• Etusivu
  • Kasvillisuus

ELY-keskusten ilmoitus haitallisista vieraslajeista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2021
20186_53635.jpg

Japanintatar Kuva: Jouko Rikkinen

Olettehan tietoisia, että EU:n vieraslajiluettelon lajeja ei ole vuodesta 2016 lähtien saanut kasvattaa tai pitää hallussa. Haitallisia vieraslajeja on nimetty myös kansallisessa vieraslajiluettelossa.

Tutustu vieraslajit.fi-portaaliin

EU:n vieraslajiluetteloon kuuluvia kasvilajeja ovat esimerkiksi:
AfrikanvesihäntäLagarosiphon major
ArabiansulkahirssiPennisetum setaceum (Cenchrus setaceus) (2017 lähtien)
Armenian-, kaukasian- ja persianjättiputkiHeracleum sosnowskyi, H. mantegazzianum(2017 lähtien), H. persicum
IsoärviäMyriophyllum aquaticum
Jättipalsami Impatiens glandulifera (2017 lähtien)
KeltamajavankaaliLysichiton americanus
Lautta-jaloikorusolehtiLudwigia grandiflora, L. peploides
MesisilkkiyrttiAsclepias syriaca (2017 lähtien)
PilvisutilatvaBaccharis halimifolia
Purppurakudzu(kudzupapu) Pueraria montana var. lobata
SumasammakonputkiHydrocotule ranunculoides

EU:n tai kansalliseen vieraslajiluetteloon kuuluvaa lajia ei saa maahantuoda, myydä, kasvattaa tai pitää hallussa. Kansalliseen luetteloon on tarkoitus lisätä vuoden 2019 alusta yhdeksän kasvilajia.

Kansalliseen luetteloon lisättävät lajit:
AlaskanlupiiniLupinus nootkatensis
HamppuvillakkoJacobaea cannabifolia (Senecio cannabifolius)
Tarhatatar (hörtsätatar) Reynoutria × bohemica
JapanintatarReynoutria japonica, pl. neidontatar Reynoutria compacta
Sahalinintatar (jättitatar) Reynoutria sachalinensis
KanadanvesiruttoElodea canadensis
KomealupiiniLupinus polyphyllus
KurtturuusuRosa rugosa, pois lukien tarhakurtturuusut Rosa Rugosa –Ryhmä
LännenpalsamiImpatiens capensis

Näistä lajeista varsinkin kurtturuusu on nykyisin yleisesti myynnissä ja käytössä oleva laji.
Kurtturuusun lisääminen kansalliseen luetteloon synnyttää siksi sekä puutarha-alan toimijoille että kotipuutarhureille sellaisia uusia kieltoja ja velvoitteita, joiden noudattamiseksi voi olla tarpeen varata siirtymäaikaa. Siirtymäsääntelyn ottamista kansalliseen luetteloon valmistellaan.

Huomio

Huomio

Mitä voin tehdä?

  • Älä lisää tai kasvata vieraslajia. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä.
  • Ota huomioon, että taimikasvattajilla ja puutarhamyymälöillä on velvollisuus varmistaa, etteivät vieraslajit leviä myöskään muiden tuotteiden mukana esimerkiksi mullassa.
  • Huolehdi, etteivät vieraslajit pääse leviämään mullan tai kasvien mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.
  • Luetteloissa mainittujen vieraslajien tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty.

Mitä vieraslajit ovat?

  • Vieraslajeilla tarkoitetaan eläimiä, kasveja ja muita eliöitä, jotka ihminen on tuonut niiden luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle.
  • Vieraslajia pidetään haitallisena erityisesti, jos se uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Vieraslajeista voi olla haittaa myös esimerkiksi maa- ja metsätalouden tuholaisina.
  • Vieraskasvilajit voivat aiheuttaa haittaa ympäristössä esimerkiksi syrjäyttämällä alkuperäisiä kasvilajeja ja yksipuolistamalla leviämisalueensa lajistoa.
  • Osa lajeista on ihmisille haitallisia allergisoivuuden tai myrkyllisyyden takia.
  • Monet vieraskasvilajeista on tuotu Suomeen puutarha- ja viljelykasveiksi, ja nyt ne leviävät istutusten lisäksi myös maansiirtojen ja puutarhajätteen mukana.
  • Monet vieraskasvilajit ovat tehokkaita leviäjiä esimerkiksi runsaan siementuoton tai voimakkaan kasvullisen lisääntymisen ansiosta. Lisäksi tuuli, eläimet ja vesi voivat kuljettaa niiden siemeniä pitkiäkin matkoja.
  • Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) valvoo EU:n vieraslajiasetuksen ja kansallisen vieraslajilain ja -asetuksen noudattamista. Tämä viesti on osa haitallisten vieraslajien torjuntaa koskevan kansallisenhallintasuunnitelman mukaista viestintää.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20164_46282.jpg
Miltä hyötypuutarhasi näyttää?
Piha kuntoon OSA 4/6Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka neljännessä osassa kiinnitetään katse hyötypuutarhamme eri osiin.Sarja sisältää seuraavat osat:OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
20138_36046.jpg
Nurmikon hoitaminen
eli mitä nurmikolle tehdään kylvämisen jälkeen...Kun siemenet on jyrätty maanpintaan kiinni, niin nurmialuetta kastellaan (itäminen nopeutuu, nurmikko vahvistuu). Se tapahtuu sumuttamalla vettä pieniä vesimääriä, jottei vesi vie mennessään siemeniä.Kastelua jatketaan niin, että maaperässä säilyy kosteutta noin 50 millimetrin verran. Kosteus pidetään koko itämisajan. Nurmikon itämisen jälkeen veden määrää voi lisätään kastelukertojen harvetessa. Illalla maaperästä haihtuu vähiten kosteutta, joten kastelu on hyvä ajoittaa siihen.Ensimmäinen leikkaus suoritetaan, kun ruohon pituus on 60-70 mm. Sopiva pituus leikkauksen jälkeen on 20-30 mm. Juuriston vahvistumisen vuoksi muutamalla ensimmäisellä leikkauskerralla nurmikon pituus jätetään pidemmäksi kuin muilla leikkauskerroilla.
20231_80730.jpg
Osaatko hoitaa huonekasvejasi talvella?
Kasvitkin kaipaavat lepoa.Lepoaikana kastelu ja lannoitus ovat vähäistä.
20238_82839.jpg
Kätevä akkulehtipuhallin syksyn pihatöihin
Puista putoavat lehdet ovat osa syksyn tunnelmaa, mutta niiden puhdistaminen pihasta on varsin työläs urakka. Perinteisellä haravalla lehtikerroksen siivoaminen vie paljon aikaa ja energiaa, etenkin jos kyseessä on hieman isompi alue. Uudet akkukäyttöiset lehtipuhaltimet ovat tehokkaita ja hiljaisia. Helppokäyttöisinä ja ergonomisina niillä saa piha-alueet nopeasti siistittyä kaikista lehdistä.
20227_79064.jpg
FinE takaa taimen laadun
FinE takaa taimen laadunFinE-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät, käyttötarkoitukseensa soveltuvat kotimaiset kasvit, joista suurin osa on koristepuita ja pensaita sekä hedelmä- ja marjakasveja. FinE-tunnus helpottaa kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja, koska eri paikoistakin hankitut FinE-lajikkeet ovat yhtenäisiä.Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite. Se takaa, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.
20197_59073.jpg
Villiyrtit lautaselle
Villiyrttejä saattaa löytyä metsästä, mökkitien varrelta, niityltä, pelloilta tai omalta kotipihalta. Suomessa kasvaa noin 200 syötävää kasvilajia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton