• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ensimmäinen suomenkielinen puunhoitoalan työtekniikkaopas on julkaistu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.12.2021
202112_73918.jpg

Kuva 1. Arboristi hoitoleikkaa tammea kiipeilytekniikalla. (Kuva: Mika Vainionpää)

Arboristit, nuo hurjapäät, keikkuvat puussa köyden varassa sahan kanssa, hoitoleikaten puuta tai kaataen sen paloina ahtaassa paikassa. Toisinaan työt hoidetaan nostokorista tai avuksi otetaan nosturi. Työ sisältää riskejä tekijälle ja ympäristölle, ja työtapojen on oltava harkittuja ja turvallisia.

Viikolla 47 julkistettiin puunhoitoalan ensimmäinen suomenkielinen työtekniikkaopas. Suomen puunhoitoala on nuori, eikä meillä ole aiemmin ollut koottuna suomenkielistä normistoa turvallisista työtekniikoista. Puunhoitoalan turvalliset käytännöt -oppaassa esitellään turvallisia työtekniikoita kuvaavat normit kiipeillen ja nostokorista tehtäville töille, kuten puiden paloina poistolle ja hoitoleikkaamiselle. Oppaan avulla pyritään parantamaan puunhoitoalan turvallisuutta ja riskienhallintaa.

Moottorisahaa käytetään kahdella kädellä

– Puunhoidon kaltaisella kehittyvällä alalla työtekniikat ovat jatkuvassa muutoksessa, ja käytännön työelämässä on erilaisia vaihtoehtoisia työtapoja. Eri työtapojen hyvistä ja huonoista puolista sekä eri variaatioista käytiin oppaan tehneen työryhmän ja ohjausryhmän kesken paljon keskustelua, sanoo arboristi Tomi Kivikorpi, ArboTurva-työryhmän puheenjohtaja.

– Tavoitteena oli luoda opas, joka on niin hyvin kiinni käytännön työnteossa, että se mahdollista ottaa suoraan käyttöön paitsi opetuksessa, myös yritysten turvallisuusohjeissa ja tilaajien työmäärittelyissä, Kivikorpi jatkaa.

– Esimerkkeinä oppaan normeista voisi mainita, että emme löytäneet työturvallisuusnäkökulmasta mitään perusteluita kiipeilytöiden suorittamiselle yksinään. Turvallinen työskentely edellyttää, että työmaalla on vähintään kaksi koulutettua työntekijää. Samoin moottorisahan käyttö yhdellä kädellä todettiin turvattomaksi käytännöksi. Emme keksineet tilannetta, jossa yhdellä kädellä tehtävä sahaus olisi tarpeellista tai turvallista, Kivikorpi kertoo.

Kuva 2. Puun paloina poisto nostokoria ja nostinta apuna käyttäen. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 2. Puun paloina poisto nostokoria ja nostinta apuna käyttäen. (Kuva: Mika Vainionpää)

Opas ammattilaisille, tilaajille ja opetukseen

Opas on suunnattu ensisijaisesti puunhoitoalan töitä tekeville koulutetuille puunhoitajille eli arboristeille. Arboristit tekevät kaikkia työvaiheita puun elämänkaaren aikana rakennetussa ympäristössä, kuten puiden istuttamista, leikkaamista, latvustuentoja, kuntotutkimuksia, hoitosuunnitelmia ja puiden poistoja eri tekniikoilla. Opas palvelee myös oppimateriaalina arboristien koulutuksessa ja tukena tilaajien urakkaehtojen määrittelyssä.

Opas tehtiin Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry:n, alan yritysten ja oppilaitosten sekä Viherympäristöliitto ry:n yhteistyönä toteutetussa ArboTurva-hankkeessa vuosina 2019-2021. Hanketta rahoittivat Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry, Metsämiesten Säätiö, Viherympäristöliitto ry, Hyria koulutus Oy, Koulutuskeskus Sedu sekä seuraavat yritykset ja henkilöt: Entti Oy, Kilpikaarna, Neulapuu Oy, Pohjolan Kantojyrsintä- ja Arboristipalvelu, Puunhoitopalvelu Juha Grönroos, Henri Enroos ja Antti Erola. Raportin kuvituksesta on vastannut Veijo Kangasmäki.

Opas julkistettiian Puiden tulevaisuus -seminaarissa Turussa 26.11.2021.

Painettua opasta myyvät Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry ja Viherympäristöliitto ry. Oppaan sähköinen versio on ladattavissa SPY:n kotisivuilta.

Kuva 3. Puun paloina poisto kiipeilytekniikalla. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 3. Puun paloina poisto kiipeilytekniikalla. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 4. Arboristit hoitoleikkaavat puuta nostokorista. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 4. Arboristit hoitoleikkaavat puuta nostokorista. (Kuva: Mika Vainionpää)
202112_73922.jpg

Lähde: Viherympäristöliitto ry:n tiedote 22.11.2021

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20233_81139.jpg
Tartu kurkkuun – satoa kasvimaalta tai kasvihuoneesta
Kurkkukasvit ovat kotoisin tropiikista, joten Suomen oloissa ne vaativat hieman erityishoitoa menestyäkseen. Kurkkukasveilla on karhea, kulmikas varsi ja karheat lehdet. Kukat ovat yksineuvoisia, joten hyönteispölytys on kurkulle tärkeä. Jos kukka ei pölyty, hedelmäaihe kuivuu ja irtoaa pois. Kurkku (Cucumis sativus) on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen kasvi.
20222_76802.jpg
Kylvä kesäkukkia!
Kesäkukat kasvatetaan yleensä yksivuotisina koristekasveina. Näihin lasketaan kylvökukat, sekä esikasvatettavat että suoraan maahan kylvettävät, mutta myös mukulasta kasvatettavat, kuivakukat, koristeheinät ja yksivuotiset köynnökset.
20218_72169.jpg
Hyötytarhan syystoimia
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: Nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kosteaa maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.
20129_32047.jpg
Elokuun kaunein kukka
Elokuun äänestys sai galluplaskurin suorastaan kilisemään! Lienevätkö kaikki kotipuutarhurit nyt paremmin kotikoneen äärellä, kun ulkona sataa ja vihmoo syksyinen tuuli. Vai löytyisikös kenties useammalta tilaa parille uudelle omenapuulle? Elokuun kauneimman kukan äänestyksessähän arvotaan kaikkien vastanneiden kesken via Gardenin Keittiöpuutarha -valikoimaan kuuluva omenapuu-paketti. Itse asiassa onnetar on jo ojentanut auttavan kätensä ja poiminut voittajan joukoistanne...
20083_9815.jpg
Tapiolan Silkkiniitty - kartanoniitystä kaupunkipuistoksi
Silkkiniitty on rakennettu vuonna 1964. Puiston on suunnitellut puutarha-arkkitehti Jussi Jännes. Hän on korostanut puiston suuren koon merkitystä. Tällöin asukkaiden puistolle aiheuttama rasitus jakaantuu riittävän laajalle. Puisto täyttää tehtävänsä aivan toisin kuin pienet, ylikuormitetut ja liikenteen syömät puistot.Tapiolan puutarhakaupungin ulkoalueiden huolellinen suunnittelu ja laadukas viherrakentaminen ovat toteutuneet Silkkiniityllä. Tarkkoja mitoitus- ja määrätietoja tärkeämpää on ollut tilallinen ratkaisu, kasvillisuuden ryhmittely ja lajivalikoima. Lopullinen mitoitus ja muotoilu on tehty rakentamisen aikana maastossa. Tässä työssä Jänneksen luotettava ja taitava yhteistyökumppani on ollut Asuntosäätiön puutarhatoimiston esimies C.J. Gottberg.Silkkiniityn laaja nurmialue hallitsee avointa maisemaa. Puiston maasto on muotoiltu hienovaraisesti. Maastonmuotoilun ansiosta puiston poikki kulkevat kävelytiet eivät ole havaittavissa, vaan nurmi näyttää yhtenäiseltä ja kaukaisuuteen jatkuvalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton