• Etusivu
  • Hoitotyöt

Roskiinko vaan?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.06.2023
20236_82368.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Jätteet ja jätteiden käsittely eivät ole mitenkään vähäpätöisiä asioita yhteiskunnassa. Aineellisen elintason kohotessa lisääntyy väistämättä myös jätteen määrä ja samalla ympäristöön kohdistuva rasitus. Jos vastuullisuutta ei löydy, olemme tuota pikaa mittavien ympäristöongelmien puristuksessa. Lisäksi jätelaki velvoittaa hyödyntämän jätteen, mikäli se on teknisesti mahdollista, eikä siitä aiheudu kohtuuttomasti lisäkustannuksia.

Oikein lajiteltuna valtaosa jätteestä on hyödynnettävissä uudelleen. Yleisimpiä hyödynnettäviä jätelajikkeita ovat biojäte, paperi, pahvi, puu, metallit ja lasi. Eniten päänvaivaa aiheuttavat edelleen biojäte sekä energiajäte.

Biojäte

Suomalaisten kotitalouksien jätteestä jopa kolmannes on eloperäistä biojätettä. Kaatopaikalla biojäte mätänee ja tuottaa metaania, joka on yksi haitallisimmista ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kaasuista. Tästä syystä biojäte kuuluisi lajitella erikseen muista jätteistä. Lajitellun biojätteen voi hyödyntää vaikkapa kompostoimalla sen mullaksi. Kompostoitaessa biojäte erikseen vapautuu ilmaan pääasiassa hiilidioksidia, joka on vähemmän haitallista ympäristölle. Komposti voidaan käyttää viherrakentamiseen, mikä vähentää uusien kaatopaikkojen tarvetta.

Energiajäte

Energiaksi hyödynnetään polttokelpoista pakkausjätettä. Kotitalouksien energiajäte on lähinnä ne muovipakkaukset, mitä päivittäin kannetaan kaupasta kotiin. Kotitalouksissa syntyvä muovi on usein likaista ja sekalaatuista, eikä siten sovi muovin kierrätykseen. Siksi kotitalouden muovit tulee hyödyntää energiajätteenä. Energiajätteeseen voi toki laittaa myös muuta palavaa jätettä, kuten puuta tai pahvi- ja paperituotteita – ne kannattaa kuitenkin ensisijaisesti kierrättää omina materiaaleinaan.

Energiajätteestä valmistetaan kierrätyspolttoainetta, jota voidaan käyttää oheispolttoaineena teollisuus- ja voimalaitoksissa. Näin voidaan vähentää uusiutumattomien energiaraaka-aineiden käyttöä. Tiedustele omasta kunnastasi energiajätteen keräyspaikkoja – lähialueelata varmasti löytyy.

Muut kotitalouden jätteet

Kotitaloudessa kertyy myös paljon muuta, kierrätyskelpoista jätettä. Käyttökelpoiset ja puhtaat vaatteet, kengät ja kodintekstiilit sekä kodin ylimääräiset tavarat ja huonekalut voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, panttipullot palauttaa kauppaan ja toimittaa muu lasitavara lasinkeräykseen.

Paperinkeräykseen kelpaavat periaatteessa kaikki postilaatikkoon tulleet paperimateriaalit niitteineen päivineen. Kartonginkeräysastiaan kelpaavat näiden ohella myös aaltopahvit, pakkausmateriaalit sekä maito- ja mehutölkit. Jos tölkinkeräys löytyy läheltä, niin ne kannattaa kuitenkin kierrättää erikseen. Pahvinkeräysastiaan laitetaan puolestaan vain aaltopahvit ja muut ruskeat kuidut, joita ei paperinkeräykseen voi laittaa.

Metallit ovat oivia kierrätettäviä, sillä kierrätys on todella hyödyllistä sekä rahallisesti että ympäristön kannalta. Kierrätysmateriaalia käytettäessä energiaa säästyy 75-95 % verrattuna uuden raaka-aineen käyttöön. Metalleja voi sitäpaitsi kierrättää lähes loputtomiin! Pienet metalliesineet, kuten säilyketölkit viedään metallikeräysastioihin - ja isommat toimittaa kierrätyskeskukseen tai romunkeräykseen.

Pieniä puupakkauksia ja -esineitä voi laittaa energiajätteeseen tai sekajätteeseen. Painekyllästetty puu on kuitenkin ongelmajätettä ja toimitettava siten ongelmajätekeräykseen. Myös monet painekyllästettyä lautatavaraa myyvät yritykset vastaanottavat jätepaloja.

Kotitalouden muut ongelmajätteet (mm. patterit, lääkkeet, jäteöljyt, akut jne.) voi myös maksutta toimittaa alueen ongelmajätekeräyspisteisiin. Täysin tyhjät, kemikaaleja tai muuta myrkyllistä ainetta sisältäneet astiat eivät kuitenkaan ole ongelmajätettä, vaan tyhjät aerosolipullot ja täysin kuivuneet, tyhjät maalipurkit voi laittaa sekajäteastiaan.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tee lajittelu helpoksi

Lajittelu käy helposti ja siitä muodostuu pian itsestäänselvyys, kun kaikelle kierrätyskelpoiselle materiaalille on omat paikkansa. Paperinkeräykseen soveltuvat kerätään yhteen paikkaan ja ongelmajätteisiin kuuluvat toiseen (esimerkiksi pattereille oma astiansa).

Sopivat astiat tarvitaan myös seka-, bio- ja metallijätteille. Lisäksi lasijäte voidaan kerätä jätevaunuun. Uuteen kotiin jätelajitteluvaunun hankinta on usein itsestäänselvyys, mutta vanhemmankin kiinteistön remontoijan kannattaa hankkia jätelajitteluun sopivat astiat. Näin lajittelu sujuu helpommin!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83273.jpg
Kylvö- vai siirtonurmi?
Talo on jo valmistumassa, joten katseet siirtyvät pihatöiden pariin. Mitkä ovat siirtonurmen edut kylvönurmeen verrattuna?
20118_27344.jpg
Aurinkoa syksyyn
Kaipaisin syksyn iloksi jotain keltaisena kukkivaa perennaa - mitä suosittelisitte?Loppukesällä monien perennojen väriloisto alkaa hiipua ja syksyn harmaus valtaa pihan - ja mielen. Kotipuutarhaansa voi kuitenkin istuttaa kasveja, jotka jatkavat iloisen keltaista kukintaansa vielä myöhään syksyllä ja jopa pakkasiin saakka!Katso Kasvikortiston keltaiset, syksyllä kukkivat perennat
20103_20878.jpg
Tuoreet yrtit avaavat kasvisten kevätsesongin
Tänä vuonna Suomessa on huomattu yrttien menekissä sama suuntaus, mikä ilmeni jo viime vuonna Ruotsissa. Persiljan, tillin ja ruohosipulin kulutus kasvoi enemmän kuin muiden mausteyrttien. Ilmeisesti tuttu ja turvallinen kotiruoka on nyt arvossaan, ja siihenhän kuuluvat skandinaavisessa ruokaperinteessä juuri edellä mainitut perusyrtit. Pienen notkahduksen jälkeen myös herneenversojen kysyntä on vilkastunut. Toisaalta aasialainen, varsinkin thairuoka on tullut jäädäkseen, josta kertoo korianterin jatkuva suosio.Tuoreita yrttejä kasvatetaan ruukuissa myytäviksi jo kolmeakymmentä eri lajia. Kevätkokkauksessa painottuvat erityisesti minttu, rakuuna, timjami, kirveli ja sitruunamelissa. Näitä täydentävät erilaiset basilikat, oregano, viinisuolaheinä ja tietenkin monen makumuistiin kotoisina tallentuneet tillin, persiljan ja ruohosipulin aromit. Yrttien makumaailmoja on helppo valloittaa laajastikin, kun aloittaa ensin läheltä: tillistä graavikalan kaverina, basilikasta tomaatin kanssa, persiljasta perunan päällä ja ruohosipulista munakkaan mausteena.
20237_82645.jpg
Voiko kuusen juuristo vahingoittaa perustuksia? Asiantuntija vastaa
Pihallamme kasvaa iso kuusi vain muutaman metrin päässä talostamme. Mieheni on huolissaan, että myrskyn mahdollisesti kaataessa kuusen, kuusen juuristo voisi vahingoittaa talomme perustuksia. Voiko näin käydä?
20231_45614.jpg
Anopinkieli on terävä - mutta helppo hoitaa
Jos anopinkieltä ei saa kasvamaan, niin sitä helpompia hoidettavia ovat vain silkkikukat. Viherkasvina anopinkieli sietää melkein mitä vain – vain kylmyys ja talvinen märkyys voivat koitua sen kohtaloksi. Anopinkieli kestää siis aurinkoa, varjoa, kuivaa ilmaa, vetoa ja jopa kastelun laiminlyömistä.
202310_79697.jpg
Kotitalousvähennystä saa myös pihatöistä
Omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon pihan kunnostamisen ja rakentamisen työkustannukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Piha-alueen peruskunnostamisen lisäksi myös vesijohtotyöt, viemäröinnit ja sähköistykset hyväksytään vähennykseen mukaan. Työn osuuden voi vähentää myös "ulkoistaessaan" pihan hoitamisen yritykselle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton