• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkutellaan perunalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
20072_3573.jpg

Rosamunda-peruna Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski

Aurinkoinen ja kuiva kesä tuotti perunaa varastoihin noin viidenneksen vähemmän kuin edeltävä runsassatoinen kesä. Mukulat ovat nyt pienempiä kuin yleensä. Kuivan kesän kasvattama peruna säilyy hyvin. Etuna voi pitää myös sitä, että peruna vastaa nyt suomalaisten yleisiä makumieltymyksiä, koska perunat ovat tärkkelyspitoisia ja jauhoisen kuivia. Perunoiden arvioidaan riittävän entiseen tapaan seuraavaan satokauteen saakka.

Perunaa pikaisesti


Arkiruokana peruna toimii pikaruokana. Perunoiden kypsentäminen kokonaisina voi tuntua hankalalta, mitä se todellisuudessa ei ole. Perunoita saa pestyinä, jolloin ne ovat sellaisinaan valmiita kattilaan tai ne voi kuoria helposti, kunhan hankkii kunnon kuorimaveitsen. Höyrykattilassa tai vedessä voi kypsentää kerralla perunoita niin, että perunoita riittää monen päivän tarpeisiin: salaatteihin, voileiville, uuniruokiin ja kastikeruokien kanssa mikrossa kuumennettaviksi.

Kohta jo puolet suomalaistalouksista on yhden tai kahden hengen talouksia. Muutaman perunan keittäminen kattilassa voi tuntua turhalta, mutta kokeilepa yhdelle kokatessasi mikron käyttöä. Pistele pesty uuniperuna haarukalla ja kypsennä muutaman minuutin ajan mikroaaltouunissa. Lisäkkeeksi riittää esimerkiksi kermaviili, joka on maustettu ja täydennetty palvikinkulla tai savukalalla.

Koululaiset tarvitsevat iltapäiväksi välipalaa. Tähteeksi jääneet, keitetyt perunat maistuvat, kun niitä yhdistelee cocktailtikkuihin kirsikkatomaattien, kurkun ja paprikan kanssa. Pohjaksi voi lisätä palan ruisleipää. Kotimaiset Kasvikset ry:n nettikeittokirjasta löytyy televisiomainoksesta tuttu, supersuosittu Lohkoperunoiden ohje dippikastikkeineen. Nuoriso osaa nämä perunat valmistaa aivan itse.

Suomen peruna-aitat


Ruokaperuna tulee kauppoihin pääosin Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalta sekä Hämeestä ja Pirkanmaalta. Perunalajikkeet ovat yhteiseurooppalaisia. Tällä hetkellä perunaa viljellään noin 40 lajiketta. Viimeisten viiden vuoden aikana kasvussa ovat olleet Nicola, Victoria, Rikea, Velox ja Rosamunda. Kasvuympäristön ansiosta kotimaisessa perunassa jäämäriskit ja nitraattipitoisuus ovat olemattoman niukat.

Peruna-asetus uudistui


Uusi peruna-asetus tuli voimaan vuoden vaihteessa. Se säätelee niitä laatutekijöitä, joilla on merkitystä ruokaperunan käyttökelpoisuuteen elintarvikkeena. Aiempaan verrattuna säädökset ovat nyt vähintään yhtä tiukat, osin kiristyneet. Kaiken ruokaperunan tulee olla ruokaperunaksi tarkoitettua lajiketta. Itäneiden perunoiden lisäksi vioittuneiksi määritellään perunat, joiden vioittumat eivät poistu tavanomaisessa kuorinnassa.

Perunoita voidaan myydä hyvinkin erikokoisina, mutta samassa perunaerässä sallitaan vain alle parin sentin heitot läpileikkauksessa. Peruna luokitellaan nyt kahteen laatuluokkaan. Valtaosa myytävästä perunasta kuuluu ykkösluokkaan, ja sen laatuvaatimuksiin ei ole tullut muutoksia. Ainoastaan vaatimus lajikepuhtaudesta on tiukentunut.

Ykkösluokan peruna saa sisältää enintään kaksi painoprosenttia laadullisesti kelpaamattomia perunoita. Kahden kilon pussista saa siis löytyä korkeintaan yksi käyttökelvoton mukula. Esimerkiksi vihertynyt peruna kuuluu hylättäviin. Vihertymisen aiheuttaa valo, jolta perunat kannattaa visusti suojata.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski

Perunafaktaa

  • * Vuonna 2005 suomalainen söi perunaa 62 kiloa. Kulutusluku on pysytellyt suunnilleen samassa viimeiset 15 vuotta. Suuri osa perunasta syödään ammattikeittiöiden valmistamana.
  • Edellä mainitun tuoreen perunan lisäksi perunaa hankitaan kotitalouksiin perunajalosteina, muun muassa ranskanperunoina, lohkoperunoina, perunasoserakeina, pakastesuikaleina sekä kuivattuina perunasoseaineksina ja sipseinä.
  • Perunan osuus vihannesostoista on kiloissa laskettuna 40 prosenttia. Euroissa perunan osuus kotitalouksien vihannesostoista on 16 prosenttia. Luvuista voi päätellä, että peruna on erittäin edullista kautta koko vuoden.
  • Alle 7-vuotiaiden lasten perheissä perunoiden ostot ovat vähentyneet, muissa talouksissa kasvaneet. Kaikkein vähäisintä perunan kulutus on alle 35-vuotiaiden lapsettomissa talouksissa. Pääkaupunkiseudulla perunoiden osuus vihannesostoista on selkeästi pienempi kuin muualla Suomessa.
  • Suomessa saadaan ammattimaisesti viljeltyä perunasatoa noin 750 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä noin kolmannes menee tärkkelysteollisuuden raaka-aineeksi. Loppu päätyy kuluttajan lautaselle yhä useammin ammattikeittiön kautta. Kaupoissa myytävän perunan laatu on kymmenen viime vuoden aikana huomattavasti parantunut.
  • Luomuperunaa viljeltiin viime vuonna noin 400 hehtaarin alueella. Kuluttajille tarjotun irto- ja pussiperunan lisäksi luomuperunaa tarvitaan luomuperunajauhoihin ja -hiutaleisiin. Tällainen luomuperunan jalostus on jokseenkin ainutlaatuista maailmassa.

Perunan värikoodit


Vihreän

väritunnisteen perunat ovat kiinteitä. Ne sopivat kaikkeen, mihin tarvitset kypsänä hyvin koossa pysyviä, kiinteitä perunoita kuten keittoihin, keitetyiksi perunoiksi, laatikoihin ja salaatteihin.


Keltainen

väritunniste kertoo, että perunat sopivat kaikkiin ruokiin ja keitetyiksi perunoiksi.


Punainen

värikoodi kuuluu jauhoisille, helposti soseutuville perunoille, jotka sopivat perunasoseeseen, uuniperunoiksi ja leivontaan.

Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_76763.jpg
Aloe vera - huone- ja lääkekasvi
Aloe veraa on käytetty läpi historian lääkinnällisiin tarkoituksiin. Eniten käytetään sen geelimäistä lehtimehua, joka sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia. Lehtien ravinteikkaassa mehussa on A-, B-, C- ja E-vitamiinia, musiineja, tulehdusta lievittäviä enstsyymejä, supistavia parkitusaineita sekä muita vitamiineja, entsyymejä, mineraaleja ja aminohappoja.
Tuurenpihlaja syysväreissä
Tuurenpihlajan katkaiseminen? Asiantuntija vastaa
Rusakko on syönyt tuurenpihlajan rungon. Tämä ympäriinsä syöty tuurenpihlaja ei taida siitä toipua, mutta minkälainen siitä kasvaa, jos rungon poikkaisee syödyn kohdan alapuolelta, jolloin runkoa jäisi vajaa metri? Kasvaako pensasmaiseksi vai heittääkö henkensä? Ja jos tätä haluaa kokeilla, niin mikä olisi paras hetki, vai onko väliä, jos latva kuivuu kuitenkin. Vaatiiko sahauskohta suoja-ainetta? Kyseessä nuori, noin kaksimetrinen puu.
20224_77957.jpg
Miten pääsee helpoiten rikkaruohoista eroon? Asiantuntija vastaa
Meillä on mökillä n. 30 m² alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta ja vuohenputkea, mutta myös muita, kuten haavan vesoja. Maa on savipohjainen. Haluaisin päästä eroon kaikista näistä ja tilalle voisi jossakin vaiheessa suunnitella vaikkapa kunttaa. Alue on liian suuri kitkettäväksi. Voiko aluetta myrkyttää vai miten näistä pääsisi eroon? Meillä on koira, joka liikkuu mökillä vapaana, joten se pitäisi rikkaruohoja myrkyttäessä huomioida.
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20235_81624.jpg
Mikä aitakasvi sopii perennoiden lähelle? Asiantuntija vastaa
Haluaisin pihallemme muotoonleikattavan pensasaidan, jonka eteen voisi perustaa perennapenkin. Onko olemassa sellaista aitakasvia, joka olisi sen verran syväjuurinen ettei häiritsisi perennoiden kasvua? Tarkoituksena olisi istuttaa kookkaita aurinkoisen paikan perennoja kuten punatähkää, sinipiikkiputkea ja talvetettuja dahlioita, ei siis pelkkiä maanpeiteperennoja.Paikka, johon aita tulisi, on aurinkoinen ja melko kuiva ja paahteinen, mutta kasvualustaa on yli 50 cm ja se on muokattavissa. Toiveena on, että pensasaidasta saisi 1,5–2 m korkean ja se olisi joku muu kuin orapihlaja. Piha on vyöhykkeellä 1b.
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton