laitetaan pääasiassa vain puutarhasta tulevaa kasvijätettä; etenkin avokompostiin. Keittiöjäte houkuttelisi tuhoeläimiä ruokailemaan. Mikäli lehtikompostille on oma, seinällinen ja pohjaverkolla varustettu kompostinsa, niin pieninä määrinä voi sinne laittaa myös keittiöjätettä.Keittiöjätteelle tarkoitettu kompostori on hyvin eristetty, joten eläimet eivät pääse siihen käsiksi.Kompostiin voit siis laittaa:Kasvien osat; lehdet, naatit, oksat, kukkavarret ja kuivatut rikkaruohotkukkamullat ja kasvinjätteetruuanjätteethedelmien, vihannesten ja juuresten kuoretkahvin ja teen porot suodatinpusseineenkananmunankuoret, kalanperkeet, luuttalouspaperi, lautasliinatsienien ja marjojen perkuujätteetkissanhiekka ja kotieläinten häkkien siivousjätteetsanomalehden aukeama tai paperipussi
20066_184.jpg
Peruna
(Solanum tuberosum)Perunaon kasvi, josta on niin arkeen kuin juhlaan. Monipuolinen peruna, josta tehdään niin paistokset, kuin valmistetaan liharuokien oheen sopivat uuniperunat, on myös haaste viljelijälle. Peruna on hallanarka ja sen hoitajalta vaaditaan koko joukko tietoja ja omaa työpanosta, jotta sadosta tulisi tyydyttävä. Maan peruskunnostus, hoito kasvuaikana, perunan nosto ja sen varastointi ovat taitolajeja.
20231_23283.jpg
Huonekasvien lannoitusta jatketaan vielä
Voidakseen hyvin, huonekasvit tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta kasvukaudella, helmikuusta marraskuulle. Talven pimeys ja kuiva sisäilma tulevat jälleen koettelemaan kasveja, joten huolellista hoitoa ja ravinteita kannattaa tosiaan tarjota vielä koko lokakuunkin ajan. Näin kasvit pääsevät lepokaudelle hyväkuntoisina ja virkeinä.Hoitolannoitukseen soveltuvat esimerkiksi Biolanin luonnonmukaiset kasviravinteet: multaan sijoitettavat pitkävaikutteiset Luonnonravinnepuikot, kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste tai rakeinen Biolan Kanankakka. Luonnonlannoitteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja kuohkeutta.Kaikki nämä ravinteet soveltuvat myös yrttien ja muiden syötävien kasvien lannoitukseen.
202211_80084.jpg
Viikon kysymys: Voiko männyn juuria katkoa?
Pääsisäänkäyntimme ison pihamännyn juuret ovat nostaneet kivetyksen kuhmuraiseksi. Voiko männyn juuria "ohentaa" kivetyksen alta, jottei kivetystä tarvisisi nostaa 10 cm?
20065_90.jpg
Perennojen uudelleenistutus
Useimmat perennat eli monivuotiset kukat on istutettava noin joka viides vuosi uudelleen, etteivät ne taantuisi. Tällaisia perennoja ovat mm. vuohenjuuri (Doronicum), hohdekukat (Helenium), korkeat leimukukat (Phlox), kevätkaihonkukka (Omphalodes verna), väriminttu (Monarda) ja esikot (Primula). Muistathan että keväällä kannattaa uudelleenistuttaa syksyllä kukkivat - ja syksyllä keväällä kukkivat!Eräät perennat häiriintyvät pahasti siirrosta ja uudelleenistuttamisesta. Niitä voi käsitellä vain 10-20 vuoden välein. Sellaisia ovat särkynytsydän (Lamprocapnos spectabilis), jaloangervo (Astilbe), idänunikko (Papaver orientale), päivänlilja (Hemerocallis), pioni (Paeonia), valeangervot (Rodgersia).Kasveista tietoa ja kuvia Kasvikortistossa
20228_79400.jpg
Konstit, joilla saa rikkakasvit pois? Asiantuntija vastaa
Meillä on mökillä n. 30 m2 alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta ja vuohenputkea, mutta myös muita, kuten haavan vesoja. Maa on savipohjainen. Haluaisin päästä eroon kaikista näistä ja tilalle voisi jossakin vaiheessa suunnitella vaikkapa kunttaa. Alue on liian suuri kitkettäväksi. Voiko aluetta myrkyttää vai miten näistä pääsisi eroon? Meillä on myös koira, joka liikkuu mökillä vapaana, joten se pitäisi myrkyttäessä huomioida.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton