• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rakennetun pihan vaikutus asunnon arvoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa* selvitettiin, miten rakennettu piha vaikuttaa kiinteistönvälittäjien hinta-arvioihin pientalokiinteistöissä ja kerrostalohuoneistoissa. Samalla tutkittiin, mitkä pihan elementit nostavat ja laskevat hintoja eniten. Tutkimukseen osallistui 68 kiinteistönvälittäjää pääkaupunkiseudulta sekä Oulun, Tampereen ja Turun seuduilta.

Tutkimuksessa todettiin, että piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa ja lyhentää myyntiaikaa.

  • 96 % vastaajista oli sitä mieltä, että hyvin rakennettu ja hoidettu piha lyhentää kiinteistön myyntiaikaa.
  • 51,5 % kertoi asunnon hinta-arviota tehdessään arvioivansa pihan yleisvaikutelman
  • 47,5 % kertoi arvioivansa pihan yleisvaikutelman lisäksi myös pihan yksittäisiä asunnon myyntihintaan vaikuttavia ominaisuuksia ja elementtejä
  • Vähän/kevyesti rakennetun pihan vaikutus kiinteistön hintaan oli noin +5,1 %
  • Kauttaaltaan/laadukkaasti rakennetun pihan vaikutus kiinteistön hintaan oli noin + 11,5 %

Eniten hintaa nostavat ja laskevat yksityiskohdat

Arvonnousu voi olla suurempi kuin rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan kiinteistönvälittäjien nimeämiin painopistealueisiin. Tutkimuksen mukaan asunnon arvonnousun kannalta pihan tärkeimmät alueet ja asiat ovat oleskelupaikka, sisääntulopiha, nurmikko ja kasvillisuus.

Yksittäisten elementtien TOP10 oli tutkimuskyselyyn vastanneiden kiinteistövälittäjien mielestä:

1. Oleskelupaikka, terassi, patio
2. Sisääntulon istutukset
3. Sisääntulon kiveys
4. Nurmikko
5. Oleskelupaikan näkösuoja
6. Oleskelupaikan istutukset
7. Grillipaikka, kesäkeittiö
8. Lasten leikkipaikka
9. Helppohoitoisuus
10. Ammattilaisen tekemä pihasuunnitelma

Myyntihintaa laskeviksi ja/tai myyntiaikaa pidentäviksi ongelmiksi vastaajat mainitsivat:

  • Pihan yleinen epäsiisteys
  • Vaatimaton tai puuttuva oleskelualue
  • Lätäköityminen ja pihalla seisova vesi
  • Huonokuntoinen, halkeillut asfaltti

Lisäksi mainittiin pientalopihoilla huonokuntoiset kasvit ja istutusalueet kun taas kerrostalopihoilla ongelmaksi koettiin leikkipaikan puuttuminen tai huono kunto.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Piharakentamisen vaikutus kiinteistöhintoihin - kiinteistönvälittäjien arvonmäärityksiä, Inari Jansson 2010.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202212_73929.jpg
Anna persoonallinen kukkalahja
Joulutähti(Euphorbia pulcherrima) on Suomen suosituin joulukukka – eikä syyttä!Joulutähti on komea ja juhlava; sen lehdet ovat kulmikkaat, helakanvihreät ja pitkäruotiset. Kellanvihreät kukat ovat oksien kärjissä. Kukintoa ympäröi 10-20 värikästä suojuslehteä, joiden väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Hyvä joulutähti on matala ja tuuhea.Se on myös erittäin monikäyttöinen.
20227_70317.jpg
Toukokuun vinkit
Toukokuu on toukotöiden aikaa, maata kunnostetaan ja siemeniä kylvetään, jotta kasvukauden lopulla saataisiin nauttia ansaittua satoa. Talven pakkasten jälkeen Suomen ilmasto on edelleen kuiva ja toukokuu onkin meillä perinteisesti vuoden aurinkoisin, kuivin sekä tyynin kuukausi.
20204_64291.jpg
Tällaisia hyönteishotelleja teiltä löytyy, katso kuvat!
Hyönteishotelli voi olla millainen tahansa, toisille siitä muodostuu taideteos!
20236_82368.jpg
Roskiinko vaan?
Jätteet ja jätteiden käsittely eivät ole mitenkään vähäpätöisiä asioita yhteiskunnassa. Aineellisen elintason kohotessa lisääntyy väistämättä myös jätteen määrä ja samalla ympäristöön kohdistuva rasitus. Jos vastuullisuutta ei löydy, olemme tuota pikaa mittavien ympäristöongelmien puristuksessa. Lisäksi jätelaki velvoittaa hyödyntämän jätteen, mikäli se on teknisesti mahdollista, eikä siitä aiheudu kohtuuttomasti lisäkustannuksia.Oikein lajiteltuna valtaosa jätteestä on hyödynnettävissä uudelleen. Yleisimpiä hyödynnettäviä jätelajikkeita ovat biojäte, paperi, pahvi, puu, metallit ja lasi. Eniten päänvaivaa aiheuttavat edelleen biojäte sekä energiajäte.
202312_83328.jpg
Viikon kysymys: Miksi pilvikirsikka taipui maahan asti? Voiko sitä vielä pelastaa?
Pihallani kasvaa kohopenkissä noin 10 m pilvikirsikka. Runko noin 10 cm paksu. Yhtäkkiä pari viikkoa sitten puu oli taipunut maata myöten. Juuret eivät ollleet kaivautuneet maasta eikä runko myöskään poikki. Puu on täysin vehreä ja hyvävointinen. Nostin puun tukikeppien varaan, mutta tuuli meinaa sen saada kumoon uudestaan. Mistä moinen ilmiö, onko puuta järkevää enää pitää pystyssä tai voiko enää edes tuosta pärjätä "omin" keinoin?
20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton