• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ensimmäinen suomenkielinen puunhoitoalan työtekniikkaopas on julkaistu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.12.2021
202112_73918.jpg

Kuva 1. Arboristi hoitoleikkaa tammea kiipeilytekniikalla. (Kuva: Mika Vainionpää)

Arboristit, nuo hurjapäät, keikkuvat puussa köyden varassa sahan kanssa, hoitoleikaten puuta tai kaataen sen paloina ahtaassa paikassa. Toisinaan työt hoidetaan nostokorista tai avuksi otetaan nosturi. Työ sisältää riskejä tekijälle ja ympäristölle, ja työtapojen on oltava harkittuja ja turvallisia.

Viikolla 47 julkistettiin puunhoitoalan ensimmäinen suomenkielinen työtekniikkaopas. Suomen puunhoitoala on nuori, eikä meillä ole aiemmin ollut koottuna suomenkielistä normistoa turvallisista työtekniikoista. Puunhoitoalan turvalliset käytännöt -oppaassa esitellään turvallisia työtekniikoita kuvaavat normit kiipeillen ja nostokorista tehtäville töille, kuten puiden paloina poistolle ja hoitoleikkaamiselle. Oppaan avulla pyritään parantamaan puunhoitoalan turvallisuutta ja riskienhallintaa.

Moottorisahaa käytetään kahdella kädellä

– Puunhoidon kaltaisella kehittyvällä alalla työtekniikat ovat jatkuvassa muutoksessa, ja käytännön työelämässä on erilaisia vaihtoehtoisia työtapoja. Eri työtapojen hyvistä ja huonoista puolista sekä eri variaatioista käytiin oppaan tehneen työryhmän ja ohjausryhmän kesken paljon keskustelua, sanoo arboristi Tomi Kivikorpi, ArboTurva-työryhmän puheenjohtaja.

– Tavoitteena oli luoda opas, joka on niin hyvin kiinni käytännön työnteossa, että se mahdollista ottaa suoraan käyttöön paitsi opetuksessa, myös yritysten turvallisuusohjeissa ja tilaajien työmäärittelyissä, Kivikorpi jatkaa.

– Esimerkkeinä oppaan normeista voisi mainita, että emme löytäneet työturvallisuusnäkökulmasta mitään perusteluita kiipeilytöiden suorittamiselle yksinään. Turvallinen työskentely edellyttää, että työmaalla on vähintään kaksi koulutettua työntekijää. Samoin moottorisahan käyttö yhdellä kädellä todettiin turvattomaksi käytännöksi. Emme keksineet tilannetta, jossa yhdellä kädellä tehtävä sahaus olisi tarpeellista tai turvallista, Kivikorpi kertoo.

Kuva 2. Puun paloina poisto nostokoria ja nostinta apuna käyttäen. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 2. Puun paloina poisto nostokoria ja nostinta apuna käyttäen. (Kuva: Mika Vainionpää)

Opas ammattilaisille, tilaajille ja opetukseen

Opas on suunnattu ensisijaisesti puunhoitoalan töitä tekeville koulutetuille puunhoitajille eli arboristeille. Arboristit tekevät kaikkia työvaiheita puun elämänkaaren aikana rakennetussa ympäristössä, kuten puiden istuttamista, leikkaamista, latvustuentoja, kuntotutkimuksia, hoitosuunnitelmia ja puiden poistoja eri tekniikoilla. Opas palvelee myös oppimateriaalina arboristien koulutuksessa ja tukena tilaajien urakkaehtojen määrittelyssä.

Opas tehtiin Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry:n, alan yritysten ja oppilaitosten sekä Viherympäristöliitto ry:n yhteistyönä toteutetussa ArboTurva-hankkeessa vuosina 2019-2021. Hanketta rahoittivat Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry, Metsämiesten Säätiö, Viherympäristöliitto ry, Hyria koulutus Oy, Koulutuskeskus Sedu sekä seuraavat yritykset ja henkilöt: Entti Oy, Kilpikaarna, Neulapuu Oy, Pohjolan Kantojyrsintä- ja Arboristipalvelu, Puunhoitopalvelu Juha Grönroos, Henri Enroos ja Antti Erola. Raportin kuvituksesta on vastannut Veijo Kangasmäki.

Opas julkistettiian Puiden tulevaisuus -seminaarissa Turussa 26.11.2021.

Painettua opasta myyvät Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry ja Viherympäristöliitto ry. Oppaan sähköinen versio on ladattavissa SPY:n kotisivuilta.

Kuva 3. Puun paloina poisto kiipeilytekniikalla. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 3. Puun paloina poisto kiipeilytekniikalla. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 4. Arboristit hoitoleikkaavat puuta nostokorista. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 4. Arboristit hoitoleikkaavat puuta nostokorista. (Kuva: Mika Vainionpää)
202112_73922.jpg

Lähde: Viherympäristöliitto ry:n tiedote 22.11.2021

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20207_65901.jpg
Vadelmasadosta tulossa hyvä
Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton tiedotteen mukaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa ja jatkaa nopeaa kypsymistään lähes koko maassa. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa. Poimi vadelmat talteen talveksi!
20202_62478.jpg
Pönttö pöllölle ja lepakolle
Hakkuiden osuessa metsään, tulee pönttöharrastajille oiva tilaisuus laittaa hakkuuaukean reunalle pönttöjä pöllöille. Suurin osa pöllölajeistamme asustaa juuri maastoltaan ja puustoltaan vaihtelevilla metsäalueilla. Useat pöllölajit viihtyvät, jos tarjolla on ruohottunutta hakkuaukeaa, metsää ja suota vuorotellen. Vaihteleva maasto tarjoaa saalistus- ja pesäpaikkoja. Nimenomaan hakkuuaukioiden reunamissa asustavat mieluiten hiiri- ja viirupöllö.
200611_2000.jpg
Kultarantaa puutarhuri-harjoittelijan silmin
Työt aloitetaan klo 7 kokoontumalla työnjakoon. Tasavallan presidentin kesäkauden ohjelmaa myötäilevät myös puutarhureiden työt: kun tietyssä osassa puistoa tehdään haastattelua, rauhoitetaan se työn ääniltä. Kun presidentti on matkoilla, jyrisevät traktorit, leikkurit ja puhaltimet surutta. Maanantaisin ei käy opastettuja turistiryhmiä, joten silloin voidaan tehdä mm. laajempia kasvinsuojelutöitä. Keväällä työt painottuvat kylvämiseen ja istuttamiseen, kesällä tehdään ylläpitotöitä (mm. kastelua, rikkaruohojen kitkentää, istutusalueiden siistimistä) ja syksyllä tehdään viherrakentamistöitä (uusitaan kiveyksiä, rakennetaan uusia istutusalueita jne.).
20219_72733.jpg
Asiantuntija vastaa: Mikähän kasvi tämä on?
Avomaankurkkujen viereen on ilmestynyt kuvassa oleva paksuvartinen kasvi, joka on tällä hetkellä n. 50 cm korkea ja lehdet ovat kämmenen kokoiset. Näyttäisi alkavan kohta kukkimaan eli haluaisin tietää onko kasvi kova leviämään ja mahdollisesti muutenkin haitallinen.Viime kesänä tällä paikalla oli myös avomaankurkkuja ja erilaisia kurpitsoita, mutta mikään ei kyllä ole siihen päässyt siementämään.
200910_19114.jpg
Astiataimet sopivat syysistutukseen
Yöt ovat jo viilenneet ja syksyiset tuulet puhaltelevat, mutta syysistutuskausi jatkuu niin kauan kuin maa on sula.Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin. Maa on siis lämmin vielä pitkään ja myös syksyn kosteus helpottaa taimien juurtumista ja kasvuunlähtöä. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä ja valon lisääntyessä sekä hyödyntävät mainiosti kevätkosteuden.
20222_76769.jpg
Oleskelutilan suunnitteluvinkkejä
Oleskelutilan viihtyisyyteen vaikuttavat toimivuus ja ulkonäkö aivan samoin kuin talon sisällä olohuoneessa. Huonosti suunniteltu oleskelutila aiheuttaa myöhemmin rahanmenoa ja harmia, kun toimintoja ja istutuksia pitää siirtää, muuttaa ja korjata.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton