• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kalkitus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.01.2024
verkkolehtiautomaatti_P_9688.jpg

Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m2. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.

Kalkin tarve riippuu maan pH:sta. Normaali kasvialusta on hyvä kalkita vähintään parin vuoden välein, n. 10–30 kg / 100 m2. Jos maa on hapanta, kalkkia pitäisi levittää jopa 40-100 kg / 100 m2. Tarkemmat ohjeet löytyvät aina kunkin tuotteen pakkauksista. Happamuuden poisto savi- ja multamailla vaatii enemmän kalkkia kuin keveillä hiekka- ja hietamailla.

Maan pH:n voi mitata itse ostamalla pH-liuskoja puutarhamyymälöistä tai apteekista tai lähettämällä maasta näytteen (Viljavuuspalvelu Oy, PL 500, 50101 Mikkeli p. 015-320 400). Näytteitä otetaan useammasta kohdasta kasvimaata ja tästä näytteiden sekoituksesta otetaan analysoitavaksi lähetettävä näyte. Perustutkimukseen sisältyy maalaji- ja multavuusmääritys, pH ja johtoluku, sekä pääravinteista kalsiumin, fosforin, kaliumin, magnesiumin ja rikin liukoisten, ts. kasveille käyttökelpoisten osien määritys.

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0-6.5. Happamassa viihtyvät esim. alppiruusut, hortensiat, pensasmustikat, havupuut, ja kanervat. Perennojen kalkintarve kannattaa aina tarkistaa ennen istutusta. Peruna ja punajuuri tulevat runsaasti kalkitussa maassa helposti rupisiksi.

Kalkki kannattaa levittää keväällä lumen päälle, ennen muiden lannoitteiden levitystä. Näin kalkki sulaa nopeasti kosteaan maahan. Jos lumi on jo ehtinyt hävitä, kannattaa odottaa sadetta, ja levittää kalkki juuri ennen sadetta. Kalkita voi myös syksyllä.

Pölyävä hienojakoinen kalkki, ns. dolomiittikalkki on nopeavaikutteista ja edullisinta, mutta levitystyö on epämukavaa. Myynnissä on myös rakeisia kalkkeja, jotka eivät pölyä. Jotkut kalkkiseokset sisältävät myös muita ravinteita. Tutustu tuotteisiin myymälöissä.

Kevätkalkitus kannattaa
Happaman maan kasvit

Syyskalkitus

Syyskalkitus kannattaa tehdä syys-lokakuussa ennen lumen tuloa. Kasvimaan syyskalkitus tuo monia etuja: Ennen maan muokkausta levitetty kalkki sekoittuu tasaisesti muokkauskerrokseen, jossa se talven aikana parantaa maan rakennetta ja neutraloi happamuutta niin, että maan kunto on laadukas heti seuraavaa satokautta varten. Sammal viihtyy liian happamassa nurmikon pohjassa. Maa kannattaa kalkita vuosittain.

Puuntuhka

Puuntuhka sisältää kalsiumia, kuten kalkkijauheet ja -rakeet. Sen lisäksi tuhka sisältää fosforia, magnesiumia, booria ja kobolttia. Jos peruskalkitus halutaan tehdä tuhkalla, pitää tuhkaa levittää 10–25 kg aarille. Määrään vaikuttaa maan lähtötilanne: mikä on pH perustettaessa kasvimaata tai istutettaessa kasveja ja mitä kasveja aiotaan kasvattaa.

Jos tuhkalla halutaan pitää maan pH tietyllä tasolla, riittää ylläpitokalkitukseksi muutama kilo aaria kohti. Ylläpitokalkitus aloitetaan muutaman vuoden kuluttua peruskalkituksesta. Kun halutaan kalkitusaineena käyttää tuhkaa, pitäisi sen olla käsittelemättömästä puusta syntynyttä tuhkaa.

Jos joukossa on poltettu paperia tai pahvia, vältetään tuhkan levittämistä hyötykasvimaalle syötävien kasvien käyttöön. Tällainen tuhka voidaan käyttää koristekasveille mm. painomusteen mahdollisesti sisältämien haitallisten aineiden vuoksi. Tuhkaa levitettäessä lumen päälle pitää myös muistaa, että osa tuhkasta kulkeutuu muille maille sulamisvesien ja kevätsateiden mukana.

Tuhkan käyttö puutarhassa

Maanäyte

Maan pH:n voi mitata itse ostamalla pH-liuskoja puutarhamyymälöistä tai apteekista tai lähettämällä maasta näytteen (esim. Viljavuuspalvelu Oy, PL 500, 50101 Mikkeli). Näytteitä otetaan useammasta kohdasta, ja tästä näytteiden sekoituksesta otetaan analysoitavaksi lähetettävä näyte.

Paljonko kalkkia laitetaan?

Hyvin kalkitussa maassa kasvisi viihtyvät. Oikealla pH-alueella kasvit hyödyntävät sekä maan luontaiset että siihen lannoittamalla lisätyt ravinteet parhaiten. Kalkitustarve riippuu maan pH-luvusta, maalajista, multavuudesta ja kasvilajista. Siksi tarkan määrän selvittämiseksi tarvitaan aina viljavuustutkimus. Ellei sitä ole tehty, voidaan käyttää seuraavia ohjeellisia määriä:

Nurmikko

Paras kalkitusajankohta on keväällä lumen päälle, jolloin kalkki imeytyy sulamisvesien mukana maahan. Jos kalkitus tehdään lumen sulamisen jälkeen, kannattaa käyttää sadetinta tai kasteluletkua. Näin vältetään kalkin pölyäminen ja kulkeutuminen kenkien mukana.

  • Peruskalkitus nurmikon perustamisen yhteydessä: 60–75 kg/100 m²
  • Ylläpitokalkitus kolmen vuoden välein: 30 kg/100 m²

Erittäin vaateliaat puutarhakasvit (pH-tavoite 6-7)

Avomaankurkku, herne, kaali, lanttu, palsternakka, papu, porkkana, punajuuri, purjo, päärynä, raparperi, sipuli, tomaatti ja tulppaani.

  • Peruskalkitus: 70–100 kg/100 m²
  • Ylläpitokalkitus kolmen vuoden välein: 30 kg/100 m²

Vaateliaat puutarhakasvit (pH-tavoite 6,0-6,5)

Marja- ja hedelmäkasvit, vihannes- ja koristekasvit.

  • Peruskalkitus: 60–75 kg/100 m² tai 2–3 kg/pensas
  • Ylläpitokalkitus kolmen vuoden välein: 30 kg/100 m²
Muut
  • Alppiruusuille (pH-tavoite 5,5) ja pensasmustikalle kalkitusta ei suositella ollenkaan
  • Ruokaperunalle (pH-tavoite 5,8–6,1, Ca-tavoite yli 1000 mg/l)
  • Peruskalkitus: 45–60 kg/100 m²
  • Ylläpitokalkitus kahdeksan vuoden välein: 30 kg/100 m²
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74145.jpg
Miten saan vaahteran juuret tuhottua?
Lukija kysyy: "Pihaltamme kaadettiin vaahteran alku, korkeus noin 2.5 metriä, koska se kasvoi liian lähellä taloa. Vaahterasta jäi kanto maahan, joten kuinka saan juuret tuhottua, ettei se lähde kasvattamaan uutta tainta? "
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneen huollosta ja käytöstä
Mitä huoltoa kasvihuoneeni tarvitsee?Liukuoven laakerit kannattaa öljytä vuosittain. Syksyllä, kun olet tyhjentänyt kasvihuoneen kaikesta kasvijätteestä, pese kasvihuone sisältä kuumalla vedellä ja mäntynestesaippualla. Pese kasvihuone ulkopuolelta keväisin.Minulla on vihreärunkoinen kasvihuone, tarvitseeko sitä maalata usein?Ei tarvitse, kasvihuoneesi runko on polttomaalattua alumiinia ja kestää vähintään kymmenen-viisitoista vuotta ilman huollon tarvetta.Kestävätkö muoviset kennolevyt pohjoista ilmastoa?Kestävät hyvin. Kennolevyjen materiaali on polykarbonaattia, joka on erittäin iskunkestävä ja sitkeä materiaali, ei naarmuunnu helposti ja on käytännössä särkymätön. Kennolevyn UV-suojaus kestää koko kasvihuoneen käyttöiän. Polykarbonaatti kestää lämpötiloja -100... +120°C . Liuottimia tai voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää kennolevyjen pesuun. Kennolevyn hyvä lämmöneristyskyky tekee siitä erinomaisen materiaalin kasvihuoneisiin.Miten suojaan kasvihuoneeni talvella?Suosittelemme kasvihuoneen peittämistä esimerkiksi kevytpeitteellä. Tavallinen lumikuorma ei vahingoita kasvihuonetta, mutta puista tai räystäiltä tippuvat lumipaakut voivat niin tehdä. Kiristä kevytpeite huolellisesti, lepattava peite rikkoutuu helposti.
20212_68565.jpg
Työkalut valmiiksi pihan hoitoon
Talven väistyessä hiljalleen alkaa kevätaurinko tehdä tuloaan ja valoisuus lisääntyä. Nyt on hyvä aika valmistautua kohta käsillä olevaan kasvukauteen ja suunnitella, mitä kaikkea pihan hoidossa olisi hyvä olla apuna helpottamassa työskentelyä. Monet uudet ja tehokkaat sähköyökalut sekä -laitteet tekevät puutarhan hoidosta vaivatonta ja miellyttävää.
20238_82911.jpg
Viikon kysymys: Miksi ison katajan oksat ruskettuvat?
Pihaporttimme pielissä oli 5 isoa katajaa ja kaksi pientä lisäistutuksena viime syksynä. Tänä kesänä yhden ison katajan oksissa on neulaset alkaneet ruskettua kokonaan. Samaa on jonkun verran levinnyt myös muihin katajiin. Usein oksissa on jonkin verran myös vihreitä neulasia muissa pikkuoksissa. En ole uskaltanut leikata ruskeita pois kun olen ajatellut vahingoittaako se puita enemmän. Ruskea neulasalue kuitenkin on pikkuhiljaa levinnyt kesän aikana.
20228_79316.jpg
Luumupuun muumiotaudin hoito? Asiantuntija vastaa
Mistä johtuu ja miten voi estää luumupuun muumiotautia? Ohessa kuva muumiotaudin näköisistä luumuista. Koska ja millä aineella torjutaan luumuihin pesiytyvät madot?
20145_39420.jpg
Parvekelasituksella mukavaa lisätilaa
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton