• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perennat puutarhassa – perennaryhmien suunnittelu uuden kodin puutarhaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Päivitetty 30.05.2024
20223_77395.jpg

Yksiväriset perennat ovat kauniita erilaisten muotojen ja kokonsa johdosta. (Kuva: Shuttersrtock)

Monivuotiset ruohovartiset kasvit eli perennat muodostavat puutarhan perustan. Perennoiden suosio perustuu loisteliaaseen, usein pitkään jatkuvaan kukintaan. Useimmiten niillä lisätäänkin pihaan kauneutta, värikkyyttä ja viihtyisyyttä, mutta ne voivat toimia myös tilanjakajina, rajapintojen häivyttäjinä, maanpinnan peitteinä sekä kasvualustan sitojina.

Perennapenkin suunnittelu

Perennapenkin suunnittelussa perustana voi olla esimerkiksi väri, tietty laji tai kukinta-aika. Paikka, johon perennapenkki perustetaan, määrittää lajivalintoja. Kasvuoloihin voi vaikuttaa jonkin verran; esimerkiksi valon määrää säätelee etäisyys varjostaviin puihin ja pensaisiin ja kasvualustan voi parantaa lajivaatimusten mukaiseksi. Tärkeintä on kuitenkin löytää kyseisellä paikalla viihtyvät lajit.

Pääasiassa perennapenkin reunalle istutetaan matalat kasvit ja korkeammat sijoitetaan keskelle tai takaosaan, mutta isommissa ryhmissä tätä voi rikkoa käyttämällä matalien lajien laajoja osaryhmiä. Näin istutuksesta saa mielenkiintoisemman.

Ryhmän suunnittelussa monipuolisuus on valttia. Lajeja ei silti tarvitse hillitöntä määrää, kun ne valitsee huolella. Monet perennat kukkivat samaan aikaan, joten väriloisto jää lyhyeksi, ellei kukinta-aikoja huomioi. Kukkivien lajien oheen kannattaa harkita lehtiperennoja sekä koristeheiniä, jotka ilahduttavat vielä kukkaloiston jälkeenkin.

Sipulikasveillakin on oma paikkansa perennapenkissä, sillä ne kukkivat juuri silloin, kun muut aloittavat kasvuaan tai lopettavat kukintansa.

Perennoissa riittää valinnanvaraa. Pelkästään kokovaihtelua on alle 10 sentin kokoisista jopa kolmeen metriin. Kasvivalintoja tehdessä tulee huomioida, että jokaiselle jää suunniteltuun ryhmään riittävästi kasvutilaa. Suurien ryhmien istutus ja hoitotoimet helpottuvat, jos niihin on suunniteltu hoitokäytävät.

<p data-block-key="k5kk6">Perennat kukkivat parhaimmillaan aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. (Kuva: Shutterstock)</p>
Perennat kukkivat parhaimmillaan aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. (Kuva: Shutterstock)

Yleistä perennoista

Matalat maanpeiteperennat ovat usein ainavihantia ja kaunistavat puutarhaa keväästä syksyyn. Ne ovat monikäyttöisiä, peittäviä ja usein nopeakasvuisiakin vaihtoehtoja puiden, pensaiden ja köynnösten alustoille, istutuksia reunustamaan ja maanpintaa kattamaan. Lue lisää maata peittävistä perennoista.

Suurperennoita voi kasvattaa omina ryhminään. Niille on varattava tarpeeksi tilaa, sillä ne leviävät nopeasti suuriksi kasvustoiksi.

Kellokukat kukkivat kesäkuusta syyskuulle, joten eri lajeja yhdistelemällä saa koko kesän kukkivan penkin. Kukat ovat valkoisia tai sinisen ja lilan eri sävyisiä.

Helppohoitoisia perennoja ovat muun muassa kultakärsämö, tarhaukonhattu, töyhtöangervo, jaloangervo, vuorenkilvet, mooseksenpalavapensas, vuohenjuuri, kultatyräkki, päivänliljat, kuunliljat, siperiankurjenmiekka, punatähkä, nauhukset, palavarakkaus, rantakukka, mirrinminttu, pionit, kullerot, syysleimu, valeangervot, piiskut.

Perennaryhmässä viihtyvät myös monivuotiset niittykasvit. Niittykukat puutarhassa

Viihtyisikö jokin näistä uuden kotisi puutarhassa?

Kokosimme pienen kuvagallerian erilaisista perennoista. Klikkaa kuvaa, niin pääset tutustumaan kyseisen kasvin ominaisuuksiin Kasvikortistossa.

<p data-block-key="ija0l">Sammalleimu peittää koko kasvuston runsailla kukilla ja kukkii pitkään valkoisin, sinertävin, violetein, vaalean- tai ruusunpunaisin, tähtimäisin kukin, jotka tuoksuvat. (Kuva: Shutterstock)</p>
https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/sammalleimu_108.htm
Sammalleimu peittää koko kasvuston runsailla kukilla ja kukkii pitkään valkoisin, sinertävin, violetein, vaalean- tai ruusunpunaisin, tähtimäisin kukin, jotka tuoksuvat. (Kuva: Shutterstock)
<p data-block-key="mojl0">Maariankämmekkä on luonnonvaraisena hyvin yleinen ja kasvaa rehevissä metsissä, lehtoniityillä ja soilla. (Kuva: Shutterstock)</p>
https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/maariankammekka_862.htm
Maariankämmekkä on luonnonvaraisena hyvin yleinen ja kasvaa rehevissä metsissä, lehtoniityillä ja soilla. (Kuva: Shutterstock)
<p data-block-key="0blb9">Ruskoliljan kukinnot ovat suuria punaruskeita kelloja, joiden sisäpuoli on pienten nystyjen ja tummien täplien kirjavoima. (Kuva: Shutterstock)</p>
https://puutarha.net/kasvikortisto/perennat/ruskolilja_917.htm
Ruskoliljan kukinnot ovat suuria punaruskeita kelloja, joiden sisäpuoli on pienten nystyjen ja tummien täplien kirjavoima. (Kuva: Shutterstock)
Ohje

Ohje

Lue lisää

Kastellin talomallit sopivat kaikenlaisille tonteille

Oletko sinäkin jo siinä pisteessä talohaaveidesi kanssa, että kuva unelmakodista loistaa jo kirkkaana mielessä ja on aika käydä läpi erilaisia talopakettivaihtoehtoja? Talotehtaita ja mieluisia talomalleja löytyy lukematon määrä. Nyt olisi aika löytää omia tarpeita ja unelmia vastaava talo, jota voi täydestä sydämestä kutsua kodiksi.

Kastelli on ollut ylivoimaisesti ostetuin talomerkki Suomessa, pitäen kärkisijaa valtakunnallisissa rakentajatutkimuksissa (Rakennustieto RTS Oy, Omakotirakentajatutkimus 2020/21 RV), jo vuodesta 1994. Kastelli-kotien arvostus kertoo rakentajien pitkäaikaisesta luottamuksesta sekä kestävästä tyytyväisyydestä Kastellin tuotteisiin ja palveluun.

20236_82000.jpg

Menestyksen takana on jokaiselle asiakkaalle soveltuva toimituslaajuus, talomalliston muokattavuus asiakkaiden tarpeiden mukaan ja jatkuvasti kehittyvä ja laaja talomallisto. Haluaisitko sinäkin liittyä tuhansien tyytyväisten Kastelli-talon omistajien joukkoon?

Tutustu Kastellin talomallistoihin

Kastelli-Talot Oy
Kasvillisuus
kasvit
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 
Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20224_77894.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Hoidettu ja siisti taloyhtiön piha nostaa asuntojen arvoa. Puutarhamyymälä Muhevainen tarjoaa apua pihojen suunnitteluun, toteutukseen ja hoitoon. Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät myös kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut.
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Elämysmatka omaan puutarhaan - tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Plantagen esittelee tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptin, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
20224_77674.jpg
Mikä tämä marjapensaan viholainen on? Asiantuntija vastaa
Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaaleanvihreä toukka. Pensaat voivat hyvin, kunnes tulee raakileet ja toukat ilmestyvät. Sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyvät ja kuivuvat. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla.Miten saan ne hävitettyä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton