• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tuija-aidan istutus ja kastelu? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.01.2024
20228_79410.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.

Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kastelu on yksi pulmallisimmista asioista, jonka vaikeuskerrointa lisää se, että oireet liian märkyyden ja liiallisen kuivuuden välillä ovat hämmästyttävän samankaltaiset. Lisäksi kastelumääriin ja -tiheyteen vaikuttavat monet muutkin kasvupaikkatekijät.

Tärkeä tekijä on perusmaan laatu, joka vaikuttaa maaperän läpäisevyyteen. Perusmaa on varsinaisen kasvualustan alapuolella. Siitä riippuu, kuinka hyvin kosteus säilyy maaperässä. Esimerkiksi savimaa pidättää hyvin kosteutta, kun taas hiekkamaa päästää sen nopeasti lävitseen. Kasvualustan syvyys ja mullan laatu vaikuttavat myös kastelun tarpeeseen. Matala kasvualusta kuivuu nopeammin kuin syvä, hiekkamulta nopeammin kuin savinen multa. Laaja ja syvä kasvualusta sitoo kosteutta itseensä eikä kostuttuaan kuivu nopeasti. Kuorikate saattaa myös vähentää maan kuivumista. Sääolot, kuten tuulisuus tai paikan suojaisuus sekä aurinkoisuus tai varjoisuus vaikuttavat kasvien haihduttamiseen ja sitä kautta kosteuden tarpeeseen. Lisäksi itsekin mainitsemasi kuumuus ja kuivuus vaikuttavat, eikä sateen riittävyyteen, vaikka sitä saataisiinkin, ole luottamista.

Koska muuttuvia tekijöitä on paljon, on tärkeää oppia arvioimaan kastelutarve ja sopiva annostelu kasvupaikalla. Istutuksia voi myös kastella liikaa, jolloin juuret eivät saa happea vaan tukehtuvat. Vaikka kyseessä on liiallinen märkyys, sen oireet voivat näyttäytyä kuivumisena, sillä kasvien aineenvaihdunta häiriytynyt pahasti.

Kastelun tarvetta kannattaa tunnustella käsin hieman pintaa syvemmältä. Kuopaisemalla lapiolla maata sieltä täältä juurten viereltä (varoen tietenkin, ettei juuristo vaurioidu) ja tunnustelemalla sitä käsin selviää, onko multa syvältä kosteaa vai kuivaa. Jos pinta on kuivaa ja kosteutta löytyy vaikkapa 10 cm:n syvyydeltä, on se syvemmältäkin kosteaa. Eli suuriin kaivelemisiin ei tarvitse eikä pidä ryhtyä. Rutikuivaksi ei multaa pidä päästää, sillä täysin kuivunut maa ei hevillä ime vettä vaan se valuu pintoja pitkin muualle kuin on tarkoitettu.

Suosituksemme uuden tuija-aitanne kasteluun on nyt pitää merkittävä kastelutauko. Viikon päästä voi tarkistaa kuten yllä on neuvottu, onko märkyys vähentynyt. Luultavasti tarvitaan paljon pidempikin tauko, joten maltti on nyt tärkeää ja on uskallettava olla kastelematta ennen kuin maa on selkeästi osoittanut kuivahtamista. Juuret tarvitsevat happea toipumiseen, joka voi olla hidasta. Siksi maa luultavasti kuivuu nyt hitaammin kuin jatkossa, kun juuristo on toipunut. Mutta jos juuret ovat jo pahasti vaurioituneet, ne eivät toimi ja vauriot voivat edelleen pahentua.

Lisää vinkkejä kasteluun ja sen tarpeen arviointiin löytyy täältä.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?
20238_82931.jpg
Viikon kysymys: Orapihlaja-aidan alasleikkaus
Mitkä selvitymismahdollisuudet 40-vuotta vanhalla orapihlaja-aidalla on, jos alasleikkaamme sen näin loppukesästä? Aidanne on runsas ja hyvinvoiva yläosasta, mutta alaosa alkaa olla jo aikansa elänyt.
20238_82725.jpg
Jurova tammi? Asiantuntija vastaa
Meille istutettiin syksyllä 2022 viisi metriä korkea tammi. Sen silmut eivät ole avautuneet lainkaan. Osa oksista on kovia ja elottoman oloisia ja osa on taipuisia. Meille on sanottu, että tammi voi juroa istutuksen jälkeen. Millainen ennuste on tällaisella tammella?
202211_79999.jpg
Maanpeittokasvi nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Olen tekemässä rivitalon pihan muutostöitä ja meillä on jostain tullut nurmikolle matala kasvi, joka leviää versoilla maata pitkin. Pitäisikö poistaa koko nurmialue, sitä on n. 2 neliötä, vai annetaanko sen vain levitä? Kasvi tuli 2 vuotta sitten kukkien sekaan.
20224_77948.jpg
Onko omenapuu menetetty? Asiantuntija vastaa
Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi? Pupu on syönyt rungon kuoren.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton