• Etusivu
  • Kasvillisuus

Häiden koristelut

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.08.2018
20066_261.jpg

Kesä on häiden aikaa, ja kesäinen luonto tarjoaakin komeat puitteet juhlille. Morsiusparin ja kirkon ja hääjuhlapaikan koristelulla saadaan vielä korostettua juhlan arvokasta luonnetta. Häiden keskipisteenä on morsiuspari.

Morsian kantaa kukista sidottua morsiuskimppua kädessään. Aikaisemmin morsiuskimppu on ollut sulhasen lahja morsiamelle, mutta nykyään morsiamet haluavat valita kimpun omien mieltymystensä mukaan. Morsiuskimpun muotoa, kokoa ja kukkia valitessa on hyvä muistaa, että kimpun tarkoitus on korostaa morsiamen ja morsiuspuvun kauneutta eikä kätkeä morsianta taakseen. Kimppujen muodoissa on valinnan varaa: muutaman kukan asetelmasta tai tiukan pyöreästä kimpusta pisaran malliseen tai runsaasti valuvaan "kukkapuroon". Kimppu voi myös kiertää käsivartta köynnöksenä. Kimpussa käytettäviä kukkia voi käyttää myös kampauksen ja hääpuvun koristeluun, joko aitoina kukkina tai silkkisinä versioina.

20066_245.jpg
20066_246.jpg

Kimppu tehdään morsianta miellyttävistä kukista, mutta on hyvä muistaa, että morsiuskimpun pitää säilyä koko päivän kauniina. Yleensä kannattaa valita sesongin kukkia, jotta hinta-laatusuhde on parhaimmillaan. Kukiksi valitaan kestävät kukkalajit, ja kimppu sidotaan huolella kantokahvaan, jossa kukat on aseteltu kosteaan sieneen. Toinen tapa huolehtia kukkien tuoreena pysymisestä, on topata jokainen kukan varsi erikseen kostealla pumpulilla ennen kimpun sitomista. Omaa morsiuskimppuaan ei saa itse sitoa, sen uskotaan tuovan huonoa onnea. Kimppu onkin varminta tilata kukkakauppiaalta.

Kukkia voi käytää myös hiusten ja morsiuspuvun koristeluun.

20066_247.jpg
20066_255.jpg

Sulhasen rintapieleen kiinnitetään myös pieni kukkakimppu eli viehe. Se on useimmiten tehty samoista kukista kuin morsiamen kimppukin. Kimppu kiinnitetään niin, että kukkien varret tulevat alaspäin. Frakkiin pukeutunut sulhanen kiinnittää rintapieleensä valkoisen neilikan, orkidean, gardenian tai kameliankukan. Kun sulhasella on valkoinen neilikka, on morsiamen isällä ja bestmanilla punainen neilikka. Sotilas- tai virkapuvussa vihittävä sulhanen ei käytä kukkia.

Myös morsiuslapset koristellaan kukin. Morsiustytöille voidaan sitoa kukkakranssi päähän, he voivat kantaa kädessään pieniä kukkakimppuja tai kukkakoreja. Sulhaspojan rintapieleen laitetaan myös pieni kukkakimppu. Bestmanin rintapieleen samoin kuin morsiamen sulhaselle luovuttavan isän rintapieleen kiinnitetään kukka. Morsiusparin äidit voivat koristautua kukkavieheellä, joka voidaan kiinnittää rintapieleen, olkapäälle, hiuksiin tai hattuun.

20066_248.jpg
20066_258.jpg
20066_257.jpg

Vanha kansa kertoo, että kimpun tulee säilyä ehjänä häiden jälkeenkin, jotta avio-onnikin säilyy. Niinpä moni teettää morsiuskimpustaan kukkataulun tai kuivattaa kimpun. Morsiuskimppua ei siis heitetä heittokimppuna, vaan siihen tarkoitukseen tehdään morsiuskimppua muistuttava pienempi kimppu.

20066_249.jpg
20066_250.jpg

Auto, jolla morsiuspari kulkee juhlapäivänä, koristellaan silkkinauhoin ja kukin. Elävistä kukista tehty koriste autoon saadaan tehtyä asettelemalla kukat tähän tarkoitukseen tehtyyn kukkasienitelineeseen. Telineessä on iso imukuppi, jolla koriste kiinnitetään autoon.

20066_251.jpg
20066_252.jpg

Kirkossa alttari koristellaan kukin ja myös alttarin molemmin puolin käytetään usein kukka-asetelmia. Morsiusparin kulkema kirkonkäytävä voidaan myös koristella. Kirkon penkkien päihin voidaan kiinnittää silkkinauhalla tai huomaamattomasti teipaten kukkakimput. Kimput saadaan pysymään tuoreina, vaikka ne kiinnitettäisiinkin jo esim. edellisenä iltana, laittamalla kukkien varret kosteaan pumpuliin ja peittämällä pumpuli kukkasidontateipillä tai laittamalla kukkien varret pieneen muovisuppiloon.

Näitä samoja pieniä kukkakimppuja voi käyttää juhlapaikan koristelussa, kunhan vain sovitaan, että joku huolehtii ne kirkosta juhlapaikalle. Kirkon koristelusta ja niiden pois viemisestä pitää sopia etukäteen. Usein kirkkoon on heti tulossa uusi pari vihittäväksi ja edellisen parin koristeet on vietävä pois. Hyvä vaihtoehto voisi olla, että samana päivänä samassa kirkossa vihittävät parit voisivat sopia yhteisestä koristelusta. Juhlapaikan voi koristella vapaasti mielensä ja juhlien tyylin mukaan. Kesähäissä käytetään usein sisälle tuotuja koivuja koristeena.

20066_254.jpg

Sormuksia varten voi tehdä oman sormustyynyn, jonka voi koristella kukin tai lehdin.

20066_259.jpg
20066_260.jpg

Luonnosta tai omasta pihasta voi kerätä kukkia, oksia tai havuja esim. pöytiin, joissa vieraat istuvat. Jos pöytien koristeena käytetään kukka-asetelmia, tehdään asetelma pöydän käyttötarkoituksen mukaan. Pöydän, josta noudetaan juhlan tarjoilut, voi koristella korkealla kukka-asetelmalla. Pöydät, joissa vieraat aterioivat ja seurustelevat, koristellaan matalilla kukka-asetelmilla. Kukka-asetelmat eivät saa haitata katsekontaktia ja seurustelua pöydän eri puolilla istuvien vieraiden välillä.

Kukkien sanomaa ei sovi väheksyä. Kukilla välitetään suuria tunteita ja "salattuja viestejä". Itse kukka, kukan väri ja niiden lukumäärä kertovat paljon. Katso lisää kukkaiskielestä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81610.jpg
Tuija-aidan etäisyys isoihin puihin? Asiantuntija vastaa
Menestyykö tuija-aita ison kuusen vieressä ja jos ei menesty, niin kuinka kaukana isosta kuusesta aita menestyisi? Onko olemassa jotain konstia, joilla tuija-aidan saisi menestymään ison kuusen vieressä?
20199_60102.jpg
Suojaa kasvisi
Pihapiirin kasveja koettelevat monet asiat: esimerkiksi erilaiset eläimet kuten myyrät, jänikset, peurat sekä säiden nopea vaihtelu. Joka talven ja kevään aikana muun muassa myyrät tekevät rajuja tuhoja taimille ja aiheuttavat monelle kotipuutarhurille mielipahaa.Kun tunnet puutarhasi mahdolliset "viholliset", voit ryhtyä estämään ja minimoimaan tulevan talven haittoja.
202111_73884.jpg
Vuoden 2021 viljasato on 2000-luvun pienin
Luonnonvarakeskus kertoi tiedotteessaan 24.11.2021, että tänä syksynä korjattiin 2,6 miljardin kilon viljasato. Sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä pieni viljasato on viimeksi korjattu vuonna 1992. Heikko sato huolettaa.
20228_79410.jpg
Viikon kysymys: Tuija-aidan istutus ja kastelu
Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?
20222_76864.jpg
Lutikka
Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.
20069_370.jpg
Täysi palvelu ja laaja valikoima kiviaineksia Lohja Rudukselta
Hienotäytettä, välpättyä karkeatäytettä, hienoa kalliomursketta, salaojasoraa, kapillaarikatkoa, turvahiekkaa... Tonneja, autokuormia vai kuutioita?Oikea kivi oikeaan paikkaanRakentamisen kiviaineksilla on omat tehtävänsä, eivätkä ne väärässä paikassa toimi toivotulla tavalla. Salaojasora ei esimerkiksi ole oikea ratkaisu maanvaraisen lattian alle, mutta Kapillaarikatkosepeli katkaisee veden kulkeutumisen niin ylöspäin kuin sivusuunnassakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton