• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huussin takana tikittää ravinnepommi

Hyvä, paha suotoneste

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_18999.jpg

(Kuva: Biolan)

Kuivakäymälän pohjalta eroteltua, käymäläjätteeseen imeytymätöntä nestettä kutsutaan suotonesteeksi. Suotoneste on hyvin ravinteikasta ja siitä saa oivaa ravinneliuosta koristekasveille ja kompostin herätteeksi. Liian usein kuitenkin hyötykäyttöä ei ole ja nesteet lasketaan sellaisenaan maahan huussin taakse. Niinpä voidaan sanoa, että usean mökkikäymälän takana tikittää todellinen ravinnepommi.

Yksinkertaisimmista käymälämalleista tai puutteellisesti hoidetuista käymälöistä suotonestettä kulkeutuu kontrolloimatta maaperään aiheuttaen ympäristökuormitusta. Pitkäaikainen ulosteperäinen pistekuormitus samassa kohdassa saattaa pilata lähivesistöä ja etenkin pohjavesialueilla pohjavettä.

Biolan Suotis

Nesteen ravinnepitoisuus vaihtelee käymälämallista toiseen, joten tähän asti aiheen vaikeuden takia sopiva suodatin on puuttunut. Biolan toi ensimmäisenä Suomessa markkinoille kuivakäymälän suotonesteelle tarkoitetun biologis-kemiallisen suodattimen, Biolan Suotiksen.

Suodattimen toiminta perustuu fysikaaliseen, kemialliseen ja biologiseen suodattumiseen. Biolan Suotis on tarkoitettu lähinnä kesämökkikäyttöön ja se tuhoaa tehokkaasti suotonesteen sisältämät mikrobit sekä poistaa ravinteita. Suotis ei tarvitse toimiakseen sähköä, sillä neste virtaa suodattimessa osiosta toiseen painovoimaisesti.

Fysikaalinen, kemiallinen ja biologinen suodatus

Biolan Suotis sisältää kolmea erilaista suodatinmateriaalia. Ensimmäisessä osiossa suodatinmateriaalina on Biolan Suodatinhiekka, joka suodattaa nesteestä kiinteitä epäpuhtauksia. Hiekan pinnalle muodostuu pieneliöstö, joka käyttää nesteessä olevaa orgaanista ainesta ravinnokseen. Toisessa osiossa Biolan Massa-N sitoo nesteessä olevaa ammoniumtyppeä. Viimeisenä neste virtaa fosforinpoistomassan, Massa-P, läpi. Tämän jälkeen neste voidaan johtaa suoraan luontoon, esimerkiksi kivipesään.

Biolan Suodatinmassojen puhdistusteho riittää käsittelemään noin 60 litraa suotonestettä, minkä jälkeen massat vaihdetaan huolto-ohjeiden mukaisesti. Käytetyt suodatinmassat voidaan kompostoida tai käyttää maanparannuksessa.

Mittatiedot:

  • mitat (leveys x korkeus x syvyys) 235 x 475 x 560 mm
  • putkiyhteet Ø 19 - 32 mm
  • tulo- ja lähtöyhteen korkeusero 55 mm (pudotuskorkeus)
  • maksimikapasiteetti noin 5 litraa tunnissa
  • paino massoineen noin 27 kg

Suodatinta myyvät rautakaupat, LVI-liikkeet ja maatalouskaupat.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_56220.jpg
Huonekasvien kevät alkaa helmikuussa!
Vaikka ulkona olisi vielä pakkasta, niin lisääntynyt luonnonvalon määrä herättää huonekasvit kevääseen. Kasvun alkaessa on aika tehdä kasvien kevätsiivous ja -huolto. Mullanvaihto ja lannoituksen aloittaminen ovat nyt ajankohtaisia.
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.
201011_23629.jpg
Ruduksen pihakivivaihtoehdot
Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille. Rudus osaa myös muut piharakentamisen tuotteet betoniportaista tukimuureihin, istutusastioista kalusteisiin.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneen huollosta ja käytöstä
Mitä huoltoa kasvihuoneeni tarvitsee?Liukuoven laakerit kannattaa öljytä vuosittain. Syksyllä, kun olet tyhjentänyt kasvihuoneen kaikesta kasvijätteestä, pese kasvihuone sisältä kuumalla vedellä ja mäntynestesaippualla. Pese kasvihuone ulkopuolelta keväisin.Minulla on vihreärunkoinen kasvihuone, tarvitseeko sitä maalata usein?Ei tarvitse, kasvihuoneesi runko on polttomaalattua alumiinia ja kestää vähintään kymmenen-viisitoista vuotta ilman huollon tarvetta.Kestävätkö muoviset kennolevyt pohjoista ilmastoa?Kestävät hyvin. Kennolevyjen materiaali on polykarbonaattia, joka on erittäin iskunkestävä ja sitkeä materiaali, ei naarmuunnu helposti ja on käytännössä särkymätön. Kennolevyn UV-suojaus kestää koko kasvihuoneen käyttöiän. Polykarbonaatti kestää lämpötiloja -100... +120°C . Liuottimia tai voimakkaita pesuaineita ei saa käyttää kennolevyjen pesuun. Kennolevyn hyvä lämmöneristyskyky tekee siitä erinomaisen materiaalin kasvihuoneisiin.Miten suojaan kasvihuoneeni talvella?Suosittelemme kasvihuoneen peittämistä esimerkiksi kevytpeitteellä. Tavallinen lumikuorma ei vahingoita kasvihuonetta, mutta puista tai räystäiltä tippuvat lumipaakut voivat niin tehdä. Kiristä kevytpeite huolellisesti, lepattava peite rikkoutuu helposti.
20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
20137_35808.jpg
Onnenpotku pihapatiolla
Talo&Kodin ja Ruduksen yhteisen pihakisan voitti vuonna 2012 nelilapsinen perhe Kaarinan Piispanrististä. Omakotitalon rakennusurakan loppusuoralle ajoittunut patioremontti tuntui vanhemmista aivan lottovoitolta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton