• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkutellaan perunalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
20072_3573.jpg

Rosamunda-peruna Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski

Aurinkoinen ja kuiva kesä tuotti perunaa varastoihin noin viidenneksen vähemmän kuin edeltävä runsassatoinen kesä. Mukulat ovat nyt pienempiä kuin yleensä. Kuivan kesän kasvattama peruna säilyy hyvin. Etuna voi pitää myös sitä, että peruna vastaa nyt suomalaisten yleisiä makumieltymyksiä, koska perunat ovat tärkkelyspitoisia ja jauhoisen kuivia. Perunoiden arvioidaan riittävän entiseen tapaan seuraavaan satokauteen saakka.

Perunaa pikaisesti


Arkiruokana peruna toimii pikaruokana. Perunoiden kypsentäminen kokonaisina voi tuntua hankalalta, mitä se todellisuudessa ei ole. Perunoita saa pestyinä, jolloin ne ovat sellaisinaan valmiita kattilaan tai ne voi kuoria helposti, kunhan hankkii kunnon kuorimaveitsen. Höyrykattilassa tai vedessä voi kypsentää kerralla perunoita niin, että perunoita riittää monen päivän tarpeisiin: salaatteihin, voileiville, uuniruokiin ja kastikeruokien kanssa mikrossa kuumennettaviksi.

Kohta jo puolet suomalaistalouksista on yhden tai kahden hengen talouksia. Muutaman perunan keittäminen kattilassa voi tuntua turhalta, mutta kokeilepa yhdelle kokatessasi mikron käyttöä. Pistele pesty uuniperuna haarukalla ja kypsennä muutaman minuutin ajan mikroaaltouunissa. Lisäkkeeksi riittää esimerkiksi kermaviili, joka on maustettu ja täydennetty palvikinkulla tai savukalalla.

Koululaiset tarvitsevat iltapäiväksi välipalaa. Tähteeksi jääneet, keitetyt perunat maistuvat, kun niitä yhdistelee cocktailtikkuihin kirsikkatomaattien, kurkun ja paprikan kanssa. Pohjaksi voi lisätä palan ruisleipää. Kotimaiset Kasvikset ry:n nettikeittokirjasta löytyy televisiomainoksesta tuttu, supersuosittu Lohkoperunoiden ohje dippikastikkeineen. Nuoriso osaa nämä perunat valmistaa aivan itse.

Suomen peruna-aitat


Ruokaperuna tulee kauppoihin pääosin Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta sekä Hämeestä ja Pirkanmaalta. Perunalajikkeet ovat yhteiseurooppalaisia. Tällä hetkellä perunaa viljellään noin 40 lajiketta. Viimeisten viiden vuoden aikana kasvussa ovat olleet Nicola, Victoria, Rikea, Velox ja Rosamunda. Kasvuympäristön ansiosta kotimaisessa perunassa jäämäriskit ja nitraattipitoisuus ovat olemattoman niukat.

Peruna-asetus uudistui


Uusi peruna-asetus tuli voimaan vuoden vaihteessa. Se säätelee niitä laatutekijöitä, joilla on merkitystä ruokaperunan käyttökelpoisuuteen elintarvikkeena. Aiempaan verrattuna säädökset ovat nyt vähintään yhtä tiukat, osin kiristyneet. Kaiken ruokaperunan tulee olla ruokaperunaksi tarkoitettua lajiketta. Itäneiden perunoiden lisäksi vioittuneiksi määritellään perunat, joiden vioittumat eivät poistu tavanomaisessa kuorinnassa.

Perunoita voidaan myydä hyvinkin erikokoisina, mutta samassa perunaerässä sallitaan vain alle parin sentin heitot läpileikkauksessa. Peruna luokitellaan nyt kahteen laatuluokkaan. Valtaosa myytävästä perunasta kuuluu ykkösluokkaan, ja sen laatuvaatimuksiin ei ole tullut muutoksia. Ainoastaan vaatimus lajikepuhtaudesta on tiukentunut.

Ykkösluokan peruna saa sisältää enintään kaksi painoprosenttia laadullisesti kelpaamattomia perunoita. Kahden kilon pussista saa siis löytyä korkeintaan yksi käyttökelvoton mukula. Esimerkiksi vihertynyt peruna kuuluu hylättäviin. Vihertymisen aiheuttaa valo, jolta perunat kannattaa visusti suojata.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski

Perunafaktaa

  • * Vuonna 2005 suomalainen söi perunaa 62 kiloa. Kulutusluku on pysytellyt suunnilleen samassa viimeiset 15 vuotta. Suuri osa perunasta syödään ammattikeittiöiden valmistamana.
  • Edellä mainitun tuoreen perunan lisäksi perunaa hankitaan kotitalouksiin perunajalosteina, muun muassa ranskanperunoina, lohkoperunoina, perunasoserakeina, pakastesuikaleina sekä kuivattuina perunasoseaineksina ja sipseinä.
  • Perunan osuus vihannesostoista on kiloissa laskettuna 40 prosenttia. Euroissa perunan osuus kotitalouksien vihannesostoista on 16 prosenttia. Luvuista voi päätellä, että peruna on erittäin edullista kautta koko vuoden.
  • Alle 7-vuotiaiden lasten perheissä perunoiden ostot ovat vähentyneet, muissa talouksissa kasvaneet. Kaikkein vähäisintä perunan kulutus on alle 35-vuotiaiden lapsettomissa talouksissa. Pääkaupunkiseudulla perunoiden osuus vihannesostoista on selkeästi pienempi kuin muualla Suomessa.
  • Suomessa saadaan ammattimaisesti viljeltyä perunasatoa noin 750 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä noin kolmannes menee tärkkelysteollisuuden raaka-aineeksi. Loppu päätyy kuluttajan lautaselle yhä useammin ammattikeittiön kautta. Kaupoissa myytävän perunan laatu on kymmenen viime vuoden aikana huomattavasti parantunut.
  • Luomuperunaa viljeltiin viime vuonna noin 400 hehtaarin alueella. Kuluttajille tarjotun irto- ja pussiperunan lisäksi luomuperunaa tarvitaan luomuperunajauhoihin ja -hiutaleisiin. Tällainen luomuperunan jalostus on jokseenkin ainutlaatuista maailmassa.

Perunan värikoodit


Vihreän

väritunnisteen perunat ovat kiinteitä. Ne sopivat kaikkeen, mihin tarvitset kypsänä hyvin koossa pysyviä, kiinteitä perunoita kuten keittoihin, keitetyiksi perunoiksi, laatikoihin ja salaatteihin.


Keltainen

väritunniste kertoo, että perunat sopivat kaikkiin ruokiin ja keitetyiksi perunoiksi.


Punainen

värikoodi kuuluu jauhoisille, helposti soseutuville perunoille, jotka sopivat perunasoseeseen, uuniperunoiksi ja leivontaan.

Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_63821.jpg
Helmililja on varhainen kevätkukkija
Pitkän ja pimeän talven jälkeen sipulikukat luovat värikkyyttä silloin, kun perennat eivät vielä ole heränneet kasvuun ja puut ja pensaat ovat paljaita. Talvenkestävät helmililjat kukkivat toukokuussa.
202310_83245.jpg
Marraskuun vinkit
Etelä-Suomessa marraskuu on lyhyiden ja harmaiden päivien, syysmyrskyjen, syyssateiden ja monesti myös ensilumen aikaa. Pohjoisessa se on kaamoksen alun ja alkutalven aikaa.
20105_21686.jpg
Ovikatos suojaa
Fastlock Canopy-ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sateelta ja lumelta, mutta päästää valon läpi. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Fastlock Canopy-katosta on saatavana puurunkoisena ja alumiinirunkoisena versiona, molempia kahta eri kokoa: yksilehtiselle ja kaksilehtiselle ovelle. Asennusvalmiiseen ovikatospakkaukseen sisältyvät katoksen runkorakenne, mittaan leikatut Fastlock Uni-valokatepalat sekä kaikki tarvittavat kiinnikkeet. Canopy-katosten katemateriaalina on Icopalin polykarbonaatista valmistettu laadukas Fastlock Uni -valokate.
202311_83300.jpg
Puun tukeminen
Istutusvaiheessa puu kannattaa tukea, jotta se saisi mahdollisimman hyvän alun juurtumisvaiheessaan. Tukematta oleva puu on alttiimpi tuulille ja sen juuret katkeamiselle; kovemmassa puuskassa puu saattaa jopa kaatua!
20234_81539.jpg
Terijoensalavan peuravahingot? Asiantuntija vastaa
Istutimme viime kesänä terijoensalavan. Peurat kerkesivät syödä oksien päät ennen suojausta. Samoin uusia omenapuitakin kävivät pirulaiset maistelemassa. Onko toivoa, että salavasta tulisi vielä kaunis, vai pitäisikö istuttaa suosiolla uusi puu?
20136_35296.jpg
Viherlannoituksella maata parantamaan
Jotta maa muuttuisi ilmavaksi ja ravinteikkaaksi, siihen tulisi lisätä syksyllä paljon orgaanisia aineksia. Maatunut lanta ja komposti ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta erinomainen vaihtoehto on parantaa maata kasvattamalla siinä maan rakennetta ja koostumusta parantavia kasveja!Vihanta- ja maanparannuskasvit jättävät maahan runsaasti eloperäistä jätettä, kuohkeuttavat kasvualustaa ja jopa lannoittavat. Hyvä maanparannuskasvi pystyy myös kilpailemaan rikkakasveja vastaan taimettumalla nopeasti ja kasvamalla niin tiheäksi, ettei rikoille jää elintilaa.Monilla maanparannuskasveilla on vahva ja voimakas juuristo, joka pystyy tunkeutumaan tiiviiseenkin alustaan. Apiloiden, herneiden ja papujen juuristossa elävät nystyräbakteerit keräävät ilmasta typpeä. Maahan muokattaessa ravinteet vapautuvat muidenkin kasvien käyttöön!Maanparannuskasvia kannattaa viljellä 3–5 vuoden välein samalla lohkolla. Pienessä puutarhassa, jossa ei ehkä ole tilaa vuorottelulle, voi kokeilla sekaviljelyä; esimerkiksi veriapilaa kaalien riviväleissä. Kasvusto muokataan maan pintakerrokseen myöhään syksyllä tai varhain keväällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton