• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huussin takana tikittää ravinnepommi

Hyvä, paha suotoneste

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_18999.jpg

(Kuva: Biolan)

Kuivakäymälän pohjalta eroteltua, käymäläjätteeseen imeytymätöntä nestettä kutsutaan suotonesteeksi. Suotoneste on hyvin ravinteikasta ja siitä saa oivaa ravinneliuosta koristekasveille ja kompostin herätteeksi. Liian usein kuitenkin hyötykäyttöä ei ole ja nesteet lasketaan sellaisenaan maahan huussin taakse. Niinpä voidaan sanoa, että usean mökkikäymälän takana tikittää todellinen ravinnepommi.

Yksinkertaisimmista käymälämalleista tai puutteellisesti hoidetuista käymälöistä suotonestettä kulkeutuu kontrolloimatta maaperään aiheuttaen ympäristökuormitusta. Pitkäaikainen ulosteperäinen pistekuormitus samassa kohdassa saattaa pilata lähivesistöä ja etenkin pohjavesialueilla pohjavettä.

Biolan Suotis

Nesteen ravinnepitoisuus vaihtelee käymälämallista toiseen, joten tähän asti aiheen vaikeuden takia sopiva suodatin on puuttunut. Biolan toi ensimmäisenä Suomessa markkinoille kuivakäymälän suotonesteelle tarkoitetun biologis-kemiallisen suodattimen, Biolan Suotiksen.

Suodattimen toiminta perustuu fysikaaliseen, kemialliseen ja biologiseen suodattumiseen. Biolan Suotis on tarkoitettu lähinnä kesämökkikäyttöön ja se tuhoaa tehokkaasti suotonesteen sisältämät mikrobit sekä poistaa ravinteita. Suotis ei tarvitse toimiakseen sähköä, sillä neste virtaa suodattimessa osiosta toiseen painovoimaisesti.

Fysikaalinen, kemiallinen ja biologinen suodatus

Biolan Suotis sisältää kolmea erilaista suodatinmateriaalia. Ensimmäisessä osiossa suodatinmateriaalina on Biolan Suodatinhiekka, joka suodattaa nesteestä kiinteitä epäpuhtauksia. Hiekan pinnalle muodostuu pieneliöstö, joka käyttää nesteessä olevaa orgaanista ainesta ravinnokseen. Toisessa osiossa Biolan Massa-N sitoo nesteessä olevaa ammoniumtyppeä. Viimeisenä neste virtaa fosforinpoistomassan, Massa-P, läpi. Tämän jälkeen neste voidaan johtaa suoraan luontoon, esimerkiksi kivipesään.

Biolan Suodatinmassojen puhdistusteho riittää käsittelemään noin 60 litraa suotonestettä, minkä jälkeen massat vaihdetaan huolto-ohjeiden mukaisesti. Käytetyt suodatinmassat voidaan kompostoida tai käyttää maanparannuksessa.

Mittatiedot:

  • mitat (leveys x korkeus x syvyys) 235 x 475 x 560 mm
  • putkiyhteet Ø 19 - 32 mm
  • tulo- ja lähtöyhteen korkeusero 55 mm (pudotuskorkeus)
  • maksimikapasiteetti noin 5 litraa tunnissa
  • paino massoineen noin 27 kg

Suodatinta myyvät rautakaupat, LVI-liikkeet ja maatalouskaupat.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201911_61445.jpg
Uusi sammalnappi on ikkunalautaviljelijän pelastus
Sisäkasvatus ja kiinnostus hyötykasveihin nousee jatkuvasti. Suomalaisista liki joka kolmas kasvattaa jo yrttejä, mutta vielä suurempi osuus haaveilee niiden kasvattamisesta: Peräti 39 prosenttia haaveilee yrttien ja 38 prosenttia salaattien kasvatuksesta. Hyötykasvien kasvattamisen esteenä pidetään oman pihan puutetta, kiirettä ja tilanpuutetta.
202112_74091.jpg
Kuusi, kissat ja lapset?
Keksittekö mitään keinoja, millä joulukuusen saisi säilymään siistinä ja pystyssä, kun perheessä on vilkkaita kissoja ja vauhdikkaita lapsia?Viime vuonna heräsin aaton vastaisena yönä rysähdykseen ja silmät ristissä ampaisin tarkistamaan, mitä olohuoneessa tapahtui. Vastaan tuli kaksi säikähtänyttä kissaa - ja lattiaa pirkin valuva vesinoro. Päivällä koristeltu joulukuusemme makasi lattialla oksat katkenneena. Miten voisin estää tämän tilanteen uusiutumisen?Mainio kysymys näin joulun alla.
201911_61130.jpg
Kotimaisia kasviksia jo 30 vuotta
Kotimaiset Kasvikset ry perustettiin kasvattamaan kotimaisten hedelmien, marjojen, vihannesten, koristekasvien ja ruokaperunan imagoa ja parantamaan kilpailukykyä. 1990-luvun alussa tuli tutuksi sirkkalehtimerkit Puhtaasti, Kauniisti ja Kestävästi Kotimainen. Tunnettavuutta kasvatti näyttelijä Heikki Kinnusen "Ja eiku syömään..." -mainos.
20093_15698.jpg
Yrtit maustavat ja hoitavat
Yrttien kasvihuoneviljely on mahdollistanut sen, että tuoreita yrttejä on saatavana kautta koko vuoden. Vaikka tuoreyrttien käyttö on viimeisten kymmenen vuoden aikana nelinkertaistunut aiempaan verrattuna, kasvupotentiaalia on edelleen runsaasti. Uusimman tutkimuksen mukaan 57 prosenttia talouksista ilmoitti ostaneensa viime vuonna vähintään yhden kerran tuoreyrttejä. Loppuosa talouksista ei ostanut tuoreyrttejä kertaakaan.Tuoreiden makujen lisäksi yrtit antavat ruokiin värikkyyttä ja houkuttavaa tuoksua. Alkujaan yrtit ovat olleet kysyttyjä nimenomaan lääkinnällisten ominaisuuksiensa takia. Nykytutkimus vahvistaa yrttien terveysvaikutukset. Yrteissä on paljon fenolisia yhdisteitä kuten yleensäkin kasviksissa. Yrteistä voi saada apua pikkuvaivoihin, kuten sitruunamelissasta helpotusta yöunen saantiin ja mintusta ruoansulatukseen. Timjami tehoaa yskänärsytykseen ja rosmariini karheaan kurkkuun. Voi yrteillä virkistäytyä ulkoisestikin: lisää rosmariinia saunassa löylyveteen ja timjamia jalkakylpyyn.
202112_74137.jpg
Miten kallan taimia hoidetaan loppusyksyllä ja talvella?
Lukija kysyy: "Kylvin keväällä kallan siemeniä kukkaruukkuihin. Ne kasvoivat hyvin syksyyn asti, mutta nyt lehdet kellastuvat ja kuivuvat. Tarkoitukseni on kasvattaa niistä kukkivia isoja kasveja. Miten hoidan sitä nyt loppusyksyllä ja talvella? Pitääkö ne viedä kylmään, pimeään vai voivatko ne olla sisällä asunnossa? Ovatko ne mahdollisesti kuolemassa?"
20232_19240.jpg
Kasvihuone pestään syksyllä
Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet ja työvälineet sekä ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä - ja pesun jälkeen työvälineet vielä upotetaan kiehuvaan veteen.Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton