• Etusivu
  • Rakentaminen

Kierrätetään paperit ja kartongit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.10.2016
20166_46733.jpg

Voiko kaikki paperituotteet tunkea sellaisenaan kierrätykseen?

Vastaus:

Kaikki paperi, joka tulee postiluukusta tai -laatikosta, kelpaa paperinkeräykseen. Kaupasta hankittavat pahviset tuotepakkaukset kuuluvat puolestaan keräyskartongin joukkoon. Kaiken puhtaan ja kuivan paperimateriaalin voi siis aina kierrättää; lajittelemalla keräyspaperit oikein säästät rahaa ja luontoa!

Paperia ja kartonkia kierrättämällä voit pienentää jätehuoltokustannuksia. Samalla pidät huolta ympäristöstäsi ja hidastat ilmastonmuutosta, koska kaatopaikalle päätyy vähemmän haitallista metaania tuottavaa jätettä. Keräyspaperi ja -kartonki ovat teollisuudelle tärkeää raaka-ainetta, jota hyödyntämällä voidaan säästää puuta.

Taloyhtiöillä on keräysastiat, joiden tyhjennyksistä huolehtii pääsääntöisesti itsenäisesti toimiva keräysyhtiö. Muut vievät keräyspaperinsa ja -kartonkinsa alueellisiin keräyspisteisiin, joista vastaa Paperinkeräys Oy.

Huomio

Huomio

Keräyspaperiastiaan voit laittaa:

  • Sanoma- ja aikakauslehdet
  • Mainosposti
  • Uusiopaperit
  • Kaikki kirjekuoret
  • Värilliset ja valkoiset kopio- ja tulostepaperit
  • Puhelin- ja tuoteluettelot
  • Pehmeäkantiset kirjat
  • Valkoiset paperikassit

HUOM! Niittejä tai klemmareita ei tarvitse poistaa lehdistä

Tärkeää:
Ethän niputa lehtiä narulla tai pakkausteipillä
Ei muovikasseja eikä ruskeita paperikasseja

Entä kartongit?

Kartonki tulee lajitella erikseen, sillä talteen kerättyä keräyskartonkia voidaan käyttää vain kartonkiteollisuuden raaka-aineena. Kotikeräyspaperista ja nestepakkauksista valmistetaan erilaisia lopputuotteita. Käytettyjen tölkkien käsittely kartonkitehtaalla edellyttää tekniikkaa, jolla tölkkien paperikuitu voidaan erottaa muovista ja alumiiinivuorauksesta.

Huomio

Huomio

Keräyskartonkiastiaan kuuluvat:

  • Keräyskartonkiastiaan voit laittaa puhtaat, kuivat ja sisäkkäin pakatut:
  • Aaltopahvit
  • Kartonkitölkit (esim. maito-, mehu-, piimä) muovikorkkeineen
  • Kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset (esim. muro- ja keksipaketit)
  • Paperipussit ja –kassit
  • Pizzalaatikot ja munakennot
  • Kartonkiset kertakäyttöastiat
  • Wc- ja talouspaperirullien hylsyt
  • Muovipinnoitetut käärepaperit (esim. kopiopaperin kääreet)
  • Juomien kartonkiset monipakkaukset (esim. sixpackit)

Tärkeää:
Litistä pakkaukset ja laita ne sisäkkäin.
Pakkaa maito- yms. tölkit litistettyinä yhden tölkin sisään.
Ei muovipusseja eikä styroksia.

Miten toimitaan lahjapapereiden kanssa?

Lahjapaperit eivät valitettavasti kelpaa kotikeräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, koska ne sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja. Ne voivat myös olla folio- tai alumiinipaperia, jota ei voida hyödyntää uuden paperin raaka-aineena. Lahjapaperit kuuluvat siis sekajätteeseen.

Lähde: www.paperinkerays.fi

Puutarha.netin Kysy, vastaamme -palstalla vastataan jäsenten esittämiin kysymyksiin. Viikon aikana asiantuntijamme vastaavat 5 kysymykseen (1 kysymys/jäsen/viikko). Kaihertaako jokin kasveihin, puutarhaan tai sen hoitoon liittyvä asia mieltäsi?

Katso, onko joku kysynyt jo samaa - ellei, niin esitä kysymys asiantuntijoillemme. Saat viestin sähköpostiisi, kun kysymykseesi on vastattu.

Ohje

Ohje

Kysyttävää kasveista tai puutarhasta?

Puutarha.netin Kysy, vastaamme -palstalla vastataan jäsenten esittämiin kysymyksiin. Viikon aikana asiantuntijamme vastaavat 5 kysymykseen (1 kysymys/jäsen/viikko). Kaihertaako jokin kasveihin, puutarhaan tai sen hoitoon liittyvä asia mieltäsi?

Katso, onko joku kysynyt jo samaa - ellei, niin esitä kysymys asiantuntijoillemme. Saat viestin sähköpostiisi, kun kysymykseesi on vastattu.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20069_370.jpg
Täysi palvelu ja laaja valikoima kiviaineksia Lohja Rudukselta
Hienotäytettä, välpättyä karkeatäytettä, hienoa kalliomursketta, salaojasoraa, kapillaarikatkoa, turvahiekkaa... Tonneja, autokuormia vai kuutioita?Oikea kivi oikeaan paikkaanRakentamisen kiviaineksilla on omat tehtävänsä, eivätkä ne väärässä paikassa toimi toivotulla tavalla. Salaojasora ei esimerkiksi ole oikea ratkaisu maanvaraisen lattian alle, mutta Kapillaarikatkosepeli katkaisee veden kulkeutumisen niin ylöspäin kuin sivusuunnassakin.
20226_268.jpg
Ajankohtaista
Mansikka on keskikesän herkku. Sadon kypsyminen on jo hyvässä vauhdissa. Mansikkaa nimitetään yleisessä kielenkäytössä marjaksi, vaikka se itse asiassa on turvonnut kukkapohjus. Varsinaisia hedelmiä ovat mansikan pinnalla olevat siemenen näköiset pähkylät.Mansikka kuuluu laajaan ruusukasvien (Rosaceae) heimoon. Luonnonvaraisia mansikkalajeja on löydetty eri puolilta maailmaa 11 lajia, näillä on kuitenkin runsas joukko alalajeja ja muunnoksia. Suomessa luonnonvaraisena kasvavat ahomansikka (Fragaria vesca), ukkomansikka(Fragaria moschata) ja harvinainen karvamansikka(Fragaria viridis).
25_P_14759.jpg
Kukkanurmen perustaminen
Kukkanurmi on nurmikko, jota ei leikata, luonnonvarainen nurmikko. Mutta leikkaamatta jätetty nurmikko ei aina kehity kukkanurmeksi, vaan ryteiköksi.Kukkakedon perustamisessa tärkeintä on riittävän laiha kasvualusta. Sitä ei perusteta samalla tavalla kuin nurmikkoa, joka vaatii kasvaakseen perusteellisen maanparannuksen ja lannoituksen. Useimmat niittykukat eivät pidä syväänmuokatusta maasta, sellaisesta jota on lannoitettu fosforilla, kaliumilla ja jopa typellä. Maanparannuksen sijaan maata tulisi köyhdyttää, etenkin savimultamailla ja savimailla. Maan pintakerrokseen sekoitetaan runsaasti hiekkaa, jotta siinä viihtyisi myös kuivanpaikan kasvit. Painanteet täytetään.
20227_70948.jpg
Maljaköynnös (Mandevilla)
Maljaköynnös on oleanterikasvien heimoon kuuluva, kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kukkii taukoamatta alkukeväästä syksyyn näyttävillä, trumpettimaisilla kukilla. Kukat voivat olla valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia ja niissä on yleensä keltainen nielu. Miedontuoksuiset kukat kestävät viikosta kahteen. Maljaköynnöstä pidetään usein kesäkukkana, mutta sen voi mainiosti talvettaa viileässä.
20181_51367.jpg
Verenpisara (Fuchsia)
Verenpisara (Fuchsia) on pensasmainen, tuuhea, monivuotinen kasvi, jota kasvatetaan Suomessa usein yksivuotisena kesäkukkana. Verenpisaroiden sukuun kuuluu yli sata eri lajiketta. Ne voivat olla pystykasvuisia tai riippuvia. Lajikkeesta riippuen myös kukkien koko, muoto ja värit vaihtelevat; usein ulompi verhiöosa on erivärinen kuin kukan keskeltä avautuva teriö.
20199_60102.jpg
Suojaa kasvisi
Pihapiirin kasveja koettelevat monet asiat: esimerkiksi erilaiset eläimet kuten myyrät, jänikset, peurat sekä säiden nopea vaihtelu. Joka talven ja kevään aikana muun muassa myyrät tekevät rajuja tuhoja taimille ja aiheuttavat monelle kotipuutarhurille mielipahaa.Kun tunnet puutarhasi mahdolliset "viholliset", voit ryhtyä estämään ja minimoimaan tulevan talven haittoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton