• Etusivu
  • Kasvillisuus

Keppihevosella yli esteiden

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.01.2020
20201_62256.jpg

leikkejä ja tytöt ratsastaneet esteitä. Harrastus koki uuden tulemisen vuoden 2010 tienoilla, jolloin julkaistiin Venla-Maria Uutelan kirja keppihevosista. Nykyään pääsee jo kisaamaan peräti suomenmestaruustasolla keppihevosten kanssa. Kotipihallekin pystyt luomaan aidon kisatunnelman pystyttämällä omia esteitä. Kokosimme muutaman idean, millä saat tehtyä edulliset esteet.

Riman ylitys

Tarvikkeita esteisiin voi etsiä pihalta ja varastoista. Tärkeintä on, että esteistä tulee turvallisia ja rimat ovat kevyitä ja putoavat helposti kosketuksesta. Näin pieni keppariharrastaja ei vahingoita itseään. Rimat kannatta myös maalata tai teipata raidalliseksi, jotta ne näkyvät kunnolla ja kotikisoihin saadaan aito tunnelma.

Rimoina voit käyttää harjanvarsia, ohuita listoja, paksumpaa narua tai köyttä, pajunoksia, ohutta muoviputkea tai kupariputkea. Mahdollisuuksia riittää. Rimoista on hyvä vuolla tai litistää päät, jotta rimat pysyvät paikoillaan tolpan kannattimilla.

Tukevat tolpat

Maastosta riippuen kannattaa kiinnittää huomiota tolppien tukevuuteen ja että ne pysyvät hyvin pystyssä. Jos nurkista sattuu löytymään pilariharkkoja, saa niistä nopeasti rakennettua esteitä ilman nauloja ja vasaraakin. Pilariharkkojen väliin saa helposti laitettua pienen levyn- tai laudanpalan rimaa varten. Harkon keskellä olevaan reikään saat hienosti aseteltua vaikka kukkasia koristeeksi.

Käteville isille ja äideille löytyy monia hyviä ohjeita netistä. Tarvitaan vain vähän lautaa tai vesivaneria ja jonkin vahvuista puutolppaa.

Tolppina voit käyttää muun muassa sankoja, harkkoja, kantoja, maitokoreja, mitä tahansa sopivan matalaa, jolla saat riman pysymään paikoillaan ja putoamaan pienestä kosketuksesta.

Kohti omia ennätyksiä

Keppariharrastajat pääsevät kokeilemaan niin urheilullisia lajeja kuin käsitöitä ja valokuvausta. Oman keppihevosen rakentamien esteiden ohella on mukavaa puuhaa koko perheelle.

Keppihevosten suomenmestaruudesta kisaillaan joka vuosi koulu- ja esteratsastuksessa. Tänä vuonna Suomen mestaruuskilpailut järjestetään Seinäjoella 12-14.6.2020. Vuodelle 2021 on jo suunnitteilla 10-vuotisjuhlat lähempänä pääkaupunkiseutua. Kilpailut järjestää Suomen keppihevosharrastaja ry. Muutkin tahot järjestävät epävirallisempia paikallisia kilpailuita ympäri Suomen.

Suomen hyppyennätys keppihevosella: 141 cm, Marie Kärkkäinen 2019.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78590.jpg
Mullanvaihto piristää huonekasveja
Kasvaakseen ja viihtyäkseen huonekasvi tarvitsee uuden, ravinnepitoisen mullan. Mullanvaihdon tarpeen ratkaisee yleensä juurten kunto. Osalle huonekasveista multa on vaihdettava vuosittain, toiset viihtyvät samassa mullassa useita vuosia. Mullanvaihdon yhteydessä ruukun voi vaihtaa suurempaan tai sovittaa ruukun sisustukseen sopivaksi.
20072_3663.jpg
Viljellyistä sienistä hyvän olon herkkuja
Sienten osuus suomalaisessa ruokavaliossa on vähäinen, vaikka sieniä saadaan niin luonnosta kuin viljeltyinäkin. Kaikilla ei ole sienestämiseen mahdollisuutta eikä taitoja. Aina eivät säätkään ole luonnonsienille suosiollisia, kuten viime kesä osoitti. Sen sijaan viljeltyjä sieniä voi kuka vain hankkia kaupoista kautta koko vuoden.Itäsuomalaisia lukuun ottamatta suomalaisten sienituntemus ja sienten käyttö ravintona on kovin nuorta. Nykyään viljellyt sienet tarjoavat helpon tavan tutustua sieniin, koska ne ovat sellaisenaan valmiita syötäviksi ja käytettäviksi ruokiin. Niitä ei tarvitse edes pestä. Mahdollisen kasvualustasta jääneen turpeen voi pyyhkäistä pois talouspaperilla.
20235_81966.jpg
Punanäppysieni ja uusi aita? Asiantuntija vastaa
Vanhassa pensasaidassamme oli punanäppysientä. Aita kaadettiin. Kannon tyngät jyrsittiin kantojyrsimellä. Aikeissa on laittaa tilalle aidanne. Onko punanäppysienen vuoksi vaihdettava multa? Vanha aita oli kiltotuhkapensasta, uuteen laitamme pihajasmiketta ja norjanangervoa ainakin.
20233_69705.jpg
Maista, nauti kevätkurkku
Kurkku yksi suosituimpia vihanneksiamme. Siitä on monenlaisia muunnoksia, joista pitkä kasvihuonekurkku on tavallisin. Kurkkusesonki onkin pian parhaimmillaan. Toki kasvihuoneiden suotuisissa olosuhteissa valmistuu tuoretta ja puhdasta, vastuullisesti tuotettua satoa läpi koko vuoden, mutta keväällä luonto palkitsee viljelijää tarjoamalla ihanteellisesti valoa ja lämpöä.
Ihminen istuttaa kasvimaalle kasveja
Viljelykierto auttaa kasvinsuojelussa
Viljelykierrolla eli kasvinvuorotuksella tarkoitetaan samalla kasvinvuorottelua samalla kasvupaikalla. Monet tuholaiset ja taudit kiusaavat vain tiettyä kasvilajia. Kun kasvin viljelypaikka muuttuu vuosittain, niin kasvit säilyvät terveempinä. Viljelykierto liittyy oleellisena osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Viljelykierron ansiosta kasvisuojelutoimenpiteet kasvimaalla ovat yleensä paljon helpompia, kun taudit ja tuholaiset eivät pääse pesiytymään tiettyyn palstan kohtaan.Viljelykierron avulla parannetaan myös maan rakennetta ja viljavuutta antamalla maalle eloperäistä ainesta, joka nostaa sen humuspitoisuutta. Syväjuuriset kasvit nostavat ravinteita muokkauskerrokseen ja kuohkeuttavat maata syvältä.Tiesitkö? Kasvimaan kasvien satoa ja hyvinvointia voit parantaa myös kumppanuuskasvien avulla!Lisää vinkkejä kasvimaan perustamiseen ja hoitoon
20227_78162.jpg
Pienestä siemenestä suuria unelmia – ota haltuun taimikasvatuksen taika
Siemen on suvullisesti lisääntyvän siemenkasvin lisääntymiselin. Siemen muodostuu varsinaisesta alkiosta, ravintovarastosta ja näitä suojaavasta kuoresta. Alkiossa on valmiina uuden kasvin juurten, verson ja ensimmäisten lehtien aiheet. Ravintovarastona on proteiinia sekä rasvaa tai tärkkelystä. Kuori suojaa siementä, kun se kulkeutuu uudelle kasvupaikalle ja odottaa sopivaa itämisaikaa esimerkiksi seuraavaa kevättä tai sadekauden alkamista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton