• Etusivu
  • Kasvillisuus

Keppihevosella yli esteiden

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.01.2020
20201_62256.jpg

leikkejä ja tytöt ratsastaneet esteitä. Harrastus koki uuden tulemisen vuoden 2010 tienoilla, jolloin julkaistiin Venla-Maria Uutelan kirja keppihevosista. Nykyään pääsee jo kisaamaan peräti suomenmestaruustasolla keppihevosten kanssa. Kotipihallekin pystyt luomaan aidon kisatunnelman pystyttämällä omia esteitä. Kokosimme muutaman idean, millä saat tehtyä edulliset esteet.

Riman ylitys

Tarvikkeita esteisiin voi etsiä pihalta ja varastoista. Tärkeintä on, että esteistä tulee turvallisia ja rimat ovat kevyitä ja putoavat helposti kosketuksesta. Näin pieni keppariharrastaja ei vahingoita itseään. Rimat kannatta myös maalata tai teipata raidalliseksi, jotta ne näkyvät kunnolla ja kotikisoihin saadaan aito tunnelma.

Rimoina voit käyttää harjanvarsia, ohuita listoja, paksumpaa narua tai köyttä, pajunoksia, ohutta muoviputkea tai kupariputkea. Mahdollisuuksia riittää. Rimoista on hyvä vuolla tai litistää päät, jotta rimat pysyvät paikoillaan tolpan kannattimilla.

Tukevat tolpat

Maastosta riippuen kannattaa kiinnittää huomiota tolppien tukevuuteen ja että ne pysyvät hyvin pystyssä. Jos nurkista sattuu löytymään pilariharkkoja, saa niistä nopeasti rakennettua esteitä ilman nauloja ja vasaraakin. Pilariharkkojen väliin saa helposti laitettua pienen levyn- tai laudanpalan rimaa varten. Harkon keskellä olevaan reikään saat hienosti aseteltua vaikka kukkasia koristeeksi.

Käteville isille ja äideille löytyy monia hyviä ohjeita netistä. Tarvitaan vain vähän lautaa tai vesivaneria ja jonkin vahvuista puutolppaa.

Tolppina voit käyttää muun muassa sankoja, harkkoja, kantoja, maitokoreja, mitä tahansa sopivan matalaa, jolla saat riman pysymään paikoillaan ja putoamaan pienestä kosketuksesta.

Kohti omia ennätyksiä

Keppariharrastajat pääsevät kokeilemaan niin urheilullisia lajeja kuin käsitöitä ja valokuvausta. Oman keppihevosen rakentamien esteiden ohella on mukavaa puuhaa koko perheelle.

Keppihevosten suomenmestaruudesta kisaillaan joka vuosi koulu- ja esteratsastuksessa. Tänä vuonna Suomen mestaruuskilpailut järjestetään Seinäjoella 12-14.6.2020. Vuodelle 2021 on jo suunnitteilla 10-vuotisjuhlat lähempänä pääkaupunkiseutua. Kilpailut järjestää Suomen keppihevosharrastaja ry. Muutkin tahot järjestävät epävirallisempia paikallisia kilpailuita ympäri Suomen.

Suomen hyppyennätys keppihevosella: 141 cm, Marie Kärkkäinen 2019.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

14_P_77005.jpg
Kysymyksiä puutarhanhoidosta
Miten päästä eroon etanoista, kirvoista ja muista puutarhan tuholaisista. Entä villiintyneestä vuohenputkesta? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20234_81511.jpg
Grillaus kuuluu kesään: näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti
Lähestyvä juhannus tarkoittaa monille meistä grillauskauden avausta. Grillien käyttötarkoitus ja ulkonäkö eivät enää rajoitu vanhanaikaisiin ja -mallisiin kaasu- tai pallogrilleihin. Markkinoille tulee joka vuosi uusia innovaatioita ja uutta designia. Myös grillauksen trendit muuttuvat. Jos et aio hankkia uutta, kurkista vinkit vanhan huoltamiseen ennen grillauskauden aloittamista.Näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti ja kehität uusia grillausbravuureita!
20105_21844.jpg
Tomaatti kauden ykköskasvis
Ruokamaailman salsa ei ole tanssi eikä musiikkia, vaan se on kastike. Useimmiten salsa sisältää tomaattia, sipulia ja maustepaprikaa eli chiliä. Se on kuin hienoksi silputtua salaattia ja erittäin muuntautumiskykyinen.Salsakastike on tyypillinen latinalaisen Amerikan grillijuhlien kastike. Esimerkiksi argentiinalaisissa asado- eli grillilihajuhlissa salsaa tarjoillaan erilaisina versioina. Salsakastike maistuu niin grillatun kokolihan, makkaran, kalan kuin kasvistenkin kanssa.Salsan ainekset voi halutessaan ensin grillata tai savustaa, mutta raikkainta salsaa syntyy tuoreista aineista. Salsan seuraan kannattaa varata muhevaa leipää, jolla pyyhkimällä salsan saa lautaselta viimeiseen pisaraan. Hyvät salsaohjeet löytyvät tiedotteen reseptiosuudesta.
20234_49628.jpg
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.
202211_80186.jpg
Pähkinäsadon korjuuaika? Asiantuntija vastaa
Pihallani kasvaa komea pähkinäpensas, jonka olen joskus tuonut metsästä. Tänä kesänä näyttää tulevan ensimmäinen hyvä sato.Milloin sato tulisi korjata? Minkä väriset ovat korjuukypsät pähkinät?
20231_80610.jpg
Tunnetko kukkivat huonekasvisi? Tutustu köynnös- ja amppelikasveihin
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat kasvit? Osaatko hoitaa niitä? Kukkivien huonekasvien kolmannessa osassa esittelemme köynnöstäviä, säleikköön ja amppeliin sopivia kasveja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton