• Etusivu
  • Hoitotyöt

Maljaköynnös (Mandevilla)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.04.2024
20227_70948.jpg

(Kuva: Pixabay)

Maljaköynnös on oleanterikasvien heimoon kuuluva, kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kukkii taukoamatta alkukeväästä syksyyn näyttävillä, trumpettimaisilla kukilla. Kukat voivat olla valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia ja niissä on yleensä keltainen nielu. Miedontuoksuiset kukat kestävät viikosta kahteen. Maljaköynnöstä pidetään usein kesäkukkana, mutta sen voi mainiosti talvettaa viileässä.

<p data-block-key="31xl4">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Näyttävä maljaköynnös on monivuotinen ja runsaasti kukkiva – ja viihtyy kasvukaudella niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Hoidon suhteen kasvi on melko vaativa, mutta menestyessään se kyllä palkitsee upealla ulkonäöllään.

Maljaköynnöksiin kuuluu useita eri lajeja. Tunnetuimmat ovat:
Valkomaljaköynnös (Mandevilla boliviensis): Valkoiset, noin viisi senttiä leveät kukat. Viihtyy helpoimmin. Versoo runsaasti ja sopii amppeliinkin.
Ruusumaljaköynnös (M. sanderi): 6–7 sentin kokoiset vaalena- tai helakanpunaiset kukat.
Isomaljaköynnös (M. splendens): Voimakkaan punaiset kukat ovat 9–10 sentin kokoiset ja kasvavat 4–6 kukan kimpuissa.

Maljaköynnökset kasvavat aina noin 100–150 cm pituiseksi.

Kaikilla lajikkeilla on melko samanlaiset hoitotoiveet. Maljaköynnös nauttii vuoden ympäri lämmöstä ja runsaasta valosta. Se menestyy myös puolivarjossa, mutta paahteessa palaa ja varjossa ei kuki.

Kasvi pitää myös runsaasta kastelusta, joten kesällä voi olla päivittäinen kastelu tarpeen. Jatkuvaa märkyyttä se ei kuitenkaan siedä, joten liikaveden tulisi päästä ruukusta poistumaan ja pintamullan hivenen kuivahtaa kasteluiden välillä. Voimakasta kuivahtamista maljaköynnös ei kasvukaudella kestä.

Ohje

Ohje

VINKKI: Maljaköynnös pitää sadevedellä kastelusta. Se sisältää vähemmän kalkkia kuin kraanavesi.

Maljaköynnöstä tulee myös sumuttaa mahdollisimman usein ja ilmankosteuden nostaminen hyödyttää sitä muutenkin. Liian kuiva ilma altistaa kasvin vihannespunkeille. Lannoitus parin viikon välein keväästä kukinnan päättymiseen asti.

Syksyn tullen kasvin voi siirtää talvehtimaan viileään, 12–16 asteiseen ja valoisaan tilaan. Kasvualusta saa reilusti kuivahtaa kasteluiden välillä. Syksyllä voi varmuuden vuoksi ottaa kasvista pari pistokasta, mikäli emokasvi sattuisi talven aikana kuolemaan.

Keväällä maljaköynnös leikataan voimakkaasti (kasvi kukkii nuorilla versoillaan). Hyväkuntoiset latvapistokkaat voit hyödyntää pistämällä ne suoraan multaan. Muovihuppu vielä päälle. Uudelleenistutus tarvittaessa; maljaköynnöksellä on pienet juuret ja se pärjää melko pienikokoisella ruukulla (tällöin kiinnitettävä tarkkaa huomiota kastelun riittävyyteen). Maljaköynnös pitää ravinteikkaasta ja ilmavasta kasvualustasta.

Tippuvatko maljaköynnöksen nuput? Syynä voi olla liian pimeä kasvupaikka, kasteluvirhe (liikakastelu tai liika kuivahtaminen) tai vihannespunkit.

Huomio

Huomio

Huom! Maljaköynnöksen erittämä maitiaisneste voi aiheuttaa ärsytysoireita.

<p data-block-key="cnxsw">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)

Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta maljaköynnöksestä.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton