• Etusivu
  • Kasvillisuus

Fastlock Uni - Klik ja kiinni on!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy
Päivitetty 07.05.2020
20142_37874.jpg

Valokatteesta voi tehdä kevyen suojan autolle, moottoripyörälle, mönkijälle.

Pimenevissä kesäilloissa pidetään rapukestejä, mitä mukavampia juhlia tai istuskellaan muuten vaan. Auringon paahteella on mukava siirtyä valokatteen alle viilenemään. Valokate mahdollistaa suojaisat illanistujaiset, tähdenlentojen katselut ja vaikkapa retkeilyn kuivana omalla terassilla. Kirkas valokate päästää valon lävitseen, mutta suojaa sateelta, tuuleltakin. Kovan sateen sattuessa tai hallan uhatessa kasvit saa suojaan valokatteen alle - pyykitkin voidaan kuivata sen alla. Autolle ja muille menopeleille voidaan rakentaa valokatteella suoja.

Valokatteen asennus

1426_258570227_201031295635.jpg
Fastlock Uni on tehty kestämään. Taivutettavalla ja helposti asennettavalla valokatteella toteutat helposti yksilöllisen katoksen.

Miksi valitsisin Fastlock Uni -valokatteen?

Fastlock Uni -valokate voidaan valita monista eri syistä:
• Pitkäikäinen, kestävä ja helppohoitoinen valokatemateriaali
• Nerokas putkisaumakiinnitys
• Vesitiivis – ei vuotoalttiita katteen läpimeneviä kiinnitysreikiä
o muovimateriaaleissa kiinnitysreiät suurenevat lämmönvaihtelujen myötä ja siten aiheuttavat vuotokohtia. Fastlockin lämpöeläminen on eliminoitu katteen muodolla; kaari suurenee ja pienenee lämmönvaihtelujen myötä
• Taipuu myös kaarelle; minimi taivutussäde 1,5 m (voi taivuttaa ympyräksi jonka halkaisija on 3 m)
• Ylösnostetut saumat pysyvät puhtaana
• 10 v. takuu
• Tyylikäs ja viimeistelty ulkonäkö
• Valmistettu polykarbonaatista, ei haalistu, haurastu tai muuta väriään pitkänkään ajan kuluessa
• Alhaaltapäin asennus onnistuu – turvallista, kun ei tarvitse nousta katteen päälle
• Kevyt asentaa, paino 1,9 kg/m²
• Kaiken kokoisiin ja muotoisiin kattoihin
• Fastlock Unin yksittäisiä levyjä on mahdollista vaihtaa, mikäli katteeseen tulee vaurioita myöhemmin

Valokate istuu julkisivuun kuin aina olisi ollut siinä.
Valokate istuu julkisivuun kuin aina olisi ollut siinä.

Mikä on levyn koko?

Fastlock Uni -levyn hyötyleveys on 200 mm. Levyn toisessa reunassa on isompi, ja toisessa pienempi putkisauma, jotka liitetään toisiinsa. Näin levy voidaan kiinnittää ruoteisiin ilman läpireikiä. Vakiopituudet valokatteella ovat 3 m, 3,5 m (kirkas), 4 m, 5 m ja 6 m. Levyn voi tilata myös kohteen mukaan määrämittaan leikattuna.

Missä väreissä valokatetta saa?

Levyjä on saatavana kirkkaana, valkoisena tai pronssinvärisenä. Kirkkaan valonläpäisykyky on 72%, valkoisen 35% ja pronssin 60%. Kirkkaat levyt soveltuvat täydellisesti paikkoihin, joissa halutaan maksimaalista valon määrää. Valkoinen puolestaan antaa miellyttävän pehmeän valon. Aurinkoisina päivinä se toimii ikään kuin suojakilpenä heijastaen 70% auringon UV-säteistä. Pilvisempinä päivinä valkoisen pinta puolestaan tuo vaikutelman kuin katoksen alla olisi kirkkaampaa. Pronssinvärinen, läpikuultava kate puolestaan on lämminsävyinen vaihtoehto, joka kuitenkin läpäisee runsaasti valoa.

Fastlock Unia on saatavana tilauksesta isommissa erissä myös sävytettynä. Värilliset valokatteet sopivat erityisesti julkisten kohteiden kattamiseen. Sopivia käyttökohteita ovatkin muun muassa kauppakeskukset, julkiset rakennukset, urheilustadionit, päiväkodit, koulut jne. Sävytetty valokate soveltuu erityisen hyvin kohteisiin, joissa yrityksen tai yhteisön imagovärien esiintuominen on tärkeää. Minimitilauserä värillisille valokatteille on 20 m².

20145_39384.jpg

Miten levyt kiinnitetään?

Fastlock kiinnitetään putkisaumoistaan ruoteisiin ilman läpireikiä. Kiinnikkeinä voidaan käyttää alhaaltapäin asennettavaa kiinnikettä. Silloin valokatetta voi koota maassa ja nostaa katolle isompina paloina, ja kiinnittää alhaaltapäin. Asennus sujuu muovikiinnikkeellä helposti ja turvallisesti alhaaltapäin. Muovikiinnike asetetaan putkisaumaan ja kierretään neljänneskierros niin, että levyt lukkiutuvat. Klik!

Asennusvideo

Fastlock Uni -valokatteen metallikiinnikkeen asennus
Fastlock Uni -valokatteen metallikiinnikkeen asennus

Toinen vaihtoehto on ruoteen päälle tuleva kiinnike, joka ei jää ollenkaan näkyviin alhaaltapäin. Se on hieman hitaampi ja enemmän tarkkaavaisuutta vaativa kiinnitystapa, koska kiinnikkeet asennetaan ensin ja valokatelevyt yksitellen niihin kiinni. Kiinnikkeet voidaan asentaa linjalangan avulla, tai käyttää pussissa mukana tulevaa kulmarautaa kiinnikevälin mittaamiseen.

Fastlock Uni -valokatteen muovikiinnikkeen asennus
Fastlock Uni -valokatteen muovikiinnikkeen asennus

Molemmat kiinnikkeet soveltuvat puuruoteisiin, mutta metalliruoteeseen käytetään aina ruoteen päälle tulevaa muovikiinnikettä. Tällöin muovikiinnikkeen mukana tulevat naulat vaihdetaan ruuveihin, joiden halkaisija on max. 3,9 mm ja pituus vähintään 32 mm.

Kaareviin katoksiin suositellaan ruoteen päälle tulevaa muovikiinnikettä.

Kaltevuuden ollessa 10° (1:6) tai jyrkempi levyt kiinnitetään yläreunoistaan ruuveilla valumisen estämiseksi. Katteen minimikallistus 25 mm/m (eli 1:40 tai 1,4°). Joka toiseen putkisaumaan porataan reikä ja ruuvataan kiinni ruoteeseen. Levyt kiinnitetään jokaiseen putkisaumaan ja jokaiseen ruoteeseen, joten tällöin kiinnikemäärä on noin 10 kpl/m².

Reunimmaiset levyt kiinnitetään putkisaumastaan jokaisen ruoteen päähän sivukiinnikkeillä.

Katto vaatii seuraavan alusrkaenteen: ruodejako max k 600 mm (eli ruoteiden väli on keskeltä keskelle 600 mm). Jos lumikuorma on suurempi kuin 1,8 kN/m² (180 kg/m²) niin ruodejakoa tihennetään. Ruodekoko min. 45 x 45 mm (puuruoteet). Kantavat rakenteet tulee toteuttaa rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaisesti.

Mikäli katteen yläpuolelta on mahdollista pudota lunta ja jäätä valokatteen päälle, suositellaan lumiesteiden käyttöä. Korkealta putoava lumi ja jää voivat vahingoittaa valokatetta ja alusrakenteita.

Miten levyjä voidaan leikata?

Levyt voidaan tarvittaessa katkaista pienihampaisella sahalla (esim. rautasaha tai listasaha). Katkaisussa käytetään mahdollisimman vähän voimaa ja pidetään saha noin 45º kulmassa. Sahausta helpottaaksesi voit tehdä laudoista hieman levyjä kapeamman kourun (esim. 180 mm), koska jännitetty levy on helpompi sahata. Ks. kuva.

Myös kulmahiomakone soveltuu katkaisuun, kun käytetään timanttilaikkaa (segmentoitu kehä).

Ison levymäärän ollessa kyseessä ne kannattaa tilata valmiiksi oikeaan mittaan leikattuna.

Valokatteen työstö onnistuu tavanomaisilla työkaluilla.
Valokatteen työstö onnistuu tavanomaisilla työkaluilla.

Vinkki putkisaumojen kiinnittämiseen

Jämäköiden putkisaumojen asentamista voidaan helpottaa esimerkiksi vedestä ja käsitiskiaineesta sumutinpulloon tehdyn laimean liuoksen avulla.

Icopal Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10002.jpg
Päästä auringonvalo sisään Icopalin valokatteella
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
20084_10013.jpg
Fastlock Canopy - näyttävä ovikatos helposti
Ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sään rasituksilta. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Icopalin Fastlock Uni –valokatteesta on saatavana asennusvalmis ovikatospakkaus tarvikkeineen. Kokonaisuuteen kuuluu katokseen tarvittava määrä valokatetta, katoksen rakenteet sekä kiinnikkeet.
20084_10002.jpg
Valokate kesäkeittiöön
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Rikkakasvien torjunta
Liukkautta aiheuttavat kasvit:apilat, voikukka, poimulehti ja piharatamo.Pinnan kulutuskestävyyttä heikentävät kasvit:sammal ja tähtimö.Enimmäkseen mulloksella nurmikon pintaa pitävät:yksivuotiset kasvit.Nurmikon värin ja pintarakenteen tasaisuutta haittaavat kasvit:korkeat ruohot ja matalaanleikkausta kestävät värikkäästi kukkivat kasvit esim. pihatatar, siankärsämö ja piharatamo.VoikukkaVoikukka iskee, kuten sammalkin, huonosti lannoitettuun nurmikkoon. Voikukkaa torjutaan myrkyillä. Voikukkamyrkyn teho perustuu siihen, että voikukka kasvaa itsensä kuoliaaksi - kasvu nopeutuu niin, ettei juuristo pysy vauhdissa mukana, vaan kuluttaa kaiken vararavintonsa ja kuihtuu lopulta pois. Ellet halua käyttää torjunta-ainetta, voit kokeilla puutarhamyymälöistä saatavaa voikukkarautaa voikukan poistoon.Koska voikukka leviää siemenistä pitkienkin matkojen päähän, siitä on vaikea päästä kokonaan eroon. Jotkut pitävät voikukkaa kauniina kasvina ja puoliluonnonvaraisiin nurmikoihin sopivana.NoidankehäNoidankehät ilmaantuvat vanhoille nurmikoille kasvukaudella. Ensin ne ovat tummanvihreitä kehiä, joiden reunalla ruoho myöhemmin ruskettuu ja kuolee. Kehiin kasvaa pieniä vaaleanruskeita nurminahikkaita. Ne ovat syötäviä, sitkeähenkisiä ja vaikeasti torjuttavia sieniä.Lue lisää nurmikosta
verkkolehtiautomaatti_P_9688.jpg
Kalkitus maanparannuksen kulmakivenä
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m2. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.
20099_18550.jpg
Tehokas TC-oksasilppuri ei nirsoile
Uusi Turbine Cut -järjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. Boschin TC-oksasilppuri ei tukkeudu, vaikka syötät sille pehmeitä kasviversoja, lehtiä, risuja tai isompia ja kovempia oksia. Näin keväällä pihamaalta löytyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka voi toki kierrättää kompostin kautta mullaksi, mutta jotka voi myös hyödyntää nopeasti katteeksi. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella silppuria varten; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle ja silppuavat kaiken lyhyeksi ja pieneksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton