• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huussin takana tikittää ravinnepommi

Hyvä, paha suotoneste

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_18999.jpg

(Kuva: Biolan)

Kuivakäymälän pohjalta eroteltua, käymäläjätteeseen imeytymätöntä nestettä kutsutaan suotonesteeksi. Suotoneste on hyvin ravinteikasta ja siitä saa oivaa ravinneliuosta koristekasveille ja kompostin herätteeksi. Liian usein kuitenkin hyötykäyttöä ei ole ja nesteet lasketaan sellaisenaan maahan huussin taakse. Niinpä voidaan sanoa, että usean mökkikäymälän takana tikittää todellinen ravinnepommi.

Yksinkertaisimmista käymälämalleista tai puutteellisesti hoidetuista käymälöistä suotonestettä kulkeutuu kontrolloimatta maaperään aiheuttaen ympäristökuormitusta. Pitkäaikainen ulosteperäinen pistekuormitus samassa kohdassa saattaa pilata lähivesistöä ja etenkin pohjavesialueilla pohjavettä.

Biolan Suotis

Nesteen ravinnepitoisuus vaihtelee käymälämallista toiseen, joten tähän asti aiheen vaikeuden takia sopiva suodatin on puuttunut. Biolan toi ensimmäisenä Suomessa markkinoille kuivakäymälän suotonesteelle tarkoitetun biologis-kemiallisen suodattimen, Biolan Suotiksen.

Suodattimen toiminta perustuu fysikaaliseen, kemialliseen ja biologiseen suodattumiseen. Biolan Suotis on tarkoitettu lähinnä kesämökkikäyttöön ja se tuhoaa tehokkaasti suotonesteen sisältämät mikrobit sekä poistaa ravinteita. Suotis ei tarvitse toimiakseen sähköä, sillä neste virtaa suodattimessa osiosta toiseen painovoimaisesti.

Fysikaalinen, kemiallinen ja biologinen suodatus

Biolan Suotis sisältää kolmea erilaista suodatinmateriaalia. Ensimmäisessä osiossa suodatinmateriaalina on Biolan Suodatinhiekka, joka suodattaa nesteestä kiinteitä epäpuhtauksia. Hiekan pinnalle muodostuu pieneliöstö, joka käyttää nesteessä olevaa orgaanista ainesta ravinnokseen. Toisessa osiossa Biolan Massa-N sitoo nesteessä olevaa ammoniumtyppeä. Viimeisenä neste virtaa fosforinpoistomassan, Massa-P, läpi. Tämän jälkeen neste voidaan johtaa suoraan luontoon, esimerkiksi kivipesään.

Biolan Suodatinmassojen puhdistusteho riittää käsittelemään noin 60 litraa suotonestettä, minkä jälkeen massat vaihdetaan huolto-ohjeiden mukaisesti. Käytetyt suodatinmassat voidaan kompostoida tai käyttää maanparannuksessa.

Mittatiedot:

  • mitat (leveys x korkeus x syvyys) 235 x 475 x 560 mm
  • putkiyhteet Ø 19 - 32 mm
  • tulo- ja lähtöyhteen korkeusero 55 mm (pudotuskorkeus)
  • maksimikapasiteetti noin 5 litraa tunnissa
  • paino massoineen noin 27 kg

Suodatinta myyvät rautakaupat, LVI-liikkeet ja maatalouskaupat.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20217_71510.jpg
Luonnonsuojeluliiton vieraslajitalkootoiminta laajenee
Luonnonsuojeluliitto järjestää kaikille avoimia haitallisen vieraskasvilaji jättipalsamin kitkentätalkoita jo kolmatta kesää Jyväskylän, Mikkelin, Kuopion ja Lappeenrannan alueella. Moneen talkookohteeseen on mahdollista mennä kitkemään jättipalsamia myös osana Soolotalkoot-kesäkampanjaa, joka mahdollistaa vieraslajityöhön osallistumisen järjestettyjen tapahtumien lisäksi omalla ajalla.
20078_6160.jpg
Arseenikäsitellyn puun uudelleenkäytön määräykset
Valtioneuvosto on antanut 26.7.2007 asetuksen, joka sisältää säännökset arseenikyllästeillä (CCA-kyllästeillä) käsitellyn puun, kuten vanhojen sähkö- ja puhelinpylväiden uudelleen käytöstä ja markkinoille luovuttamisesta uudelleen käyttöä varten.Uudelleen käytettävää CCA-kyllästeillä käsiteltyä puuta saa luovuttaa vain ammattimaiseen taikka teollisuuskäyttöön. Käsiteltyä puuta saa käyttää vain, jos puun kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jos puun joutuminen ihokosketukseen on epätodennäköistä. Sallittuja käyttötarkoituksia ovat muun muassa julkisten rakennusten ja maatalousrakennusten kantavat puurakenteet, sillat ja siltarakenteet, laiturit, perustukset ja tukirakenteet. Käsiteltyä puuta ei saa koskaan käyttää asuinalueilla tai kotitalouksissa käytettävissä rakenteissa eikä myöskään maataloudessa lukuun ottamatta eräitä poikkeuksia, kuten edellä mainitut kantavat puurakenteet. Käsitelty puu ei myöskään saa joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.
20178_49997.jpg
Sipulikukkia keväästä syksyyn
Kukkasipulikuume johdattelee puutarhakautta syyspuolelle. Vielä on jäljellä monia hetkiä kuulaassa, kypsyvässä puutarhassa ennen oikean syksyn tuloa. Siksi nyt onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään ensi kevättä ja suunnitella puutarhan talven jälkeistä ilmettä.
20187_53878.jpg
Vältä nämä 7 virhettä puutarhasi hoidossa!
Puutarhan ja sen kasvien hoitaminen vaatii tietoa ja osaamista - sekä aimo annoksen kärsivällisyyttä! Kasvit tarvitsevat kukoistaakseen sopivasti aurinkoa ja vettä, oikean kasvupaikan, oikeanlaisen kasvualustan sekä lajikohtaisia hoitotoimenpiteitä. Jos kasvien hoidossa laiminlyö perusasiat, niin istutukset eivät kukoista parhaimmillaan ja mahdollinen sato sekä kukinta jää pieneksi.Alle on listattuna muutama keskeinen virhe, joihin moni meistä joskus puutarhanhoidossaan syyllistyy.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20238_82931.jpg
Viikon kysymys: Orapihlaja-aidan alasleikkaus
Mitkä selvitymismahdollisuudet 40-vuotta vanhalla orapihlaja-aidalla on, jos alasleikkaamme sen näin loppukesästä? Aidanne on runsas ja hyvinvoiva yläosasta, mutta alaosa alkaa olla jo aikansa elänyt.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton