• Etusivu
  • Kasvillisuus

Maanpeittokasvi nurmikolla? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 23.01.2024
202211_79999.jpg

Lukijan kuva kysymykseen.

Olen tekemässä rivitalon pihan muutostöitä ja meillä on jostain tullut nurmikolle matala kasvi, joka leviää versoilla maata pitkin. Pitäisikö poistaa koko nurmialue, sitä on n. 2 neliötä, vai annetaanko sen vain levitä? Kasvi tuli 2 vuotta sitten kukkien sekaan.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Nurmialueella kasvava kasvi on luultavasti vuohenkello, Campanula rapunculoides. Kuvassa sen nuoret lehdet ovat pieniä ja kasvusto pysyy matalana nurmen leikkaamisen takia. Se on sitkeä ja sopeutuvainen kasvi, joka leviää innokkaasti suikertavan juurakkonsa avulla ja myös siementämällä, mikäli se saa kukkia. Jos vuohenkello saa kasvaa vapaasti, se kasvattaa suuremmat lehdet ja kasvaa 30–90 cm korkeaksi ja kukkii viehättävin sinisin kellokukin, jotka asettuvat kukkavanaan toispuoleisesti.

Jos haluatte päästä vuohenkellosta eroon, pitää pintamaa poistaa koko juurakon syvyydeltä. Se voi silti olla hankala poistettava, sillä se leviää helposti juurenpätkistä tai maassa jo olevista siemenistä. Nurmialueella se pysyy jollain lailla kurissa leikkaamisen avulla, mutta vie toki elintilaa nurmiheinältä. Levitessään pensaiden alle ja kukkapenkeihin se valloittaa itselleen elintilaa, ellei sitä säännällisesti kitketä ja näin näivetetä sen elinvoimaa pikku hiljaa.

Vuohenkelloa käytetään myös koristekasvina. Kukkapenkissä sen leviämistä kannattaa rajoittaa istuttamalla se juurimaton avulla rajatulle alueelle ja katkaisemalla kukkavanat kukinnan jälkeen ennen kuin siemenet kypsyvät.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20238_82731.jpg
Mikä pensasruusu? Asiantuntija vastaa
Mikähän pensasruusulaji on sellainen, jolla on tummanvihreät, hopeansävyiset lehdet ja jonka kukat ovat yksinkertaiset sekä aniliininpunaiset? Pensas kasvaa noin 2 metrin korkuiseksi. Luulen, että kyseessä on joku vanha lajike. Hankkisin sen pihaani, kun saisin selvitettyä lajin.
20235_81944.jpg
Alppiruusun leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalon oven pielessä oleva rhodo on kasvanut melko korkeaksi (3 m), muttaa alaoksia on vähän. Se on noin 15 vuotta vanha. En oikein haluaisi sitä leikata alas. Korkeus ei haittaa, mutta jos alaoksia saisi siihen jollain konstilla enemmän. Kasvi on talon koillispuolella.
Tuurenpihlaja syysväreissä
Viikon kysymys: Tuurenpihlajan katkaiseminen?
Rusakon rungon ympäriinsä syömä tuurenpihlaja ei siitä toivu, mutta minkälainen siitä kasvaa, jos rungon poikkaisee syödyn kohdan alapuolelta, jolloin runkoa jäisi vajaa metri? Kasvaako pensasmaiseksi vai heittääkö henkensä? Ja jos tätä haluaa kokeilla, niin mikä olisi paras hetki, vai onko väliä, jos latva kuivuu kuitenkin. Vaatiiko sahauskohta suoja-ainetta? Kyseessä nuori, noin kaksimetrinen puu.
Keltaoranssi kanna
Viikon kysymys: Kannan talvetus?
Kanna koristekasvilla on  yleensä juurimukula, jonka ilmeisesti saa talvetettua, niinkuin daalian. Nykyään kannoja on siemenestä lisättyjä. Saako näitä talvetettua, itse en ole ainakaan onnistunut.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton