• Etusivu
  • Hoitotyöt

Leikkaa oikein ja oikeilla työkaluilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2022
20227_79004.jpg

Hortensian voi leikata ennen silmujen puhkeamista tai kukinnan jälkeen. (Kuva: Shutterstock)

Pensaat säilyvät elinvoimaisina 20–30 vuotta. Osa lajeista ei tarvitse leikkausta ja toiset vaativat sen vuosittain. Pensaat leikataan kuitenkin vasta tarvittaessa. Säännöllinen, säästeliäs leikkaus tukee parhaiten tasaista kasvua, tarpeeton saksiminen vain heikentää kasvin terveyttä.

Koristepensaiden leikkauksen perussääntö on, että vuosittain versoista poistetaan

  • kuolleet
  • kuivat
  • huonokuntoiset
  • maahan taipuneet
  • toisiaan hankaavat ja
  • vanhimmat.
orapihlaja-aita
orapihlaja-aita

Suurin osa leikkauksista tehdään ennen kasvukauden alkua, maalis-huhtikuussa. Kevät on parempi leikkausajankohta, sillä sienitaudit iskevät helpommin syksyllä tuoreisiin haavapintoihin. Lajin kukintatapa vaikuttaa myös leikkausajankohtaan: edellisen vuoden versoilla ja kevätkesällä kukkivat pensaat leikataan vasta kukinnan jälkeen.

Harventaen


Vain vähän juuriversoja tekevät ja uutta kasvua lähinnä latvaosiin muodostavat koristepensaat leikataan harventaen. Harvennusleikkaus aloitetaan 4–5 vuoden kuluttua istutuksesta ja uusitaan vuosittain poistamalla 2–3 vanhinta oksaa.

Harvennettavia pensaita ovat esim. aroniat (Aronia), pensasmaiset vaahterat (Acer), onnenpensaat (Forsythia), kuusamat (Lonicera), syreenit (Syringa) ja heidet (Viburnum). Poista neljäsosa vanhimmista oksista tyveä myöten. Leikkaa maahan taipuneet versot kokonaan tai sopivan sivuhaaran kohdalta.

20075_5206.jpg

Alasleikaten


Alasleikkauksen tarkoituksena on uudistaa pensas. Se tehdään noin viiden vuoden välein varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista. Edellisen vuoden versoilla kukkivan pensaan kohdalla menetetään tällöin leikkausvuoden kukinta. Kaikki pensaat eivät kestä alasleikkausta, esimerkiksi alppiruusu ei juuri verso leikkauksen jälkeen.

Versot leikataan noin 10 cm korkeudelta maan pinnasta tai hyvin haaroittuneen kohdan yläpuolelta. Usein pensas on hidaskasvuinen ensimmäisenä vuotena leikkuun jälkeen.

Alasleikkaamista hyvin kestäviä pensaita ovat esim. isotuomipihlaja (Amelanchier spicata), jasmikkeet (Philadelphus), hernepensaat (Caragana), pähkinäpensas (Corylus avellana), kanukat (Cornus), pensashanhikit (Dasiphora fruticosa), orapihlajat (Crataegus), pajuangervot (Spiraea), idänvirpiangervo (Spiraea chamaedryfolia) ja lumimarja (Symphoricarpos albus var. laevigatus). Euroopantuhkapensas (Cotoneaster integerrimus) kestää alasleikkauksen, mutta kiiltotuhkapensas (Cotoneaster lucidus) nuorennetaan harventamalla. Se kasvattaa niukasti tyviversoja eikä kestä alasleikkausta ainakaan huonolla kasvupaikalla. Tuoksuvatukasta (Rubus odoratus) poistetaan kukkineet versot heti kukinnan jälkeen tai seuraavana keväänä. Sen voi myös alasleikata, mutta tällöin menetetään kesän kukinta.

Jos olet epävarma, kestääkö koristepensaasi alasleikkausta, voit aina ainakin harventaa sitä. Vanhimpien oksien poistaminen sopii kaikille pensaille.

20075_5204.jpg

Työkalut kohteen mukaan


Oksasakset sopivat hentojen versojen leikkaamiseen. Ohileikkaavat sakset sopivat tuoreen puun leikkaamiseen ja niillä pääsee aivan oksan tyvelle. Alasinmalli sopii kuivalle ja kovalle puulle. Tukevammat oksat vaativat järeämpiä työkaluja: voimasakset, puutarhasahan ja monitoimileikkurin.

Teriä pitää myös huoltaa ja teroittaa. Pieni timanttiviila sopii tarkoitukseen mainiosti. Terä täytyy hioa tasaisesti ja leikkuukulman on säilyttävä entisellään.

Lisätietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_78206.jpg
Viherpeukalon kevättöitä
SisätyötViherkasvitkaipaavat uutta multaa. Viimevuotiset ravinteet on kulutettu ja nyt tarvitaan uutta potkua tulevaan kasvukauteen!Ennen mullanvaihtoa viherkasvit kastellaan kunnolla pari päivää aikaisemmin, jotta kasvien nestejännitys on kunnossa. Vanhat ruukut pestään puhtaaksi astianpesuaineella. Mikäli likaa ei saa kunnolla irti, niin laitetaan suojakäsineet käsiin ja levitetään rätillä wc:n puhdistusainetta ruukun reunoihin; annetaan vaikuttaa hetki ja pestään lika pois. Ruukku on vaihdettava isompaan, jos kasvin juuret täyttävät koko ruukun. Kaktukset, mehikasvit sekä useat paksujuuriset kasvit viihtyvät kuitenkin paremmin pienissä ruukuissa. Mullanvaihdon yhteydessä kasveista voi ottaa myös pistokkaita; kasvin saa näin samalla helposti uudistettua. Pistokkaat voi laittaa suoraan multaan juurtumaan tai antaa juurten kasvaa vesilasissa.Myös taimikasvatusta voi itse harrastaa. Kesän apinan-, kehä-, sametti-, timantti- ja olkikukat, krassit, sinitähtöset, tuoksupielukset, tsinniat, päivänhatut, härmesalviat ja portulakat laitetaan maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa kasvatukseen. Myös paprikan siemeniä voi laittaa multaan ja kasvattaa taimet kesää varten. Taimikasvatuslaatikon päälle laitetaan muovi, jotta siemet saavat itää kosteassa.Varastossa talvehtineet kasviton aika herätellä kevääseen. Ne tuodaan pikku hiljaa lämpimämpään ja valoisempaan. Pelargonia on syytä leikata hieman, rumimpia osia pois, ja vaihtaa uuteen multaan sekä valoon ja viileämpään huoneeseen. Dahlian juurakot voidaan jakaa ja esikasvattaa, jotta kukinta aikaistuisi hieman.
202311_74084.jpg
Jätteettömämmän joulun ABC
Jätehuollon lajitteluasemalle tuodaan etenkin joulun ja uudenvuoden molemmin puolin usein vielä täysin käyttökelpoista tavaraa; huonekaluja, leluja, vaatteita, kodintekstiiliä ja niin edelleen. Lue vinkkilista jätteettömämpään jouluun.
20237_82622.jpg
Onko höyhenpensas pupujen herkkua? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut höyhenpensaan, kuuluuko se pupujen ruokalistaan?
202211_67381.jpg
Pihasuunnitelma säästää rahaa
Pihasuunnittelija ottaa huomioon asiakkaan toiveet, jotka suunnitelman teettäjän onkin hyvä kirjata etukäteen paperille. Ammattilainen löytää ratkaisun pihan ongelmakohtiinkin, koska hän törmää niihin säännöllisesti ja ne kuuluvat työnkuvaan. Hän osaa tuoda esille pihan hyvät puolet ja löytää parhaat tavat korjata tai piilottaa huonot puolet. Hän osaa nähdä pihan kokonaisuutena, jossa mikään osatekijä ei nouse liikaa esille tai jää kokonaan huomiotta. Tietysti hän myös tuntee Suomessa menestyvät kasvit ja niiden kasvupaikkavaatimukset.
200612_2688.jpg
Golfkentän nurmi
Kotipihallako golfia?Noin neljäsataa vuotta sitten, Skotlannissa, St. Andrewsin kaupungin portilla olevan Swilcan Bridgen edustalla kaupunkiin pääsyä odottelevat kalastajat ja muut tuotteitaan tuovat ihmiset alkoivat kehitellä golfin alkumuotoja. Mahtoivatko ymmärtää, millaisen maailmanlaajuisen harrastuksen saivat aikaan? Nyt maailmalla pelataan golfia miljoonien ihmisten voimin tuhansilla kentillä. Meillä täällä Suomessakin on noin 120 kenttää. Lisää tulee harrastajamäärien kasvun mukaan, muutama vuodessa. Pelaajia on vähän alle 110 000.Yleisin, 18-väyläinen kenttä vaatii pinta-alaa 40 - 80 ha. Kun tuo alue on pelikäytössä se tarkoittaa, että jokainen kentän kohta on pelialuetta eli on jonkin tasoisen hoidon kohteena. Metsäalueet raivataan niin, että pallo löytyy ja peli voi jatkua. Samoin vesiesteet, hiekkaesteet ja reuna-alueet pyritään hoitamaan niin, että pitkiä ruuhkia ja odotteluja ei tulisi.Eniten hoitoa tarvitsevat tietysti nurmialueet, joilla pallon pääasiassa pitäisi kulkea. Nurmetettuja kentänosia ovat: viheriöt (greeni) n. 1,2 ha, lyöntipaikat (tee) n. 1,2 ha, väylät (fairway) 10 - 20 ha sekä karheikko (rough), jota voi olla 30 - 40 ha kentästä riippuen.Otsikon mukaan pohdiskelen, mitä eroja tai yhtäläisyyksiä kotipihalla ja golfkentällä on. Harvalla on kotinsa takapihalla kymmenien hehtaarien nurmikoita. Jätetään pinta-alat omaan arvoonsa ja keskitytään siihen, mitä nurmen pinnalla ja pinnan alla on.
202010_67236.jpg
Isäkin ansaitsee kukkansa
Ei ole suurempaa rakkauden valaakuin se, että lapsesi sua halaaja se, että pienessä sydämessäSinulle juurion varattu paikkaniin valtavan suuri.Eino Leino

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton