• Etusivu
  • Rakentaminen

Hajuton ja haitaton kierrätys

Suunnittele yksilöllinen kierrätystapasi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20225_78170.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Jätekaapin astiat on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja. Maitokartongit löyhkäävät tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskastian pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä tölkissä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle.

Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin.

Erilainen tapa kierrättää

Kierrättäminen on helppoa, kun siihen pääsee alkuun ja se on suunniteltu itselle järkeväksi. Jokaisella meistä on yksilöllinen arki, tavat ja tarpeet. Pirkko kuorii aina itse sipulit ja porkkanat, siinä missä Markku ostaa samat tuotteet valmiiksi kuutioituna pakastepusseissa. Pirkolle kertyy iso määrä metallisia tonnikalapurkkeja, Markulle lasisia oliivipurkkeja. Pirkon taloyhtiön pihassa on kierrätysastiat biojätteelle, muoville, pahville ja sekajätteelle. Markun pihassa on ainoastaan sekajäteastia, muut kierrätyspisteet löytyvät kauempana olevan kaupan pihasta. Tässä on muutama esimerkki siitä, miksi Pirkolla ja Markulla on erilaiset tavat kierrättää.

Ohje

Ohje

Lue lisää jätelaista ja kierrättämisestä

Käytännöllisyys helpottaa kierrätystä

Lajitteluastioita kannattaa olla vähintään kolme, ja ne kannattaa merkitä selkeästi vieraiden varalle. Jos taloudessa on tai vierailee usein lapsia, voi jäteastiat merkitä myös kuvilla. Seuraa, mitä jätteitä omassa taloudessasi kertyy eniten.

Kodin kierrätyspisteen ei tarvitse aina olla keittiössä. Mikä tahansa lipasto, kaappi tai nurkka muuttuu helposti käteväksi kierrätyspisteeksi. Voit myös jakaa kierrätysastiat sen mukaan, missä huoneessa niille on eniten käyttöä, esimerkiksi paperikeräys työhuoneessa.

Kierrätysastioiden ei tarvitse olla isoja ja kalliita, riittää että ne ovat käytännöllisiä. Jos pihasi tilat sen sallivat, voit rakentaa kierrätysmuoville ja pahville laatikot esimerkiksi terassin tekemisestä jääneistä hukkalaudoista.

<p data-block-key="7fyex">Tee oma kierrätyslaatikko pihalle jätelaudoista.</p>
Tee oma kierrätyslaatikko pihalle jätelaudoista.

Vähennä hajuhaittoja

Puhdista pullot ja purkit ennen kuin laitat ne kierrätysastioihin. Palautettavat tölkit sekä esimerkiksi maito- ja jogurttipurkit kannattaa huuhdella heti niiden tyhjennyttyä. Myös kierrätysmuovin tulisi olla puhdasta muovia.

Biojätteet voivat haista ja houkutella paikalle epätoivottuja vieraita, kuten kärpäsiä tai tuholaiseläimiä. Biojäteastiaa kannattaa siksi tyhjentää usein. Ruoantähteistä irtoava neste kannattaa valuttaa viemäriin ennen jäteastiaan heittämistä. Hajuhaittoja vähentää hengittävä ja kosteutta imevä pakkaus. Esimerkiksi jauho- tai sokeripussit, kartonkiset muropaketit, kirjekuoret tai sanomalehdestä taitellut pussit ovat hyviä biojätteen säilyttämiseen. Kompostoituvien pussien pohjalle voi silputa kananmunakennon imemään kosteutta.

Tutustu hiilisuodattimella varustettuun BioProffa Biojäteastiaan, jota voit säilyttää vaikka keittiön pöydällä.

Jos ulkoroskiksille ei ole pitkä matka ja kierrätysastiat ovat kevyitä, voit heittää roskat suoraan astioihin ja tyhjentää ne suoraan isompiin roskiksiin. Likaisempien tai pidemmälle vietävien roskien säilyttämiseen ja kuljettamiseen kannattaa käyttää muovipusseja, sillä paperipussit repeilevät ja vuotavat helposti.

Vaaralliset jätteet

Vaaralliset jätteet, eli ongelmajätteet voivat väärin lajiteltuna aiheuttaa merkittävää haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kaikki varoitusmerkillä merkityt tuotteet ovat ongelmajätettä. Kaikkien maalien, liimojen, lakkojen, desinfiointiaineiden ja puhdistusaineiden ym. kanssa tulee olla tarkkana.

Lääkkeet, neulat ja ruiskut tulisi aina palauttaa apteekkiin.

Julkisten tilojen kierrätyspisteiltä löytyy keräysastiat energiansäästölampuille ja loisteputkille. Paristojen ja akkujen navat tulee teipata ennen viemistä niille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Elektroniikkaa kierrättäessä voit selvittää oman paikkakuntasi elektroniikkakeräyspisteet netistä.

Rakentaminen
asuminen
jätehuolto
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20209_66620.jpg
VTT kehittää polystyreenin kierrätystä
Rakennustyömailta tutun materiaalin polystyreenin – tuttavammin EPS eli styroksi – kierrätystä kehitetään VTT:n toimesta. VTT:n tiedotteen mukaan valtaosa kerätystä styroksista ja muusta polystyreenijätteestä päätyy yhä poltettavaksi. VTT kumppaneineen selvittää kaksivuotisessa MoPo-projektissa, miten polystyreenimuovin kierrätystä voitaisiin lisätä merkittävästi uudistamalla sen keräystä ja käsittelyä. Tavoitteena on palauttaa jäte puhtaaksi polystyreeniksi tai styreenimonomeereiksi eli muiden muovien ja kemikaalien raaka-aineeksi.
Haravointijätteet.jpg
Lokakuun vinkit
Suomen sää on ollut tänä vuonna vaihteleva ja monilta osin yllättävä. Hellepäivien osalta rikottiin tänä vuonna ennätys toisensa perään. Sää ei ole vielä ollut perinteisen syksyinen. Nähtäväksi jää, onko lokakuu perinteikäs runsaiden syyssateiden, syysmyrskyjen, viileiden säiden ja pimenevien iltapäivien täyttämä kuukausi.
20235_81947.jpg
Hurmaavat kukkapuut juhlistavat kesää
Koristeelliset kukkapuut mahtuvat pieneenkin pihaan ja toimittavat muiden lehtipuiden tapaan tärkeää tehtäväänsä puutarhan viihtyisyyden ja kasvillisuuden kerroksellisuuden luomisessa. Ne houkuttelevat myös puutarhaan pölyttäjiä, jotka vuorostaan vetävät perässään suurempiakin luonnon eläimiä, vaikkapa siilejä, lintuja ja oravia.
202111_73615.jpg
Pajun ja pihlajan leikkaaminen syksyllä
Lukija kysyy: "Ostin talon maalta. Siinä on metsikköä vieressä ja pajuja on myös levinnyt paljon talon viereisille alueille. Yritin eilen katkoa pajuja maasta puutarhasaksilla, kunnes luin, että olisi hyvä tehdä se vasta keväällä (noin maaliskuussa). Tällöin tulisi leikata oksat pois alhaalta ja antaa niiden versoa. Versojen ollessa vihreitä tulisi ne käsitellä Roundupilla? Onko tämä hyvä taktiikka?Voinko nyt syksyllä katkoa puutarhasaksilla tai sahalla edes niitä pieni vesoja, joita kasvaa siellä täällä?Samaa kysyn pihlajasta, koska niitäkin siellä on paljon, pieniä ja keskikokoisia. Voiko niistä leikata syksyllä oksia maata myöten mistä haluaa vai onko syksy huono ajankohta?"

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton