• Etusivu
  • Kasvillisuus

Haitallisia puutarhakasveja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20087_11855.jpg

Lupiinit valloittavat etenkin tienvarsiniityt.

Suomeen on kotiutunut ihmisten matkassa runsas 600 vierasta lajia, joista monet uhkaavat luontomme monimuotoisuutta. Eräät puutarhan koristekasveiksi tuoduista lajeista voivat karata luontoon ja niitä tulisi siksi välttää: Jättiputket, jättipalsami, lupiinit ja kurtturuusu aiheuttavatkin jo suuria vahinkoja monilla alueilla.

Vieraslajit, eli ihmisen avulla uuteen ekosysteemiin siirtyvät lajit, ovat toiseksi suurin syy luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen heti elinympäristöjen tuhoutumisen jälkeen. Lajit, jotka valtaavat itselleen uutta elintilaa aggressiivisesti, voivat aiheuttaa merkittäviä haittoja ympäristölle, taloudelle ja ihmisten terveydelle.

Suurin osa vieraslajeista on kasveja

Pohjoismaisen ministerineuvoston mukaan Suomeen on kotiutunut 21 mereistä lajia, 24 sisävesissä elävää ja 593 maalla elävää lajia. Viimeksi mainituista suurin osa on kasvilajeja. Vierasta alkuperää olevien lajien tilalla tulisi mieluummin suosia kotimaisia kasveja.

Luontoon karanneiden vieraslajien hävittäminen on vaikeaa ja kallista, monessa tapauksessa jopa mahdotonta. Tämän vuoksi niiden leviäminen tulisi estää mahdollisimman tehokkaasti. Luonnonsuojelulaki (LSL 43§) kieltää vierasperäisten lajien levittämisen luontoon, jos on olemassa vaara, että niistä voi syntyä pysyvä kanta.

Useimmat kasveista ovat jo varsin yleisiä pihakasveja. Niiden viljelyä tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää. Jos niitä kuitenkin haluaa kasvattaa, tulee pitää erityinen huoli siitä, että ne eivät pääse leviämään lähiympäristöön.

Vaarallisiin vieraslajeihin kuuluvat muun muassa kiertotatar-lajit, kuten japanintatar (Fallopia japonica), jättitatar (Fallopia sachalinensis) ja näiden risteymä hörtsätatar (Fallopia x bohemica). Lajit ovat kotoisin Itä-Aasiasta, josta niitä on viety ympäri maailmaa puutarhoihin koristekasveiksi. Ne ovat suosittuja puutarhaperennoja, koska ne ovat sitkeitä, nopeakasvuisia ja leviävät helposti kasvullisesti. Samat ominaisuudet ovat kuitenkin tehneet niistä erittäin vaikeita ja haitallisia rikkakasveja. Kiertotattaria ei tule siirtää sellaiselle paikalle, josta kasvusto pääsee leviämään valvomatta luontoon.

Lisätietoja: Suomen ympäristökeskus, Ylitarkastaja Harry Helmisaari, puh. 040 740 1612

Nimensä mukainen jättitatar...
Nimensä mukainen jättitatar...
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83020.jpg
Huonekasvien kasvinsuojelu
Kasvien tarkkailu kannattaa aloittaa lehtien alapinnoilta, sillä useimmat tuholaiset sekä kasvitaudit löytyvät ensimmäiseksi juuri sieltä. Myös uudet lehdet, lehtihangat ja nuput sekä mullan pinta pitää tarkastaa. Uudet kasvit on viisasta laittaa aina ensin karanteeniin, etteivät mahdolliset ylimääräiset "ystävät" pääse leviämään muihin kasveihin. Jos tuholaisia kuitenkin on jo nähtävillä, pitää torjunta aloittaa välittömästi.
20223_77433.jpg
Perunamaa parvekkeella tarjoaa viihdykettä
Perunoiden kasvattaminen parvekkeella ei ole suoranainen huoltovarmuusteko. Se on kuitenkin hauskaa, viihdyttävää ja opettavaista. Ja onnistuu tumpeloltakin. Muuta ei tarvita kuin ruukku, ämpäri tai laatikko sekä multaa ja pari siemenperunaa.
20228_79413.jpg
Voiko poppelin hävittää suolalla? Asiantuntija vastaa
Poppelin voi hävittää, kun kuorii tyven huolellisesti nyt alkukesällä. Vuoden päästä sen voi kaataa. Mutta kuulin sellaisenkin konstin, että kun katkaistujen poppelien kannolle laittaa karkeata merisuolaa, ne kuolevat. Onko näin?
20104_21574.jpg
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Viheraluerakentajat Ry:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin pihan rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan tutkimuksessa ilmi tulleisiin kiinteistönvälittäjien nimeämiin pihan alueisiin.Kauppatieteiden maisteri Inari Janssonin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin piharakentamisen vaikutusta kiinteistön arvoon. Lisäksi tutkittiin, mitkä pihan ominaisuudet nostavat ja laskevat kiinteistöhintaa tehokkaimmin. Tutkimuksen kohteena olleen omakotikiinteistön arvo nousi laadukkaan piharakentamisen ansiosta 11,5%, mikä on enemmän kuin rakentamisen aiheuttamat kustannukset.Tutkimustulosten mukaan kiinteistöhintaa nostavia pihan ominaisuuksia omakotipihoilla ovat erityisesti pihan sisääntulon kiveykset ja istutukset sekä oleskelupaikalle rakennettu viihtyisä terassi ja sen suojaaminen katseilta. Kerrostalopihoilla arvonnousua tuottavat kulkureittien laadukkaat pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue ja hoidetut istutukset erityisesti sisääntulon yhteydessä.
20223_77395.jpg
Perennat puutarhassa – perennaryhmien suunnittelu ei ole vaikeaa
Monivuotiset ruohovartiset kasvit eli perennat muodostavat puutarhan perustan. Perennoiden suosio perustuu loisteliaaseen, usein pitkään jatkuvaan kukintaan. Useimmiten niillä lisätäänkin pihaan kauneutta, värikkyyttä ja viihtyisyyttä, mutta ne voivat toimia myös tilanjakajina, rajapintojen häivyttäjinä, maanpinnan peitteinä sekä kasvualustan sitojina.
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton