TAKAISIN

Haperot

Julkaistu: 6.8.2014

Haperot viihtyvät kaikkialla

Nämä erinomaisiksi luokitellut ruokasienet viihtyvät kaikkialla Suomessa, kaikenlaisissa metsissä sekä puustoisissa pihapiireissä. Haperot ovat runsassatoisia satokauden ulottuessa heinäkuulta syyskuulle.

Haperoita on helpohko löytää kirkkaiden ja kiiltävien lakkiensa puolesta sammalen, ruohon ja pudonneiden lehtien seasta. Tosin auringonpaiste ja sade saattavat haalistaa lakin väriä.

Ps. Haperot muistuttavat rouskuja sillä erotuksella, että haperoissa ei ole maitiaisnestettä!
IsohaperoIsohapero

Haperoiden tunnistaminen

Haperoiden pintakelmu on kirkas ja lakin väri kirkkaan pintakelmun alla on keltainen, punainen tai vihreä. Jalka on punertava tai valkoinen. Lakin malto on juustomaisesta halkeavaa ja väriltään valkoista. Sienen lakin alla ovat vaaleat heltat.

Yhtenä hyvänä tunnusmerkkinä voidaan pitää vahingoittuneesta kohdasta muutamassa minuutissa harmaantuva malto. Voit siis vahvistaa tunnistamisesi rapsuttamalla hieman sienen jalkaa!

Haperot ovat sikäli turvallinen sieniryhmä, että joukossa ei ole myrkyllisiä sieniä – syötäväksi kelpaamattomia kylläkin. Syötäviä haperoja ovat mm. kelta-, iso-, koivu-, kangas-, viini-, häive-, kulta-, manteli-, muna-, paltero-, silli-, ja tyttöhapero.

Syötäväksi kelpaamattomia ovat haisu-, kuusi-, ja suppilohapero. Vaikka edellä mainittiin, ettei olisi myrkyllisiä haperoita, poikkeus vahvistaa säännön. Tulipunahapero on lievästi myrkyllinen, vatsanväänteitä aiheuttava. Tulipunahaperon tunnistaa helposti: kirkkaanpunainen lakki ja puhtaanvalkoiset heltat sekä jalka.

KoivuhaperoKoivuhapero
PalterohaperoPalterohapero
IsohaperoIsohapero

Haperoiden valmistaminen

Osa haperoista voidaan käyttää sellaisinaan ilman ryöppäystä tai liotusta kuten iso-, kelta-, viini- ja kangashapero. Loput ovat ryöpättäviä.

Haperot sopivat salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin ja suolasieniksi. Pakastuskin onnistuu.

Reseptejä löytyy yhtä monta kuin haperoakin, mutta kokeilkaapa vaikka tätä:
Haatajan sienilotina

Tarvitset:
- Sieniä, rasvaa, vehnäjauhoja ja vettä. Mausteeksi suolaa.

Puhdistetut ja noin vuorokauden vedessä lionneet sienet käristetään ruskeiksi rasvan ja mahdollisten vehnäjauhojen kanssa. Lisätään vettä ja suolaa. Annetaan kiehua jonkin aikaa.

Näin yksinkertaista - Hyvää ruokahalua!
KangashaperoKangashapero
KangashaperotKangashaperot

Lue lisää sienistä!

Herkuttele metsäsienillä

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!