• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kukkanurmi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.12.2018
25_P_14759.jpg

Kukkanurmi on nurmikko, jota ei leikata, luonnonvarainen nurmikko. Mutta leikkaamatta jätetty nurmikko ei aina kehity kukkanurmeksi, vaan ryteiköksi.

Kukkakedon perustamisessa tärkeintä on riittävän laiha kasvualusta. Sitä ei perusteta samalla tavalla kuin nurmikkoa, joka vaatii kasvaakseen perusteellisen maanparannuksen ja lannoituksen. Useimmat niittykukat eivät pidä syväänmuokatusta maasta, sellaisesta jota on lannoitettu fosforilla, kaliumilla ja jopa typellä. Maanparannuksen sijaan maata tulisi köyhdyttää, etenkin savimultamailla ja savimailla. Maan pintakerrokseen sekoitetaan runsaasti hiekkaa, jotta siinä viihtyisi myös kuivanpaikan kasvit. Painanteet täytetään.

Jos halutaan kosteaa niittyä ,savimaan pintakerrokseen sekoitetaan suomultaa ja turvetta. Myös rikkaruohoton kompostimulta sopii hyvin. Kasvien valinnassa suositaan lajeja jotka viihtyvät kosteassa kuten esikoita, kalliokieloja saniaisia ja mikseipä myös valkonarsisseja. Puiden lähelle voisi sijoittaa siko- ja mesiangervoja, ja töyhtöangervot voisivat olla taustana matalammille lajeille. Kosteilla niityillä voi lehdet jättää haravoimatta. Kun lehdet jäävät paikoilleen, ne antavat niitylle lisää kosteutta ja lisäävät multavuutta. Rehevää kasvillisuutta ei myöskään kannata niittää.

Kuivat kedot olisi hyvä haravoida keväällä ja syksyllä. Kasvusto niitetään siementen kehittymisen jälkeen. Leikkausjäte jätetään paikoilleen, jotta siemenet varisevat, ja kasvit kylväytyvät uudelleen. Leikkausjäte poistetaan vasta muutaman aurinkoisen päivän jälkeen, jos ollenkaan.
Työkalut: niittokone, viikate tai siimaleikkuri.

Kukkanurmen siemenseos:

Lampaannataa 70-80 %
Nurmirölliä 5-15 %
Valkoapilaa 5-15 %
Käytä siementä korkeintaan 1-2 kg aaria kohti.

Voit lisäksi kylvää kukkanurmeen luonnonvaraisten kasvien ja perennojen siemeniä. Niitä saa myös valmiina siemenseoksina. Sopivia ovat mm:

  • Kumina
  • Siankärsämö
  • Mansikka
  • Kissankäpälä
  • Valkovuokko
  • Unikko
  • Päivänkakkara
  • Tulppaani
  • Narsissi
  • Krookus
  • Mäkitervakko
  • Ahdelauha
  • Nuokkuhelmikkä
  • Maarianheinä
  • Kevätpiippo
  • Ruiskaunokki

Luonnonvaraisten kasvien siirto mättäänäkin käy.

Huom.! Kukkaniittyseoksia saat ostaa valmiina seoksina myös verkkokaupasta. Tutustu ja tilaa niittykukkasi tästä!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79386.jpg
Niityn perustaminen nurmikon tilalle? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, noin 30-40 neliötä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viimekesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?
20219_72783.jpg
Asiantuntija vastaa: Hevosen lanta, kompostointi ja jälkikäyttö
Haen tallilta tuoretta hevosen lantaa nyt syksyllä.Miten ja mihin sekoitettuna kompostoin sen, että voin laittaa sitä keväällä kasvilavoihin?
20127_31388.jpg
Kesäkuun kaunein kukka
...ken on maassa kaikkein kaunein?Kesäisen kukkaloiston hurmaamana päätimme järjestää Puutarha.netissä pienen äänestyksen. Kuvasimme kesäkuun alussa kukkivia kasveja ja kokosimme niistä finalistit äänestystä varten. Viime viikkojen ajan kesäkuun finalistien kesken oli käynnissä kova äänestyskamppailu. Vaikka jokainen finalisti saikin ääniä, niin loppujen lopuksi voittaja oli jo alusta lähtien selvillä...Voittajaa äänestäneet perustelivat valintaansa mm. seuraavasti: Ei ole kauniimpaa näkyä Suomen suvessa. Satumainen näky vailla vertaa ja mikä parasta..se on sitä aitoa suomalaista, eikä mitään jalostettua tuontikamaa! Lupaus kesästä ja maukkaasta syksystä. Kukintaa katsoessa tulee vahva tunne, että nyt kesä alkoi oikeasti! Hempeä, näyttävän huumaavaa. Onkohan enää kauniimpaa?...eli Kesäkuun kaunein -tittelin sai ylivoimaisesti OMENAPUU! Lisätietoa omenapuista ja niiden hoidosta saat täältä.
202112_73908.jpg
Hyasintti on helppo joulukukka
Hyasintti on yksi joulun suosituimmista kukista. Sen yksikköhinta on joulukukista edullisin ja usein niitä tuodaankin kotiin enemmän kuin yksi kerrallaan. Hyasintti ei viileyttä hätkähdä, joten kevyt kääre riittää suojaamaan sitä kotiin asti.
Pihan suunnittelu käynnissä, piirustukset pöydällä
Istutussuunnitelma rakennuslupahakemukseen
Seuraamme nelihenkisen porilaisperheen omakotitalon rakennusprojektia, keskittyen pihasuunnittelun ja viherrakentamisen näkövinkkeleihin. Nyt omakotitalon rakennushankkeessa on edetty rakennuslupahakemus-vaiheeseen. Yhtenä liitteenä lupahakemukseen vaaditaan tontin käyttö- ja istutussuunnitelma, jonka tekemisessä pihasuunnittelija voi auttaa.
20174_49022.jpg
Miten sinä grillaat?
Kesäiseen ruoanvalmistukseen on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Perinteisestä grillauksesta nauttiva saattaa vannoa hiiligrillin nimiin. Kaasugrillissä kesäkokkaaja kypsyttää vaivattomasti myös erilaiset lisukkeet. Sähkögrilli sen sijaan toimii hyvin esimerkiksi kaupunkigrillauksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton