• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ensimmäinen suomenkielinen puunhoitoalan työtekniikkaopas on julkaistu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.12.2021
202112_73918.jpg

Kuva 1. Arboristi hoitoleikkaa tammea kiipeilytekniikalla. (Kuva: Mika Vainionpää)

Arboristit, nuo hurjapäät, keikkuvat puussa köyden varassa sahan kanssa, hoitoleikaten puuta tai kaataen sen paloina ahtaassa paikassa. Toisinaan työt hoidetaan nostokorista tai avuksi otetaan nosturi. Työ sisältää riskejä tekijälle ja ympäristölle, ja työtapojen on oltava harkittuja ja turvallisia.

Viikolla 47 julkistettiin puunhoitoalan ensimmäinen suomenkielinen työtekniikkaopas. Suomen puunhoitoala on nuori, eikä meillä ole aiemmin ollut koottuna suomenkielistä normistoa turvallisista työtekniikoista. Puunhoitoalan turvalliset käytännöt -oppaassa esitellään turvallisia työtekniikoita kuvaavat normit kiipeillen ja nostokorista tehtäville töille, kuten puiden paloina poistolle ja hoitoleikkaamiselle. Oppaan avulla pyritään parantamaan puunhoitoalan turvallisuutta ja riskienhallintaa.

Moottorisahaa käytetään kahdella kädellä

– Puunhoidon kaltaisella kehittyvällä alalla työtekniikat ovat jatkuvassa muutoksessa, ja käytännön työelämässä on erilaisia vaihtoehtoisia työtapoja. Eri työtapojen hyvistä ja huonoista puolista sekä eri variaatioista käytiin oppaan tehneen työryhmän ja ohjausryhmän kesken paljon keskustelua, sanoo arboristi Tomi Kivikorpi, ArboTurva-työryhmän puheenjohtaja.

– Tavoitteena oli luoda opas, joka on niin hyvin kiinni käytännön työnteossa, että se mahdollista ottaa suoraan käyttöön paitsi opetuksessa, myös yritysten turvallisuusohjeissa ja tilaajien työmäärittelyissä, Kivikorpi jatkaa.

– Esimerkkeinä oppaan normeista voisi mainita, että emme löytäneet työturvallisuusnäkökulmasta mitään perusteluita kiipeilytöiden suorittamiselle yksinään. Turvallinen työskentely edellyttää, että työmaalla on vähintään kaksi koulutettua työntekijää. Samoin moottorisahan käyttö yhdellä kädellä todettiin turvattomaksi käytännöksi. Emme keksineet tilannetta, jossa yhdellä kädellä tehtävä sahaus olisi tarpeellista tai turvallista, Kivikorpi kertoo.

Kuva 2. Puun paloina poisto nostokoria ja nostinta apuna käyttäen. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 2. Puun paloina poisto nostokoria ja nostinta apuna käyttäen. (Kuva: Mika Vainionpää)

Opas ammattilaisille, tilaajille ja opetukseen

Opas on suunnattu ensisijaisesti puunhoitoalan töitä tekeville koulutetuille puunhoitajille eli arboristeille. Arboristit tekevät kaikkia työvaiheita puun elämänkaaren aikana rakennetussa ympäristössä, kuten puiden istuttamista, leikkaamista, latvustuentoja, kuntotutkimuksia, hoitosuunnitelmia ja puiden poistoja eri tekniikoilla. Opas palvelee myös oppimateriaalina arboristien koulutuksessa ja tukena tilaajien urakkaehtojen määrittelyssä.

Opas tehtiin Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry:n, alan yritysten ja oppilaitosten sekä Viherympäristöliitto ry:n yhteistyönä toteutetussa ArboTurva-hankkeessa vuosina 2019-2021. Hanketta rahoittivat Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry, Metsämiesten Säätiö, Viherympäristöliitto ry, Hyria koulutus Oy, Koulutuskeskus Sedu sekä seuraavat yritykset ja henkilöt: Entti Oy, Kilpikaarna, Neulapuu Oy, Pohjolan Kantojyrsintä- ja Arboristipalvelu, Puunhoitopalvelu Juha Grönroos, Henri Enroos ja Antti Erola. Raportin kuvituksesta on vastannut Veijo Kangasmäki.

Opas julkistettiian Puiden tulevaisuus -seminaarissa Turussa 26.11.2021.

Painettua opasta myyvät Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry ja Viherympäristöliitto ry. Oppaan sähköinen versio on ladattavissa SPY:n kotisivuilta.

Kuva 3. Puun paloina poisto kiipeilytekniikalla. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 3. Puun paloina poisto kiipeilytekniikalla. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 4. Arboristit hoitoleikkaavat puuta nostokorista. (Kuva: Mika Vainionpää)
Kuva 4. Arboristit hoitoleikkaavat puuta nostokorista. (Kuva: Mika Vainionpää)
202112_73922.jpg

Lähde: Viherympäristöliitto ry:n tiedote 22.11.2021

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
20227_79011.jpg
Keltaistilla kukilla pääsiäistunnelmaa
Älä anna kevätväsymyksen iskeä, vaan hyödynnä kukkien väriterapiaa! Poimi tästä vinkit tai kehitä itse aivan uusia tapoja käyttää tavallisia viherkasveja ja kukkivia ruukkukasveja. Muista myös ruukkuihin suunnitellut koristekatteet.
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
20111_24058.jpg
Vuoden vihannes: Nauris
Vuoden vihannes 2011: Nauris, Brassica rapaBrassica rapa on monimuotoinen laji. Mukulajuuren kasvattavaa muotoa, naurista, viljellään ympäri maailmaa ruoka- ja rehukasvina. Japanissa nauris on hyvin suosittu vihannes. Lajin yksivuotinen öljykasvimuoto tunnetaan rypsinä. Lehtevät muodot mm. japaninkaali, kiinankaali, vihannessinappi ja tatsoikaali ovat suosittuja lehtivihanneksia itäisessä Aasiassa.
20228_79420.jpg
Pikkuvihreä: Kuivakäymälät ja jätevesiratkaisut jo lähes 30 vuoden kokemuksella
Vuonna 1993 perustettu on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
20085_11226.jpg
Marketanpuistossa on piha- ja puistorakentamisen ideoita
Espoossa, Kehä III:n varrella sijaitseva Marketanpuisto on Suomen suurin näyttelypuisto. Se tarjoaa runsaasti ideoita pihan rakentajille ja kunnostajille. Sen lukuisat eri yritysten osastot ja näytepuutarhat antavat erinomaisen kuvan siitä, millaisia ratkaisuja suomalaisessa pihassa ja puutarhassa voi käyttää ja miten ne kestävät ajan hammasta aidossa ulkoympäristössä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton