Ulkomailta tilatut hyttyskarkotteet voivat vaarantaa terveyden ja ympäristön
Luvattomat hyttysmyrkyt leviävät verkkokaupoista suomalaisten koteihin

Ulkomailta tilattu hyttyskarkote voi näyttää harmittomalta, mutta sisältää vaarallisia ja kiellettyjä aineita. (Kuva: Pixabay)
Moni suomalainen tilaa hyttyskarkotteita ja -myrkkyjä verkosta ilman, että tarkistaa tuotteiden turvallisuutta. Tukes ja Tulli varoittavat: ulkomailta tulevat valmisteet voivat sisältää tuntemattomia kemikaaleja ja aiheuttaa terveys- ja ympäristöriskejä. Tilatessa vastuu on kuluttajalla.
Kesän myötä hyttyset aktivoituvat ja moni suomalainen turvautuu karkotteisiin torjuakseen nämä kiusalliset vieraat. Verkkokaupat tarjoavat laajan valikoiman hyönteismyrkkyjä ja karkotteita, mutta kaikki niistä eivät ole laillisia – eivätkä turvallisia. Tukesin (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) ja Tullin mukaan ulkomailta tilatut tuotteet voivat sisältää tuntemattomia tai haitallisia aineita, joita ei saa käyttää Suomessa.
Hyttynen ei valikoi – älä sinäkään osta ilman tarkistamista
Ulkomaisista verkkokaupoista tilatut hyttyskarkotteet ja hyttysmyrkyt kuuluvat usein biosidivalmisteisiin, joiden käyttöä Suomessa säädellään tarkasti. Biosidivalmisteet voivat olla esimerkiksi hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja tyynyjä, sumutteita tai iholle levitettäviä karkotteita. Näitä tuotteita saa käyttää ja myydä Suomessa vain, jos ne on hyväksytty Tukesin toimesta.
Tulli valvoo maahantuontia riskiperusteisesti, mutta kaikkia nettitilauksia ei pystytä tarkistamaan. Näin ollen vastuu on usein kuluttajalla.
Tilaajan on ymmärrettävä, että hän toimii käytännössä maahantuojana, ja vastuu tuotteen vaatimustenmukaisuudesta on hänellä itsellään.
Hyttyskarkote voi sisältää mitä tahansa – myös kiellettyjä aineita
Tukesin ylitarkastaja Elina Rydman korostaa, että ulkomailta tilattu karkote voi sisältää tuntemattomia kemiallisia aineita, jotka voivat olla vaaraksi sekä käyttäjälle että ympäristölle.
– Tilaajan on hyvä huomioida, että ulkomailta tilattu tuote voi sisältää mitä tahansa, jopa tuntemattomia myrkyllisiä kemikaaleja, jotka ovat vaaraksi ympäristölle ja ihmisille, toteaa ylitarkastaja Elina Rydman Tukesista.
Tuote voi vaikuttaa tehokkaalta, mutta se ei kerro mitään sen turvallisuudesta. Ilman Tukesin hyväksyntää ei voida tietää, mitä aineita valmiste todella sisältää.
Tilatessaan epäilyttävän karkotteen, kuluttaja voi paitsi vaarantaa terveytensä, myös menettää rahansa. Tulli voi takavarikoida tuotteen, eikä tilaajalla ole oikeutta korvauksiin.
– Jos Tulli ottaa haltuun luvattoman lähetyksen, menettää tilaaja tilatun tuotteen lisäksi tilaukseen käytetyt rahat, selventää tulliylitarkastaja Suvi Etelämäki.
Ohje
Hyttysmyrkky vai hyväksytty biosidi? Näin tunnistat turvallisen tuotteen
- Luotettavan ja laillisen hyttyskarkotteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta, joka löytyy pakkauksesta.
- Lisäksi pakkauksessa tulee olla selkeästi näkyvissä käyttöohjeet sekä suomeksi että ruotsiksi. Jos nämä puuttuvat, kyseessä on todennäköisesti tuote, jota ei ole hyväksytty Suomessa käytettäväksi.
Erityisesti EU:n ulkopuolelta tulevat tilaukset ovat ongelmallisia, mutta myös EU-alueen verkkokaupoista ostetuissa tuotteissa voi olla puutteita. Siksi on tärkeää tarkistaa tuotetiedot huolellisesti ennen tilaamista.

Hyväksytty hyttyskarkote suojaa, laiton voi sairastuttaa
Kesän hyttyskaudella on ymmärrettävää, että tehokasta suojaa halutaan nopeasti ja helposti. Silti turvallisuudesta ei kannata tinkiä. Tukesin ja Tullin viesti on selvä: älä osta hyttyskarkotteita sokkona verkkokaupasta. Varmista aina, että tuote on Suomessa hyväksytty ja sisältää riittävät tiedot sen turvallisesta käytöstä.
Ohje
Hyttynen lyhyesti
- Hyttynen on kaksisiipinen hyönteinen ja kuuluu Culicidae-heimoon.
- Suomessa esiintyy useita lajeja, joista yleisimmät kuuluvat Aedes- ja Culex-sukuihin.
- Vain naarashyttynen imee verta, sillä se tarvitsee ravinteita munien kehittymiseen.
- Hyttyset lisääntyvät seisovassa vedessä, kuten lätäköissä, ojissa ja sadevesiastioissa.
- Ne ovat aktiivisimmillaan kesäkuukausina, erityisesti kosteina ja lämpiminä iltoina.
- Hyttyset löytävät ihmisen hengityksen hiilidioksidin, ihon lämmön ja hajujen perusteella.
- Niiden koko vaihtelee lajista riippuen, mutta useimmat ovat vain muutaman millimetrin mittaisia, harvoin yli 16 millimetriä.
- Suomessa hyttyset ovat lähinnä kiusallisia, mutta muualla maailmassa ne voivat levittää tauteja, kuten malariaa tai denguekuumetta.
Lue lisää hyttysten karkottamisesta:
Lähde:
Tukes, tiedote 05.06.2025
Lisätietoja antavat:
Tukes: ylitarkastaja Elina Rydman, etunimi.sukunimi@tukes.fi
Tulli: tulliylitarkastaja Suvi Etelämäki, yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta: p. 0295 527150, viestinta@tulli.fi
Sinua voisi kiinnostaa myös:

R&R-messut jo historiansa 22. kerran

Miksi enää kärsiä mökkivessan hajuista? Hiilet® Luxury tarjoaa ratkaisun

R&R-messujen tarjonta vuonna 2025

Massalattiat ‒ muovimaton korvaaja?

Älykäs turvateknologia varmistaa kiinteistöjen turvallisen hallinnan
