• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennoja koon mukaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2018
20065_97.jpg

alppitähti

Matalia kivikko- ja reunaperennoja

Matalia perennoja ovat mm. rönsyakankaali, kaukasianpitkäpalko, alppitähti, tarharistikki, kaunokainen, karpaattienkello, hopeahärkki, kesäpikkusydän, ketoneilikka, sammalleimu, kuunlilja, keijunkukka, esikko, maksaruohot, patjarikko, mehitähti, pikkutalvio ja sarviorvokki.

Lisätietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta...

Keskikokoisia perennoja

Nämä ovat korkeintaan metrin korkuisia ja istutetaan perennaryhmien keskiosaan: mm. mooseksenpalavapensas, kevätvuohenjuuri, harjaneilikka, keijunkukka, päivänsilmä, tarhakylmänkukka, jaloakileija, elokuunasteri, jaloangervo, vuorenkilpi, kurjenkello, päivänkakkara, syyskaunosilmä, jalokallioinen, kultatyräkki, sädekukka, tarhakellukka, morsiusharso, saksankurjenmiekka, punatähkä, ruskolilja, palavarakkaus, rantakukka, kotkansiipi, väriminttu, siperianunikko, idänunikko, syysleimu, loistopäivänhattu ja tarhapiisku.

Suurikokoisia perennoja

syysleimuja
syysleimuja

Nämä istutetaan yksittäin tai perennaryhmien takaosaan, mm. valeangervot, koristeraparperi, ukonhatut, isotöyhtöangervo, jaloritarinkannus, syysleimut, särkynytsydän, syyshohdekukka, kallionauhus, varjolilja, kuningaslilja, tiikerililja, jalopioni, alppitatar ja kultapallo.

Mattoja ja mättäitä muodostavia perennoja

Rönsyakankaali, kissankäpälä, kaukasianpitkäpalko, maruna, tarharistikki, vuorenkilpi, hopeahärkki, lapinvuokko, kielo, suikeroalpi, sammalleimu, patjarikko, varjorikko, maksaruohot, ajuruohot, pikkutalvio ja tuoksuorvokki.

Lisätietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202111_73574.jpg
Voiko pihlajaa vielä harventaa?
Lukija kysyy: "Pihapiirissä kasvaa siellä, täällä ja tuolla luonnon pihlajaa. Puskia, yksittäisiä piiskoja, isompia puita. Haluan näitä harventaa. Useampi puu on sellainen, että kasvaa alhaalta monta eri vartta (kuva alla). Voinko näin myöhään syksyllä Stihlin akkuoksaleikkurilla esim. karsia näitä varsia niin että jättäisin esim. pari parhaimman näköistä jäljelle? Entäs kun keväällä lähtee nämä tapit versomaan niin leikkaanko vaan versot aina pois?""Yksi iso taasen (kuva alla) on murhe myös. Tuossa kuvassa näkyy että esim. yksi runko on jonkin taudin valloissa. Voinko vielä leikata alhaalta sen pois akkuoksasahalla?"
202311_83311.jpg
Joulukuun vinkit
Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi. Lapissa pysyvä lumi on yleensä jo maassa ja ilma on kylmä – etelämpänä lämpötilat vaihtelevat vielä nollan puolin ja toisin, joten pysyvää lumipeitettä voidaan joutua odottelemaan kuun lopulle saakka. Joulukuu onkin usein marraskuun tavoin harmaa ja pimeä – vain hieman kylmempi.
20224_77668.jpg
Milloin norjanangervo kannattaa leikata? Asiantuntija vastaa
Mikä on sopiva ajankohta leikata norjanangervo, joka on rehevöitynyt liian suureksi ja leveäksi?Onko paras leikata se ihan alas vai napsia oksista osa?
20237_82474.jpg
Nokkonen on hyötykasvi
Nokkonen on yrteistä parhaimpia, mutta melko aliarvostettu hyötykasvi. Monille se on maanvaiva ja kiusallinen rikkakasvi, jonka polttavat maanpääliset osat joutavat kompostiin. Kompostin sijasta ravinteikas nokkonen kannattaa kuitenkin hyödyntää keittiössä. Arktiset Aromit ry valitsi vuoden 2018 luonnonyrtiksi nokkosen.
20157_43990.jpg
Salaattibaarista pöytään
Kauppojen salaattitiskit ovat kirjavanaan lajikkeita, mutta......ne eivät vedä vertoja salaattibaarille, joka sijaitsee omalla pihalla tai parvekkeella!Artikkeli julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisjulkaisussa 2014Kuvat Hanna Marttinen ja KekkiläSalaatit ovat aloittelevan keittiöpuutarhurin parhaita kavereita. Sato on lähes varma ja sitä saa koko kesän. Oman pihan viljelylaatikosta tai parvekkeelta saat aitoa lähiruokaa. Salaattia kannattaa syödä paljon, kun sato on parhaimmillaan. Korkeaksi kasvaneen tai kukintaa aloittelevan salaatin maku huononee.Tutustu eri salaatityyppeihin!
202211_80312.jpg
Mistä kukkakaupasta löytyy soilikkeja? Asiantuntija vastaa
Mikä kukkakauppa myy vanhanajan soilikkeja, sekä sinistä että valkoista? Asun Espoossa. Mutta mökki, jossa kesää vietämme, on Savonlinnassa, joten tältä väliltä kaupoissa voidaan käydä. Olen epätoivoisesti etsinyt muutaman vuoden. IIselläni aikoinaan soilikit kukoistivat ja lisääntyivät toistakymmentä vuotta. Kunnes...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton