Anna lempeä lähtö
Ruosteenpoistaja
Luonnon aineksista saat myrkytöntä apua puutarhan vihulaisten karkottamiseen ja kasvun vauhdittamiseen.
Artikkeli julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehti Puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.
Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari
Joskus tarhurin tarvitsee turvautua lannoitteisiin ja torjunta-aineisiin. Myrkystä on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä, jos ne vahingoittavat myös hyönteisiä, puutarhan pikku sankareita. Luontoa kunnioittava tarhuri pystyy välttämään myrkkyjä ja kemikaaleja käyttämällä luonnonmukaisia torjunta-aineita ja ikivanhoja kotikonsteja. Moni rohto syntyy keittiökaappien antimista.
Jos kuitenkin turvaudut kaupan torjunta-aineiden käyttöön, valitse luomuviljelyssä hyväksyttyjä, pyretriinipohjaisia aineita. Pyretriiniä esiintyy luonnossa ja se hajoaa nopeasti.
9 lyömätöntä kotirohtoa
Ruosteenpoistaja
500 g tuoretta pietaryrttiä
10 l vettä
Kaada kiehuva vesi pietaryrtin kukintojen päälle kattilaan. Anna hautua 20 minuuttia. Siivilöi kukat pois. Laimenna nestettä suhteessa 1:2. Käytä kasvien homeen ja ruosteen torjuntaan.
Nokkoslannoite
1 kg tuoreita nokkosia
5 litraa vettä
Kaada vesi nokkosten päälle ja anna seoksen seistä viikon ajan. Siivilöi lehdet pois. Käytä liuosta lannoitteena vedellä laimennettuna. Käytä kasteluliuokseen 1 osa nokkosliuosta ja 10 osaa vettä. Nokkoshaudute on erittäin typpipitoista, joten älä käytä sitä liikaa loppukesällä. Jos haluat vahvistaa ravinnepitoisuutta, voit lisätä nokkosveden joukkoon muutaman kanankakkarakeen. Hajuvaroitus!
Chilisumute
1 voimakas chili
2 tl mäntysuopaliuosta
2 l vettä
Paloittele chili ja soseuta se vesitilkassa sauvasekoittimella. Siivilöi neste. Lisää mäntysuopaliuos ja loput vedestä. Chilimyrkky tehoaa erilaisiin tuholaisiin. Varo vahvan sumutteen joutumista silmiin!
Raparperi- kirvakarkote
700 g raparperin lehtiä
5 l vettä
Keitä raparperin lehtiä teräskattilassa puoli tuntia ja siivilöi liemi. Käytä laimentamattomana kirvojen tuhoksi.
Mansikkahomeen sipulisurma
100 g silputtua sipulia
10 l vettä
Silppua sipuli ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna seoksen hautua puolisen tuntia ja siivilöi liemi. Käytä laimentamattomana mansikkahomeen torjuntaan. Käsittely on hyvä uusia kolmena päivänä peräkkäin.
Minttuinen tuholaispelote
3 dl tuoreita mintunlehtiä
1,2 l vettä
Soseuta minttu tehosekoittimessa vesitilkan kera. Lisää loppu vesi, sekoita ja siivilöi. Laimenna nestettä suhteessa 1:4. Sumuta kirvoja ja tuholaistoukkia.
Ruokasoodasumute härmään
3 tl ruokasoodaa
3 tl mäntysuopaliuosta
1 l vettä
Sekoita ainekset keskenään. Sumuta rohtoa sienitautien kuten härmän vaivaamille kurkun ja kesäkurpitsan lehdille sekä marjapensaille.
Tomaatinlehtiuute
kourallinen tomaatinlehtiä
1 l vettä
Anna tomaatinlehtien liota muutama tunti vedessä. Siivilöi lehdet pois. Käytä vettä yhdessä mäntysuopaliuoksen kanssa torjumaan pehmeitä tuholaisia kuten kirvoja.
Mäntysuopaliuos
1 dl mäntysuopanestettä
5 l vettä
Sekoita ainekset ja sumuta laimentamattomana kirvoja ja muita pehmytkuorisia tuholaisia vastaan. Toista käsittely pari kolme kertaa, sillä saippualiuos ei tehoa kirvojen muniin vaan vasta kuoriutuviin toukkiin.
Huomio
Katso toisin
Rikkakasvit koettelevat tarhurin hermoja, mutta mietipä, mikä on oikeasti rikkakasvi. Voikukan ahkerasta kukinnasta jaksaa ehkä iloita, kun tietää sen tarjoavan ravintoa perhosille ja muille pölyttäjille.
Jos kuitenkin toivoisit ne sinne, missä pippurikin kasvaa, on tehokkain keino kumartua kitkemään. Vuohenputken ja nokkosen voi jopa kitkeä lautaselle. Rikkaruohojen ennaltaehkäisynä toimii maanpinnan peittäminen katteilla tai aluskasveilla.
Paras keino suojautua tauteja ja tuholaisia vastaan on kasvattaa vahvoja taimia. Kun huolehdit hyvin kasvin ravinteiden, veden ja valon saannista, se kasvaa vastustuskykyiseksi taudeille.