• Etusivu
  • Hoitotyöt

Anna lempeä lähtö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20157_44020.jpg

Ruosteenpoistaja

Luonnon aineksista saat myrkytöntä apua puutarhan vihulaisten karkottamiseen ja kasvun vauhdittamiseen.

Artikkeli julkaistu aiemmin Kodin Kuvalehti Puutarhassa 1 -erikoisnumerossa 16.4.2015.
Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari

Joskus tarhurin tarvitsee turvautua lannoitteisiin ja torjunta-aineisiin. Myrkystä on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä, jos ne vahingoittavat myös hyönteisiä, puutarhan pikku sankareita. Luontoa kunnioittava tarhuri pystyy välttämään myrkkyjä ja kemikaaleja käyttämällä luonnonmukaisia torjunta-aineita ja ikivanhoja kotikonsteja. Moni rohto syntyy keittiökaappien antimista.

Jos kuitenkin turvaudut kaupan torjunta-aineiden käyttöön, valitse luomuviljelyssä hyväksyttyjä, pyretriinipohjaisia aineita. Pyretriiniä esiintyy luonnossa ja se hajoaa nopeasti.

Tutustu ympäristöystävällisiin Neudorff -tuotteisiin

Lue lisää tuholaisten ja tautien torjunnasta

9 lyömätöntä kotirohtoa

Ruosteenpoistaja
500 g tuoretta pietaryrttiä
10 l vettä
Kaada kiehuva vesi pietar­yrtin kukintojen päälle kattilaan. Anna hautua 20 minuuttia. Siivilöi kukat pois. Laimenna nestettä suhteessa 1:2. Käytä kasvien homeen ja ruosteen torjuntaan.

Nokkoslannoite
1 kg tuoreita nokkosia
5 litraa vettä
Kaada vesi nokkosten päälle ja anna seoksen seistä viikon ajan. Siivilöi lehdet pois. Käytä liuosta lannoitteena vedellä laimennettuna. Käytä kasteluliuokseen 1 osa nokkosliuosta ja 10 osaa vettä. Nokkoshaudute on erittäin typpipitoista, joten älä käytä sitä liikaa loppukesällä. Jos haluat vahvistaa ravinnepitoisuutta, voit lisätä nokkosveden joukkoon muutaman kanankakkarakeen. Hajuvaroitus!

<p data-block-key="037me">Chilisumute</p>
Chilisumute

Chilisumute
1 voimakas chili
2 tl mäntysuopaliuosta
2 l vettä
Paloittele chili ja soseuta se vesitilkassa sauvasekoittimella. Siivilöi neste. Lisää mäntysuopaliuos ja loput vedestä. Chilimyrkky tehoaa erilaisiin tuholaisiin. Varo vahvan sumutteen joutumista silmiin!

Raparperi­- kirvakarkote
700 g raparperin lehtiä
5 l vettä
Keitä raparperin lehtiä teräskattilassa puoli tuntia ja siivilöi liemi. Käytä laimentamattomana kirvojen tuhoksi.

<p data-block-key="2e7ti">Sipuliliemi ja minttuhaudute</p>
Sipuliliemi ja minttuhaudute

Mansikkahomeen sipulisurma
100 g silputtua sipulia
10 l vettä
Silppua sipuli ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna seoksen hautua puolisen tuntia ja siivilöi liemi. Käytä laimentamattomana mansikkahomeen torjuntaan. Käsittely on hyvä uusia kolmena päivänä peräkkäin.

Minttuinen tuholaispelote
3 dl tuoreita mintunlehtiä
1,2 l vettä
Soseuta minttu tehosekoittimessa vesitilkan kera. Lisää loppu vesi, sekoita ja siivilöi. Laimenna nestettä suhteessa 1:4. Sumuta kirvoja ja tuholaistoukkia.

<p data-block-key="07z52">Ruokasoodasumute</p>
Ruokasoodasumute

Ruokasooda­sumute härmään
3 tl ruokasoodaa
3 tl mäntysuopaliuosta
1 l vettä
Sekoita ainekset keskenään. Sumuta rohtoa sienitautien kuten härmän vaivaamille kurkun ja kesäkurpitsan lehdille sekä marjapensaille.

Tomaatinlehtiuute
kourallinen tomaatinlehtiä
1 l vettä
Anna tomaatinlehtien liota muutama tunti vedessä. Siivilöi lehdet pois. Käytä vettä yhdessä mäntysuopaliuoksen kanssa torjumaan pehmeitä tuholaisia kuten kirvoja.

Mäntysuopaliuos
1 dl mäntysuopanestettä
5 l vettä
Sekoita ainekset ja sumuta laimentamattomana kirvoja ja muita pehmytkuorisia tuholaisia vastaan. Toista käsittely pari kolme kertaa, sillä saippualiuos ei tehoa kirvojen muniin vaan vasta kuoriutuviin toukkiin.

Huomio

Huomio

Katso toisin

Rikkakasvit koettelevat tarhurin hermoja, mutta mietipä, mikä on oikeasti rikkakasvi. Voikukan ahkerasta kukinnasta jaksaa ehkä iloita, kun tietää sen tarjoavan ravintoa perhosille ja muille pölyttäjille.

Jos kuitenkin toivoisit ne sinne, missä pippurikin kasvaa, on tehokkain keino kumartua kitkemään. Vuohenputken ja nokkosen voi jopa kitkeä lautaselle. Rikkaruohojen ennaltaehkäisynä toimii maanpinnan peittäminen katteilla tai aluskasveilla.

Paras keino suojautua tauteja ja tuholaisia vastaan on kasvattaa vahvoja taimia. Kun huolehdit hyvin kasvin ravinteiden, veden ja valon saannista, se kasvaa vastustuskykyiseksi taudeille.

Hoitotyöt
tuholaiset
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76864.jpg
Lutikka viihtyy siellä missä ihmisetkin
Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.
Kontiainen kurkistaa keosta
Myyrien torjunta
Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.
20132_33953.jpg
Sisätilojen tuholaiset ja inhat ötökät
Omasta kodista ei ole kiva löytää ötököitäVaikka ne eivät mitään vaaraa aiheuttaisikaan, niin epämiellyttäviltä kohtaamiset niiden kanssa kuitenkin tuntuvat. Kodin yleisimpiä tuholaisia ovat sokeritoukat, turkiskuoriaiset, muurahaiset sekä elintarvikkeista tavattavat jauhokoisat ja riisihäröt. Viime vuosina suomalaisten vaivoiksi ovat palanneet myös torakat ja luteet, jotka ovat tuhohyönteisistä vaarallisimpia. Ne lisääntyvät ja leviävät nopeasti.Ryömivien hyönteisten, kuten torakoiden mukana kulkee useita vakavia tauteja mukaan lukien salmonella, punatauti, suolistotulehdus ja lavantauti. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Kirppujen ja luteiden puremat aiheuttavat myös paljon ärsytystä ja ahdistusta.Näin torjut kodin lentävät ja ryömivät tuholaisetTuholaisten ja tautien torjunta puutarhassa
20204_63746.jpg
Vuoden 2020 puutarhatuote on TRICO Garden tuhoeläinkarkote
Puutarhaliitto tiedottaa: Suomen Puutarhakauppiaat ry:n valinta vuoden 2020 tuoheläinkarkotteeksi on Bernerin markkinoima TRICO Garden tuhoeläinkarkote. Valintaa on tehty jo vuodesta 2009 alkaen, tarkoituksena suositella kotipuutarhureille sopivaa tuotetta, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee. TRICO Garden tuhoeläinkarkotetta käytetään havu- ja lehtipuiden, pensaiden ja koristekasvien suojaamiseen hirvieläinten tuholta.Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsee vuosittain ajankohtaisen puutarhatuotteen, joka ansaitsee kuluttajien huomion. Vuoden Puutarhatuotetta on valittu vuodesta 2009 lähtien. Valintaperusteena on innovatiivinen ja laadukas, suomalaiselle kotipuutarhurille sopiva tuote, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee.
paperitoukka kävelee kirjan päällä
Paperitoukka: Pieni ja sitkeä tuholainen
Paperitoukka (Lepisma saccharina) on pieni, siivetön, hopeanhohtoinen hyönteinen. Se on kiusallinen ja herkästi leviävä vieras, joka saattaa tuhota vanhat valokuvakansiosi, paperiset dokumenttisi tai kirjasi. Eniten paperitoukka aiheuttaakin tuhoa selluloosapohjaisille tuotteille.
14_P_77005.jpg
Kysymyksiä puutarhanhoidosta
Miten päästä eroon etanoista, kirvoista ja muista puutarhan tuholaisista. Entä villiintyneestä vuohenputkesta? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton